חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

תפקוד קוגניטיבי

אם הגעתם עד פה בטח תופתעו לגלות כמה יכולות קוגניטיביות נדרשו לכם לשם כך – הגדרתם את הבעיה/שאלה, פעלתם לחיפוש התשובה/פתרון, בררתם את האפשרויות שהוצגו לפניכם ולבסוף גם בחרתם את האפשרות הטובה ביותר. כל אלו ואתם רק בתחילתה של הכתבה בנושא תפקוד קוגניטיבי, חכו לראות מה עוד תגלו עד סופה
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 17.01.2021
  • עדכון 28.10.2024
  • 5 דקות קריאה
תפקוד קוגניטיבי

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ההתפתחות הקוגניטיבית היא העלייה ביכולות להבין ולפתור בעיות, ומתפתחת עד גיל הבגרות בהתאם לגורמים תורשתיים וסביבתיים

  2. 2

    תפקודים קוגניטיביים נקראים גם תפקודים ניהוליים משום שהם מסייעים לנו לנהל ולתכנן את התנהגותנו בפעילויות ובמצבים מורכבים ומשתנים, ומושפעים ממצבים כמו דיכאון, חרדה והפרעות קשב

  3. 3

    לעיתים תיתכן הפרעה קוגניטיבית קלה העלולה לפגוע בחלק מתפקודי היומיום, אך מעבר לאורח חיים בריא הכולל עיסוק בפעילות גופנית ותזונה ים תיכונית עשירה בפוליפנולים עשוי להביא לשיפור בתפקוד

מהו התפקוד הקוגניטיבי?

ניתן להגדיר תפקוד קוגניטיבי כסל כישורים המאפשר לאדם המשך צמיחה והתפתחות. אם נחזור לדוגמה מתחילת הכתבה, הרי על מנת למצוא את הכתבה הזו נדרשו כישורי שפה, כתיבה, פתרון בעיות ועוד. כישורים אלו מתפתחים כחלק מתהליך ההתפתחות הטבעי עד גיל הבגרות, ותלויים הן בתנאים תורשתיים והן בתנאים סביבתיים. מרכיב משמעותי ביכולתנו לפתח תפקודים קוגניטיביים תלוי במאגר זיכרון הנקרא זיכרון העבודה. זיכרון עבודה הוא זה המאפשר קישור בין מידע חדש שנקלט באמצעות החושים לבין מידע קודם שיש לשלוף ממאגר זיכרון אחר, הזיכרון לטווח ארוך. לרוב, בילדות הצעירה נראה יכולות קונטיביים נמוכות יותר בשל קיבולתו הנמוכה יותר של זיכרון העבודה. עם העלייה בגיל מתרחשת עלייה בקיבולת זיכרון העבודה, עובדה המאפשר תפקודים קוגניטיביים גבוהים יותר כמו פתרון בעיות מסובכות יותר או לימוד פעולות מורכבות יותר.

יכולות קוגניטיביות – מה שיוצא אני מרוצה?

כאמור, לפוטנציאל שלנו לפתח יכולות קוגניטיביות גבוהות יש בראש ובראשונה מרכיב גנטי. אך יחד עם זאת, יש גורמים סביבתיים רבים המשפיעים גם הם. ניתן לדמות את המרכיב הגנטי לסל תפוזים; גודל הסל נקבע על ידי התורשה, לפי גודל הסל שקיבלנו מהורינו. למרות שלחלקנו יש סל גדול במיוחד, לא בהכרח נמלא אותו בתפוזים במהלך חיינו. לעומת זאת, גם אנשים עם סל קטן יותר יוכלו לאסוף המון תפוזים אם תהיה להם את התמיכה והגירויים המתאימים מהסביבה. כך למשל פיתוח יכולת השפה, תפיסה כמותית, יכולת המיון והסיווג ועוד. אנשים שיחשפו לשפה עשירה יותר או יתקלו בבעיות, חידות ומצבים משתנים, יסגלו לעצמם שפה עשירה יותר ויכולת מחשבתית גמישה יותר כדרך לפתרון בעיות והסקת מסקנות.  מכאן, שבמקום להתעסק או להסתפק בגודל הסל שקיבלנו מהורינו, עלינו להמשיך ו"לאסוף תפוזים" – בתקופת הילדות בפרט, ובהמשך החיים בכלל.

פיתוח יכולות קוגניטיביות, או "איך אוספים תפוזים"?

לאורח החיים שלנו השפעה גדולה על התפקוד הקוגניטיבי. לעומת השפעתן של מחלות מסוימות או שימוש בחומרים מזיקים כמו אלכוהול או סמים העלולים לפגוע בתפקוד הקוגניטיבי, יש בידנו את האפשרות לבחור הרגלים בריאים שנמצאו כבעלי השפעה חיוביות על התפקוד הקוגניטיבי:

  • למידה – למידה והשכלה בגילאים הצעירים תורמת להיווצרותם של קשרים עצביים רבים יותר. קשרים עצביים מרובים אלו מהווים "רזרבה" אשר עשויה לאפשר לנו תפקוד קוגניטיבי גבוה גם בגילאים מתקדמים יותר.
  • חוויות והתנסויות שונות – כל חוויה וכל התנסות חדשה שאנו נתקלים בה תיאלץ אותנו להשליך ולהתאים על סמך ניסיון העבר – זיכרון, שליפה ומהירות תגובה הן רק חלק מהיכולות הקוגניטיביות שנתרגל במצב כזה.
  • אימון קוגניטיבי – שילוב פעילויות המציבות אתגרים מנטליים בשגרת היום יסייע לשיפורן ושימורן של יכולות קוגניטיביות. אם זה פתרון חידות, סודוקו, תשבצים או תרגול במשחקונים ייעודיים יעשו את העבודה מצוין. נמצא כי אימון באמצעות תוכנה ייעודית בתדירות של 3 פעמים בשבוע תיתן תמורה נהדרת בעבור הזמן המושקע, ונמצא כי אימון קוגניטיבי בקבוצה עדיף על אימון קוגניטיבי אישי.
  • אימון גופני – אימון גופני נמצא כמקטין את הסיכון לדיכאון וחרדה המהווים בפני עצמם גורמים להידרדרות בתפקוד הקוגניטיבי ובדמנציה. בנוסף, היעדר אימון גופני נמצא כמקושר לירידה בתפקוד הקוגניטיבי החל מגילאי בית הספר ועד גילאים מאוחרים יותר.
  • תזונה – במחקרים שנערכו בשנים האחרונות נמצא קשר בין תזונה ים תיכונית לשמירה על תפקוד קוגניטיבי. מה היא כוללת? דגנים מלאים, קטניות, דגים, מוצרי חלב רזים, מקורות צמחיים לשומן חד בלי רווי (כמו אגוזים, זרעים, שמן זית ואבוקדו) ואיך לא – פירות וירקות בשפע. מסתמן כי יתכן ואחת הסיבות לכך היא ככל הנראה תכולתם הגבוהה של פוליפנולים הנמצאים בפירות וירקות, ובמיוחד פירות יער, אוכמניות, ענבים, יין אדום וקקאו. צריכתם של פוליפנולים נמצאה כמשפרת יכולות קוגניטיביות כמו זיכרון ולמידה ואף קשורה בהפחתת הסיכון לירידה קוגניטיבית בהמשך החיים.

לסיכום

אם בפסקה הקודמת הוסבר שיש מה לעשות, אז חשוב לדעת שיש גם מה לא לעשות – אורח חיים מזיק הכולל השמנה, חוסרים תזונתיים, עישון, שתיית אלכוהול וכד'. כל אלו עלולים להוביל לירידה קוגניטיבית קלה – ירידה מורגשת בתפקוד הקוגניטיבי, כזו הבאה לידי ביטוי בהידרדרות משמעותית יותר מזו המתרחשת עם הגיל. מלבד אימוץ ההרגלים העשויים להיטיב עם התפקוד הקוגניטיבי שלנו במרוצת השנים, במידה ואתם או הקרובים לכם מרגישים נסיגה בתפקוד מומלץ לפנות לייעוץ רפואי.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    60 קפליות
    25% הנחה
    רוטס HR לאישה 60 רוטס HR לאישה 60

    רוטס HR לאישה

    קפליות המכילות ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ו-MSM
     105.83 141.10
    25% הנחה
    אלפא ליפואית אלפא ליפואית

    אלפא ליפואית

    חומצה אלפא ליפואית 600 מ"ג
     86.91 115.88
    25% הנחה
    פרוביוטיק פמינה כמוסות וגינליות פרוביוטיק פמינה כמוסות וגינליות

    פרוביוטיק פמינה כמוסות וגינליות

    פרוביוטיקה לאיזון ושיקום הרכב החיידקים בנרתיק, תוך הפחתת יישוב פתוגנים. לטיפול בגרד, באי נוחות ובריחות לא נעימים
     109.61 146.14
    25% הנחה
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    כמוסות המכילות מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     136.08 181.44
    כתבה
    תרופות סבתא לשלשול

    הבטן מתפוצצת? קבלו: תרופות סבתא לשלשול

    הבטן כואבת, אתם מרותקים לבית ומחפשים הקלה? אצל סבתא, תרופה לשלשול יכולה להיות כמעט כל מה שיש לכם בארון או בגינה, אפילו מים עם מלח. אז קבלו רעיונות להקלה על שלשול. תרופות סבתא, אמרנו?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    יתרונות האלוורה

    אלוורה: כל היתרונות של הצמח

    אם יש צמח שכולם מכירים זה האלוורה! המראה דמוי הקקטוס, צורתו הייחודית של הצמח, העלים הירוקים הבשרניים והיכולת המופלאה שלו לצמוח כמעט בכל מקום בעולם ולעטר את הגינות ואת הבר הפכו אותו לאחד הצמחים המוכרים ביותר בעולם. ועל כל היופי הזה יש לאלוורה גם יתרונות בריאותיים מרשימים.
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    מה היא דיולה

    מהי דולה? והאם כדאי להיעזר בה בלידה?

    מהרגע שהתבשרת שאת בהיריון, גופך מתכונן לאירוע הכי משמעותי, הכי מרגש ומשנה חיים - הלידה. בין אם זו לידה ראשונה או לא, כדאי להגיע ממש מוכנה. לידה היא אירוע שכל אישה תרצה לעבור אותו באופן הכי בריא, הכי מותאם אישית והכי קל עד כמה שניתן. בדיוק בשביל המטרה הזו כדאי לדעת מהי דולה או תומכת לידה, מה התפקיד שלה בלידה וכיצד לבחור בכזאת שתתאים לך כיולדת ולכם כזוג.
    רות עוז שלם ·מקדמת בריאות האישה ומכינה ללידה
    כתבה
    omega-3

    מדוע כולסטרול עלול להיות מסוכן?

    כולסטרול הוא חומר שומני שנישא בזרם הדם. למרות שהוא חיוני ובעל תפקידים חשובים, רמות גבוהות שלו עלולות לסכן את הבריאות. מה עוד חשוב שתדעו?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות