חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מה כדאי לאכול ועל מה כדאי לוותר כדי להקל על מפרקים כואבים?

האם התזונה שלנו יכולה להפחית דלקות וכאבים? מסתבר שכן. הכירו את המזונות שגם ילחמו בדלקת וגם ישמרו על המפרקים שלכם בריאים יותר
שרית בנימין
שרית בנימין · דיאטנית קלינית B.Sc
  • פרסום 17.12.2016
  • עדכון 16.03.2025
  • 4 דקות קריאה
הקלה על מפרקים כואבים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מאכלים העשירים באומגה 3 מקלים על תסמיני דלקת מפרקים ובעיות כלי דם

  2. 2

    תה ירוק מצוין למניעת התפתחות דלקות ובפירות יער אדומים פיגמנט בעל אפקט אנטי דלקתי

  3. 3

    כורכום מסייע רבות בהפחתת תסמיני דלקות מפרקים

דלקת מפרקים היא שם כללי למצבים בהם יש כאבי מפרקים, נוקשות בתנועה וקושי תפקודי. לעיתים הסיבה היא ניוונית (קשורה לגיל, עומס ושחיקה) ולעיתים הסיבה היא שגרונית (מערכת החיסון "תוקפת" את המפרקים ונוצרת דלקת מפושטת יותר בעלת אופי שונה). דלקת המפרקים הניוונית היא השכיחה יותר ומרבית ההמלצות בכתבה מיועדות למצב זה. אמנם אין דיאטה שיכולה לרפא לחלוטין את הדלקת או למנוע אותה, אבל בכוחם של מזונות מסוימים להפחית את הדלקת, ובכוחם של אחרים אף להגבירה.

מה מומלץ לאכול?

שוחים באומגה 3: דגי בורי, פורל, סלמון, טונה והרינג עשירים כולם באומגה 3 – חומצות שומן רב בלתי רוויות ואנטי דלקתיות. חומצות אומגה 3 מקלות על תסמיני דלקת המפרקים, טרשת עורקים ודלקות כרוניות אחרות. מומלץ לאכול כ 100 גרם דג – שלוש־ארבע פעמים בשבוע.
מי שלא מתחבר לטעמם של הדגים ומחפש מקור אחר לחומצות אומגה 3 ימצא אותן בתוספי תזונה המיועדים לטיפול בדלקות מפרקים ובכמויות קטנות יותר בפולי סויה.

פירות יער והדר זה נהדר: ממחקרים עולה כי לאנתוציאנין – הפיגמנט שמקנה לדובדבנים, לתותים ולפירות יער אחרים את צבעם האדום יש אפקט אנטי דלקתי. ויטמין C, המצוי בשפע בתפוז, באשכולית ובלימון, מסייע גם הוא במניעת דלקות, הוא נוגד חמצון ובעל תפקיד חשוב בשמירה על סחוס בריא.

ירקות ירוקים, מפרקים חזקים: מומלץ לאכול הרבה ירקות ירוקים כגון: תרד, פטרוזיליה, קייל וברוקולי. ברוקולי עשיר בוויטמין K ו־C ובסולפורופן. מחקרים מצביעים על קשר בין צריכת סולפורופן ובין מניעת סרטן וכאבי מפרקים. ירקות ממשפחת המצליבים, כמו קולרבי, כרוב וכרובית בעלי תכונות נוגדות דלקת אף הם.

ירוק זה הבריא החדש: בתה ירוק ריכוז גבוה של נוגדי חמצון טבעיים שבכוחם להגן על התאים מפני חומרים מסרטנים ולנטרל את הרדיקלים החופשיים בגוף. נוגדי החמצון גם מרפים את כלי הדם ומונעים התפתחות דלקות ושחיקת סחוסים. נוגד החמצון אפיגלוקטצין־3־גאלט חוסם את היווצרותן של מולקולות הגורמות לנזק במפרקים.

האנטיביוטיקה של הטבע: מחקרים מצביעים על קשר בין אכילת שום, בצל וכרישה ובין הפחתת הסיכון להתפתחות דלקות מפרקים. החוקרים מאמינים כי הרכיב דיאליל דיסולפין המצוי בשום נוגד את פעילותם של אנזימים הפוגמים בסחוסים. שום ובצל (וגם אספרגוס, צנון, צנונית, לפת וקולרבי) עשירים גם בגופרית – חומר חשוב לסחוסים ולשמירה על צפיפות העצמות.

אגוזים קלים לפיצוח: מלבד היותם מקור נהדר לחלבון, סידן, מגנזיום, סידן וויטמין E, אגוזים כמו פקאנים, פיסטוקים, צנוברים ואגוזי מלך עשירים גם בסיבים תזונתיים. הם ידידותיים ללב ומצוינים לירידה במשקל, תהליך העוזר להפחתת העומס המופעל על המפרקים. מומלץ לצרוך אותם לא קלויים.

כורכום – תבלין הקסם: מומלץ לתבל את המזון בכורכום – תבלין המסייע בהפחתת הכאב והדלקת. כאשר הכמות הנדרשת להפחתת הדלקת גבוהה, ניתן לצרוך את הכורכום בכמוסות.

מזונות שעדיף להימנע מהם

הימנעו עד כמה שניתן מבשר אדום, עוף, רכיכות, פירות ים, איברים פנימיים, דגים, ביצים, חלב ומוצריו, נקניקים ונקניקיות. מומלץ להפחית ואף להימנע מצריכה של ירקות ממשפחת הסולניים: עגבניות, פלפלים, תפוחי אדמה וחצילים.
מחקרים רבים מצביעים על קשר בין צריכת מזון מעובד ומטוגן ובין התפתחות דלקות. מזונות כאלו מכילים בדרך כלל כמויות אדירות של מלח וחומרים משמרים המאריכים את חיי המדף של האוכל אך מקצרים את חיי התאים בגוף. גם סוכריות, שוקולד, שתייה ממותקת, מאפים מתוקים וחטיפים מתוקים – יכול להביא לתוצאה דומה. אצל חלקנו צריכה מוגברת של מלח, חומרים משמרים וסוכר יכולה להתבטא בתסמיני דלקת מפרקים. השתדלו להימנע מהם ולהחליפם בפירות ובירקות או להמעיט בשימוש בהם.

לסיכום

מפרקים בריאים דורשים תזונה מאוזנת, פעילות גופנית קבועה ושנת לילה טובה. במקביל להימנעות ממזון מעובד ולצריכה של שומנים טובים, אומגה 3 וסיבים תזונתיים, השתדלו להימנע גם ממשקאות חריפים וסיגריות.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פרוטק סירופ יבש פרוטק סירופ יבש

    פרוטק סירופ יבש

    סירופ תמציות צמחים
     33.15 44.20
    100 גרם
    25% הנחה
    טראומיל משחה 100 טראומיל משחה 100

    טראומיל משחה

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת.
    60 קפליות
    25% הנחה
    סידן ציטראט 60 סידן ציטראט 60

    סידן ציטראט

    קפליות המכילות סידן ציטראט בתוספת ויטמין D
     65.70 87.60
    25% הנחה
    טראומיל ג'ל טראומיל ג'ל

    טראומיל ג'ל

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    כתבה
    סיבות לחסר במגנזיום

    מגנזיום – הסיבות לחוסר במגנזיום ותוסף מומלץ

    למה אנשים רבים סובלים מחוסר במגנזיום, ממה הוא נובע ולאילו תופעות הוא גורם? וגם: איזה תוסף מגנזיום מומלץ להשלמת החסרים? האם יש לתוסף מגנזיום תופעות לוואי? כל מה שצריך לדעת על חוסר מגנזיום.
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    חומץ תפוחים וירידה במשקל

    חומץ תפוחים: מהן סגולותיו וכיצד יכול לסייע לירידה במשקל?

    חומץ תפוחים (Apple cider vineger) נמצא בשימוש מזה אלפי שנים בכל רחבי העולם ומשמש בין היתר לחיטוי, תיבול, הרחקת מזיקים ורוחות רעות. בעשורים האחרונים חומץ התפוחים חווה הכרה מחודשת כמזון התומך בבריאות, ואף מעודד ירידה במשקל.
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    טחורים בהיריון

    טחורים בהיריון: מנגנון וטיפול

    טחורים בכלל וטחורים בהיריון הם תופעה מציקה. מדוע מופיעים טחורים בהיריון ומה ניתן לעשות כדי להקל את הכאב?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    חומצות אמינו – אבני הבניין של הגוף

    חומצות אמינו – אבני הבניין של הגוף

    יכול להיות שנתקלתם במונח חומצות אמינו, ואם כן אז בטח שמעתם כמה הן חשובות. חומצות אמינו הן למעשה אבני הבניין של הגוף וכדי שנוכל להמשיך לבנות ולחדש רקמות אנו חייבים לקבל אותן בתזונה. איפה הן נמצאות במזון ומה מיוחד בהן, בכתבה שלפניכם
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות