חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

גליקוגן וספורטאים

ספורטאים? כל מה שרציתם לדעת על פחמימות ומאגרי הגליקוגן בגוף: מהו גליקוגן ומדוע חשוב למלא את מאגרי הגליקוגן בגוף לאחר פעילות גופנית? על כל הנושאים האלה נדון בכתבה שלפניכם.
נטלי לוי · דיאטנית קלינאית BSc
  • פרסום 04.08.2022
  • עדכון 28.10.2024
  • 5 דקות קריאה
פחמימות ומאגרי הגליקוגן בגוף

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    דיאטה עתירת פחמימות מומלצת לספורטאים העוסקים בפעילות גופנית על בסיס יומי

  2. 2

    גליקוגן הוא הצורה בה פחמימות מאוחסנות בגוף

  3. 3

    כל מי שעוסק בפעילות גופנית קבועה, נדרש לשקם את מאגרי הגליקוגן בשרירים ובכבד כדי להמשיך לבצע פעילות גופנית בעצימות גבוהה וכדי לשמור על איכות הביצועים


פחמימות

פחמימות הן מקור לאנרגיה במהלך פעילות גופנית. הפחמימות מובילות לתפוקת אנרגיה גבוהה יותר מאשר שומן וחלבון לכן, ספורטאים צריכים לצרוך כמות גבוהה של פחמימות בתזונה היומית שלהם.

גליקוגן

גליקוגן היא הצורה בה פחמימות מאוחסנות בגוף האדם. הגליקוגן מאוחסן בעיקר בכבד ובשרירים ומתפרק למולקולות של גלוקוז בעת הצורך.

מאגרי הגליקוגן 

כמות הגליקוגן במאגרי הגוף מוגבלת, בערך כ600 גרם, כמות זו תלויה בגורמים כמו: מסת הגוף, תזונה, משך ועוצמת הפעילות הגופנית.
גליקוגן בכבד שומר על רמות תקינות של גלוקוז (סוכר) בדם.
גליקוגן בשרירים מייצג את המחסן הגדול  ביותר של גליקוגן בגוף, הדלק העיקרי במהלך פעילות גופנית.

רקמה ממוצע (גרם)
שריר500
כבד80

גליקוגן ופעילות גופנית

במהלך פעילות גופנית הגליקוגן בשריר מתפרק. הקצב שבו הגליקוגן בשריר מתפרק תלוי בעיקר בעוצמת הפעילות הגופנית. ככל שעצימות האימון גדולה יותר, כך קצב הפירוק של הגליקוגן בשריר גדול יותר. כתוצאה מכך, פעילות בעצימות גבוהה, כגון ריצה, יכולה להוריד במהירות את מאגרי הגליקוגן בתאי שריר פעילים, למרות שזמן הפעילות הכולל עשוי להיות קצר יחסית. במהלך פעילות גופנית אינטנסיבית ממושכת, הביצועים עשויים להשתפר על ידי צריכת כמות נאותה של פחמימות.

המלצות לכמות צריכת פחמימות יומית לספורטאים

פעילות גופנית בעצימות נמוכה

פעילות גופנית כגון יוגה, טאי צ'י, הליכה או כל תרגיל שנעשה במאמץ קל . כמות הפחמימות הנדרשת היא 3-5 גרם לק"ג משקל גוף ליום, תזונה מאוזנת עתידה למלא את מאגרי הגליקוגן בשריר.
לדוגמא: אדם השוקל 70 ק"ג צריך לצרוך ביום בין 210-350 גרם פחמימה.
דוגמאות למנת פחמימה (מנת פחמימה = 15 גרם פחמימה) פרוסת לחם, 1/2 כוס אורז מבושל, 1 קלח תירס, 2 כפות שיבולת שועל, תפוח אדמה בינוני ועוד.

פעילות גופנית בעצימות מתונה

פעילות גופנית באורך שעה או יותר של הליכה, ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים. כמות הפחמימות הנדרשת היא 5-7 גרם לק"ג משקל גוף ליום, כלומר דיאטה שבה לפחות 50% מהאנרגיה (קלוריות) מגיעה מפחמימות עתידה למלא את מאגרי הגליקוגן בשריר.

פעילות גופנית עצימות גבוהה

פעילות גופנית עצימה באורך שעה או יותר כגון אימון אינטרוולים, ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים. כמות הפחמימות הנדרשת היא 6-10 גרם לק"ג משקל גוף ליום, מומלץ לצרוך פחמימות וחלבון לאחר אימון, ולשלב בתפריט ארוחות עתירות פחמימות כדי למלא את מאגרי הגליקוגן בשריר.

פעילות גופנית בעצימות גבוהה מאוד

פעילות גופנית עצימה מאוד במשך שעה או יותר או פעילות גופנית ממושכת כגון אימוני אינטרוולים, הוקי קרח, כדורגל, כדורסל, ריצה, שחייה, רכיבה על אופניים במאמץ אינטנסיבי . כמות הפחמימות הנדרשת היא 8-12 גרם לק"ג משקל גוף ליום, יש לצרוך פחמימות וחלבון לאחר אימון, יש לשלב בתפריט ארוחות עתירי פחמימות כדי למלא את מאגרי הגליקוגן בשריר.

האם יש חשיבות לעיתוי בו נצרוך את הפחמימות?

בדרך כלל נדרש פרק זמן של 24 שעות כדי למלא את מאגרי הגליקוגן בשריר לאחר פעילות גופנית אינטנסיבית. השעתיים הראשונות לאחר האימון הן תקופה קריטית למילוי מאגרי הגליקוגן בשריר. צריכת פחמימות מיד לאחר פעילות גופנית גורמת לסינתזה מהירה יותר של גליקוגן בשריר בהשוואה לצריכת פחמימה שעתיים לאחר פעילות גופנית.

האם יש חשיבות לסוג הפחמימות?

צריכת פחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה גורמת לסינתזה מהירה יותר של גליקוגן בשריר לעומת מזונות עם אינדקס גליקמי נמוך. האינדקס הגליקמי הוא ערך המתאר את העלייה ברמת הגלוקוז בדם לאחר צריכת ארוחות המכילות פחמימות בהשוואה לצריכה של מזון כגון לחם לבן או תמיסת גלוקוז.
דוגמאות לפחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה – לחם לבן, לחם מחיטה מלאה , דגני בוקר, קורנפלקס,  תפוח אדמה אפוי או מבושל. חשוב לציין כי ההמלצה לאוכלוסייה הכללית היא לצרוך פחמימות מורכבות עם אינדקס גליקמי נמוך, אך בקרב ספורטאים אשר נדרשים למלא את מאגרי הגליקוגן בשריר לאחר פעילות גופנית – ההמלצה היא צריכה של פחמימות עם אינדקס גליקמי גבוה.

לסיכום

פחמימות הן מקור חשוב לאנרגיה במהלך פעילות גופנית. הפחמימות מובילות לתפוקת אנרגיה גבוהה. כדי לשמור על מאגרי הגליקוגן בשרירים, מומלץ לספורטאים לצרוך דיאטה עתירת פחמימות המכילה כמות קלוריות מספקת, יחד עם חלבונים לצורך גדילת שריר.

לכל מי שעוסק בפעילות גופנית סדירה, נדרש שיקום הולם של מאגרי הגליקוגן בשרירים ובכבד כדי לשמור על היכולת להמשך פעילות גופנית בעצימות גבוהה. אם מאגרי הגליקוגן בשריר מגיעים לרמה נמוכה באופן קריטי, עוצמת הפעילות הגופנית יורדת באופן ניכר והביצועים נפגעים. אם מאגרי הגליקוגן בכבד נפגעים, רמת הגלוקוז בדם יורדת, מה שיוצר מצב היפוגליקמי (רמות סוכר נמוכות בדם) אשר עשוי לגרום לפגיעה במצב הפיזי והמנטלי.
לאור זאת, מומלץ לעוסקים בפעילות גופנית באופן קבוע לצרוך כמות פחמימות מספקת בהתאם לעוצמת הפעילות שבה עוסקים כדי לחדש את מאגרי הגליקוגן.

מומלץ להיוועץ עם איש מקצוע כמו דיאטנ.ית ספורט להתאמת תפריט.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ביוסיל - HNS ביוסיל - HNS

    ביוסיל - HNS

    כמוסות המכילות ® ch-OSAרכיב פטנטי לטיפוח
     245.00
    כורכום 360 Active

    כורכום 360 Active

    קפליות המכילות מיצוי כורכום פטנטי בתוספת ביופרין
    המוצר אזל מהמלאי
    56 גרם
    פלקסיטול קרם ידיים לעור יבש מאוד פלקסיטול קרם ידיים לעור יבש מאוד

    פלקסיטול קרם ידיים לעור יבש מאוד

    קרם טיפולי לעור יבש, סדוק ומגורה
     50.30
    100 גרם
    טראומיל משחה 100 טראומיל משחה 100

    טראומיל משחה

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת.
    כתבה
    אפליקציות להיריון

    כיצד מתמודדים עם דלקות נרתיק במהלך ההיריון?

    שינויים באופי ובכמות ההפרשות האינטימיות ועלייה בשיעור הזיהומים הנם תופעה נפוצה מאוד בחיי האישה וגם בהיריון. האם דלקות נרתיק מסוכנות יותר בזמן היריון ומה ניתן לעשות?
    ד"ר עמוס בר ·גינקולוג, "המדריך הישראלי להיריון ולידה"
    כתבה
    מפרקים

    איך לשמור על מפרקים בריאים?

    אם עברתם את גיל 40, סביר להניח שחוויתם לא אחת כאבי מפרקים. ובכן - אתם לא לבד. אז למה לא להצטייד במספר טיפים שיסייעו לכם לשמור על המפרקים?
    ד"ר בנימין בנדר ·אורתופד מנתח מומחה למפרקים-ברך וירך ולהחלפות מפרקים, בית חולים אסותא תל-אביב
    כתבה
    סטרפטוקוקוס A

    סטרפטוקוקוס A – כל מה שצריך לדעת

    החורף הגיע ואיתו הטמפרטורות צונחות. אין כמו לראות את הגשם מחוץ לחלון כשהחימום בבית או במשרד פועל. אבל האם ידעתם שכשהחלונות סגורים אתם לא לגמרי לבד? מגוון חיידקים ובראשם סטרפטוקוקוס A רק מחכים למצוא את המקום החמים והנעים לגדול בו, ובדרך כלל זה יהיה עלינו. אז הכינו את המטריות (והאלכוג'ל) ובחורף הזה נדע מה לעשות כדי להישאר בריאים.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    ספירולינה

    ספירולינה: כל מה שכדאי לדעת

    מה זה ספירולינה (אצה, אבל אחרת), מדוע היא נחשבת למזון על (בגלל החלבון, אבל לא רק), מדוע היא חשובה לספורטאים ואיך היא קשורה לשיקום שרירים (בשתי מילים: אומגה 3)
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות