חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

כל מה שאתם צריכים לדעת על אחוזי שומן

אחד המשתנים שנמצאים בדרך כלל בראש רשימת הנתונים המסקרנים ביותר שמתאמנים היו שמחים לדעת הוא כמה אחוזי שומן יש בגופם. שאלות רבות מתעוררות כשמדברים על אחוז השומן, כמו מדוע אנחנו צריכים בכלל שומן, מה הם אחוזי השומן, מה הוא הטווח התקין והאם וכיצד ניתן להשפיע עליהם. תשובות לשאלות אלה בכתבה שלפניכם.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 02.11.2021
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
אחוזי שומן

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    רקמת השומן היא חיונית ובעלת תפקידים רבים, ביניהם לשמש כמאגר אנרגיה

  2. 2

    בעודף אנרגיה (צריכת קלוריות גדולה) מאגרי השומן יגדלו, ועל מנת להקטינם יש ליצור גירעון קלורי – להוציא יותר אנרגיה מזו שמכניסים

  3. 3

    כדי לסייע ביצירת גרעון קלורי מומלץ להגביר את צריכת הסיבים התזונתיים וכדי לשמור על השריר במהלך הירידה מומלץ להגדיל את צריכת החלבון באמצעות מזון או תוסף יעודי

ממה אנחנו מורכבים?

משקל הגוף שלנו מורכב מאיברים פנימיים, נוזלים וכמובן רקמות שונות כמו עצם, שריר ושומן. שתי האחרונות הן הרקמות עליהן אנחנו בעיקר יכולים ורוצים להשפיע כשנרצה לגרום לשינוי במשקל הגוף.

אבל ראשית, מה תפקידן?

תפקידה של רקמת השריר

רקמת השריר תפקידה המרכזי הוא לאפשר את תנועת השלד. משכך, קיימת חשיבות גדולה לרקמת השריר, לאיכותה ולכמותה, ככזו היכולה לאפשר לנו תפקוד יומי-יומי תקין וכמובן ביצוע פעילות גופנית שאת תועלותיה הרבות לבריאותנו קצרה היריעה מלהכיל. על רקמת השריר כדאי לנו לשמור שכן היא עלולה להידלדל עם השנים ועם הפחתת השימוש בה, לדוגמה רוכב אופניים שיפסיק לרכוב ככל הנראה יאבד חלק ממסת שרירי הרגליים שאפשרו לו לעסוק בפעילות בה עסק.

כפי שניתן להבין, פעילות גופנית בכלל, ואימוני התנגדות בפרט (כאלה שגורמים לנו להפעיל ולאמץ את השרירים) תהיה אחד מגורמי המפתח בפיתוח ושמירה על שריר, לצד תזונה מתאימה כמובן. רקמת השומן, לעומת רקמת השריר, תהיה מושפעת הרבה יותר מהתזונה ופחות מהפעילות. למה? בגלל היעוד שלה.

למה יש לנו שומן וכמה ממנו זה תקין?

רקמת השומן היא בראש ובראשונה מאגר האנרגיה הגדול ביותר הקיים בגוף שלנו. מגרם 1 של רקמת שומן אנו יכולים להפיק כ- 7 קק"ל (בשונה מגרם 1 של שומן טהור האוצר בתוכו 9 קק"ל), שהם כמעט פי שניים מהאנרגיה האצורה בגרם פחמימה. מלבד השימוש האנרגטי, רקמת השומן מתפקדת גם כרקמה אנדוקרינית – כלומר מייצרת הורמונים. כלומר רקמת השומן היא הכרחית וחיונית כל שבכל גוף בריא היא קיימת במידה.

מתי תגדל רקמת השומן?

כשכמות הקלוריות שנכניס בתזונה תהיה גדולה מכמות הקלוריות שנוציא, עודף האנרגיה ייאגר ברקמת השומן והיא תלך ותגדל. כאשר נהיה במחסור אנרגטי, כלומר נוציא כמות גדולה מזו שנכניס, הגוף ינצל את מאגרי השומן וכך מסת השומן בגופינו תלך ותרד עם הזמן. מכיוון שגוף גדול אוגר יותר מאגרי אנרגיה לעומת גוף קטן יותר, נהוג למדוד את תקינותה של מסת השומן כאחוזים ממשקל הגוף.

מהו הטווח המומלץ של אחוזי שומן?

אחוזי השומן המומלצים משתנים בהתאם לגיל – יעלו ככל שנתבגר, ולמין – גבוהים יותר אצל נשים. החל מגילאי ה- 20 ניתן להתייחס לטווח של 12-20% אחוזי שומן כתקין אצל גברים שאינם ספורטאים, ולטווח של 20-28% כתקין אצל נשים שאינן ספורטאיות.

ספורטאים לעיתים יגיעו לאחוזי שומן נמוכים יותר, אך גם עבורם הרכב גוף תקין יכיל אחוז שומן מינימלי הכרחי של כ- 7% אצל גברים וכ- 15% אצל נשים.

איך נפטרים מרקמת השומן?

זה עשוי להישמע מעט קשה, אבל האמת היא שאין לנו דרך לאבד את השומן אלא על יד שימוש בו. מכיוון שהשומן הוא מאגר אנרגיה, אם נרצה להקטין את מסת השומן בגופינו עלינו להיות בגרעון קלורי לאורך זמן וכך כמותו תלך ותקטן על ידי השימוש בו להשלמת החסר האנרגטי.

הדרכים ליצירת גירעון קלורי הן גם על ידי הגדלת ההוצאה האנרגטית, כלומר עיסוק בפעילות גופנית, וגם על ידי הקטנת ההכנסה האנרגטית, באמצעות בחירת מזונות בעלי נפח גדול וערך קלורי נמוך יחסית כמו סלט ירקות. על מנת לסייע בהתמודדות עם תחושת הרעב ועם השינויים המתרחשים בעקבות הגרעון הקלורי, יש רכיבי תזונה שמומלץ לשלב בתזונה דלת הקלוריות, כמו למשל סיבים תזונתיים וחלבון.

רכיבי תזונה שיעזרו לנו להתגבר על תחושת הרעב

סיבים תזונתיים – תורמים לתחושת השובע ולתפקוד תקין של מערכת העיכול. משכך, צריכת סיבים גבוהה יותר בזמן הימצאות בגרעון קלורי יכולה לסייע גם בהפחתת תחושת הרעב וגם במניעת עצירויות העלולות להופיע לצד הקטנת נפח המזון.

חלבון – גם החלבון מסייע בשני מישורים. הראשון הוא בתרומה גבוהה יותר לתחושת השובע מאשר פחמימה בעלת אותו ערך קלורי. כלומר אם נאכל 300 קילו קלוריות שמקורן מחלבון לעומת כמות דומה שמקורה הפחמימה, סביר להניח כי החלבון יתפרק לאט יותר וישרה תחושת שובע ממושכת יותר וכך למעשה יתרום באופן עקיף להקטנת צריכת הקלוריות היומית. המישור השני והחשוב לא פחות הוא שמירה על מסת השריר בעת איבוד מסת השומן. כידוע, תהליך בניית שריר בעקבות פעילות גופנית דורש כמות חלבון גדולה יותר, ואילו שמירה על מסת השריר מפני פירוק תדרוש כמות חלבון גדולה אפילו יותר, במיוחד בזמן גרעון קלורי.

לסיכום, למה לשים לב כשעושים דיאטה שמטרתה להוריד באחוזי השומן?

ראשית, חשוב להבין שכל הטוב הזה לא יקרה ללא גירעון קלורי.

לא יורדים במשקל ובאחוז השומן?

כנראה שאין גירעון קלורי משמעותי.

ליצירת גירעון קלורי מומלץ לצרוך מזונות בעלי נפח גדול אך דחיסות קלורית נמוכה (כלומר שאינם מכילים הרבה קלוריות) כמו ירקות וסיבים תזונתיים. מזונות שכאלה יסייעו בהתמודדות עם תחושות הרעב שעלולות לצוץ בזמן הגירעון. כמו כן, חשוב לשלב פעילות גופנית – פעילות סיבולת כדי להגדיל את גודל הגירעון ופעילות כוח כדי לשמור על השריר. יחד עם הפעילות מומלץ להגדיל את צריכת החלבון על מנת לנסות ולשמור ככל הניתן על מסת השריר וכך להבטיח ירידה איכותית במשקל שעיקרה איבוד של רקמת שומן.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    120 קפליות
    25% הנחה
    סידן ציטראט 120 סידן ציטראט 120

    סידן ציטראט

    קפליות המכילות סידן ציטראט בתוספת ויטמין D
     109.58 146.10
    25% הנחה
    פרוביוטיק Shape (שייפ) פרוביוטיק Shape (שייפ)

    פרוביוטיק Shape (שייפ)

    כמוסות המכילות זן פרוביוטי ™B-420
     110.33 147.10
    25% הנחה
    ויטמין C1000 ויטמין C1000

    ויטמין C1000

    קפליות המכילות 1000 מ"ג ויטמין C בתוספת פקעות ורדים
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    חומץ תפוחים חומץ תפוחים

    חומץ תפוחים

    כמוסות המכילות 450 מ״ג חומץ תפוחים בתוספת כרום ותמצית ג׳ימנמה
     90.68 120.90
    כתבה
    ביוטין לשיער

    ביוטין לשיער: מהו ואיך הוא קשור לשיער חזק?

    נשירת שיער היא תופעה המטרידה נשים רבות ויכולה להיגרם ממגוון סיבות. מהו ביוטין, והאם הוא יכול להשפיע על חיזוק שורש השיער? כל התשובות בכתבה
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    מיקרוביום

    מיקרוביום – החיידקים שעושים אותנו מי שאנחנו

    האם יצא לכם כבר להיתקל במונח מיקרוביום? זהו אחד המושגים המדעיים המדוברים ביותר בעולם כיום. מהו מיקרוביום וכיצד הוא משפיע על השמנה, על מצבי רוח ועל הבריאות בכלל?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    כתבה
    תפריט בריא לחיים

    תפריט בריא לחיים בריאים

    אם הייתם נשאלים מה הרכב הטוב ביותר, מה הייתם עונים? או אם הייתם נשאלים מה הפעילות הגופנית האידיאלית, באיזו פעילות הייתם בוחרים? ניתן להניח שהתשובה הראשונה הייתה "תלוי". מלבד קווים כלליים נכונים, התשובה תלויה במשתנים נוספים כמו למי, לאיזו מטרה, מתי ועוד. אז ככה גם לגבי תפריט תזונתי; ההגדרה "בריא" עשויה להשתנות מאדם אחד לאחר, אבל הקווים התזונתיים הכלליים עליהם כדאי לשמור – בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    סובלים מקנדידה במעיים נסו פרוביוטיקה

    סובלים מקנדידה במעיים? נסו פרוביוטיקה ושינוי תזונתי

    פטריית הקנדידה חיה לרוב בגוף שלכם בשקט ובשלווה, אבל מספיקים כמה שינויים קטנים כדי שהיא תפרוץ ותהפוך את החיים ללא נעימים בכלל. מהי קנדידה במעיים, איך תדעו אם אתם סובלים ממנה ואיך נלחמים בה?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות