חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

כך תפענחו בדיקות דם של ערכי כולסטרול

מדוע כדאי לבצע בדיקה דם לפרופיל שומני הדם, אילו ערכי כולסטרול רצויים ואילו עלולים לגרום למחלות מסכנות חיים?
ד"ר שרון גבריאל · דיאטנית קלינית RD
  • פרסום 10.04.2018
  • עדכון 14.01.2025
  • 3 דקות קריאה
בדיקות דם כולסטרול

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    בדיקת דם לפרופיל שומני הדם (פרופיל ליפידים) בודקת ערכי כולסטרול טוב וכולסטרול רע

  2. 2

    ערכי כולסטרול רע גבוהים הם מדד לצב בריאותי שעלול להיות מסכן חיים

  3. 3

    לגברים מעל גיל 35 ונשים מעל גיל 45 מומלץ לעבור בדיקת דם של ערכי כולסטרול אחת ל-5 שנים

הלכתם לרופא, סיפרתם כל מה שאתם יודעים על מחלות שלכם, של הורייכם, של סבי סבכם. בחלל האוויר נזרקו כמה פעמים הביטויים כולסטרול וטריגליצרידים ובסופה, יצאתם מהפגישה עם הרופא מצוידים בהפניה לבדיקת דם.

מה בודקים בבדיקת הדם?

ובכן, לאור מה שסיפרתם, כנראה שהרופא שלכם חושב שכדאי לבדוק את רמת השומנים בדמכם. הבדיקה שאתם עומדים לעבור נקראת פרופיל שומני הדם או פרופיל ליפידים והיא נועדה כדי לבדוק את הערכים של הכולסטרול ושל הטריגליצרידים, כלומר, ערכים של 3 סוגי שומן שנישאים בזרם הדם:

  • הכולסטרול הרע LDL
  • הכולסטרול הטובHDL
  • טריגליצרידים (Triglycerides)

מה ההבדל בין כולסטרול טוב לרע?

כידוע, כולסטרול הוא חומר שומני שחיוני לבניית המעטפת (ממברנה) של תאי הגוף, ייצור של הורמונים, של ויטמין D, של מלחי מרה ועוד. הכולסטרול נישא בזרם הדם על גבי שני סוגים של חלבונים שנקראים ליפו-פרוטאינים. הכולסטרול הרע נישא בזרם הדם על גבי ליפו-פרוטאין בצפיפות נמוכה. כולסטרול HDL, לעומת זאת, תפקידו לספוג את שאריות הכולסטרול הרע ולהרחיק אותו מדופנות כלי הדם. לכן, כולסטרול טוב מסייע ומפחית את הסיכון למחלות לב ולשבץ מוחי.

אלה ערכי כולסטרול שיופיעו בבדיקות הדם

  • ערכי כולסטרול כללי: רצוי שלא יעלו על 200 מיליגרם לד"ל. רמת כולסטרול בין 200-239 מיליגרם לד"ל מוגדרת כגבולית עד מסוכנת, ואילו ערכי כולסטרול מעל 240 מיליגרם לד"ל מוגדרים כסיכון גבוה
  • ערכי כולסטרול LDL: רצוי שיהיו נמוכים מ-100 מיליגרם לד"ל, ובמידת האפשר, נמוכים מ- 70 מיליגרם לד"ל
  • ערכי כולסטרול HDL:  רצוי שיהיו גבוהים מ-40 מיליגרם לד"ל בקרב גברים, ואילו אצל נשים רצוי שהכמות תהיה גבוהה יותר, מ-50 מיליגרם לד"ל

מטרת הבדיקה היא לאתר ערכי כולסטרול רע וטריגליצרידים גבוהים. כאשר קיימת חריגה מן התוצאות המומלצות, היא תופיע בתוצאות הבדיקות. חשוב להדגיש, כי לא כל חריגה פירושה מחלה או מצב מסכן חיים. ועל כן, ההמלצה היא לגשת לרופא ולברר איתו את משמעויות הבדיקה, בהתאם להיסטוריה הרפואית שלכם, לנטייה המשפחתית ולגורמי סיכון כגון עישון, השמנה, חסר בפעילות גופנית ועוד.

כיום, ההמלצה היא לעבור בדיקת דם של ערכי כולסטרול וטריגליצרידים, כלומר של פרופיל שומני הדם, היא אחת ל-5 שנים לגברים מעל גיל 35 ולנשים מעל גיל 45. ואולם אם אתם נוטלים תרופות להורדת כולסטרול, מומלץ לעשות את הבדיקה בתדירות גבוהה יותר, על פי הנחיות הרופא שלכם. הבדיקה מומלצת גם לכל מי שיש להם גורמי סיכון להתפתחותה של מחלות לב וכלי דם, וכן אם במשפחה ישנה נטייה לסוכרת או לשיעור גבוה של כולסטרול  (היפרכולסטרולמיה). במידת הצורך, יומלץ על תרופות, על תוספי תזונה ועל שינוי באורח החיים, כדי לנסות ולהפחית כ-30%-40% ברמת הכולסטרול הרע LDL במטרה למנוע החמרה במצב הבריאות ומחלות אלה.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ליקופן ליקופן

    ליקופן

    ליקופן 15 מ״ג ממיצוי עגבניות
     146.10
    115 כמוסות
    אלספה MAX 115

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
    המוצר אזל מהמלאי
    ביוטין ביוטין

    ביוטין

    1000מק״ג ביוטין
     93.70
    100 כמוסות
    אלספה MAX 100 אלספה MAX 100

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ״ג אומגה 3
     241.90
    כתבה
    סמבוק שחור

    סמבוק שחור (Sambucus Nigra)

    ברחבי היערות באירופה גדל עץ יפיפה הנישא עם פרחים לבנבנים ריחניים ופירות סגולים חמצמצים בשם סמבוק שחור. מימי קדם מיוחסים לסמבוק השחור יכולות מיסטיות ובריאותיות שונות. האם הוא יכול להגן עלינו? מה הסגולות הבריאותיות שלו?
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    תוספי תזונה לנשים

    תוספי תזונה לנשים בשלבי החיים השונים

    גופה של האישה עומד בלא מעט אתגרים פיזיים לאורך חייה: היריון, הנקה, שינויים הורמונליים בגיל המעבר ולאחר מכן שינויים של הגיל השלישי. תזונה נכונה ומותאמת לשלבי החיים השונים, בתמיכת פעילות גופנית מתאימה חשובות להתמודדות טובה יותר עם האתגרים, להפגת מתחים ולבריאות איתנה.
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    דלקת מפרקים ניוונית

    אוסטאוארטריטיס – דלקת מפרקים ניוונית

    בשנת 2020 אוסטאוארטריטיס, דלקת המפרקים הניוונית, תהיה המחלה הרביעית בשכיחותה בעולם, היא גוררת נכות וכאב בגיל המבוגר, אך למרות שעדיין לא נמצא ריפוי מלא למחלה, קיימות מספר דרכים לשיכוך הכאבים ולהקלה עליהם כגון פעילות גופנית, תרופות לשיכוך כאבים ואפילו ניתוח. דלקת מפרקים ניוונית: כדאי להכיר
    ד"ר אמיר אורון ·מומחה בכיר לאורתופדיה וכירורגיה של היד במסגרת המרכז הרפואי קפלן ברחובות, ומרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים
    כתבה
    לחץ דם נמוך

    לחץ דם נמוך: מה מרגישים ואיך מטפלים?

    אמרו לכם שיש לכם לחץ דם נמוך, אבל אתם לא ממש יודעים מה לעשות עם זה? אז קבלו: למה אתם מרגישים סחרחורת ועייפות, איך אפשר להקל על הסימפטומים, והאם זה מסוכן?
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות