חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

כך תפענחו בדיקות דם של ערכי כולסטרול

מדוע כדאי לבצע בדיקה דם לפרופיל שומני הדם, אילו ערכי כולסטרול רצויים ואילו עלולים לגרום למחלות מסכנות חיים?
ד"ר שרון גבריאל · דיאטנית קלינית RD
  • פרסום 10.04.2018
  • עדכון 14.01.2025
  • 3 דקות קריאה
בדיקות דם כולסטרול

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    בדיקת דם לפרופיל שומני הדם (פרופיל ליפידים) בודקת ערכי כולסטרול טוב וכולסטרול רע

  2. 2

    ערכי כולסטרול רע גבוהים הם מדד לצב בריאותי שעלול להיות מסכן חיים

  3. 3

    לגברים מעל גיל 35 ונשים מעל גיל 45 מומלץ לעבור בדיקת דם של ערכי כולסטרול אחת ל-5 שנים

הלכתם לרופא, סיפרתם כל מה שאתם יודעים על מחלות שלכם, של הורייכם, של סבי סבכם. בחלל האוויר נזרקו כמה פעמים הביטויים כולסטרול וטריגליצרידים ובסופה, יצאתם מהפגישה עם הרופא מצוידים בהפניה לבדיקת דם.

מה בודקים בבדיקת הדם?

ובכן, לאור מה שסיפרתם, כנראה שהרופא שלכם חושב שכדאי לבדוק את רמת השומנים בדמכם. הבדיקה שאתם עומדים לעבור נקראת פרופיל שומני הדם או פרופיל ליפידים והיא נועדה כדי לבדוק את הערכים של הכולסטרול ושל הטריגליצרידים, כלומר, ערכים של 3 סוגי שומן שנישאים בזרם הדם:

  • הכולסטרול הרע LDL
  • הכולסטרול הטובHDL
  • טריגליצרידים (Triglycerides)

מה ההבדל בין כולסטרול טוב לרע?

כידוע, כולסטרול הוא חומר שומני שחיוני לבניית המעטפת (ממברנה) של תאי הגוף, ייצור של הורמונים, של ויטמין D, של מלחי מרה ועוד. הכולסטרול נישא בזרם הדם על גבי שני סוגים של חלבונים שנקראים ליפו-פרוטאינים. הכולסטרול הרע נישא בזרם הדם על גבי ליפו-פרוטאין בצפיפות נמוכה. כולסטרול HDL, לעומת זאת, תפקידו לספוג את שאריות הכולסטרול הרע ולהרחיק אותו מדופנות כלי הדם. לכן, כולסטרול טוב מסייע ומפחית את הסיכון למחלות לב ולשבץ מוחי.

אלה ערכי כולסטרול שיופיעו בבדיקות הדם

  • ערכי כולסטרול כללי: רצוי שלא יעלו על 200 מיליגרם לד"ל. רמת כולסטרול בין 200-239 מיליגרם לד"ל מוגדרת כגבולית עד מסוכנת, ואילו ערכי כולסטרול מעל 240 מיליגרם לד"ל מוגדרים כסיכון גבוה
  • ערכי כולסטרול LDL: רצוי שיהיו נמוכים מ-100 מיליגרם לד"ל, ובמידת האפשר, נמוכים מ- 70 מיליגרם לד"ל
  • ערכי כולסטרול HDL:  רצוי שיהיו גבוהים מ-40 מיליגרם לד"ל בקרב גברים, ואילו אצל נשים רצוי שהכמות תהיה גבוהה יותר, מ-50 מיליגרם לד"ל

מטרת הבדיקה היא לאתר ערכי כולסטרול רע וטריגליצרידים גבוהים. כאשר קיימת חריגה מן התוצאות המומלצות, היא תופיע בתוצאות הבדיקות. חשוב להדגיש, כי לא כל חריגה פירושה מחלה או מצב מסכן חיים. ועל כן, ההמלצה היא לגשת לרופא ולברר איתו את משמעויות הבדיקה, בהתאם להיסטוריה הרפואית שלכם, לנטייה המשפחתית ולגורמי סיכון כגון עישון, השמנה, חסר בפעילות גופנית ועוד.

כיום, ההמלצה היא לעבור בדיקת דם של ערכי כולסטרול וטריגליצרידים, כלומר של פרופיל שומני הדם, היא אחת ל-5 שנים לגברים מעל גיל 35 ולנשים מעל גיל 45. ואולם אם אתם נוטלים תרופות להורדת כולסטרול, מומלץ לעשות את הבדיקה בתדירות גבוהה יותר, על פי הנחיות הרופא שלכם. הבדיקה מומלצת גם לכל מי שיש להם גורמי סיכון להתפתחותה של מחלות לב וכלי דם, וכן אם במשפחה ישנה נטייה לסוכרת או לשיעור גבוה של כולסטרול  (היפרכולסטרולמיה). במידת הצורך, יומלץ על תרופות, על תוספי תזונה ועל שינוי באורח החיים, כדי לנסות ולהפחית כ-30%-40% ברמת הכולסטרול הרע LDL במטרה למנוע החמרה במצב הבריאות ומחלות אלה.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    זים קל זים קל

    זים קל

    כמוסות המכילות אנזימי עיכול. לעיכול פחמימות, חלבונים ושומנים
    המוצר אזל מהמלאי
    115 כמוסות
    אלספה MAX 115

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
    המוצר אזל מהמלאי
    גאמיס מגנזיום ציטראט

    גאמיס מגנזיום ציטראט

    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל
     80.60
    נוסטרול 900 נוסטרול 900

    נוסטרול 900

    להורדת כולסטרול LDL בדם*
    פיטוסטרולים, 900 מ"ג
     145.10
    כתבה
    גירעון קלורי

    גירעון קלורי – הסוד הגלוי שעומד מאחורי כל דיאטה מוצלחת לירידה במשקל

    מנסים לרדת במשקל? נהדר. נותר לכם "רק לבחור" איך תעדיפו את הגירעון הקלורי שלכם - דיאטות צום לסירוגין, קטוגנית, דיאטת הלחם, ללא גלוטן או כל טרנד אחר שבדיוק נתקלתם בו בטיקטוק. כך או כך, בסוף המטרה היא אחת – לעזור לכם להגיע לגירעון קלורי, הלוא הוא הדרך היחידה לרדת במשקל.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    תרגילים לשיפור הזיכרון

    מכניסים את המוח לכושר: תרגילים לשיפור הזיכרון

    שוב נכנסתם למטבח ולא הצלחתם להיזכר למה? מבאס, אך אין זה מקרה אבוד. בדיוק כפי שניתן לחזק את השרירים במכון הכושר, כך ניתן ומומלץ לטפח גם את הזיכרון שלכם. הוסיפו לאימון היומי שלכם גם תרגילים לשיפור הזיכרון, כמו פתרון תשבצים, סודוקו, משחקי זיכרון וכל דבר שיגרום גם למוחכם "קצת להזיע"
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    חומצה אלפא ליפואית

    חומצה אלפא ליפואית – מה היא מציעה לנו?

    חומצה אלפא ליפואית היא חומצת שומן שנחקרה רבות בשל יכולתה לשמש כנוגדת חמצון. איך היא יכולה לסייע? במה היא יכולה לסייע? ובעיקר – איפה מוצאים אותה בתזונה? בכתבה הבאה.
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    כתבה
    זיכרונות

    סוגי זיכרון

    איפה הייתם כששמעתם על אסון התאומים? רובנו נצליח לענות על השאלה הזו די בקלות למרות הזמן הרב שחלף, אבל האם תצליחו לזכור גם מה לבשתם באותו יום? אולי אתם זוכרים מה אכלתם אתמול לארוחת ערב ואולי לא, אבל אתם בטח זוכרים את המנה המצוינת שהזמנתם כשהייתם במסעדה החביבה עליכם. אז למה אנחנו זוכרים רק חלק? הסיבה לשוני נעוצה בסוגי הזיכרון ובמאגרי הזיכרון השונים שבמוחנו ובדרך בה אנו הופכים פרטי מידע אקראיים לזיכרונות.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות