חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

אימון פונקציונלי: מהו ומהן יתרונותיו

אימון פונקציונלי נועד לשפר את יכולת הכושר התפקודית של המתאמן. החל מביצוע פעילויות בסיסיות בחיי היומיום ועד לביצוע פעילויות ביצועיות ברמה גבוהה. אימון פונקציונלי עובד על מספר יעדי כושר בו זמנית – סיבולת אירובית ואנאירובית, כוח, קואורדינציה, מהירות וזריזות. אז מהו בעצם ההבדל בין אימון כושר מסורתי בחדר הכושר לאימון פונקציונלי? מהם הקווים המנחים אימון פונקציונלי? ומהן היתרונות הצפויים מביצועו? כל זאת בכתבה שלפניכם.
דניאל בן חפר
דניאל בן חפר · דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
  • פרסום 28.07.2022
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
אימון פונקציונלי יתרונות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    אימון פונקציונלי מורכב מביצוע תנועות מורכבות, תנועות המפעילות מספר קבוצות שרירים בו זמנית, ולכן אופי האימון מתרכז ב"אימון תנועות", ולא רק ב"אימון שרירים"

  2. 2

    אימונים פונקציונליים פותחו במקור כשיטת שיקום וכיום האימונים מומלצים לכלל האוכלוסייה, החל מספורטאי עילית ועד לקשישים

  3. 3

    אימונים פונקציונליים מבוססים על ביצוע פעולות בסיסיות מחיי היומיום בסביבה מבוקרת, בכדי לשפר ולשמר את יכולתנו – הליכה, כפיפה, פשיטה ודחיפה

מהו אימון פונקציונלי?

אימון פונקציונלי הוא סוג אימון גופני הנגזר מהמילה "Function" באנגלית, או בעברית – תפקוד. מטרת האימון היא בהתאם לשם, לשפר את תפקודנו. שיטת אימון זו פותחה במקור כשיטת שיקום, על ידי הפיכת תרגול ספציפי לביצוע משימה פרקטית, לדוגמה תרגול "דדליפט" –לשם הרמת חפצים כבדים מהרצפה. סוג אימון זה, משלב תנועות טבעיות המבוססת על פעולות נפוצות בחיי היומיום שלנו, בכדי שגופנו יוכל לעמוד במגוון הפעולות בחיינו – בבית, בעבודה או במשחק, תוך הקטנת הסיכון לנפילה או פציעה.

אימון פונקציונלי בנוי על "תנועות פונקציונליות", תנועות המפעילות מספר קבוצות שרירים בו זמנית ומשתמשות בקבוצות שרירים גדולות הפועלות יחד על פני הגוף (Compound Movements). ביצוע תנועה פונקציונלית מאלצת את גופנו לתפקד כיחידה תפקודית אחת, אנו משתמשים במספר קבוצות שרירים יחדיו ובבת אחת. באופן זה הקואורדינציה והשליטה העצבית-שרירית משתפרת, שרירי הליבה מתחזקים וכוח השרירים נבנה באופן רחב והוליסטי.

מהו ההבדל בין אימון פונקציונלי לאימון כוח מסורתי?

אימון כוח מסורתי המתבצע בחדר כושר, מתמקד לרוב בבניית כוח שריר בקבוצת שרירים אחת בלבד בכל פעם. באימון זה נשתמש לרוב ב"מכשירי חדר כושר" המגבילים את תנועות המתאמן. לעומת זאת, אימון פונקציונלי מתמקד בתנועות גוף גדולות המייצבות מספר קבוצות שרירים. באימון זה נשתמש לרוב במשקל גופנו בלבד או במכשירים כמו קאטלבלס (משקולות), חבלים, שקי חול, כדור כוח וכדומה.

קווים מנחים לאימון פונקציונלי:

בכדי להבין את הקווים המנחים נשתמש בתרגיל הסקוואט המלא (שפיפה נמוכה) כדוגמא.

  1. שימוש בתנועות מורכבות – תנועות המערבות מספר מפרקים ומספר קבוצות שרירים, כמו לדוגמא: שכיבות שמיכה, עליות מתח, טיפוס על חבל, חתירה ועוד. ביצוע סקוואט מלא, מערב את מפרק האגן, הברכיים וכפות הרגליים ובכך מפעיל את שרירי הארבעה ראשי, פושטי ירך, שריר העכוז גדול, שריר התאומים וסוליה.
  2. קורלציה מחיי היום יום – התנועות באימון פונקציונלי לקוחות מפעולות נפוצות בחיינו. לדוגמא תרגיל הסקוואט, המשמש תרגיל מצוין לשימור ושיפור פעולות הקימה לסוגיהן, מהספה, מהכיסא או מהאסלה.
  3. התאמת אופי האימון ודרגת הקושי ליכולת המתאמן ולגילו – כמו בכל אימון, גם כאן קיימת חשיבות לביסוס הטכניקה ולעליה הדרגתית ונכונה בדרגת הקושי. נחזור לדוגמת הסקוואט, זהו תרגיל הניתן לביצוע כנגד משקל גוף בלבד ע"י קימה וישיבה על כיסא ("Box Squat") או לחילופין בדרגת קושי גבוהה יחד עם מוט ומשקולות כבדות.

יתרונות וחסרונות אימון פונקציונלי:

כאמור המטרה העיקרית של אימון פונקציונלי הינה ליצור – "תנועה פונקציונלית". לכן, ללא יוצא דופן לאימון הפונקציונלי השפעה חיובית על כלל האוכלוסייה!

אימון פונקציונלי משפר:

  • בניית כוח
  • איזון שרירי
  • חוזק שרירי ליבה
  • חוזק שרירים מייצבים
  • הגדלת טווחי התנועה (גמישות)
  • קואורדינציה בין שרירית (תאום)
  • סיבולת לב ריאה
  • תנועתיות וניידות

למעשה, לאימון פונקציונלי מותאם גיל ומצב בריאותי, הבנוי ומתכונן היטב לא קיימים כלל חסרונות, שכן ניתן בקלות להתאים את אופי האימון למתאמן, להתחשב ביכולותיו ההתחלתיות, ולבנות את ההתחזקות באופן הדרגתי. בצורה זו יוכל לשפר את איכות חייו ולמנוע פציעות. גם כאן, כמו בכל תחום חדש לך מומלץ להיעזר בבעל מקצוע מתאים כדוגמת מאמנ.ת כושר מקצועי.ת ואחראי.ת על מנת לבנות לך אימון פונקציונלי מתאים ואולטימטיבי עבורך.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    מגנזיום B6 מגנזיום B6

    מגנזיום B6

    טבליות המכילות מגנזיום, סידן וויטמין B6
     49.05 65.40
    25% הנחה
    טראומיל ג'ל טראומיל ג'ל

    טראומיל ג'ל

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    30 כמוסות
    35% הנחה
    פרוביוטיק Intense 30 פרוביוטיק Intense 30

    פרוביוטיק Intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     88.40 136.00
    100 גרם
    25% הנחה
    טראומיל משחה 100 טראומיל משחה 100

    טראומיל משחה

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת.
    כתבה
    כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

    הסגולות והיתרונות הבריאותיים של שמן אורגנו פראי

    בעבר שמענו לא מעט על אורגנו, בעיקר ברוטב לפסטה או כתיבול לפיצה. בעצם מדובר כאן בצמח שאולי נראה "סתמי" אבל האמת היא שהוא טומן בחובו סגולות רבות ועוצמתיות. כנראה שלא בכדי עשו בו שימוש לרפואה בעת העתיקה, למאכל עוד.
    יעל דונגי
    יעל דונגי ·הרבליסטית קלינית MIHA, Cl.H
    כתבה
    קוביות בבטן

    קוביות בבטן – כך תחטבו את הבטן שלכן

    חיטוב הגוף וחשיפת הקוביות בבטן מהווה יעד למתאמנים רבים. חיטוב מתייחס ליחס בין מסת השריר למסת השומן, כלומר ככל שמסת השריר גבוה יותר ומסת השומן נמוכה יותר נראה יותר מחוטבים. יחד עם זאת, ירידה מהירה במשקל ללא תוכנית אימונים ותזונה מתאימה עלול להוביל לאיבוד מסת שריר, פציעה ושלל נזקים. אז מה צריך לעשות כדי להראות מחוטבים? איזה אימון אידאלי לחשיפת הקוביות?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    חוסר בסידן אצל ילדים

    החורף מגיע: מתי כדאי לפנות לרופא?

    מדוע בחורף חולים יותר, איך אפשר לשמור על הילדים בעונה הזו, ומתי צריך לפנות לרופא? שאלות ותשובות נפוצות בנושא מחלות החורף
    ד"ר מיכאל ויינפאס ·רופא מומחה לרפואת משפחה
    כתבה
    דיאטת השמנה

    דיאטת השמנה: כך תעשו את זה נכון

    אנחנו שומעים ללא הרף על הסכנות הבריאותיות הנובעות מעודף משקל. התשובה של רוב האנשים לכך תהיה ״צמצום״ מקסימלי - צמצום אכילה, צמצום היקפים, צמצום משקל... עם זאת צמצום לא מבוקר יכול להביא לקיצון השני, שעלול להיות מסוכן לא פחות. גם לתת משקל יש השלכות בריאותיות, במיוחד כאשר הוא מלווה בחסרים תזונתיים. אז למרות שנראה לנו שהחיים מחייכים לאנשים הרזים שבינינו, חשוב לזכור שגם כאן קיימות סכנות, ושאולי הדשא של השכן לא תמיד ירוק יותר. אז מתי יש צורך בדיאטת השמנה? כיצד נבצע אותה? כל מה שחשוב לדעת - בכתבה שלפניכם.
    שלי שכמן ·דיאטנית קלינית BSc, RD
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות