חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

רדיקלים חופשיים

בטח יצא לכם לשמוע עליהם ועל הנזק שהם עושים, כמו שבטח גם שמעתם איך כדאי להילחם בהם ומה כדאי לאכול כדי להפחית את השפעתם. אז הגיע הזמן לקשר בין המושגים ולהבין אחת לתמיד – מה הם רדיקלים חופשיים? מהו נזק חמצוני? ואיך סלט ירקות קשור לזה?
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 27.06.2021
  • עדכון 28.10.2024
  • 3 דקות קריאה
רדיקלים חופשיים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    נזק חמצוני ידוע היום כגורם מרכזי בהתפתותן של מחלות רבות

  2. 2

    מזון צלוי, מעובד, שאיפת אוויר מזוהם, עישון, סטרס ועוד, הם כולם מקורות לרדיקלים חופשיים המגדילים את הנזק החמצוני

  3. 3

    הפחתת הנזק החמצוני תתאפשר על ידי צריכתם של נוגדי חמצון הנמצאים בשפע בפירות וירקות, אגוזים או בתוספי תזונה המכילים פוליפנולים או ויטמינים שונים דוגמת A, C, ו- E

לא טוב היות האלקטרון לבדו

החומר בעולם בנוי מאטומים המורכבים בין היתר מחלקיקים הנקראים אלקטרונים, שפעמים רבות נוטים להסתדר בזוגות. איפה הבעיה? כאשר נותר אלקטרון בודד הוא יעשה כל שביכולתו על מנת למצוא אלקטרון נוסף שיצטרף אליו. למעשה נוצר מצב שאותו אלקטרון בודד, המכונה גם רדיקל חופשי, עלול לפגוע במולקולה, אברון או רקמה אחרים על מנת למצוא לו שותף. התהליך הזה נקרא "חימצון" ובמהלכו עלולים להיפגע מגוון רב של רקמות. כאשר אותו רדיקל מצליח למצוא אלקטרון שיצטרף אליו, נוצר "מעגל קסמים" שמשאיר אלקטרון בודד ברקמה שניזוקה וחוזר חלילה. ניתן לדמות את הדבר למסיבת ריקודים, בה האלקטרונים נהנים לרקוד בזוגות. אם יגיע אלקטרון החלטי ותוקפני שלא מצא עם מי לרקוד, הוא עלול להפריד בין זוג רקדנים. הרקדן שישאר כעת בודד עלול לנהוג באותה הדרך ולהפריד זוג אחר. תגובה שכזו נקראת שרשרת תגובה רדיקלית, ותתפלאו לשמוע, היא אפילו אחראית לחור באוזון!

נזק חמצוני

תהליך הנזק החמצוני, כאשר רדיקלים חופשיים "גונבים" אלקטרונים, מתרחש כל העת ואף מתחיל עוד בטרם הגחנו לאוויר העולם. למרות זאת, הזמן עושה את שלו כך שהנזק הולך וגדל עם הזמן עד כדי שמצטבר ליצירת פגיעה משמעותית העלולה לפגוע בתפקוד ובבריאות. מה למשל? נזק לכלי הדם, נזק בתאי העצב במוח או נזק לגרעין התא ולחומר התורשתי. נזק חמצוני נחשב היום לאחד מגורמי המחלות המרכזיים והעוצמתיים ביותר שיש העלול להוביל להתפתחותן של מספר רב של מחלות.

מאיפה מגיעים הרדיקלים?

בסביבה בה אנו חיים יש אינספור מקורות לרדיקלים חופשיים משחרים לטרף. זיהום אוויר? סטרס בעבודה? הם מקור לרדיקליים חופשיים. כמו גם מזון צלוי, מזון מעובד, עישון, קרינת השמש, חומרי הדברה וזוהי רק תחילת הרשימה. יחד איתם יש גם רדיקלים חופשיים ההכרחיים לתהליכי הפקת האנרגיה בגוף או כאלה הנוצרים במהלך פעילות גופנית ומביאים לשיפור ביכולת הגופנית.

לסיכום, ההגנה הטובה ביותר היא התקפה

על מנת להתגונן בצורה הטובה ביותר מפני חומרים מחמצנים היא להפחית את צריכתם ולהגדיל את צריכת נוגדי חמצון. נוגדי חמצון, או אנטי אוקסידנטים, הם חומרים בעלי יכולת למסור אלקטרונים לאותם רדיקליים ובאמצעות כך למזער את הפגיעה ברקמות האחרות. כך למשך ויטמינים רבים, ובראשם ויטמיני E ו- C, מסוגלים להתחמצן מבלי להפוך לפצצה מתקתקת, ובאמצעות כך לנטרל את האיום מאותם רדיקלים חופשיים. מלבד ההצמדות לאורח חיים בריא הכולל נשימת אוויר נקי, פעילות גופנית סדירה ושיטות שונות להפחתת הסטרס, מומלץ גם להיצמד לתזונה כזו המכילה אנטיאוקסידנטים ודלה ברדיקלים חופשיים. איך? מזון טרי ופחות מזון מעובד, ושיטות הכנת מזון שאינן כוללות חשיפה למקור אש ישיר בטמפרטורה גבוהה כמו צלייה או טיגון. מה כן לאכול? מגוון עשיר של פירות וירקות בשלל צבעים יספקו לנו שפע של נוגדי חמצון ובמידת הצורך גם תיסוף בויטמינים, מינרלים ופוליפנולים להשלמת צריכת נוגדי החמצון.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    כורכום C3 כורכום C3

    כורכום C3 ׁ

    קפליות המכילות מיצוי כורכום פטנטי 1000 מ״ג בתוספת ביופרין
     241.90
    לוטאין לוטאין

    לוטאין

    לוטאין 20 מ״ג בתוספת זיאקסנתין
     165.30
    לקטזין MAX לקטזין MAX

    לקטזין MAX

    קפליות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     131.00
    אלפא ליפואית אלפא ליפואית

    אלפא ליפואית

    חומצה אלפא ליפואית 600 מ"ג
     115.90
    כתבה
    שבוע 22 להיריון

    שבוע 22 להיריון

    זה הזמן לסקירת היריון מאוחרת, שמטרתה לסקור את תקינות אברי העובר על מנת לזהות מומים אנטומיים. העובר כבר שוקל כ-500 גרם, ושיער ראשו החל לצמוח. ומה קורה אצלך? את זקוקה כעת ל-1,000 מ"ג סידן ביום. איך מקבלים אותם? מהמזון ומתוסף תזונה המשלב סידן עם ויטמין D
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    אשלגן ללב ולשרירים

    ללב ולשרירים: הסיבות לצרוך אשלגן, מה קורה כשיש מחסור ובאילו מזונות הוא נמצא?

    הוא טוב ללב, לשרירים, לעצמות ואפילו לנפש – אז ברור שאי אפשר לדלג עליו. אשלגן הוא אחד המינרלים החיוניים לתפקוד הגוף, ומחסור בו עלול לגרום לתופעות רבות. למה צריך אשלגן, מה קורה כאשר הוא חסר בגוף, כמה אשלגן אתם צריכים לצרוך ביום, ואילו מזונות יספקו לכם אותו - התשובות בכתבה שלפניכם
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    תרופות סבתא לטחורים

    תרופות סבתא לטחורים: טיפול טבעי בטחורים

    יכול להיות שממש עכשיו יושב לידכם מישהו הסובל מטחורים אבל רוב הסיכויים שלא תדעו מזה. זהו נושא כואב, נפוץ ביותר ובדרך כלל מאוד מביך לדבר עליו בגוף ראשון.
    יעל דונגי
    יעל דונגי ·הרבליסטית קלינית MIHA, Cl.H
    כתבה
    תה מאצ’ה

    תה מאצ'ה: היפני שכובש את המערב

    בתרבות היפנית הוא זוכה לכבוד כבר מאות שנים, ולמרות שבמערב גילו אותו רק בעשורים האחרונים, הסגולות שלו הולכות לפניו: הוא עשיר בנוגדי חמצון, הוא מזין ועוזר להרגעה… הכירו את תה המאצ’ה, ובינתיים, תרתיחו מים
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות