חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

סוגי חלבון

חלבון הוא תרכובת אורגנית גדולה המורכבת מרצף של חומצות אמינו. בדיוק כפי שבעזרת 10 ספרות ניתן להרכיב אינסוף מספרים, אז כך גם בעזרת חומצות האמינו ניתן להרכיב אינסוף צירופים של שרשראות שייצרו מגוון רחב של חלבונים. במה הם יהיו שונים זה מזה? בכתבה שלפניכם.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 17.02.2022
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
חלבון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    חלבון הוא ספק אבני הבניין של הגוף

  2. 2

    ניתן להפיק אבקות חלבון ממגוון גדול של מזונות חלבוניים, כאשר הנפוץ ביותר הוא חלב פרה

  3. 3

    מומלץ לצרוך חלבון מהמזון, אך במקרים מסוימים ניתן להיעזר בהשלמה באמצעות אבקת חלבון איכותית

מה הקשר בין חומצת אמינו לחלבון?

חומצת אמינו היא תרכובת אורגנית, המתאפיינת בשני קצוות המסוגלים להתחבר זה לזה. חומצת אמינו אחת תתחבר לחומצת אמינו אחרת בקשר פפטידי, וכך למעשה תיווצר שרשרת ארוכה של חומצות אמינו מחוברות זו לזו, ליצירת מבנה המכונה מבנה ראשוני. קבוצה כימית אחת בשרשרת  תגיב עם חומצה אחרת ליצירת מבנה שניוני ומבנה שלישוני, תלת מימדי, ובו שרשרת חומצות האמינו כבר תוכל לתפקד כחלבון. סדר החיבור הראשוני של חומצות האמינו יגרור יצירת מבנים שניוניים ושלישוניים אחרים, ייחודיים, שכל אחד מהם בעל תכונות שונות, יכולות שונות ותפקיד שונה.

מה קורה למבנה אחרי שאכלנו חלבון?

הבישול והאכילה, כמו גם חשיפה לחום, חומצה, קרינה ועוד, משנים את המבנה של החלבון ומאפשרים למערכת העיכול לפרק אותו לאותן תתי יחידות של חומצות אמינו ובאמצעות כך לאפשר את ספיגתן אל זרם הדם. לאחר ספיגתן של חומצות האמינו נוכל להשתמש בהן ליצירת החלבונים הנחוצים לנו, כמו הורמונים, נוגדנים של מערכת החיסון, אנזימי עיכול ועוד. אבל רגע לפני שכל הטוב הזה קורה, חשוב לציין שחלבונים שונים יהיו שונים זה מזה ויגיבו אחרת במדדים שונים כמו יכולת הגוף לפרק אותם, בקצב ספיגתם לזרם הדם, באיכות חומצות האמינו שהם יספקו לנו ועוד.

סוגי חלבון שונים

ניתן לסווג את החלבונים השונים למספר רב של תתי קבוצות לפי משתנים שונים, אך מכיוון שהכתבה עוסקת בחלבון עצמו ולא במזון המכיל אותו, נתייחס לחלבונים מבודדים, באבקה, ממקורות שונים. בדומה למזון כך גם באבקה – ניתן לומר שהחלבונים המופקים מן החי איכותם תהיה גבוהה יותר מחלבונים המופקים מן הצומח. כך למשל אבקות חלבון המופקות מחלב תהיינה לרוב איכותיות יותר מאבקות חלבון המופקות מדגנים או קטניות. אבקת חלבון החלב היא הנפוצה ביותר ומופקת, כמובן, מחלב. איך? על ידי סינון והפרדת הרכיבים. בסינון הראשון מופרד המוצק מהנוזל – בראשון נמצא חלבון הנקרא קזאין ובשני נמצא חלבון הנקרא ווי (whey), או מי גבינה. חלבון מי הגבינה נחשב לאיכותי ביותר, וגם אותו ניתן למצוא ברמות סינון שונות, הנבדלות אלו מאלו בריכוז החלבון, קצב ספיגתו לזרם הדם ובהתאם גם השוני במחירן של אבקת החלבון.

סוגי אבקות החלבון הנפוצות הן:

  • חלבון מי גבינה מרוכז – על תוספי החלבון האלו נראה את הכיתוב whey protein concentrate. זוהי דרגת הסינון הראשונה, ולכן אין מדובר בתוסף שמכיל חלבון בלבד, אלא גם אחוזים בודדים של לקטוז, סוכר החלב.
  • חלבון מי גבינה מבודד – הדרגה הבאה של סינון מי הגבינה תוביל אותנו לקבלת חלבון מי גבינה מבודד, או יותר נכון נראה את הכיתוב המפורסם ISO, המציין שמדובר ב whey protein isolate. בשל דרגת הסינון הגבוהה, אבקה זו תכיל אחוזי חלבון גבוהים יותר לכל מנה, וכמויות לקטוז נמוכות במיוחד.
  • חלבון מי גבינה מבודד מפורק – את אותו חלבון מי גבינה מבודד ניתן לפרק שרשראות חומצות אמינו קצרות יותר לקבל חלבון הנקרא hydrolyzed whey protein isolate.
  • תערובת חלבונים  אבקת חלבון המיוצרת ממספר סוגי חלבון כמו מי גבינה, קזאין וחלבון ביצה.

החלבון האולטימטיבי

העמדה הרווחת כיום היא "מזון קודם כל", כלומר ההמלצה היא להעדיף לקבל את החלבון שלנו מהמזון השלם. מכיוון שכך, ניתן להבין שגם אם אבקת חלבון נחשבת לאיכותית ביותר ובעלת ספיגה מהירה במיוחד, צריכתה לא בהכרח תביא לתוצאה טובה יותר מהמזון עצמו. אז מתי בכל זאת ניקח אבקת חלבון? אם נרצה להגדיל את צריכת החלבון מבלי להגדיל יחד איתה גם את צריכת הפחמימות שמגיעות במזון, אם נרצה להיעזר באבקה שתהיה נגישה וזמינה לקחת לדרך או אפילו אם נרצה לוודא שהגענו לסף חלבון מתאים בארוחה. ואם כבר החלטנו לשלב בתזונה שלנו אבקת חלבון, רק כדאי לוודא שתהיה זו אבקת חלבון איכותית.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    Bio Dream תמצית Bio Dream תמצית

    Bio Dream תמצית

    שילוב 6 תמציות צמחים מרוכזות כולל ולריאן, קמומיל ופסיפלורה
     64.20 85.60
    60 כמוסות
    25% הנחה
    מגנזיום UP 60 מגנזיום UP 60

    מגנזיום UP

    כמוסות המכילות מגנזיום 450 מ"ג בתוספת אשלגן
     83.10 110.80
    25% הנחה
    פרוטק גולד

    פרוטק גולד

    שילוב ייחודי מתמציות צמחים, פרופוליס, ג׳ינסנג, מזון מלכות וויטמין C
     105.83 141.10
    100 גרם
    25% הנחה
    טראומיל משחה 100 טראומיל משחה 100

    טראומיל משחה

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת.
    כתבה
    קוגניציה

    שיפור הזיכרון בגיל השלישי

    ירידה קלה ביכולת הקוגניטיבית המתאפיינת גם בהיחלשות הזיכרון היא מצב נפוץ בקרב אנשים מבוגרים. לעיתים, ירידה בזיכרון תלווה בירידה בתשומת הלב וביכולות קוגניטיביות נוספות, מעבר לירידה לה היינו מצפים עם ההתקדמות בגיל. ככל שתוחלת החיים הולכת ועולה, כך מתרבות השיטות לשיפור הזיכרון במבוגרים. למרות שהירידה בתפקוד צפויה, היא לא לגמרי בלתי נמנעת ולכן ישנה חשיבות גדולה לזיהוי מוקדם, טיפול ובעיקר מניעה. איך לעשות את זה? בכתבה הבאה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    מה אוכלים כשיש צרבת

    מה לאכול כשיש צרבת וממה להימנע?

    צרבת היא אחת מהפרעות העיכול הנפוצות ביותר בעולם המערבי. אין כמעט מי שלא נתקף לפחות פעם אחת בחייו בצרבת, תחושת צריבה עזה ושורפת בבית החזה, בבטן, בצוואר ואפילו בכתפיים. הסיבות להופעת הצרבת הן רבות וכיום אנו יודעים כי אורח החיים שלנו משפיע באופן מובהק על התסמינים. שינויים קטנים בהרגלי התזונה יכולים לעשות הבדל גדול בהתמודדות עם הצרבת. אז איך אפשר לחמוק מתחושת הצריבה?
    תמר לוי ·דיאטנית קלינית B.Sc.RD
    כתבה
    שבוע 39 להיריון

    שבוע 39 להיריון

    מהו ניתוח קיסרי? מהם התהליכים בניתוח ואחריו? למי יתאים הניתוח ומהם סוגי הניתוח הקיסרי השונים? הכול על ניתוח קיסרי ועל סוגי לידות נוספים. וגם: רגע לפני שאת יוצאת מהבית לבית החולים פרגני לעצמך ארוחה טובה שתכיל פחמימות מורכבות, מעט חלבונים ומשקה מעט ממותק, שיחזקו אותך בלידה. בהצלחה!
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    דלקת בנרתיק הגורמים ודרכי טיפול

    דלקת בנרתיק: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

    הפרשות, ריח רע, גרד או חוסר נוחות - כל אלו יכולים להצביע על דלקת בנרתיק, או בשמה המקצועי - וגיניטיס. הדלקת יכולה להופיע על רקע של גורמים רבים דוגמת אלרגיה, גוף זר או שינוי במאזן ההורמונלי. אולם הגורמים השכיחים ביותר הם זיהומים שונים אשר משגשגים כאשר נפגעת אוכלוסיית "החיידקים הטובים", אוכלוסייה שמגנה על האזור ומסייעת בשמירת החומציות הגבוהה שלו. בגלל הדמיון שבין התסמינים, כדאי להגיע לאבחון מדויק ולקבל טיפול מותאם לבעיה. במקביל, כדאי לשמור על היגיינת האזור ועל אוכלוסיית החיידקים המיטיבה שלו.
    אילת לוי ·רוקחת אחראית ורכזת תחום היענות תרופתית בשירותי בריאות כללית, מחוז ת"א
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות