חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

סוכרת היריון – האבחנה ודרכי טיפול

תקופת המעבר להורות היא תקופה מלאה ברגשות שונים ועצימים יחד. לעיתים, במהלך התקופה הזאת ישנן נשים העלולות לפתח סוכרת היריון. ישנם גורמי סיכון שונים לסוכרת היריון שכדאי להכיר, היכרות עם אותם גורמי סיכון יכולה לעזור לאישה לקדם אורח חיים בריא שמפחית את הסיכון להתפתחותה של סוכרת היריון. מהם גורמי הסיכון? איך תדעי אם יש לך סוכרת? מה עושים כשמאובחנים עם סוכרת היריון? מהי התזונה המומלצת במצבים של סוכרת היריון ואיך אפשר להתמודד עם המצב החדש? בואו נעשה קצת סדר
נעמה שונפלד · דיאטנית קלינית RD B.Sc
  • פרסום 30.10.2024
  • עדכון 13.11.2024
  • 8 דקות קריאה
סוכרת היריון

בקיצור הכי חשוב לדעת ש...

  1. 1

    סוכרת היריון היא מצב של אי סבילות לגלוקוז ומאובחנת בשבועות 24-28 להיריון

  2. 2

    ניתן לאזן את ערכי הסוכר באמצעות תזונה מותאמת

  3. 3

    ליווי צמוד של רופא.ה מטפל.ת ודיאטנית סוכרת היריון חשוב לניהול הסוכרת

אמאל'ה יש לי סוכרת היריון! מה עושים?

כשמתבשרים על אבחנה של סוכרת היריון טבעי מאוד להרגיש בלבול, דאגה ואפילו חשש ופחד. למה זה קרה לי? יכולתי לעשות אחרת? איך אני יכולה לשמור על העובר שלי ועל בריאות ההיריון? כל המחשבות האלה מאוד טבעיות.

ראשית חשוב לזכור שאת לא לבד! יש שיגידו "צרת רבים נחמת טיפשים" אבל מה שאנחנו רוצים להגיד בזה זה שהרבה נשים חוות סוכרת היריון. סוכרת היריון הוא מצב בריאותי מאוד נחקר ויש הרבה מידע שיכול לעזור לך לנהל את הסוכרת בצורה טובה כדי לשמור עלייך ועל העובר שברחמך. עם תמיכה והכוונה נכונה, ניתן להתמודד עם המצב בהצלחה ולשמור על בריאות ההיריון. לפני שנצלול להסברים על סוכרת היריון יש כאן הזמנה להסתכל על הדברים אחרת, בעיניים חיוביות: נכון שהיית אולי מעדיפה שלא לקבל את האבחנה הזו, אבל יש כאן הזדמנות ללמוד איך להקשיב לגוף שלך בצורה חדשה, לבצע שינויים תזונתיים ולהיעזר בצוות הרפואי כדי לעבור את התקופה הזו עם ביטחון ואפילו להתחיל לסגל הרגלי תזונה ובריאות שילוו אותך להמשך החיים.

אז מהי סוכרת היריון?

סוכרת היריון (GDM – Gestational Diabetes Mellitus) – היא מצב של אי-סבילות לגלוקוז המופיעה או מאובחנת לראשונה במהלך ההיריון. סוכרת היריון נגרמת כתוצאה מהפרשת הורמונים שונים מהשליה הגורמים לירידה ברגישות לאינסולין. כתוצאה, פחות סוכר נכנס לתאים ונשאר בזרם הדם. שכיחותה של סוכרת היריונית היא כ-15%-4% כתלות בשכיחות סוכרת מסוג 2 באוכלוסייה הנתונה.

סוכרת היריון מעלה סיכון לסיבוכי היריון שונים כמו רעלת היריון, טראומות בלידה, לידה מכשירנית, ניתוחים קיסריים, דימום מוגבר, קשיי הנקה וסיכון מוגבר לפתח סוכרת סוג 2 אצל האם בהמשך החיים (ועוד משהו שכדאי לדעת: נכון שזה מגביר את הסיכון לסוכרת בהמשך החיים אבל עם ניהול נכון אפשר בהחלט "שהסיפור" יסתיים בסוף ההיריון ולא תתפתח בהמשך סוכרת סוג 2).

במצב של סוכרת היריון העובר נחשף לרמות גבוהות של סוכר באופן מתמיד ויש לכך השלכות בריאותיות שונות.סוכרת היריון לא מטופלת עלולה להוביל למגוון סיבוכים אצל העובר, ביניהם:

  • מאקרוזומיה- משקל לידה מעל 4000 גרם. כתוצאה מרמות סוכר גבוהות ישנן רמות גבוהות של אינסולין (הורמון האחראי על הכנסת הסוכר לתאים). אינסולין נחשב להורמון גדילה כך שרמות גבוהות שלו מסכנות בגדילה לא תקינה של העובר, המתבטאת בין היתר במאגרי שומן גדולים ויחס מוגבר של היקפי ראש/כתפיים העלול לגרום לפרע כתף בלידה (השלכותיו של מצב זה הן סכנה לשבר או שיתוק גפה עליונה, תשניק בלידה). כדאי לדעת שאיזון הסוכר במהלך ההיריון ע"י ניהול נכון של הסוכרת מפחית משמעותית את הסיכון ללידת תינוקות גדולים.
  • השמנה בבגרות
  • היפוגליקמיה אצל התינוק לאחר הלידה (מצב אשר עלול לסכן אפילו במוות במצבים חמורים)
  • קשיי נשימה אצל התינוק
  • סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2 בילדות ובהתבגרות

למרות שישנם גורמים גנטיים וסביבתיים המעלים את הסיכון לפתח סוכרת היריון, הוכח כי אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר הוא השמנה (BMI מעל ל-30) לפני הכניסה להיריון. גורמי סיכון נוספים כוללים עלייה מופרזת במשקל במהלך ההיריון, גיל מתקדם של האם, פעילות גופנית נמוכה לפני ובמהלך ההיריון ו-GDM בהיריון קודם. בנוסף נראה שתסמונת השחלות הפוליציסטיות גם כן מעלה את הסיכון.

איך מאבחנים סוכרת היריון?

אבחנת הסוכרת תתבצע בשני שלבים: לכל הנשים ההרות תבוצע בדיקת סקר בשבועות 24-28 להיריון, בבדיקת הסקר האישה מתבקשת לשתות 50 גרם גלוקוז (סוכר) ללא צורך בהנחיות צום או בדיאטה מיוחדת קודם לבדיקה. שעה לאחר מכן תימדד רמת הגלוקוז בפלזמה. אם התוצאה תהיה מעל ל-140 מ"ג/ד"ל הדבר יחייב לבצע בדיקה אבחנתית – העמסת סוכר של 100 גרם. בדיקה זו נעשית בצום ובה נמדדים 4 ערכי סוכר בפלסמה:

  1. לאחר צום של 14-8 שעות
  2. שעה מהעמסת הסוכר
  3. שעתיים לאחר העמסת הסוכר
  4. שלוש שעות לאחר העמסת הסוכר

ערכי הגלוקוז יוגדרו כפתולוגיים מעל 95 ,180 ,155 ו-140- מ"ג/ד"ל בהתאמה. אבחנת סוכרת היריון תיעשה כאשר ישנם שני ערכים חריגים שמוגדרים כפתולוגיים בבדיקה. עם זאת, שימו לב שתוצאה של גלוקוז בצום מעל 126 מ"ג/ד"ל, או בדיקת גלוקוז אקראית של 200 מ"ג/ד"ל ומעלה, מאבחנות "סוכרת היריון" ואין צורך לבצע בדיקות נוספות לאישור האבחנה.

מהי סוכרת היריון גבולית?

סוכרת היריון גבולית היא מצב בו רמות הסוכר בדם גבוהות מהנורמה, אך לא גבוהות מספיק כדי לאבחן סוכרת היריון. נשים עם סוכרת היריון גבולית נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת היריון מלאה בהיריונות עתידיים ולפתח סוכרת מסוג 2 מאוחר יותר בחייהן.

מהם ערכי סוכר תקינים אליהם נשאף בסוכרת היריון?

ערכי הסוכר התקינים בהיריון משתנים בהתאם לגיל ההיריון ולשיטת המדידה. באופן כללי, ערכי הסוכר אליהם נשאף באיזון הסוכר הם:

  • צום בבוקר ולפני ארוחות: פחות מ-95 מ"ג/ד"ל
  • שעה לאחר תחילת הארוחה: פחות מ-140 מ"ג/ד"ל
  • שעתיים לאחר ארוחה: פחות מ-120 מ"ג/ד"ל

מהו הטיפול בסוכרת היריון?

אצל כ-75% מהנשים שמאובחנות עם סוכרת היריון ניתן לאזן את הסוכרת באמצעות התזונה בלבד. עם זאת חשוב להבין שהטיפול בסוכרת היריון תלוי בחומרת המצב. ברוב המקרים, ניתן לשלוט ברמות הסוכר באמצעות תזונה נכונה ופעילות גופנית. משום שנרצה להימנע מרמות גבוהות של סוכר בדם באופן כרוני חשוב לנטר גלוקוז לפחות 4 פעמים ביום: בצום ושעה או שעתיים לאחר כל ארוחה. אצל נשים "סוכרתיות" הרות שבנוסף לשינויים התזונתיים מקבלות גם טיפול תרופתי, מקובל יהיה להוסיף ניטור נוסף – בדיקות סוכר גם בלילה, לשלילת היפוגליקמיה.

ההמלצות התזונתיות לטיפול בסוכרת היריון יכללו הקפדה על 3 ארוחות עיקריות ביום ו-2-3 ארוחות ביניים. הארוחות העיקריות יכללו חלבונים, ירקות ופחמימות מורכבות מלאות.

  • חלבונים מומלצים: דגים, עוף, הודו, ביצים, מוצרי חלב דלי שומן עד 5%.
  • פחמימות מומלצות: בורגול, שיבולת שועל, אורז מלא, קינואה, כוסמת, לחם מחיטה מלאה, דוחן, קטניות- עדשים, שעועית, חומוס, תורמוס, פול, אפונה, אדממה. ירקות עמילניים- בטטה, תפוח אדמה ותירס.

במקרים של ארוחת ערב מוקדמת ניתן להוסיף גם ארוחת לילה: לדוגמה, אם אכלת ארוחה ב-19:00 ניתן לאכול ב-21:00 פרוסת לחם מדגן מלא + טחינה/ אבוקדו/ חמאת בוטנים (שומן איכותי).

2 נקודות חשובות כהמלצה תזונתית כללית:

  • הימנעי עד כמה שניתן מדבש, סילאן ומיצים למיניהם (גם טבעיים), סוכר, מייפל, אגבה, סוכר חום, ריבה, מתוקים, עוגות, עוגיות, ממרחים מתוקים, רטבים סוכריים כמו טריאקי, קטשופ, חומץ בלסמי. כמובן שאם את צורכת אותם חשוב בשילוב פחמימה מורכבת כמו לחם איכותי או בשילוב חלבון דוגמת יוגורט על מנת למתן את עליית הסוכר בדם. דגש נוסף בהקשר זה הוא שאם את משלבת מזונות שכאלה בתפריט חשוב לנטר את רמות הסוכר כדי למנוע מצב של עלייה גבוה מעל ההמלצה בדם.
  • פיזור הפחמימות (כולל פירות) לאורך הארוחות השונות של היום עוזר לאזן את הסוכר.

לרוב כאשר לאחר שבועיים לא מצליחים להשיג רמות גלוקוז רצויות ע"י פעילות גופנית ושינויים תזונתיים בלבד, ייתכן שיהיה צורך לשלב טיפול תרופתי.

חשוב לדעת! ההמלצה עבור נשים שאובחנו עם סוכרת היריון היא לעשות בדיקת העמסת סוכר חוזרת 12-6 שבועות לאחר הלידה, זאת על מנת לזהות אי סבילות לגלוקוז או סוכרת.

מניעת סוכרת היריון

כמו שכתוב בתחילת הכתבה, חלק מהגורמים הם גנטיים ולכן לא בשליטתה של האישה. עם זאת ישנן פעולות שונות שהאישה יכולה לנקוט בהן על מנת להפחית את הסיכון לפתח סוכרת היריון. מה למשל? 

  • שמירה על משקל תקין לפני ההיריון
  • עלייה מתונה במשקל במהלך ההיריון, בהתאם להמלצות שניתנו ע"י הרופא.ה המטפל.ת או אחות ליווי ההיריון או הדיאטנית
  • אכילה מאוזנת שמשלבת מזונות מקבוצות המזון השונות (קטניות, דגנים מלאים, ירקות ופירות, אגוזים וכמה שפחות מזון מעובד ועתיר בסוכר ובשומן רווי)
  • פעילות גופנית סדירה

המידע בכתבה זו הוא אינפורמטיבי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ רפואי. יש להתייעץ עם רופא.ה ודיאטנ.ית סוכרת היריון לקבלת מידע נוסף והנחיות ספציפיות.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    ביוטין ביוטין

    ביוטין

    1000מק״ג ביוטין
     70.28 93.70
    25% הנחה
    פרינאום פרוטקט פרינאום פרוטקט

    פרינאום פרוטקט

    תרסיס לסיוע בטיפול והקלת הכאב בעקבות תפרי לידה
     113.40 151.20
    150 טבליות למציצה
    25% הנחה
    ויטמין B12 פלוס 150 ויטמין B12 פלוס 150

    ויטמין B12 פלוס

    טבליות למציצה המכילות ויטמין B12 1200 מק״ג וחומצה פולית
     83.10 110.80
    25% הנחה
    מולטי ויטמין לנשים בהריון 60 מולטי ויטמין לנשים בהריון 60

    מולטי ויטמין לנשים בהריון

    ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     86.93 115.90
    כתבה
    דיאטת פליאו

    דיאטת פליאו

    דיאטת הפליאו, או “דיאטת האדם הקדמון”, היא דיאטה פופולרית בקרב מי שמנסה לרדת במשקל או לאמץ אורח חיים מסוים בו הוא מאמין. הרעיון העומד מאחורי הדיאטה הוא מעין פרשנות מודרנית לדיאטה שצרכו אבותינו הקדמונים. מה כוללת הדיאטה? האם היא מזיקה לנו? והאם היא באמת יעילה לצורך ירידה במשקל? כל זאת ועוד בכתבה הבאה.
    ענבר שטיינברג ·דיאטנית RD MS.c
    כתבה
    היריון והנקה

    הנקה

    הנקה - הדרך הטבעית ביותר של האם, או הנקבה בטבע, להזין את התינוק, או את הגור שלה, החל מהרגע שבו נולד. היא קיימת בכל בעלי החיים היונקים, וגם אצלנו - בני האדם. אך מה החשיבות שלה? ומהם היתרונות שלה בהזנת התינוק החל מהרגע שבו נולד?
    ירדן אשכנזי ·דיאטנית קלינית
    כתבה
    גיל המעבר

    מה כדאי לך לאכול בגיל המעבר?

    נשים רבות סובלות מתסמיני גיל המעבר, כגון גלי חום, דיכאון והפרעות בשינה. הבשורות הטובות הן שתזונה נכונה בריאה יכולה להפוך את היוצרות
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    יוד בהיריון

    על יוד בהיריון: סקר לאומי מצא שנשים הרות אינן צורכות מספיק יוד

    ממחקר שנערך במרץ 2017 עולה כי 85% מהנשים ההרות אינן צורכות את הכמות הנדרשת של יוד. למה זה חשוב ואיך ניתן לפצות על זה?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות