חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

איך לשקם את הגוף אחרי פעילות גופנית?

מדוע השרירים כואבים אחרי פעילות גופנית, מהם השרירים המועדים לכך וכיצד ניתן להקל ולמנוע את אי הנוחות? הפיזיותרפיסטית לילך ארז ממליצה
אוסנת עופר
  • פרסום 13.02.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
פעילות גופנית

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    במהלך פעילות גופנית, ובמיוחד לאחר אימוני ריצה, הליכה וכדומה מופעל עומס רב ויוצא דופן על השרירים, הגידים והרצועות

  2. 2

    תגובת הגוף למאמץ היא הרס ובניה מחדש של הרקמות הרכות בתהליך שזכה לשם המקצועי DOMS שהוא למעשה סוג של דלקת

  3. 3

    מתיחות לאחר האימון בתוספת מריחה ועיסוי בטראומיל, שתייה מרובה, מנוחה ושימוש בתוספי כורכום עשויים להקל על שיקום הגוף

אתם כבר מכירים את התחושה הזו של שרירים "צורבים", עייפים ומתוחים, יום אחרי שעשיתם אימון ריצה, הליכה, רכיבה על אופניים, ריקודי עם או שחייה. יש שאוהבים את התחושה הזו, מרגישים שקיבלו תמורה בעד המאמץ ושתגובת השרירים מעידה שמשהו עבד, שמשהו השתנה בגוף. אבל עבור רובנו מדובר באי נוחות, בלשון המעטה, שהיינו מעדיפים לוותר עליה. האם ניתן להקל את התחושה?

מדוע הכאבים נגרמים?

השוקיים, הירכיים, הצוואר, הגב, הכתפיים הינם האברים שמועדים לכאבים ולתחושת הצריבה. אלה נגרמים בדרך כלל בגלל עומס גדול המופעל על השרירים, הגידים והרצועות, כלומר על הרקמות הרכות שעוטפות את העצמות ואת המפרקים. גם צורת פעילות השרירים במהלך פעילות גופנית, השונה מצורתם פעילות ביומיום, משפיעה על העומס ועל התגובה.

בעברית אנחנו נוטים לקרוא לכך "התכווצות שרירים" או "שרירים תפוסים", בשפה המקצועית קוראים לתופעה הזו Delayed onset muscle soreness (DOMS) (בעברית, כאב שרירים מושהה). למעשה, מדובר בסוג של דלקת. "פעילות גופנית גורמת ל"הרס" של הרקמות הרכות. הגוף משקם את עצמו במהלך השעות שלאחר ביצוע הפעילות הגופנית, כלומר – בונה מחדש את מה שנהרס. התוצאה היא אותה דלקת זמנית, DOMS", מסבירה לילך ארז, פיזיותרפיסטית ומרצה בנושא בריאות ואיכות חיים.

איך ניתן להקל על הגוף את תהליך השיקום, ולמנוע את אי הנוחות?

לילך ארז ממליצה להקפיד:

לבצע מתיחות בסוף האימון. "זה חלק חשוב מאד מהאימון שרבים מבצעים באופן מקוצר או מוותרים עליו בכלל, וחבל. מחקרים הוכיחו כי מתיחות משפרות את הגמישות, וגמישות טובה עשויה למנוע פציעות ונזקים, כמו שרירים תפוסים, כאבי ברכיים ואפילו "דורבן" בכפות הרגליים. מתיחה נכונה של השרירים בתום האימון עשויה לשפר גם את גמישות המפרקים ולשמור על תפקוד תקין שלהם וחלוקת עומסים טובה יותר", מסבירה ארז.

לשתות, ולא רק מים. בזמן האימון הגופני מאבדים לא רק נוזלים, אלא גם מלחים. "רבים סבורים שעליהם לשתות כמות רבה של מים בתום האימון, וזוהי תפיסה שגויה. ביחד עם שתייה, רצוי לאכול מעט חטיפים מלוחים, כמו בייגלה או לאכול פרוסת לחם, כדי להחזיר את אותם המלחים לגוף. שתיית מים ללא תוספת של מלח עלולה לדלדל את מאגר המלחים בצורה משמעותית יותר. ובפרט כשמרגישים עייפות גדולה בתום האימון: שתייה או אכילה של משהו מתוק לא יסייעו בהחזרת המלחים לגוף", מדגישה ארז.

להיעזר בתוספי תזונה ובתכשירים טבעיים. "מחקרים רבים מוכיחים כי החומרים הפעילים שיש בתוספי כורכום משפיע על מצבים דלקתיים ועשויים להפחית התכווצות שרירים. גם תכשירים למריחה ועיסוי, כמו טראומיל, המסייעים בשיפור ההרגשה בכאבי שרירים וחבלות".

לנוח. לאחר האימון רצוי להקפיד על שנת לילה איכותית ומשמעותית. "כדי שהגוף יתאושש, לא מספיק לשכב מעט לנוח ושוב לצאת מהבית. הגוף זקוק לשינה רציפה ומספקת. כמות שעות השינה הנחוצות משתנה על פי הגיל, אבל בממוצע מדובר ב- 7-8 שעות שינה", מעריכה ארז.

בנוסף, ארז ממליצה לוותר על אימון אם ביום מסוים מרגישים לא טוב. "מצוננים, משתעלים, עייפים, יש אנשים רבים שבמצבים כאלה יוצאים לאימון. בעיני זה יכול להיות מסוכן. אם מרגישים לא טוב, מצוננים, או שעלה החום – עדיף לוותר על האימון ולתת לגוף להתאושש".

ומה מומלץ למי שסובל מכאב?

"למרוח טראומיל ולעסות, כאמור, או לצאת לפעילות גופנית מתונה, כדי לשפר את זרימת הדם ואת ההתאוששות, אבל להתחשב בכאב ולא לעשות "דווקא". אפשר להניח על המקומות הכואבים קרח או שקית ירקות קפואים, למספר דקות. הקור מכווץ כלי דם וממתן את התגובה הדלקתית".

אין ספק שפעילות גופנית היא אחד הדברים החשובים ביותר לבריאות הגוף והנפש, ואולם כדי להשיג את המקסימום ולמנוע פציעות ונזקים, חיוני להקפיד על הכללים הפשוטים שעשויים לתרום לא רק להרגשה טובה, אלא לשיפור תוצאות באימון הבא.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    35% הנחה
    פרוביוטיק VEGAN פרוביוטיק VEGAN

    פרוביוטיק VEGAN ׁ

    כמוסות המכילות 10 זני פרוביוטיקה
     119.93 184.50
    25% הנחה
    טראומיל טיפות טראומיל טיפות

    טראומיל טיפות

    להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    100 כמוסות
    35% הנחה
    לקטזין 100 לקטזין 100

    לקטזין

    כמוסות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     73.39 112.90
    25% הנחה
    גאמיס מגנזיום ציטראט

    גאמיס מגנזיום ציטראט

    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל
     60.45 80.60
    כתבה
    שחרור גודש באף

    אף סתום וגודש באף – מה עושים?

    כשהאף סתום קשה לנשום, לישון, לאכול ולשתות. החדשות הטובות הן שאף סתום, במרבית המקרים, מתאושש לאחר כמה ימים. עד אז, ישנם כמה תכשירים ושיטות להקלה על גודש באף ששווה לנסות
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    ספורט וברזל

    ספורטאית? יש לך מספיק ברזל בגוף?

    ספורטאית או עוסקת בספורט באינטנסיביות? חשוב שתשימי לב למאגרי הברזל שלך. מתברר שספורטאיות נוטות יותר לאבד ברזל וזה משפיע על הסיבולת והכושר. למה זה קורה, איך אפשר לחזק את הגוף ואיזה תוסף ברזל מומלץ לקחת?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    תרופות הסבתא לאנטי אייג'ינג

    ממים ועד ויטמינים: כל תרופות הסבתא לאנטי אייג'ינג

    עד שימציאו טיפול שיעצור את תהליך ההזדקנות, נצטרך לחפש פתרונות טבעיים לגיל ולהמשיך לשמור על העור, הגוף והמראה שלנו. טיפים לתרופות סבתא לאנטי אייג'ינג שלכולנו יש בבית.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שומן בטני

    שומן בטני – איך אפשר להפטר ממנו?

    סביר להניח שהגעת לכאן כי מעסיקה אותך השאלה מה זה שומן בטני. ייתכן וזה עניין וויזואלי ותקופת החגים שהסתיימה מאותתת לך להשיל איזה קילו או שניים מאזור המותניים, או אולי חלילה שיחת נזיפה מרופא המשפחה עקב הבדיקות האחרונות ואולי את.ה פשוט מאלו שאוהבות.ים להכיר מושגים חדשים ולהרחיב את הידע – כך או כך, בכתבה שלפניך אסביר מהו שומן בטני, איך אפשר להיפטר ממנו ואיזו פעילות גופנית תעזור.
    יוסי זאבי ·מאמן כושר
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות