חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

רצים? כדאי שתאכלו משהו

טרנד הריצה הולך וצובר תאוצה. אבל האם זכרתם להכין גם את גופכם לריצה? איזה הכנות תזונתיות נדרשות לכם? מכירים שלל עצות אבל מתלבטים מה מיותר ועל מה אסור לוותר? אתם במקום הנכון.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 06.03.2019
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
רצים? כדאי שתאכלו משהו

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    היכון - על מנת להפיק אנרגיה ביעילות בזמן הפעילות תוך שמירה על מאגרי האנרגיה ורמת סוכר תקינה בדם מומלץ לצרוך פחמימה זמינה כמו כריך מלחם לבן עם גבינה רזה, חופן בייגלה או פרי

  2. 2

    ברגע שאחרי - כדי להחזיר לגוף את המאגרים שאיבד מומלץ לצרוך ארוחה שתכיל פחמימה כמו פסטה, אורז או לחם. המאגרים יתחדשו אפילו טוב יותר אם נשלב בארוחה גם מנת חלבון רזה, כמו ביצה, טונה או טופו

  3. 3

    פחות פרפרים בבטן - למניעת תסמיני אי נוחות במערכת העיכול מומלץ להתאים את הארוחות המקדימות באופן אישי. רצים מנוסים ולא מסוגלים לאכול לפני אימון בוקר? יכול להיות שזה לא אסון גדול כפי שחשבתם

טרנד הריצה הולך וצובר תאוצה. כבר קניתם נעלי ריצה, בגדי ספורט מנדפי זיעה, שעון דופק חדיש, נרתיק לטלפון, אוזניות ואפילו עדכנתם את הפלייליסט לשירים הכי מקפיצים שאתם מכירים. הכל מוכן, אבל האם זכרתם להכין גם את גופכם לריצה? איזה הכנות תזונתיות נדרשות לכם? מכירים שלל עצות אבל מתלבטים מה מיותר ועל מה אסור לוותר? אתם במקום הנכון.

הכנה לקראת הפעילות

בזמן פעילות גופנית אנחנו משתמשים במאגרי האנרגיה שלנו. ככל שהפעילות תהיה קשה יותר והעצימות תעלה, כך תעלה תרומתן היחסית של הפחמימות לתהליך הפקת האנרגיה. מאגרי הפחמימה בגוף נקראים גליקוגן, ונמצאים בשרירי השלד (בהם נשתמש במהלך פעילות גופנית) ובכבד (בהם נשתמש כאשר רמת הסוכר בדם תהיה בירידה). בזמן הפעילות אנחנו עתידים לנצל את המאגרים ולכן נתרכז ב-2 דברים:

  1. להגיע לפעילות עם מאגרי אנרגיה מלאים. אם נקפיד לאכול תזונה מאוזנת ומגוונת בכמויות ההולמות את הצרכים היומיים שלנו, נגדיל את הסיכוי שנגיע לפעילות עם מאגרי אנרגיה מלאים במידה מספקת לפעילות שתמשך בסביבות כ-1-2 שעות.
  2. "תדלוק אחרון" רגע לפני תחילת הפעילות. אם נאכל מזון פחמימתי כמו לחם עם גבינה לבנה, חופן בייגלה, או פרי לקראת היציאה לאימון, נספק לגוף אנרגיה ממקור חיצוני ולמעשה נוכל "לחסוך" במאגרי הגליקוגן לשלבים מאוחרים יותר. פחמימות זמינות שכאלה יתעכלו במהירות ואכילתן תסייע לכם לשמור על רמת סוכר תקינה בדם בפעילות הנמשכת עד כשעה-שעה וחצי.

ברגע שאחרי – איך נתאושש?

לאחר ריצה מאומצת בה ניצלנו את מאגרי הגליקוגן הם נשארים מדולדלים, ואנו נשארים עייפים יותר ופגיעים יותר (פציעות, מחלות ואפילו רעב ומצבי רוח). על מנת לחזור לעצמנו עלינו לצרוך ארוחה המורכבת בעיקר מפחמימות, כמו פסטה, אורז, קוסקוס או לחם. הפחמימות יתפרקו וישמשו את הגוף למחזור מאגרי הגליקוגן. בנוסף, מחקרים מראים ששילוב מנת חלבון באותה ארוחה, כמו לדוגמה חזה עוף, טונה, ביצה, יוגורט או סויה, יסייע למילוי מאגרי הגליקוגן בצורה אפילו טובה יותר. אם כבר הזכרנו אסטרטגיות למילוי טוב יותר של מאגרי הגליקוגן, אז אכילת ארוחה נוספת כשעתיים לאחר הארוחה, פחמימתית אך בכמות קטנה יותר, תסייע גם היא.

פרפרים בבטן זה לא תמיד נחמד

הידעתם? אחת הסיבות השכיחות ביותר לפרישה ממרוצים היא חוסר נוחות במערכת העיכול. על מנת למזער את תופעות הלוואי מומלץ לנקוט במספר אסטרטגיות שעשויות לסייע בריקון הקיבה והפחתת הסיכון לכאבי בטן ולבעיות נוספות במערכת העיכול, ולכן ככל שמועד הריצה מתקרב נקפיד על הכללים הבאים:

  1. לא לאכול ארוחה כבדה – ארוחה כבדה תדרוש דם רב שיגיע אל מערכת העיכול. מכיוון שהדם מופנה לשרירים הפועלים עלול להיווצר מצב של מחסור בחמצן לרקמת המעי, הגדלת החדירות שלו, ובעיות במערכת עיכול.
  2. הקטנת נפח הארוחה – ארוחה בנפח גדול עלולה להגדיל את הלחץ בקיבה ולהעלות את הסיכון לעליית תוכן קיבה אל הושט, מצב המלווה בצרבות, כאבים ואי נוחות כללית.
  3. הפחתת צריכת שומן, חלבון וסיבים – מזונות אלה מעכבים את התרוקנות הקיבה, כך שגדל הסיכון לבעיות במערכת העיכול.
  4. צריכת נוזלים מספקת – התייבשות בפני עצמה מהווה גורם סיכון לבעיות במערכת העיכול, ועשויה להגביר תסמינים קיימים הנובעים מאחת הסיבות שצוינו לעיל.
  5. פרוביוטיקה ייעודית – ישנם תוספי תזונה המכילים זנים פרוביוטיים ייעודיים שנחקרו בקרב ספורטאים, ונמצאו כמסייעים בהפחתת תופעות לא נעימות במערכת העיכול הגורמות לאי נוחות, אשר עלולות לפגוע בביצועים.

אם אתם רצים מיומנים ומכירים את גופכם, אין חובה לאכול לפני ריצה בת 1-2 שעות, ודאי אם מדובר בריצה שאינה כנגד השעון ושיפור התוצאה אינה המטרה. מחקרים מראים שאימון סבולת המתבצע ללא ארוחה מקדימה וכאשר מאגרי האנרגיה מדולדלים, עשוי לשפר את ההסתגלות לפעילות ויכול להוות אסטרטגיית אימון לשיפור תוצאות עבור ספורטאי הישג בחלק מתקופות השנה. על מנת להוציא את המיטב מהאימון בהתאם לרמתכם ולמטרות אותן הצבתם לעצמכם, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע שיסייע בבניית תוכנית תזונה אישית.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פלקסיטול משחה לשפתיים מנטה פלקסיטול משחה לשפתיים מנטה

    פלקסיטול משחה לשפתיים מנטה

    לטיפול אינטנסיבי בשפתיים יבשות וסדוקות
    בטעם מנטה
    המוצר אזל מהמלאי
    50 גרם
    25% הנחה
    טראומיל משחה 50 טראומיל משחה 50

    טראומיל משחה

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    25% הנחה
    פרוביוטיק פמינה EXPERT פרוביוטיק פמינה EXPERT

    פרוביוטיק פמינה EXPERT

    כמוסות המכילות 2 זני פרוביוטיקה מתמחים
    המוצר אזל מהמלאי
    100 גרם
    25% הנחה
    טראומיל משחה 100 טראומיל משחה 100

    טראומיל משחה

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת.
    כתבה
    מה משפיע על הריח האינטימי שלך

    מה משפיע על הריח האינטימי שלך?

    מהו הריח האינטימי שלך, מדוע הוא משתנה במהלך החודש ומתי השינוי הזה יכול להצביע על בעיה?
    מיכל שיין ·דיאטנית קלינית, ועינת לאלו, Bsc. Biol
    כתבה
    תוספי תזונה לספורטאים

    תוספי תזונה לספורטאים שיסייעו להתמודד עם פציעות ספורט

    ספורטאים רבים מדווחים על פציעות ספורט המלוות בכאב ותהליך דלקתי, כשמרביתם תרים אחר פיתרון בטוח ולא תרופתי לפציעה. כיצד תוספי תזונה לספורטאים תורמים לשגרת אימונים בטוחה? איזה רכיב עשוי להפחית את הכאב ואיזה יסייע בשיפור תפקוד השרירים?
    לילך ארז ·לילך ארז, BPT, פיזיותרפיסטית מוסמכת
    כתבה
    שבוע 34 להיריון

    שבוע 34 להיריון

    שתיים מהתופעות הבלתי נעימות בהיריון הן הופעת ורידים ובצקות ברגליים. האם הן מסוכנות, וכיצד ניתן להקל עליהן? וגם: על דימום וגינלי ומה הוא אומר, ואיך מסתדרים עם החשק למתוק ולפחמימות
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    הגיל השלישי

    דלקת מפרקים ניוונית: הכאב שבגוף ובנפש

    חולים רבים בדלקת מפרקים ניוונית מקבלים את הידיעה על המחלה בהלם ובחשש. עם הזמן מחלחלת ההבנה שזהו מצב כרוני הדורש התמודדות רגשית. לפניכם כמה כללי זהב להתמודדות טובה יותר עם המחלה
    פרופ' רונן דבי ·אורטופד
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות