חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

שמירה על משקל גוף תקין, הקפדה על אכילת מוצרים דלים בשומן מן החי, נטילת תוספי תזונה, אלה ההנחיות לשמירה על תזונה נכונה ולאיזון רמת הכולסטרול
ד"ר סיגל טפר · דיאטנית קלינית RD ואפידמיולוגית, יועצת לתוספי תזונה, אלטמן
  • פרסום 02.08.2017
  • עדכון 14.01.2025
  • 4 דקות קריאה
כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    כ-30% מהכולסטרול שיש בגוף – מקורו בתזונה, צריכת מזון דל בכולסטרול ובשומן רווי עשויה לסייע בהפחתת רמות הכולסטרול בדם

  2. 2

    רצוי לצרוך מזון שעשיר בסיבים תזונתיים כגון סובין, קמח מלא ומוצריו, אורז מלא, קטניות, פירות וירקות בקליפתם

  3. 3

    כמו כן, מומלץ להפחית צריכה של מזון עשיר בסוכרים פשוטים, כמו סוכר, ריבה, דבש, ממתקים, עוגות ועוגיות, משקאות קלים וכדומה

אנחנו רואים בו סוג של אויב, מנסים להימנע ממנו כמה שניתן, אבל מתברר שכולסטרול הוא אחד הרכיבים החשובים ביותר שיש בגוף – הוא מהווה חלק ממבנה תקין של כל תא בגוף, וחומר מוצא לחומצות מרה ולהורמונים שונים. ואולם כאשר רמתו של הכולסטרול בדם היא גבוהה, הדבר עלול לגרום לבעיות בריאותיות ולמחלות שונות.

כ-30% מהכולסטרול שיש בגוף – מקורו בתזונה, וכ-70% ממנו מיוצר בכבד ובאיברים נוספים. אמנם ניתן לשלוט על כמות הכולסטרול שנכנס לגוף באמצעות מזון, אבל לא בתכונות הגנטיות הקיימות בקרב רבים, שגורמות לייצור מוגבר של כולסטרול ולרמות גבוהות שלו.

לסובלים מבעיית כולסטרול גבוה בדם, כדאי לטפל בכולסטרול הגבוה בשני המקורות בו זמנית. כלומר לטפל בבעיה הן באמצעות תרופות במידת הצורך, הן באמצעות נטילת תוספי תזונה מתאימים והן בעזרת תזונה להורדת כולסטרול. בכתבה הבאה נדבר על חלק שאולי הכי קשה לנו פסיכולוגית ליישם, אך הוא בהחלט צריך להיות הצעד הראשון שלנו בהורדת רמות הכולסטרול – התפריט שלנו! אז מה המפתח לתזונה להורדת כולסטרול?

אז מה מכיל תפריט להורדת כולסטרול? כמה עקרונות כלליים לתזונה דלת כולסטרול

על שומן רווי וכולסטרול – הפחתת מזון עם שומן מן החי תסייע בהתפחתת רמות כולסטרול

כולסטרול ושומן רווי נמצאים בעיקר בשומן שמקורו מהחי. המטרה היא להפחית מקורות אלו בתפריט, בהם:

  • מוצרי חלב וגבינות: המכילים 9% שומן ומעלה, כגון גבינות לבנות, גבינות רכות, גבינות עובש וגבינות קשות
  • בשר: בשר בקר, אווז, כבש, אברים פנימיים (מוח, כבד, כליות), נקניק ונקניקיות, בשר טחון קנוי, ביצי דגים ופירות ים
  • חמאה, מרגרינה, קקאו, קוקוס (אמנם קקאו וקוקוס אינם מן החי, אך הם מכילים רמות גבוהות של שומן רווי)
  • שוקולד, גלידות, מנות אחרונות המכילות חמאה ו/או שמנת
  • מוצרי קמח המועשרים בביצים או בחמאה ובמרגרינה: דוגמת פיצה, בורקס, בלינצ'ס וכדומה
  • עדיף לאכול מזון מהחי שהינו דל שומן: כגון: בשר עוף והודו – לאחר הסרת העור והשומן, דגים ובשר בקר רזה – לא יותר מפעם בשבוע. וכן, חלב ומוצריו המכילים עד 5% שומן: גבינות לבנות, חלב עד 3% שומן, לבן, יוגורטים ומעדנים עד 5% שומן
  • מומלץ להחליף את השומן מן החי בשמנים צמחיים, כאשר המומלצים הם: שמן זית, שמן תירס, שמן חמניות, שמן סויה, שמן חריע ושמן קנולה
  • עדיף לאכול מזון המכיל שומן בלתי רווי: אגוזים, שקדים, בוטנים, גרעיני חמניות, שומשום, טחינה, אבוקדו, זיתים

דגים! יש מוצרים מהחי שיכולים דווקא לעזור

מומלץ לשלב בתפריט לפחות פעמיים בשבוע דגי ים ממים עמוקים וכן לקחת תוספת של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3.

ומה עם ביצים?

בנושא זה יש להפריד בין החלבון לחלמון: הכולסטרול נמצא בחלמון, ולכן יש להגביל את צריכת החלמונים ל-2 חלמונים בשבוע, כולל בבישול ואפייה. חלבונים, לעומת זאת, ניתן לצרוך ללא הגבלה. כך, למשל, תפריט להורדת כולסטרול יכול לכלול חביתה מחלמון אחד ושני חלבונים.

תפריט עשיר בסיבים תזונתיים יעזור בהפחתת הכולסטרול

רצוי לצורך מזון שעשיר בסיבים תזונתיים כגון סובין, קמח מלא ומוצריו, אורז מלא, קטניות, פירות וירקות בקליפתם.

דגנים, קטניות וכולסטרול

  • דגנים מומלצים שכדאי לשלב בתפריט להורדת כולסטרול הם: לחם ומוצרי קמח ללא סוכר (רצוי קמח מלא), שיבולת שועל, תירס, כוסמת, גריסי פנינה, קורנפלקס, בראן פלקס וכדומה
  • קטניות: תזונה עשירה בקטניות טובה להורדת הכולסטרול. לכן כדאי לשלב אותן הרבה ומכל הסוגים – חומוס, עדשים, שעועית, סויה, אפונה, פול ועוד

צמצמו בתפריט את כמות הסוכרים הפשוטים

רצוי להפחית צריכה של מזון עשיר בסוכרים פשוטים, כמו סוכר, ריבה, דבש, ממתקים, עוגות ועוגיות, משקאות קלים וכדומה.

וכרגיל – פירות וירקות

כדאי להקפיד על תזונה מרובה בירקות ופירות מכל הסוגים. מומלץ לגוון בסוגי הירקות ובצבעיהם, ולאכול מדי יום 5 מנות ירקות לפחות. ההמלצה הכללית היא לאכול 3-4 פירות ביום, אבל כדאי להתייעץ עם רופא.ה או דיאטנ.ית כשידוע על בעיית בריאות כגון סוכרת, משקל גבוה או טריגליצרידים גבוהים.

*הנחיות אלו אינן מהוות תחליף לייעוץ תזונתי אישי הקובע את הכמויות המותרות מהמוצרים השונים.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פלקסיטול משחה לשפתיים מנטה פלקסיטול משחה לשפתיים מנטה

    פלקסיטול משחה לשפתיים מנטה

    לטיפול אינטנסיבי בשפתיים יבשות וסדוקות
    בטעם מנטה
    המוצר אזל מהמלאי
    100 כמוסות
    25% הנחה
    אלספה MAX 100 אלספה MAX 100

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ״ג אומגה 3
     181.43 241.90
    100 כמוסות
    30% הנחה
    מולטי ויטמין + Q10 לגילאי 50+ 100 מולטי ויטמין + Q10 לגילאי 50+ 100

    מולטי ויטמין בתוספת Q10 לגילאי 50+

    כמוסות רכות המכילות ויטמינים ומינרלים במינון מוגבר של Q10
     211.75 302.50
    115 כמוסות
    25% הנחה
    אלספה MAX 115

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
    המוצר אזל מהמלאי
    כתבה
    אפליקציות להיריון

    כיצד מתמודדים עם דלקות נרתיק במהלך ההיריון?

    שינויים באופי ובכמות ההפרשות האינטימיות ועלייה בשיעור הזיהומים הנם תופעה נפוצה מאוד בחיי האישה וגם בהיריון. האם דלקות נרתיק מסוכנות יותר בזמן היריון ומה ניתן לעשות?
    ד"ר עמוס בר ·גינקולוג, "המדריך הישראלי להיריון ולידה"
    כתבה
    זיכרונות

    סוגי זיכרון

    איפה הייתם כששמעתם על אסון התאומים? רובנו נצליח לענות על השאלה הזו די בקלות למרות הזמן הרב שחלף, אבל האם תצליחו לזכור גם מה לבשתם באותו יום? אולי אתם זוכרים מה אכלתם אתמול לארוחת ערב ואולי לא, אבל אתם בטח זוכרים את המנה המצוינת שהזמנתם כשהייתם במסעדה החביבה עליכם. אז למה אנחנו זוכרים רק חלק? הסיבה לשוני נעוצה בסוגי הזיכרון ובמאגרי הזיכרון השונים שבמוחנו ובדרך בה אנו הופכים פרטי מידע אקראיים לזיכרונות.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    מתי לוקחים פרוביוטיקה

    כדאי לדעת: מתי לוקחים פרוביוטיקה?

    אומרים לכם שחשוב לקחת אותה עם אנטיביוטיקה, שהיא טובה לכאבי בטן, לדלקות בנרתיק, לבעיות מעיים, וזו רק רשימה חלקית... למה כדאי לקחת פרוביוטיקה, איך היא פועלת בגוף, למה היא חיונית במצבים בריאותיים שונים ומתי לוקחים פרוביוטיקה?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    ויטמין B3

    למה צריך ויטמין B3?

    מרגישים שהגיע הזמן להוריד את הכולסטרול הרע ולהעלות את הכולסטרול הטוב, סובלים מלחץ דם גבוה או מבעיות בעור? צריכה נכונה של ויטמין B3, הידוע גם בשם ניאצין, יכולה לעזור. מה תרגישו במצבים של חוסר בניאצין, ואילו מזונות מכילים אותו?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות