חזרתם מאימון עם כאב חריג בשריר? הלכתם לחדר כושר, "נתתם את הכול" ומתברר שנתתם קצת יותר מדי ועכשיו הגוף שלכם "צועק"? ייתכן שמדובר בדלקת בשריר. מה עושים? נחים ומטפלים.
דלקת שרירים מתפתחת לרוב בעקבות חבלה או פגיעה פיזית כלשהי בשריר שגורמת לו לקרע, מתיחה ואף לדימום. קריעת הרקמות באזור משפעלת תאי דם לבנים ומובילה לפינוי הרקמות שנהרסו ולזרימת דם מוגברת לאזור במטרה להביא לאיחוי הרקמות ולריפוי המקום. בנוסף לפציעות, ישנן מספר מחלות שעלולות לגרום לדלקת בשריר (ראו בהמשך).
התסמינים של דלקת בשריר כוללים אדמומיות וחום באזור המודלק, הנגרמים כתוצאה מזרימת הדם המוגברת למקום והתכווצות כלי הדם היוצאים ממנו; נפיחות, שמגיעה עם העלייה בלחץ הנוזלים באזור כתוצאה מהתכווצות כלי הדם היוצאים; וכאב שנוצר בעקבות הלחץ המופעל על חיישני הכאב (נוסיצפטורים) שבמקום. בשלבים הראשונים של הדלקת הכאב מאופיין ככאב חזק, ובהמשך ככאב עקבי שמגביל את הפעילות. כל עוד הדלקת לא מטופלת הכאב כאן כדי להישאר.
הגורמים לדלקת בשריר
- פעילות ספורט אינטנסיבית: שעות רבות של פעילות ספורט אינטנסיבית עלולות לגרום לפציעות ספורט בדמות קרע בשריר שמוביל לדלקת שרירים. מצב זה בדרך כלל מאפיין ספורטאים.
- אימון במאמץ גבוה: מצב המאפיין מתאמנים מתחילים המשקיעים מאמץ רב מדי באימון, ולא עושים זאת בהדרגה. העומס הגדול על השריר עלול לגרום לקרעים קטנים, שגורמים לדלקת.
- טראומה: מכה או תנועה לא נכונה עלולות לגרום לקרעים קטנים, בעיקר בגידים, שמובילים לדלקת.
- דלקת מפרקים: המתבטאת בשחיקת הסחוס שבין מפרקי הגוף וביצירת תהליך דלקתי. דלקות המפרקים השכיחות הן אוסטאוארטריטיס (דלקת מפרקים ניוונית) ודלקת מפרקים שגרונית.
- מחלות שרירים דלקתיות: אלה מחלות הגורמות לדלקות בשרירים וכוללות מחלות הממוקדות בשרירים, דוגמת דרמטומיוזיטיס (דלקת של העור והשרירים) ופולימיוזוטיס (דלקת רב שרירית) ומחלות אוטואימוניות דלקתיות הפוגעות ברקמות רבות של הגוף, ובהן גם רקמות השריר. המחלות האוטואימוניות כוללות בין היתר את מחלת הזאבת, דלקת מפרקים שגרונית, דלקות של כלי הדם ועוד.
- וירוס או חיידק: מצב נדיר בו וירוסים או חיידקים, דוגמת HIV ואפילו וירוס של שפעת, חודרים לרקמת השריר ופוגעים בה.
נחים, מורחים ואוכלים כורכום: הטיפול בדלקת שרירים
- מנוחה, חבישת המקום הפגוע, הרמה שלו וקומפרסים: אלה הם הטיפולים הבסיסים בדלקת בשריר. כדאי להניח קרח על האזור המודלק במשך כשלושה ימים (לא יותר מ-10 דקות בכל פעם) ולאחר מכן לעבור לקומפרסים חמים או קרים – יש מי שהקרים טובים להם יותר ויש כאלה שדווקא החמים משפיעים עליהם לטובה.
- מתיחות – להכניס לשגרה: רצוי לבצע מתיחות לשרירים, בעיקר באזור הפגוע, וגם לשלב פעילות גופנית, דוגמת יוגה או הליכה לא מאומצת, המשחררות מתח.
- צמחי מרפא מפחיתי דלקת: מדובר בצמחי מרפא הפועלים להפחתת הדלקת ולהתחדשות הרקמות, דוגמת כורכומין – שנמצא במחקרים כי בזכות פעילותו נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון הוא מפחית את פירוק השרירים ומצמצם את הדלקת והכאב הנלווה. הכורכומין נמצא יעיל במיוחד לשיפור תסמיני דלקת מפרקים ניוונית. דוגמה נוספת היא אפלאפין (מיצוי של שרף מצמח הלבונה), המכיל חומצות בוסווליות המונעות ייצור יתר של לוקוטריאנים, שהם מולקולות שזוהו כגורמות לדלקת; ושוש קירח שיש בו חומר פעיל הדומה לקורטיזון, ולכן גם הוא מועיל לטיפול בדלקת.
- תזונה – להכניס ויטמינים, להוציא את השומן הרווי: הקפדה על תזונה עשירה בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, למשל, דגים, שמן זית, שום, כורכום, בטטה, תה ירוק, עלים ירוקים ואגוזים, לצד הימנעות מרכיבי מזון מקדמי דלקת דוגמת סוכר, בשר אדום, שומנים רוויים ומזון מעובד תעזור לשלוט בדלקת.
- קרמים, תרסיסים ומשחות: קיימים מוצרים שמטרתם להקל על הכאב המקומי ולהרפות את השרירים. חלקם מכילים תמציות צמחי מרפא דוגמת כורכום וארניקה. ישנם תכשירים המכילים חומרים אנטי דלקתיים רפואיים המקלים גם על הכאב.
- תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיאליות(NSAID): מכילות חומרים הגורמים לעיכוב בייצור והפרשה של חומרים מעוררי דלקת . התרופות הללו מסייעות להקל על הכאב הנלווה לדלקת בכך שהן מנטרלות את האנזים התורם להתפתחות התהליך הדלקתי. יש לשים לב שזמן השימוש בהן מוגבל.
- סטילאר – להפחית את הכאב במהירות ולהחזיר את כושר התנועה: סטילאר הוא קרם למריחה שמסייע להקלה בחלות מפרקים, מפחית את כאבי השרירים והמפרקים במהירות ומשקם את הממברנה של התא ובכך משפר את כושר התנועה. לסטילאר אין תופעות לוואי ומכיוון שהוא אינו תרופה נוגדת דלקת לא סטרואידיאליות(NSAID) שמסוכנת לשימוש לאורך זמן – השימוש בו אינו מוגבל.