חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

חומצות אמינו – אבני הבניין של הגוף

יכול להיות שנתקלתם במונח חומצות אמינו, ואם כן אז בטח שמעתם כמה הן חשובות. חומצות אמינו הן למעשה אבני הבניין של הגוף וכדי שנוכל להמשיך לבנות ולחדש רקמות אנו חייבים לקבל אותן בתזונה. איפה הן נמצאות במזון ומה מיוחד בהן, בכתבה שלפניכם
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 28.10.2021
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
חומצות אמינו – אבני הבניין של הגוף

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    חומצות אמינו הן האבנים מהן אנו מרכיבים מגוון רחב של רקמות בגוף, ועל כן חשיבות רבה לצריכה נאותה שלהן

  2. 2

    סדר חומצות האמינו נקבע על פי החומר התורשתי שקיבלנו מהורינו והוא זה שיגרום ליצירת חלבון זה או אחר

  3. 3

    את חומצות האמינו נוכל למצוא במזונות חלבוניים מן החי והצומח, ובמקרה בו מתקשים בצריכת כמות הולמת ניתן לשלב אבקת חלבון איכותית כתוסף תזונה

נתחיל מהבסיס – מה הן חומצות אמינו והיכן הן נמצאות?

חומצות אמינו הן תרכובות אורגניות המסוגלות להתחבר זו לזו. המבנה של חומצות האמינו דומה – אטום פחמן במרכז, ואליו מחוברים 4 רכיבים נוספים: אטום מימן, קבוצה קרבוקסילית, קבוצה אמינית ושייר. שלושת הראשונים משותפים לכל חומצות האמינו ומאפשרים להן להתחבר זו לזו, כמו הבלטים והשקעים באבני לגו.

השייר הוא החלק המבדיל בין חומצת אמינו אחת לאחרת והוא זה שנותן לה את תכונותיה המיוחדות. כאשר שרשרת חומצות האמינו תלך ותתארך, קשרים כימיים וקשרים חשמליים בין חומצות האמינו השונות יגרמו לאותה שרשרת ליצור מבנה תלת מימדי. המבנה הזה הוא למעשה החלבון התפקודי שאנו מכירים המסוגל לתפקד כשריר, כנוגדן של מערכת החיסון, כהורמון או בתפקיד אחר מתוך שלל התפקידים שממלאים החלבונים השונים.

קיימות 20 חומצות בהן אנו משתמשים לבניית חלבונים, והשייר השונה בין חומצה לחומצה יכול לסייע לנו בסיווגן לשלוש קבוצות עיקריות:

  • חומצות אמינו חיוניות
  • חומצות אמינו שאינן חיוניות
  • חומצות אמינו חיוניות בתנאי

מהם ההבדלים בין הקבוצות?

  1. חומצות אמינו חיוניות אנו חייבים לקבל בתזונה, והן נמצאות בעיקר במזון מן החי כמו מוצרי חלב, דגים, ביצים, עוף ובשר בקר.
  2. חומצות אמינו שאינן חיוניות הן כאלה שנוכל להסתדר גם מבלי לצרוך אותן בתזונה, על ידי המרת חומצת אמינו לא חיונית אחת לאחרת. הן נמצאות כמעט בכל מזון שנאכל הן ממקורות החלבון מן החי שהוזכרו לעיל והן ממקורות החלבון מן הצומח כמו דגנים, אגוזים ובעיקר קטניות.
  3. חומצות אמינו חיוניות בתנאי הן כאלה שלרוב נוכל להסתדר גם מבלי לקבלן בתזונה, למעט במצבים מסוימים בהם נדרשת כמות גדולה יותר מהן. את כל סוגי החומצות ניתן לקבל גם על ידי צריכת תוסף חלבון ייעודי.

מה יקבע את סדר השרשת? אמא ואבא

החומר התורשתי, הלוא הוא ה- DNA, משמש כ"מתכון" על פיו נבנה את החלבונים שלנו. רצף הבסיסים המופיע בחומר התורשתי הקיים בכל אחד מאיתנו הוא האחראי לָסדר ולרצף בו חומצות האמינו תסדרנה בזו אחר זו. ככל שסדר זה יהיה שונה מאחד לשני, כך גם תשתננה התגובות והקשרים הכימיים והחשמליים בין חומצת אמינו אחת לאחרת ואיתה כמובן גם השוני בצורת החלבון.

השוני בצורתו הסופית של החלבון יהיה לבסוף אחראי על חלק מההבדלים בין בני האדם כמו למשל שיער חלק מול שיער מתולתל, או חסר ביצור האנזים לקטז שעלול לבוא לידי ביטוי בהיעדר היכולת לעכל את סוכר החלב – לקטוז.

חשיבותן של חומצות אמינו

כאמור חומצות אמינו הן יחידותיו הבסיסיות של החלבון, וככאלה, הן הכרחיות לנו ליצירת חלבונים המרכיבים שלל רקמות, אברונים תאיים, אנזימים, הורמונים ועוד אינספור חלבונים מבניים ותפקודיים החיוניים לתפקוד תקין.

בהיעדר או במחסור אספקה סדירה של חומצות אמינו תיתכן פגיעה בבנייתם של כל אחד מהחלבונים שהוזכרו כאן וכמובן עוד רבים אחרים. איך זה יבוא לידי ביטוי? עיכוב בהחלמת פצעים למשל, הרס שריר, ירידה בתפקוד מערכת החיסון, נשירת שיער ועוד. כלומר, במצבים בהם נרצה לעודד יצירת רקמות מהירה עלינו לצרוך כמות חלבון גדולה יותר, כמו בהחלמה  מפציעות, היריון, או גדילת שריר כתוצאה מאימון גופני. בתקופת אימונים עצימים השריר מקבל גירוי לגדילה והתעבות, וצריכת חלבון הולמת יכולה לסייע במימוש פוטנציאל הגדילה של השריר כתוצאה מהמאמץ.

מעבר לזה, בזמן הפעילות עצמה יש ירידה בריכוזן של חלק מחומצות האמינו בזרם הדם עקב כניסתן לשריר, כך שלעיתים צריכת חלבון כבר במהלך הפעילות יכולה לסייע בהקטנת הנזק השרירי (החיובי) כתוצאה מהעומס המופעל על השריר בזמן הפעילות הגופנית.

לסיכום

לחומצות האמינו תפקיד חשוב מאוד לבריאותנו ולתפקודינו התקין. אנו מקבלים אותן מצריכת מקורות חלבוניים בתפריט, ובשל חשיבותן הרבה עלינו להבטיח צריכת חלבון נאותה. כאשר מתקשים להגיע לצריכה הולמת בתזונה ניתן להיעזר בתוסף חלבון ייעודי, כזה שיבטיח שנקבל את מכסת חומצות האמינו הנחוצה לנו.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    גאמיס מגנזיום ציטראט

    גאמיס מגנזיום ציטראט

    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל
     80.60
    ויטמין D-1000 טבליות ויטמין D-1000 טבליות

    ויטמין D-1000 טבליות

    טבליות ללעיסה המכילות ויטמין 1000 D יחב״ל
     57.40
    טראומיל ג'ל טראומיל ג'ל

    טראומיל ג'ל

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    כתבה
    רדיקלים חופשיים

    רדיקלים חופשיים

    בטח יצא לכם לשמוע עליהם ועל הנזק שהם עושים, כמו שבטח גם שמעתם איך כדאי להילחם בהם ומה כדאי לאכול כדי להפחית את השפעתם. אז הגיע הזמן לקשר בין המושגים ולהבין אחת לתמיד – מה הם רדיקלים חופשיים? מהו נזק חמצוני? ואיך סלט ירקות קשור לזה?
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    קוביות בבטן

    קוביות בבטן – כך תחטבו את הבטן שלכן

    חיטוב הגוף וחשיפת הקוביות בבטן מהווה יעד למתאמנים רבים. חיטוב מתייחס ליחס בין מסת השריר למסת השומן, כלומר ככל שמסת השריר גבוה יותר ומסת השומן נמוכה יותר נראה יותר מחוטבים. יחד עם זאת, ירידה מהירה במשקל ללא תוכנית אימונים ותזונה מתאימה עלול להוביל לאיבוד מסת שריר, פציעה ושלל נזקים. אז מה צריך לעשות כדי להראות מחוטבים? איזה אימון אידאלי לחשיפת הקוביות?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    מותר ואסור לאכול בהיריון

    מה אסור לאכול בהיריון ומה מותר?

    עכשיו את אוכלת בשביל שניים, מבחינת ערכים תזונתיים שחיוניים לך ולעובר שלך, ולא, חלילה, מבחינת הכמויות. אז על מה כדאי להקפיד וממה את חייבת להישמר?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    איך להשיג חלבון

    חלבון – כמה אנחנו צריכים וכיצד נשיג אותו?

    אז מי מכם שביקר בחדר הכושר מתישהו ב20-30 שנים האחרונות, בטח יודע שלא מדובר בטרנד חדש. ולמרות זאת, אי שם ב 2016 הגיח למדפי הסופר שלנו מוצר חדש – יוגורט מועשר בחלבון. מאז ועד היום יצאו כל כך הרבה מוצרים מועשרים בחלבון שכבר קשה לעקוב. יוגורטים, מעדנים, חלב, דגני בוקר, חטיפים, לחמים ועוד. איך קרה שפתאום החלבון מופיע בכל מקום? מהו בכלל חלבון ומה תפקידו? וכמה ממנו אנחנו באמת צריכים? כל התשובות בכתבה שלפניכם
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות