חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

משחררים את השריר: הטיפול בדלקת בשריר

דלקת בשריר אופיינית בעיקר לספורטאים ולאנשים שמתאמנים, אך היא יכולה להיגרם גם כתוצאה מטראומה מקומית או בעקבות מחלה. מהם התסמינים של דלקת שרירים ואיך מטפלים בה?
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 26.03.2019
  • עדכון 26.12.2024
  • 5 דקות קריאה
משחררים את השריר

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    דלקת בשריר באה לידי ביטוי לרוב באדמומיות, כאב ונפיחות באזור המודלק

  2. 2

    בין הסיבות לדלקת שרירים: טראומה מקומית, אימון במאמץ גבוה, והפעלה אינטנסיבית של השריר

  3. 3

    מנוחה, מתיחות, צמחי מרפא ותכשירים ייעודים להפגת הכאב ולשיקום ממברנת התא יסייעו להחלמה מהירה

חזרתם מאימון עם כאב חריג בשריר? הלכתם לחדר כושר, "נתתם את הכול" ומתברר שנתתם קצת יותר מדי ועכשיו הגוף שלכם "צועק"? ייתכן שמדובר בדלקת בשריר. מה עושים? נחים ומטפלים.

דלקת שרירים מתפתחת לרוב בעקבות חבלה או פגיעה פיזית כלשהי בשריר שגורמת לו לקרע, מתיחה ואף לדימום. קריעת הרקמות באזור משפעלת תאי דם לבנים ומובילה לפינוי הרקמות שנהרסו ולזרימת דם מוגברת לאזור במטרה להביא לאיחוי הרקמות ולריפוי המקום. בנוסף לפציעות, ישנן מספר מחלות שעלולות לגרום לדלקת בשריר (ראו בהמשך).

התסמינים של דלקת בשריר כוללים אדמומיות וחום באזור המודלק, הנגרמים כתוצאה מזרימת הדם המוגברת למקום והתכווצות כלי הדם היוצאים ממנו; נפיחות, שמגיעה עם העלייה בלחץ הנוזלים באזור כתוצאה מהתכווצות כלי הדם היוצאים; וכאב שנוצר בעקבות הלחץ המופעל על חיישני הכאב (נוסיצפטורים) שבמקום. בשלבים הראשונים של הדלקת הכאב מאופיין ככאב חזק, ובהמשך ככאב עקבי שמגביל את הפעילות. כל עוד הדלקת לא מטופלת הכאב כאן כדי להישאר.

הגורמים לדלקת בשריר

  1. פעילות ספורט אינטנסיבית: שעות רבות של פעילות ספורט אינטנסיבית עלולות לגרום לפציעות ספורט בדמות קרע בשריר שמוביל לדלקת שרירים. מצב זה בדרך כלל מאפיין ספורטאים.
  2. אימון במאמץ גבוה: מצב המאפיין מתאמנים מתחילים המשקיעים מאמץ רב מדי באימון, ולא עושים זאת בהדרגה. העומס הגדול על השריר עלול לגרום לקרעים קטנים, שגורמים לדלקת.
  3. טראומה: מכה או תנועה לא נכונה עלולות לגרום לקרעים קטנים, בעיקר בגידים, שמובילים לדלקת.
  4. דלקת מפרקים: המתבטאת בשחיקת הסחוס שבין מפרקי הגוף וביצירת תהליך דלקתי. דלקות המפרקים השכיחות הן אוסטאוארטריטיס (דלקת מפרקים ניוונית) ודלקת מפרקים שגרונית.
  5. מחלות שרירים דלקתיות: אלה מחלות הגורמות לדלקות בשרירים וכוללות מחלות הממוקדות בשרירים, דוגמת דרמטומיוזיטיס (דלקת של העור והשרירים) ופולימיוזוטיס (דלקת רב שרירית) ומחלות אוטואימוניות דלקתיות הפוגעות ברקמות רבות של הגוף, ובהן גם רקמות השריר. המחלות האוטואימוניות כוללות בין היתר את מחלת הזאבת, דלקת מפרקים שגרונית, דלקות של כלי הדם ועוד.
  6. וירוס או חיידק: מצב נדיר בו וירוסים או חיידקים, דוגמת HIV ואפילו וירוס של שפעת, חודרים לרקמת השריר ופוגעים בה.

נחים, מורחים ואוכלים כורכום: הטיפול בדלקת שרירים

  1. מנוחה, חבישת המקום הפגוע, הרמה שלו וקומפרסים: אלה הם הטיפולים הבסיסים בדלקת בשריר. כדאי להניח קרח על האזור המודלק במשך כשלושה ימים (לא יותר מ-10 דקות בכל פעם) ולאחר מכן לעבור לקומפרסים חמים או קרים – יש מי שהקרים טובים להם יותר ויש כאלה שדווקא החמים משפיעים עליהם לטובה.
  2. מתיחות – להכניס לשגרה: רצוי לבצע מתיחות לשרירים, בעיקר באזור הפגוע, וגם לשלב פעילות גופנית, דוגמת יוגה או הליכה לא מאומצת, המשחררות מתח.
  3. צמחי מרפא מפחיתי דלקת: מדובר בצמחי מרפא הפועלים להפחתת הדלקת ולהתחדשות הרקמות, דוגמת כורכומין – שנמצא במחקרים כי בזכות פעילותו נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון הוא מפחית את פירוק השרירים ומצמצם את הדלקת והכאב הנלווה. הכורכומין נמצא יעיל במיוחד לשיפור תסמיני דלקת מפרקים ניוונית. דוגמה נוספת היא אפלאפין (מיצוי של שרף מצמח הלבונה), המכיל חומצות בוסווליות המונעות ייצור יתר של לוקוטריאנים, שהם מולקולות שזוהו כגורמות לדלקת; ושוש קירח שיש בו חומר פעיל הדומה לקורטיזון, ולכן גם הוא מועיל לטיפול בדלקת.
  4. תזונה – להכניס ויטמינים, להוציא את השומן הרווי: הקפדה על תזונה עשירה בויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון, למשל, דגים, שמן זית, שום, כורכום, בטטה, תה ירוק, עלים ירוקים ואגוזים, לצד הימנעות מרכיבי מזון מקדמי דלקת דוגמת סוכר, בשר אדום, שומנים רוויים ומזון מעובד תעזור לשלוט בדלקת.
  5. קרמים, תרסיסים ומשחות: קיימים מוצרים שמטרתם להקל על הכאב המקומי ולהרפות את השרירים.  חלקם מכילים תמציות צמחי מרפא דוגמת כורכום וארניקה. ישנם תכשירים המכילים חומרים אנטי דלקתיים רפואיים המקלים גם על הכאב.
  6. תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידיאליות(NSAID): מכילות חומרים הגורמים לעיכוב בייצור והפרשה של חומרים מעוררי דלקת . התרופות הללו מסייעות להקל על הכאב הנלווה לדלקת בכך שהן מנטרלות את האנזים התורם להתפתחות התהליך הדלקתי. יש לשים לב שזמן השימוש בהן מוגבל.
  7. סטילאר – להפחית את הכאב במהירות ולהחזיר את כושר התנועה: סטילאר הוא קרם למריחה שמסייע להקלה בחלות מפרקים, מפחית את כאבי השרירים והמפרקים במהירות ומשקם את הממברנה של התא ובכך משפר את כושר התנועה. לסטילאר אין תופעות לוואי ומכיוון שהוא אינו תרופה נוגדת דלקת לא סטרואידיאליות(NSAID)  שמסוכנת לשימוש לאורך זמן – השימוש בו אינו מוגבל.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    יומי חורף - בטעם פירות

    יומי חורף - בטעם פירות

    סוכריות ג'לי ללעיסה עם ויטמין C, סמבוק שחור, אכינציאה ופקעות ורדים.
    כשר פרווה למהדרין
     85.60
    טראומיל טבליות טראומיל טבליות

    טראומיל טבליות

    להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    60 כמוסות
    סופר Q-10 100 מ"ג סופר Q-10 100 מ"ג

    סופר Q-10 100 מ"ג

    כמוסות המכילות קואנזים 100 Q-10מ״ג בתוספת ביופרין®
     248.00
    טראומיל טיפות טראומיל טיפות

    טראומיל טיפות

    להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    כתבה
    נדודי שינה

    הסוף לנדודי השינה: טיפים שיעזרו לכם להירדם מהר

    אם אתם סובלים מנדודי שינה, אתם לא לבד. מדובר בבעיה שכיחה בעולם המערבי. למה זה קורה, ומה אפשר לעשות כדי להירדם מהר? כל המידע בכתבה.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    קוביות בבטן

    קוביות בבטן – כך תחטבו את הבטן שלכן

    חיטוב הגוף וחשיפת הקוביות בבטן מהווה יעד למתאמנים רבים. חיטוב מתייחס ליחס בין מסת השריר למסת השומן, כלומר ככל שמסת השריר גבוה יותר ומסת השומן נמוכה יותר נראה יותר מחוטבים. יחד עם זאת, ירידה מהירה במשקל ללא תוכנית אימונים ותזונה מתאימה עלול להוביל לאיבוד מסת שריר, פציעה ושלל נזקים. אז מה צריך לעשות כדי להראות מחוטבים? איזה אימון אידאלי לחשיפת הקוביות?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    גרד בקרקפת

    גרד בקרקפת: מהם הגורמים וכיצד מטפלים?

    כאשר יש גירוי וגרד בקרקפת קשה לחשוב על משהו אחר מלבד הגרד. נראה שהגירוי לא יפסיק לעולם. גרד בקרקפת, לרוב, אינו מצב מדאיג או מסוכן וניתן לטיפול באמצעים פשוטים יחסית. הפסקת הגרד לרוב תלויה במציאת הגורם האחראי, כאשר לעיתים נוכל לראות קשקשים או שינוי בעור הקרקפת במקביל לגרד ולעיתים לא, מה שיוכל לסייע במציאת הגורם.
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    כתבה
    דיאטת השמנה

    דיאטת השמנה: כך תעשו את זה נכון

    אנחנו שומעים ללא הרף על הסכנות הבריאותיות הנובעות מעודף משקל. התשובה של רוב האנשים לכך תהיה ״צמצום״ מקסימלי - צמצום אכילה, צמצום היקפים, צמצום משקל... עם זאת צמצום לא מבוקר יכול להביא לקיצון השני, שעלול להיות מסוכן לא פחות. גם לתת משקל יש השלכות בריאותיות, במיוחד כאשר הוא מלווה בחסרים תזונתיים. אז למרות שנראה לנו שהחיים מחייכים לאנשים הרזים שבינינו, חשוב לזכור שגם כאן קיימות סכנות, ושאולי הדשא של השכן לא תמיד ירוק יותר. אז מתי יש צורך בדיאטת השמנה? כיצד נבצע אותה? כל מה שחשוב לדעת - בכתבה שלפניכם.
    שלי שכמן ·דיאטנית קלינית BSc, RD
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות