הן משרתות אותנו בנאמנות, לחוצות בתוך נעליים, נושאות את משקל הגוף, מזיזות אותנו מכאן לשם, הולכות, רצות, קופצות, מטפסות מדרגות או מניעות דוושות. אבל נדמה שלפעמים אנחנו קצת מזניחים אותן ולא נותנים להן את הכבוד ואת מידת החשיבות שמגיעה להן.
כפות הרגליים שלנו הן בעלות מבנה מכני מורכב. יש לנו בכפות הרגליים 33 מפרקים, 26 עצמות, ויותר מ- 100 שרירים, גידים ורצועות, שכולם פועלים יחד כדי לשאת משקל ולאפשר לנו תנועה.
הקרסוליים הם מפרקים גמישים במיוחד התומכים במשקל הגוף ומסייעים בעמידה, בתנועה ובאיזון הגוף.
לכן, מה הפלא שבסופו של יום, שכיח שהן יכאבו? וזה עוד לפני שדיברנו על העומס המוגזם שהן סופגות כשאנחנו בהיריון, אם עלינו במשקל, או אם יצאנו לפעילות מאומצת ולא שגרתית, כגון: הליכה בטבע, מסע שופינג ברחובות העיר או משחק כדורגל בסוף השבוע.
בין שיחפים ובין שנעולים, על פי הנתונים הרפואיים כ- 75% מאתנו סבלו, סובלים או יסבלו מכאבים בכפות הרגליים, יובש בעור, תחושת שריפה, נמלול, נפיחות, יבלות, עור גס, פצעים, פציעות ספורט או צרות אחרות בכפות הרגליים.
מהם הגורמים השכיחים לכאבים בכפות הרגליים ובקרסוליים?
נקע:
פגיעה ברצועות המייצבות את מפרק הקרסול. זוהי פציעה שכיחה בקרב רקדנים וספורטאים הנגרמת, במרבית המקרים, בגלל תנועה סיבובית חדה ולא צפויה. נקע בקרסול יכול לקרות בפעילויות שונות, מאומצות, כגון הליכה או ריצה, קפיצה, נפילה וכדומה.
מחלת גאוט:
סוג של דלקת מפרקים הנגרמת עקב הצטברות של חומצת שתן (חומצה אורית) בגוף. במרבית המקרים הבוהן תהיה האיבר הראשון שיפגע.
תפיחה בבוהן (בוניון או הלוקס ולגוס):
תפיחה גרמית בבסיס הבוהן, הגורמת לעיוות של הבוהן. הגורם לתפיחה לא תמיד ידוע, אך מקובל שנעילת נעליים, ובפרט נעלי עקב, שאינן מתאימות למבנה כף הרגל עלולה לגרום להחמרת המצב. גם מחלת גאוט עלול לגרום לכך.
יבלת נגיפית (וירלית):
גידולי עור זעירים הנגרמים עקב זיהום נגיפי בסוליית כף הרגל.
ציפורן חודרנית:
צמיחה של ציפורן לתוך העור, המנקבת את העור ועלולה לגרום לזיהום.
כאב בעקב (דורבן):
התעבות דלקתית של רקמת החיבור בכף הרגל שעלולה לגרום לגדילה ועיוות של עצם העקב.
כיצד מטפלים וכיצד מקלים על הכאבים?
בדרך כלל, כאבים בכפות הרגליים ובקרסוליים ייעלמו מעצמם תוך כמה שבועות. כמובן, שלכל אחד מהגורמים שהזכרנו יש טיפול ייחודי ולכן במקרה של כאבים קשים כדאי לפנות לייעוץ רפואי.
אם לא נמצאה אבחנה, ניתן לנסות להקל על הכאב באמצעות:
- מנוחה, הפחתת מאמץ והגבהת הרגליים כשיושבים או שוכבים
- קירור הרגליים בעזרת שקית קרח או שקית של ירקות קפואים למשך 20 דקות, כל שעתיים-שלוש
- נעילת נעליים רחבות בעלות עקבים נמוכים וסוליות רכות
- שימוש במדרסים המותאמים באופן אישי
- נטילת תרופות לשיכוך כאבים, ללא מרשם
- מריחת תכשירים למריחה על העור המיועדים להקלת כאב כגון טראומיל, המיועד לעיסוי ומריחה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים וחבלות.
ומה לגבי כאבים במהלך ההיריון?
בשבועות האחרונים להיריון, נשים רבות מדווחות על נפיחות בקרסוליים ובכפות הרגליים. במקרים חריגים, נפיחות כזו יכולה לעורר חשד להתפתחות של רעלת היריון אך במרבית המקרים הכאב והנפיחות נגרמים בגלל דלקת בוורידי הרגליים והאגן.
תופעה מוכרת נוספת היא תחושת נמלול, עקצוץ או הירדמות של כפות הרגליים, הנגרמת בדרך כלל בגלל האטה בזרימת הדם. במקרים כאלה ההמלצה היא לשנות תנוחה, בשכיבה ובישיבה, ולעסות בעדינות את כפות הרגליים על מנת לעודד את זרימת הדם.
*טראומיל היא משחה הומאופתית המכילה רכיבים שפועלים במסלולים שונים להפחתת הכאב*