חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

איך להעלות מסת שריר?

אנשים רבים נוהרים לחדרי הכושר בכדי לעלות מסת שריר, אך ללא תוכנית אימונים ותזונה מתאימים הם יתקשו להגיע למטרותיהם ולעמוד בציפיותיהם. מהי תוכנית אימונים מתאימה? וכיצד היא תעודד עלייה במסת שריר? למה צריך לשים לב בתזונה בזמן בניית מסה?
דניאל בן חפר
דניאל בן חפר · דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
  • פרסום 24.02.2022
  • עדכון 04.12.2024
  • 6 דקות קריאה
להעלות מסת שריר

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    בכדי להעלות מסת שריר מומלץ לבנות תוכנית אימונים המותאמת לנו אישית, המעלה דרגת קושי באופן הדרגתי ויוצרת תהליך הסתגלותי רצוי לבנייה, גדילה והתחזקות

  2. 2

    עלייה במסת שריר דורשת עקביות ומחויבות הן לתוכנית האימונים והן לתזונה מותאמת

  3. 3

    בכדי לבנות מסת שריר נדרש לספק לגוף מאזן קלורי חיובי, הכולל צריכה מספקת של חלבון, ובכדי להתחטב נדרש לרוב לצמצם צריכה קלורית במקביל לביצוע אימוני כושר

איך להעלות מסת שריר?

בעוד שסוגי אימון רבים מציעים שלל יתרונות בריאותיים, הדרך הכדאית ביותר להגדלת מסת השריר היא “Progressive Overload”, כלומר עומס יתר בתהליך מתקדם, בו אנו נגדיל בהדרגה את ה: עומס (משקל) ו/או תדירות ו/או מספר החזרות בשגרת האימונים. אופן אימון זה מתמקד בהעלאת דרגת הקושי, מאתגר את גופנו ומאפשר למערכת השרירים והשלד להתחזק בהתאם.

לרוב, כאשר מדברים על “Progressive Overload” מתכוונים לאימוני כוח (התנגדות), אך ניתן ליישם רעיון זה על מגוון רחב של סוגי אימונים, כמו לדוגמה אימוני HIIT (intensity interval training-High) הפופולריים מאוד בשנים האחרונות. HIIT היא שיטת אימון קרדיו-וסקולרית, המשלבת אסטרטגיות אימון מחזורי יחד עם אסטרטגיות אימון אנאירובי קצר המכיל הפסקות התאוששות.

למעשה, ע"י העלאת דרגת הקושי (שינוי האימון – תדירות האימון, עצימות האימון, משך האימון), מתווסף מתח נוסף על השרירים ואנו נוכל לגרום לגירוים נוספים ולהימנע מהישארות במצב פלאטו (Plateau). כך, גופנו יכול ליצור תהליך הסתגלותי, בו נרגיש שיפור בכושרנו וחוזקנו. מומלץ להיעזר במאמנ/ת כושר מוסמכ/ת, אשר יקפידו עימכם על העלאת עומסים באופן הדרגתי המתאים לכם/ן, ובכך ימנעו סכנת פציעה או חוסר התקדמות.

רעיונות פרקטים ל-"Progressive Overload"

  • העלה עומסים בצורה הדרגתית – הוספת עומס לשרירים מאפשרת תהליך הסתגלותי, בו השריר מתפרק ונבנה מחדש לצורך התחזקות, המאפשרת התמודדות עם עמוסים עתידים שיופנו אליו. אחת הדרכים ליצור זאת היא על-ידי העלאת משקלים באופן הדרגתי, עד הגעה לעייפות שריר מקסימלית בעת הביצוע. בתחילה מומלץ להרגיש בנוח עם המשקל למשך 10-12 חזרות, לוודא כי אנו שולטים בטכניקת התרגיל, ורק לאחר מכן יש לעבור למשקלים כבדים יותר.
  • הגבירו אינטנסיביות (קצב) – ניתן למקסם את הזמן במכון הכושר על-ידי העלאת הקצב. עבור אימון אירובי, כמו: שחיה, ריצה ורכיבה על אופנים, נסו להעלות את דרגת הקושי על-ידי הגברת האינטנסיביות בפעילות, כך תוכלו להפחית משך זמן עבודה עבור אותו מרחק (מסלול) מתוכנן. עבור אימון כוח ניתן לבצע "סופר סט", כלומר לבצע תרגיל אחד ומיד לאחריו תרגיל מנוגד, ללא הפסקה בין השניים כאשר ההפסקה תבוא רק לאחריהם. לדוגמה: שכיבות סמיכה ומיד לאחריהם תרגיל מתח ואז מנוחה.
  • הגדל את הסיבולת – על-ידי הגדלת משך (אורך) האימון נוכל לשפר את הסיבולת. באימון אירובי (קרדיו-וסקולרי) ניתן להאריך לדוגמה את משך הריצה ב-5-10 דקות נוספות תוך שמירה על אותו קצב. באימון כוח ניתן לבצע מספר גדול יותר של חזרות בשימוש עומס (משקל) זהה או נמוך יותר.

תזונה

תזונה נכונה, המותאמת לאורח חייך ולתוכנית האימוניים מהווה כלי חשוב וחיוני בהגדלת מסת השריר. כל תוכנית אימונים, טובה ככל שתהיה, אינה תניב תוצאות כאשר לא נספק לגופנו רכיבים מזינים הדרושים לבניית מסת השריר.

צורה נוחה להסתכלות על תהליך בניית מסת שריר וירידה במשקל היא על ידי הבנה כי קיימים שני צדדים על הספקטרום, מבחינת מאזן קלורי ובניית מסת שריר. לצורך ההבנה, נתבונן במרימי משקולות מקצוענים, מפתחי גוף, פאוורליפטינג וחובבי חדרי הכושר המעוניינים לגדול ולהתחזק במהירות ולכן יפעלו לרוב בתוכנית תזונתית מחזורית ומוקפדת, הכוללת תקופות נפח ותקופות חיטוב.

  • תקופת נפח: מתייחסת לתקופה בה המאזן הקלורי יהיה חיובי, בכדי לתמוך בפיתוח וגדילת מסת השריר. כלומר, סך הקלוריות שאנו מכניסים ביום יהיה גבוה מסך הקלוריות אותו אנו מוציאים. לדוגמה, אם ביום נתון ההוצאה האנרגית שלי עומדת על 2,000 קלוריות ואני מכניס 2,500 קלוריות, המאזן הקלורי בו אני נמצא חיובי, ועומד על 500 קלוריות יותר ביום. יש לזכור כי בתקופה זו ישנה חשיבות לעלייה הדרגתית במשקל המבוצע באימונים, בכדי לגרות את השריר ולהגדילו באופן מקסימלי.
  • תקופת חיטוב: מתייחסת לתקופה בה מאזן הקלורי יהיה שלילי, בכדי להפחית את מסת השומן במקביל לטיפוח ושמירה אופטימלית על מסת השריר שנבנתה. בתקופה זו ישנה חשיבות לאכילה מדויקת ולביצוע אימונים בכמות מספקת. חשוב לבחון את מידת הגירעון הקלורי, כך שיהיה מדויק לך. גירעון קלורי גדול מידי שאינו מותאם יגרום לאיבודי מסת שריר, עליה עבדנו קשה בתקופת הנפח. על מנת לוודא שבתקופה שכזו אנו מספקים לגופינו את כל רכיבי התזונה להם הוא זקוק כדי להימנע מחסרים תזונתיים מומלץ להתייעץ עם דיאטנ.ית קליני.ת ולעיתים להיעזר במולטי ויטמין אחד ביום להשלמה תזונתית רחבה.

יש לציין כי חלקנו יבחרו להתנהל במאזן קלורי נטרלי או בתקופת חיטוב בלבד, על מנת לקדם בצורה מקסימלית תהליך ירידה במשקל, תוך שימור (ואף בניית) מסת שריר. לעומת זאת, יש שיבחרו להתנהל בתקופת נפח בלבד, בכדי להתמקד בעלייה במשקל ועלייה במסת השריר, כמו אנשים רזים במיוחד המתקשים להעלות מסה. חלבון: בעל תפקיד מפתח בעליית מסת שריר. חלבון מהווה אבן בניין בבניית מסת השריר, וללא כמות נאותה לא נצליח לראות תוצאות רצויות. יחד עם זאת, ישנה נטייה לצריכת חלבון בכמות עודפת שעלולה להוביל אותנו למאזן קלורי גבוה משתכננו, זאת בשל הזמינות הקיימת בשוק המוצרים המועשרים בחלבון, חטיפי חלבון ואבקות חלבון. מנגד, ישנם כאלו אשר יתקשו לצרוך חלבון ולא יצליחו לשלבו בכמות מספקת בתפריטם היומי. לכן, חשוב להתייעץ עם דיאטנ.ית קליני.ת המתמחה בספורט, אשר יתאימו את המאזן הקלורי וצרכי החלבון לתוכנית האימונים שנבנתה ויבטיחו תהליך נכון ומדויק למטרתם.

אבקות חלבון: כלי נוח לצריכת חלבון זמין. אנשים רבים מתקשים להגיע לכמות חלבון הנדרשת מתזונה בלבד, הן מסיבות עומס יומי-יומי, חוסר הזמן להכנת ארוחת נדרשות, הרגלים ישנים וחוסר רצון לגוון במזונות חלבונים.

על מה חשוב להקפיד בשיגרה?

  • עקביות: בכדי להצליח בתהליך ולשמר תוצאות רצויות, נדרש להיות עקביים ולהמשיך לתאמן ולהזין את גופנו כראוי כשגרת חינו. אך, בכל תהליך ישנם עליות ומורדות, ולא בכל יום נוכל להגיע ל-100% שלנו הן באימון והן בתזונה. תהליך טוב הוא כזה הכולל ומאפשר התגמשויות וחריגות מעת לעת ובכך מבטיח שגרת חיים בריאה ומוצלחת.
  • קצב ריאלי: אנשים רבים המתחילים תהליך של עליית מסת שריר, פעמים רבות מפסיקים להתאמן מכיוון שמרגישים שהתקדמותם אינה "מהירה" מספיק. אולם, בדרך כלל הדבר אינו נכון, קצב התקדמותם תקין, ורגשותיהם נובעים מסיבות אחרות. לדוגמה: התחילו עם ציפיות שאינן מציאותיות, הם אינם עומדים בקצב ההתקדמות הראשוני עם כניסתם לתהליך. חשוב לעשות תיאום ציפיות מתאים עם מאמנ.ת כושר מוסמכ.ת.
כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    ברזל סידרל F30 ברזל סידרל F30

    ברזל סידרל F30

    כמוסות המכילות ברזל בתוספת ויטמין C
     113.40 151.20
    25% הנחה
    טראומיל טיפות טראומיל טיפות

    טראומיל טיפות

    להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    25% הנחה
    מולטי ויטמין 9 חודשים בד"צ מולטי ויטמין 9 חודשים בד"צ

    מולטי ויטמין 9 חודשים בד"צ

    ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     86.93 115.90
    25% הנחה
    טראומיל טבליות טראומיל טבליות

    טראומיל טבליות

    להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    כתבה
    טיפולים טבעיים לנשירת שיער

    כל מה שכדאי לך לדעת על טיפולים טבעיים ותרופות סבתא לנשירת שיער

    בוקר אחד את מתעוררת ומוצאת על הכרית קווצת שערות. את מנערת את הכרית, אולי מחליפה ציפית ושוכחת מהעניין. אבל כשהשערות ממשיכות לקדם את פניך מדי בוקר, כשהמברשת שלך מתמלאת שיער מדי ערב – את מתחילה לחשוד שמשהו לא תקין קורה. נשירת שיער היא תופעה מוכרת בקרב נשים ויכולה להופיע לאחר הלידה, כאשר התזונה לקויה או […]
    אוסנת עופר
    כתבה
    כאבי שרירים

    המדריך המלא על כאבי שרירים

    כאב שרירים (מיאלגיה) הוא מצב שלא נותן מנוחה לאנשים רבים ומגוונים. למה הוא מופיע ואיך נפטרים ממנו בדרכים קונבנציונליות ובעזרת טיפולים משלימים ותכשירים? מדריך
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    מותר ואסור לאכול בהיריון

    מה אסור לאכול בהיריון ומה מותר?

    עכשיו את אוכלת בשביל שניים, מבחינת ערכים תזונתיים שחיוניים לך ולעובר שלך, ולא, חלילה, מבחינת הכמויות. אז על מה כדאי להקפיד וממה את חייבת להישמר?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    איך להשיג חלבון

    חלבון – כמה אנחנו צריכים וכיצד נשיג אותו?

    אז מי מכם שביקר בחדר הכושר מתישהו ב20-30 שנים האחרונות, בטח יודע שלא מדובר בטרנד חדש. ולמרות זאת, אי שם ב 2016 הגיח למדפי הסופר שלנו מוצר חדש – יוגורט מועשר בחלבון. מאז ועד היום יצאו כל כך הרבה מוצרים מועשרים בחלבון שכבר קשה לעקוב. יוגורטים, מעדנים, חלב, דגני בוקר, חטיפים, לחמים ועוד. איך קרה שפתאום החלבון מופיע בכל מקום? מהו בכלל חלבון ומה תפקידו? וכמה ממנו אנחנו באמת צריכים? כל התשובות בכתבה שלפניכם
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות