חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

רצים? כדאי שתאכלו משהו

טרנד הריצה הולך וצובר תאוצה. אבל האם זכרתם להכין גם את גופכם לריצה? איזה הכנות תזונתיות נדרשות לכם? מכירים שלל עצות אבל מתלבטים מה מיותר ועל מה אסור לוותר? אתם במקום הנכון.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 06.03.2019
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
רצים? כדאי שתאכלו משהו

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    היכון - על מנת להפיק אנרגיה ביעילות בזמן הפעילות תוך שמירה על מאגרי האנרגיה ורמת סוכר תקינה בדם מומלץ לצרוך פחמימה זמינה כמו כריך מלחם לבן עם גבינה רזה, חופן בייגלה או פרי

  2. 2

    ברגע שאחרי - כדי להחזיר לגוף את המאגרים שאיבד מומלץ לצרוך ארוחה שתכיל פחמימה כמו פסטה, אורז או לחם. המאגרים יתחדשו אפילו טוב יותר אם נשלב בארוחה גם מנת חלבון רזה, כמו ביצה, טונה או טופו

  3. 3

    פחות פרפרים בבטן - למניעת תסמיני אי נוחות במערכת העיכול מומלץ להתאים את הארוחות המקדימות באופן אישי. רצים מנוסים ולא מסוגלים לאכול לפני אימון בוקר? יכול להיות שזה לא אסון גדול כפי שחשבתם

טרנד הריצה הולך וצובר תאוצה. כבר קניתם נעלי ריצה, בגדי ספורט מנדפי זיעה, שעון דופק חדיש, נרתיק לטלפון, אוזניות ואפילו עדכנתם את הפלייליסט לשירים הכי מקפיצים שאתם מכירים. הכל מוכן, אבל האם זכרתם להכין גם את גופכם לריצה? איזה הכנות תזונתיות נדרשות לכם? מכירים שלל עצות אבל מתלבטים מה מיותר ועל מה אסור לוותר? אתם במקום הנכון.

הכנה לקראת הפעילות

בזמן פעילות גופנית אנחנו משתמשים במאגרי האנרגיה שלנו. ככל שהפעילות תהיה קשה יותר והעצימות תעלה, כך תעלה תרומתן היחסית של הפחמימות לתהליך הפקת האנרגיה. מאגרי הפחמימה בגוף נקראים גליקוגן, ונמצאים בשרירי השלד (בהם נשתמש במהלך פעילות גופנית) ובכבד (בהם נשתמש כאשר רמת הסוכר בדם תהיה בירידה). בזמן הפעילות אנחנו עתידים לנצל את המאגרים ולכן נתרכז ב-2 דברים:

  1. להגיע לפעילות עם מאגרי אנרגיה מלאים. אם נקפיד לאכול תזונה מאוזנת ומגוונת בכמויות ההולמות את הצרכים היומיים שלנו, נגדיל את הסיכוי שנגיע לפעילות עם מאגרי אנרגיה מלאים במידה מספקת לפעילות שתמשך בסביבות כ-1-2 שעות.
  2. "תדלוק אחרון" רגע לפני תחילת הפעילות. אם נאכל מזון פחמימתי כמו לחם עם גבינה לבנה, חופן בייגלה, או פרי לקראת היציאה לאימון, נספק לגוף אנרגיה ממקור חיצוני ולמעשה נוכל "לחסוך" במאגרי הגליקוגן לשלבים מאוחרים יותר. פחמימות זמינות שכאלה יתעכלו במהירות ואכילתן תסייע לכם לשמור על רמת סוכר תקינה בדם בפעילות הנמשכת עד כשעה-שעה וחצי.

ברגע שאחרי – איך נתאושש?

לאחר ריצה מאומצת בה ניצלנו את מאגרי הגליקוגן הם נשארים מדולדלים, ואנו נשארים עייפים יותר ופגיעים יותר (פציעות, מחלות ואפילו רעב ומצבי רוח). על מנת לחזור לעצמנו עלינו לצרוך ארוחה המורכבת בעיקר מפחמימות, כמו פסטה, אורז, קוסקוס או לחם. הפחמימות יתפרקו וישמשו את הגוף למחזור מאגרי הגליקוגן. בנוסף, מחקרים מראים ששילוב מנת חלבון באותה ארוחה, כמו לדוגמה חזה עוף, טונה, ביצה, יוגורט או סויה, יסייע למילוי מאגרי הגליקוגן בצורה אפילו טובה יותר. אם כבר הזכרנו אסטרטגיות למילוי טוב יותר של מאגרי הגליקוגן, אז אכילת ארוחה נוספת כשעתיים לאחר הארוחה, פחמימתית אך בכמות קטנה יותר, תסייע גם היא.

פרפרים בבטן זה לא תמיד נחמד

הידעתם? אחת הסיבות השכיחות ביותר לפרישה ממרוצים היא חוסר נוחות במערכת העיכול. על מנת למזער את תופעות הלוואי מומלץ לנקוט במספר אסטרטגיות שעשויות לסייע בריקון הקיבה והפחתת הסיכון לכאבי בטן ולבעיות נוספות במערכת העיכול, ולכן ככל שמועד הריצה מתקרב נקפיד על הכללים הבאים:

  1. לא לאכול ארוחה כבדה – ארוחה כבדה תדרוש דם רב שיגיע אל מערכת העיכול. מכיוון שהדם מופנה לשרירים הפועלים עלול להיווצר מצב של מחסור בחמצן לרקמת המעי, הגדלת החדירות שלו, ובעיות במערכת עיכול.
  2. הקטנת נפח הארוחה – ארוחה בנפח גדול עלולה להגדיל את הלחץ בקיבה ולהעלות את הסיכון לעליית תוכן קיבה אל הושט, מצב המלווה בצרבות, כאבים ואי נוחות כללית.
  3. הפחתת צריכת שומן, חלבון וסיבים – מזונות אלה מעכבים את התרוקנות הקיבה, כך שגדל הסיכון לבעיות במערכת העיכול.
  4. צריכת נוזלים מספקת – התייבשות בפני עצמה מהווה גורם סיכון לבעיות במערכת העיכול, ועשויה להגביר תסמינים קיימים הנובעים מאחת הסיבות שצוינו לעיל.
  5. פרוביוטיקה ייעודית – ישנם תוספי תזונה המכילים זנים פרוביוטיים ייעודיים שנחקרו בקרב ספורטאים, ונמצאו כמסייעים בהפחתת תופעות לא נעימות במערכת העיכול הגורמות לאי נוחות, אשר עלולות לפגוע בביצועים.

אם אתם רצים מיומנים ומכירים את גופכם, אין חובה לאכול לפני ריצה בת 1-2 שעות, ודאי אם מדובר בריצה שאינה כנגד השעון ושיפור התוצאה אינה המטרה. מחקרים מראים שאימון סבולת המתבצע ללא ארוחה מקדימה וכאשר מאגרי האנרגיה מדולדלים, עשוי לשפר את ההסתגלות לפעילות ויכול להוות אסטרטגיית אימון לשיפור תוצאות עבור ספורטאי הישג בחלק מתקופות השנה. על מנת להוציא את המיטב מהאימון בהתאם לרמתכם ולמטרות אותן הצבתם לעצמכם, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע שיסייע בבניית תוכנית תזונה אישית.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    60 כמוסות
    35% הנחה
    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס 60

    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס

    פרוביוטיקה בטכנולוגיה מתקדמת
     190.06 292.40
    25% הנחה
    גאמיס מגנזיום ציטראט

    גאמיס מגנזיום ציטראט

    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל
     60.45 80.60
    25% הנחה
    פלקסיטול משחה לשפתיים פפאיה פלקסיטול משחה לשפתיים פפאיה

    פלקסיטול משחה לשפתיים פפאיה

    משחה לשפתיים יבשות וסדוקות מועשרת בפפאיה
     29.93 39.90
    25% הנחה
    טראומיל ג'ל טראומיל ג'ל

    טראומיל ג'ל

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    כתבה
    בדיקת מי שפיר

    מי שפיר

    בדיקת מי שפיר היא כלי אבחנתי חשוב ברפואת נשים הרות, זוהי בדיקה טרום לידתית שבה נלקחת דגימה קטנה של הנוזל המקיף את העובר. הבדיקה מאפשרת לאבחן מומים גנטיים כגון תסמונת דאון והפרעות אחרות. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 15-20 להיריון ולמרות שהיא כרוכה בסיכונים, היא מספקת מידע חשוב להורים לעתיד לקבל החלטות מושכלות לגבי בריאות העובר. מה מטרת הבדיקה? איך היא מבוצעת? מה הסיכונים? תשובות לשאלות ועוד בכתבה שלפניכן
    כתבה
    חלבון

    סוגי חלבון

    חלבון הוא תרכובת אורגנית גדולה המורכבת מרצף של חומצות אמינו. בדיוק כפי שבעזרת 10 ספרות ניתן להרכיב אינסוף מספרים, אז כך גם בעזרת חומצות האמינו ניתן להרכיב אינסוף צירופים של שרשראות שייצרו מגוון רחב של חלבונים. במה הם יהיו שונים זה מזה? בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    מינרל סלניום

    סלניום – המינרל החשוב לגברים אך לא רק

    מהו סלניום? סלניום הוא מינרל חשוב לבני אדם ולבעלי חיים. הוא נמצא במזון מן הצומח דוגמת אגוזי ברזיל, אגוזי מלך, חיטה מלאה, קינואה וזרעים שונים ובמזונות מן החי דוגמת דגים ופירות ים, בשר בקר, עוף, ביצים ומוצרי חלב. מדענים יודעים כיום שהסלניום נחוץ לגופינו בייצור של משפחת חלבונים המכילים סלניום ומכונים  סלנופרוטאינים. עד כה בודדו […]
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    משחררים את השריר

    משחררים את השריר: הטיפול בדלקת בשריר

    דלקת בשריר אופיינית בעיקר לספורטאים ולאנשים שמתאמנים, אך היא יכולה להיגרם גם כתוצאה מטראומה מקומית או בעקבות מחלה. מהם התסמינים של דלקת שרירים ואיך מטפלים בה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות