חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

לא רק ללב: היתרונות של מגנזיום

מגנזיום הוא מינרל חיוני שהכרחי לתפקוד תקין של הגוף ושל מגוון מערכות בו, כמו מערכת הלב וכלי הדם, מערכת החיסון, מערכת העצבים, העצמות והשרירים. אבל לפני שנצלול אל שפע היתרונות של המגנזיום, קצת מספרים: בגופו של אדם בוגר יש כ-25 גרם מגנזיום, מה שממקם אותו בתור המינרל הרביעי הכי שכיח בגוף. כ-50% מהמגנזיום בגוף נמצא בעצמות, והיתר בעיקר ברקמות הרכות. רק פחות מ-1% ממנו נמצא בדם.
טלי נחום
טלי נחום · דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
  • פרסום 04.10.2021
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
היתרונות של המגנזיום

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מגנזיום משתתף במעל ל-300 תהליכים המתרחשים בגוף ויש לו יתרונות רבים והשפעה על בריאותינו

  2. 2

    מחקרים מצביעים על כך שצריכה נמוכה של מגנזיום עלולה להגביר את הסיכון ליתר לחץ דם ולמחלות נוספות

  3. 3

    בגיל השלישי יש סיכון מוגבר לחסר במגנזיום בגלל צריכה נמוכה, ירידה בספיגה ועוד

מהם היתרונות של מגנזיום בגוף האדם?

מעל 300 אנזימים החשובים למגוון תהליכים בגוף זקוקים למגנזיום לצורך פעולתם, ומכאן יתרונות המגנזיום. הוא חשוב לתהליכים כמו בניית חלבונים, תפקוד שרירים והתכווצותם, ותפקוד תאי העצב בגוף. יש לו תפקיד גם בהתפתחות המבנית של העצמות, בחלוקה של תאים ובייצור אנרגיה. עוד מיתרונות המגנזיום: הוא משתתף בתהליכי בקרה על רמות הסוכר בדם ועל לחץ הדם, וכן חשוב לשמירה על קצב לב נורמלי.

האם למגנזיום יש יתרונות גם במניעה או בטיפול במחלות?

אז כבר הבנו שלמגנזיום יש יתרונות רבים, ושהוא חשוב להרבה תהליכים בגוף, אבל האם היתרונות האלו באים לידי ביטוי גם במניעת מחלות? באופן לא מפתיע, נראה שכן. רמות נמוכות של מגנזיום גורמות לשינויים בתהליכים ביוכימיים בגוף, ולאורך זמן זה עלול להגביר את הסיכון למחלות שונות, ביניהן יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת מסוג 2, אוסטאופורוזיס ומיגרנות.

הנה כמה דוגמאות ממחקרים:

  • סקירה סיסטמית ומטה אנליזה שכללה מחקרי תצפית פרוספקטיביים, מצאה שצריכה גבוהה של מגנזיום הייתה קשורה בסיכון מופחת למחלת לב איסכמית.
  • מטה אנליזה אחרת מצאה שצריכה גבוהה של מגנזיום מפחיתה את הסיכון לשבץ: על כל 100 מ"ג ליום של מגנזיום שנצרכו בתזונה, הייתה ירידה של 8% בסיכון לשבץ.

יתרונות המגנזיום נראו גם במחקרים בתחום הסוכרת:

מטה אנליזה שכללה מחקרי תצפית פרוספקטיביים מצאה שעל כל 100 מ"ג ליום של מגנזיום שנצרכו בתזונה הייתה ירידה של 15% בסיכון לפתח סוכרת מסוג 2. עם זאת, אחת המגבלות של מחקרים אלו הוא שלא ניתן לדעת אם המגנזיום עצמו הוא זה שיצר את ההשפעה, או שאולי רכיבים אחר במזון.

מהן הסיבות לרמות נמוכות של מגנזיום?

הסיבות הנפוצות לחסר במגנזיום כוללות מצבים בריאותיים כמו שימוש בתרופות מסוימות או אלכוהוליזם. צריכה נמוכה של מגנזיום בתזונה עלולה גם היא להביא לחסר, ויתכן שבישראל זוהי סיבה משמעותית, כיוון שמדינת ישראל היא מהמובילות בעולם בהתפלת מים, ומים מותפלים הם דלים במגנזיום.

ההשפעה של רמת המגנזיום במים היא כפולה. כלומר, לא רק שכמות המגנזיום שמתקבלת בשתייה היא נמוכה, אלא שכתוצאה מכך גם במזון רמות המגנזיום עלולות להיות נמוכות יותר. המים הרי משמשים להשקיית גידולים, לשתייה של בעלי חיים, להכנה של המזון וכו'.

חסר במגנזיום עשוי להתבטא בתסמינים כמו אבדן תיאבון, בחילה, הקאות, עייפות וחולשה. במצב בו החסר חמור, יתכנו התכווצויות שרירים ונמלולים, שינויים באישיות ואף שינויים בקצב הלב.

למי בעיקר חשוב לשים דגש על מגנזיום?

במצבים שונים יש סיכון גדול יותר לחסר במגנזיום למשל:

  • בקרב אנשים הסובלים ממחלות במע' העיכול: כמו קרוהן או צליאק, עלולה להיות פגיעה בספיגת המגנזיום. מצב זה יכול לקרות גם בעקבות ניתוח במערכת העיכול, למשל בניתוחים בריאטריים לירידה במשקל.
  • גם בסוכרת מסוג 2 עלול גם להיווצר חסר. במצב בו רמת הסוכר בדם גבוהה, יש הפרשה של סוכר בשתן והמגנזיום "בורח" ביחד איתו.
  • קבוצה נוספת העלולה לסבול מחסר במגנזיום היא קבוצת הגיל השלישי, וזאת בשל מספר סיבות. האחת, היא שעם הגיל יש ירידה בספיגה של מגנזיום במערכת העיכול, ועלייה בהפרשה שלו בשתן. סיבה נוספת, היא נטילת תרופות המשפיעות על מצב המגנזיום. הסיבה האחרונה, והיא דווקא זו שניתן לשנות, היא שנמצא שבגילאים מבוגרים צריכת המגנזיום נמוכה יותר לעומת בגילאים צעירים.

מה כדאי לאכול כדי להנות מיתרונות המגנזיום?

אז השתכנעו שלמגנזיום יש יתרונות רבים, וכדי להנות מכל היתרונות שיש למגנזיום להציע, כדאי שנשמור על צריכה מספקת שלו.

איפה נוכל למצוא אותו? במגוון רחב של מזונות. מזונות מהצומח העשירים במגנזיום כוללים ירקות עליים כמו תרד, קטניות, אגוזים וזרעים, ודגנים מלאים. מהחי נוכל למצוא אותו בדגים, בעוף ובבקר.

מומלץ לקבל את המגנזיום מהתזונה, אך במצב של צריכה לא מספקת של מגנזיום יתכן צורך בתוסף להשלמה.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    60 כמוסות
    25% הנחה
    סופר Q-10 60 מ"ג סופר Q-10 60 מ"ג

    סופר Q-10 60 מ"ג

    כמוסות המכילות קואנזים 60 Q-10מ״ג בתוספת ביופרין®
     128.48 171.30
    25% הנחה
    סידן מגנזיום אבץ סידן מגנזיום אבץ

    סידן מגנזיום אבץ

    קפליות המכילות סידן, מגנזיום ואבץ בתוספת ויטמין D
     65.70 87.60
    25% הנחה
    פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה

    פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה

    קרם מרגיע לעור מגרד, אדמומי ומגורה
    מפחית את הגירוד ב-15 דקות
     56.55 75.40
    75 כמוסות
    25% הנחה
    מגנזיום UP 75 מגנזיום UP 75

    מגנזיום UP

    כמוסות המכילות מגנזיום 450 מ"ג בתוספת אשלגן
     83.10 110.80
    כתבה
    ויטמין-סי-בילדים

    ויטמין C לילדים: מדוע הוא חשוב להם וכיצד להשיגו?

    "קח פרי ותהיה לי בריא". מבין כל הוויטמינים לילדים, בחרנו הפעם להתמקד באחד והיחיד, ויטמין C. מה זה ויטמין C, מה החשיבות של ויטמין C לילדים ואיך אפשר לקבל אותו?
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    מגנזיום סוכרוזומלי

    למה מגנזיום חשוב לבריאות שלנו?

    מגנזיום הוא מינרל חיוני המשתתף בכ-300 תהליכים ביולוגיים בגוף האדם, כולל תפקוד השרירים והעצבים, ויסות לחץ הדם, ויסות רמות הסוכר (גלוקוז) ובריאות העצם. רוב המגנזיום נמצא בעצמות שלנו (כ-50%-60%), כ-1% בדם והשאר בתאי הגוף השונים [1]. חסר במגנזיום שכיח באוכלוסייה בישראל, אומנם לא מדובר בחסר קליני חריף אבל בהחלט כזה שעלול לגרום לתסמינים שונים הפוגעים באיכות החיים.
    נגה לוי ·סטודנטית למדעי התזונה B.Sc באוניברסיטה העברית ונועה ברקוביץ, דיאטנית M.Sc. RD, המחלקה המדעית אלטמן
    כתבה
    תזונה חיונית ותוספי ​תזונה ​לאחר לידה

    תזונה חיונית ותוספי ​תזונה ​לאחר לידה

    ​​​מזל טוב יצירת חיים חדשים בעולם היא אירוע משמח! תזונה נכונה ותוספי ​​תזונה​​ ​​מותאמים​​ הם מרכיבים קריטיים לתהליך ההחלמה ולרווחת האם והיילוד כאחד. כתבה זו תציג את חשיבות התזונה לאחר ​​ה​​לידה, תציע עצות מעשיות לשמירה על תזונה בריאה ותחקור את תפקידם של תוספי תזונה.​​
    דנה גרדמן​ ·דיאטנית קלינית RD B.Sc​
    כתבה
    תזונה וזיכרון

    תזונה וזיכרון

    אוכלוסיית העולם הולכת ומזדקנת, וההערכה הרווחת היא שעד שנת 2050 יהיו בעולם לפחות שני מיליארד בני אדם מעל גיל 60, ומתוכם כ- 131 מיליון יסבלו מרידה בזיכרון. הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות מתקדמת עם הגיל, כאשר מחצית מהסובלים מירידה קוגניטיבית קלה ידרדרו לדמנציה תוך 5 שנים[1]. בשנים האחרונות נאספות ראיות מדעיות התומכות בקשר שבין צריכת רכיבי תזונה מסוימים לבין האטת הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות, והמובילים שבהם מפורטים בכתבה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות