חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מה גורם לטריגליצרידים גבוהים?

הזהירו אותנו מפני רמה גבוהה של כולסטרול, אבל מתברר שיש בדם שלנו שומן שמהווה בעיה לא פחות חמורה – טריגליצרידים גבוהים. מהם טריגליצרידים ומדוע הם מסוכנים?
ד"ר שרון גבריאל · דיאטנית קלינית RD
  • פרסום 10.04.2018
  • עדכון 04.12.2024
  • 3 דקות קריאה
מה גורם לטריגליצרידים גבוהים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    טריגליצרידים הם צורת השומן הנפוצה ביותר בגוף והם נצברים כמחסן החירום של הגוף לעתות רעב

  2. 2

    טריגליצרידים גבוהים הינם תוצאה של אכילה מופרזת של מזון עשיר בפחמימות, סוכר ושומן

  3. 3

    טריגליצרידים גבוהים הם גורם סיכון למחלות לב וכלי דם, לדלקת בלבלב, לסרטן הלבלב, לכבד שומני ולתסמונת המטבולית

בבדיקות הדם האחרונות נתקלתם במושג שלא הייתם מודעים לו: טריגליצרידים. עוד לפני שתבקשו מהרופא חוות דעת והמלצה – האם לטפל וכיצד – הנה כמה דברים שחשוב להבין על סוג זה של שומן.

מהם טריגליצרידים?

כאמור, מדובר בסוג של שומן הנישא בזרם הדם, ומדובר בשומן הנפוץ ביותר בגוף, מיד נסביר מדוע.  בדומה לכולסטרול, טריגליצרידים גבוהים מתגלים לצד ערכי הכולסטרול בבדיקת פרופיל שומני הדם. ואולם יש הבדל עיקרי בין שני סוגי השומן והשפעתם על הבריאות.

טריגליצרידים מורכבים מיחידת סוכר (גליצרול) שאליה מחוברות שלוש חומצות שומן. מקורם במזון ובעיקר במזון רווי פחמימות: אכילה מרובה של סוכר ושומן מעוררת את הכבד לייצר מהעודפים  טריגליצרידים, שהם צורה של צורה של אחסון רזרבות לעתות רעב. בעידן שלנו, שבו לא רק שאיננו רעבים, אלא אוכלים הרבה מכפי שאנחנו צריכים לשם תפקוד תקין של הגוף, טריגליצרידים גבוהים בדם עלולים לגרום לנזקים ולמחלות

במה שונים טריגליצרידים גבוהים מכולסטרול גבוה?

בעוד שכולסטרול משמש לבניית תאים וליצירת הורמונים מסוימים, טריגליצרידים, כאמור, נצברים ומהווים מחסן לשעת חירום. כידוע, רמות גבוהות של כולסטרול בדם נחשבות כסיכון בריאותי, שכן עודפי הכולסטרול שוקעים בכלי הדם ועלולים לגרום לחסימתם, ולכן להתקפי לב או לאירוע מוחי.

גם רמות גבוהות של טריגליצרידים גורמים למשקעים בכלי הדם, ולכן מהווים סיכון למחלות לב וכלי דם, אך לא רק: טריגליצרידים גבוהים יכולים לגרום לדלקת בלבלב, לסרטן הלבלב, לכבד שומני ולתסמונת המטבולית ומחלות שקשורות בה: לחץ דם גבוה, סוכרת, השמנה ועוד.

הבדל נוסף בין טריגליצרידים לכולסטרול הוא שבעוד שכולסטרול נוצר בעיקר משומן רווי, טריגליצרידים, כאמור, נוצרים גם מעודפי פחמימות ובעיקר מעודפי סוכר. גורמים נוספים לטריגליצרידים גבוהים בדם הם:

  • השמנת יתר וצריכה גבוהה של פחמימות
  • סוכרת לא מטופלת
  • תת פעילות של בלוטת התריס
  • מחלות כליה
  • צריכה מוגברת של אלכוהול
  • יש גם תרופות מסוימות שיכולות לגרום לטריגליצרידים גבוהים בדם, בהן סטרואידים, גלולות למניעת הריון, תרופות משתנות ועוד

טריגליצרידים גבוהים מתגלים, כאמור, בבדיקות דם, של פרופיל שומני הדם. הרמה המומלצת בדם של טריגליצרידים בדם היא 150% מ"ג.

כיצד ניתן להפחית רמות טריגליצרידים?

התשובה לכך היא פשוטה, אבל היישום שלה לא תמיד. ובכל זאת, שווה לנסות:

  • לרדת במשקל
  • לפחית את מספר הקלוריות בתזונה היומית
  • להימנע מאכילת מזון מעובד
  • להימנע מסוכר, ומוצרי מזון שמכילים כמויות גדולות של סוכר
  • להגביל צריכה של שומן, ובעיקר של שומן רווי ושומן טרנס ולהעדיף שמנים חד-בלתי רוויים
  • להגביל את כמות האלכוהול
  • לעשות פעילות גופנית


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    גאמיס מגנזיום ציטראט

    גאמיס מגנזיום ציטראט

    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל
     80.60
    100 כמוסות
    אלספה MAX 100 אלספה MAX 100

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ״ג אומגה 3
     241.90
    ויטמין C1000 ויטמין C1000

    ויטמין C1000

    קפליות המכילות 1000 מ"ג ויטמין C בתוספת פקעות ורדים
     102.60
    אלספה MAX נוזל אלספה MAX נוזל

    אלספה MAX נוזל

    נוזל בטעם לימון המכיל 1750 מ"ג אומגה 3 בכפית
     185.50
    כתבה
    כאב בטן וגזים אחרי האוכל

    כאבי בטן אחרי אוכל – איך מתמודדים עם כאבי בטן וגזים אחרי האוכל?

    ארוחות גדולות מסתיימות לעתים בתחושה של נפיחות, כבדות ועייפות. איך מתמודדים ואיזה תוסף תזונה יכול לעזור?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    תזונה וזיכרון

    תזונה וזיכרון

    אוכלוסיית העולם הולכת ומזדקנת, וההערכה הרווחת היא שעד שנת 2050 יהיו בעולם לפחות שני מיליארד בני אדם מעל גיל 60, ומתוכם כ- 131 מיליון יסבלו מרידה בזיכרון. הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות מתקדמת עם הגיל, כאשר מחצית מהסובלים מירידה קוגניטיבית קלה ידרדרו לדמנציה תוך 5 שנים[1]. בשנים האחרונות נאספות ראיות מדעיות התומכות בקשר שבין צריכת רכיבי תזונה מסוימים לבין האטת הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות, והמובילים שבהם מפורטים בכתבה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    אבקת חלבון

    אבקת חלבון – מי צריך אותה בכלל?

    אין ספק לגבי מי הוא הכוכב על מדפי התוספים בחדרי הכושר. עשרות סוגים, כיתובים שצדים את העין וצבעים מזמינים על גבי קופסאות במגוון גדלים וצורות שבתוכן – אבקות חלבון, אבל מה זה אומר? איך הן עוזרות לנו ומי בכלל צריך אותן?
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    מלון מר

    מלון מר

    הצמח אמנם הגיע אלינו מארצות רחוקות אך סגולותיו כה חשובות ונדרשות כאן בארצנו. במסורות רבות נהנים מסגולותיו ופירותיו הייחודיים מסקרנים בצורתם.
    יעל דונגי
    יעל דונגי ·הרבליסטית קלינית MIHA, Cl.H
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות