חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

איך לשפר את הזיכרון?

אתם נוסעים באוטו וברדיו מתחיל להתנגן שיר. הפתיחה אומנם מוכרת, אך בכל זאת אתם לא מצליחים להיזכר איזה שיר עומד להתחיל. השיר מתחיל, אתם ודאי מזהים את הקול המוכר, אבל איך קוראים לזמרת? איזה שיר נוסף היא שרה? החדשות הטובות הן שאתם לא לבד ומדובר בתופעה נפוצה. החדשות הטובות אפילו יותר הן שניתן לאמן ולשפר את הזיכרון – בזה בדיוק עוסקת הכתבה.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 25.11.2020
  • עדכון 29.10.2024
  • 5 דקות קריאה
איך לשפר את הזיכרון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    המוח שלנו קולט בכל רגע נתון כמויות עצומות של מידע אשר חלקו יישמר לזמן קצר, חלקו יאוחסן לזמן ארוך, וחלקו באופן טבעי יעלם כלא היה

  2. 2

    לאורח חיינו יש השפעה על הזיכרון – פעילות גופנית, הימנעות מעישון ושמירה על משקל תקין יכולים לשמר ולשפר את יכולת הזיכרון

  3. 3

    תזונה עשירה ומגוונת, העשירה בנוגדי חמצון ופוליפנולים כמו אלו הנמצאים בתה ירוק, קקאו, אוכמניות וענבים, עשויה לסייע ולשפר את הזיכרון

מה נזכור ומה נשכח? ניהול משאבים הכרחי

בכל רגע אנו קולטים כמויות עצומות של מידע- בין אם במגע, טעמים, קולות, ריחות, מראות או כולם או חלקם יחדיו. במלים אחרות: אנחנו חווים וקולטים מידע בצורות מגוונות באמצעות החושים שלנו. המידע הזה נקלט במוח, שם הוא מקודד בצורות שונות בתאי העצב היוצרים קשרים וחיבורים בינם ובין עצמם. קשרים אלו מתווכים בין זיכרונות חדשים לזיכרונות קיימים. פרטי המידע שיגיעו אל המוח, ישמרו שם לזמן קצר; שניות, דקות או שעות, או יאוחסנו לזמן ארוך; ימים חודשים ואפילו לשנים. במוחנו קיימים יותר ממאה מיליארד תאי עצב, שלכל אחד מהם עשרות אלפי קשרים עם תאי עצב אחרים. כך למעשה המידע שקלטנו נשמר ומאוחסן, ונשלף בעת הצורך. ככל שהמידע רב יותר ומורכב יותר, תאי עצב נוספים מתחברים זה לזה ומשתתפים במסלול הזיכרון.

קליטה של מידע מסוים שוב ושוב, למשל שינון מספרים ועובדות, יחזקו את הקשרים בין התאים באותו מסלול זיכרון. לעומת זאת, פרטי מידע הנראים לנו כפחות חשובים, כאלה המשעממים אותנו או כאלה שאינם נמצאים בשימוש תדיר, ימצאו בסיכון רב יותר להיאבד. למעשה מדובר בתופעה טבעית שמטרתה לשמור עלינו מפני "הצפת מידע".

קיימות סיבות נוספות העלולות להוביל לירידה ביכולת הזיכרון כמו נטילת תרופות מסוימות, שימוש באלכוהול או שימוש בסמים. בנוסף, עייפות ומצבים נפשיים כמו מתח ודיכאון עלולים גם הם לפגוע בזיכרון. תזונה לקויה עלולה גם היא לפגוע בזיכרון, ובמיוחד חסרים כמו חסר בוויטמין B12 או בחומצה פולית.

מהן השיטות הידועות לשיפור הזיכרון

באופן טבעי, עם העלייה בגיל מתרחשת ירידה ביכולת הזיכרון. אומנם הסיבות לכך הן רובן גנטיות, אך אין זו מלחמה אבודה מראש ויש בידינו כלים לריכוך רוע הגזירה, וידועות כיום מספר שיטות לשיפור הזיכרון. באופן כללי שמירה על אורח חיים בריא תסייע לנו בשמירה על הזיכרון ובהפחתת הסיכון למחלות שונות העלולות לפגוע בזיכרון.

  • תזונה ים תיכונית למניעת מחלות ולשיפור איכות החיים: תזונה זו כוללת שילובם של אגוזים, קטניות, דגנים מלאים, מוצרי חלב רזים ושמן זית תוך הפחתת צריכת בשר אדום, שומן רווי ומזון מעובד. מלבד היותה מומלצת ע"י משרד הבריאות ואירגון הבריאות העולמי בשל שלל יתרונותיה הבריאותיים, בהקשר זה ראוי לציין את תרומתם הרבה של ירקות, פירות ופירות יער לשמירה ושיפור הזיכרון. מזונות אלה עשירים ברכיבים הנקראים פוליפנולים – קבוצה גדולה של תרכובות צמחיות המאופיינות במבנה כימי דומה, ובעלות פעילות נוגדת חמצון, נוגדת דלקת, השפעה מיטיבה על המוח ועוד. מחקר שנעשה על תרכובת פטנטית בשם ממופנול, המכילה פוליפנולים שמקורם באוכמניות ובענבים, נמצאה כמשפרת את יכולת הזיכרון הן לטווח קצר והן לטווח הארוך.(1)
  • תרגול הוא שם המשחק: לימודים ומשחקים המעודדים חשיבה, כגון שחמט וברידג', הקשבה למוזיקה או נגינה, פתרון תשבצים ועוד. כל אלו שומרים ומשפרים את יכולת החשיבה ואף מסייעים בשיפור הזיכרון. למעשה כל פעולה המהווה אתגר, תנועתי או מחשבתי, יכולה לשמש כאימון שכלי המסייע בשמירה על תאי המוח, בעידוד פעילות עצבית במוח ומסייעת לשיפור הזיכרון.(2)
  • זיכרון בריא בגוף פעיל: פעילות גופנית המסייעת לשמירה על מערכות הגוף השונות, עשויה לסייע בהפחתת הסיכון לפגיעה בכלי הדם והפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם, סוכרת, שומנים גבוהים בדם ועוד. בעת פגיעה בכלי הדם עלולה להיפגע זרימת הדם למוח, ואיתה עלולים להינזק תאי מוח החשובים לתפקוד זכרון תקין. ניתן לראות זאת כהשקעה לטווח ארוך – היו פעילים ושמרו על משקל תקין כאסטרטגיה ראשונה למניעת נזק עתידי.(3)
  • רוצים לזכור משהו? מומלץ לישון על זה: בזמן השינה מתרחשות פעילויות נוירו-כימיות (פעילות המתווכת באמצעות תרכובות כימיות בעלות השפעה עצבית בתאי המוח) שמשפיעות על הזיכרון באמצעות חיזוק הקשרים העצביים במוח. הפרעות שינה ועייפות פוגעות בתהליכים אלה ויכולות להשפיע על הזיכרון ועל הריכוז ועל כן ההמלצה היא לישון כמות הולמת של שעות שינה, המשתנה מאדם לאדם. כמו כן, שינה איכותית ומספקת תורמת לשיפור מצב הרוח.(4)
  • תנו חיוך, הכל לטובה: הזיכרון מושפע ממצבים נפשיים ורגשיים, כמו מתח, דאגה וחרדה. שיפור מצב הרוח באמצעות קשרים חברתיים, עניין או אתגר חדשים, ואפילו טיפול בתרופות המיועדות לשיפור מצב הרוח עשויים לסייע בשיפור הזיכרון. אגב, קשרים חברתיים לא רק משפרים את מצב הרוח, הם גם מסייעים בהפעלה של החושים, בריכוז, ובעיבוד מידע כך שהם למעשה מעודדים פעילות מוחית מורכבת יותר, התורמת לשמירה על תפקודי מוח רבים וביניהם הזיכרון.(5)
  • הימנעות מעישון – משרד הבריאות האמריקאי קבע כי מעשנים נמצאים בסיכון מגבר לפתח ירידה קוגניטיבית, לעומת מעשנים לשעבר או אנשים שלא עישנו אף פעם. מחקרים רבים הצביעו על הקשר שבין עישון והתפתחות הפרעות משמעותיות בזיכרון. מתברר כי עישון מביא להידלדלותו של החומר האפור במוח, במיוחד באזורים הקשורים לחשיבה ולזיכרון.

לסיכום, חשוב לזכור שחשוב לזכור. כדי להצליח במשימה זו לאורך זמן עלינו לתרגל ולאתגר את המוח, לנהל אורח חיים בריא ופעיל, ולשמור על תזונה בריאה, מאוזנת ומגוונת. היחלשות הזיכרון אומנם נפוצה באוכלוסייה ובמיוחד בעלייה עם הגיל, אך יש לנו כלים להאט אותה ולשמור על הקיים.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פרופוליס כמוסות 40

    פרופוליס כמוסות

    כמוסות המכילות תמצית פרופוליס מרוכזת
     49.13 65.50
    25% הנחה
    גינקו GO

    גינקו GO

    תמצית עלי גינקו בילובה 120 מ"ג
     105.83 141.10
    40 כמוסות
    פרוטק כמוסות 40

    פרוטק כמוסות

    "כמוסות המכילות אכינצאה ופרופוליס בשילוב תמציות צמחים"
     68.70
    25% הנחה
    נוסטרול COMPLEX נוסטרול COMPLEX

    נוסטרול COMPLEX

    להורדת כולסטרול LDL בדם*
    פיטוסטרולים, אומגה 3 וקואנזים Q10
     151.20 201.60
    כתבה
    אכינצאה מסייעת להילחם במחלות חורף

    אכינצאה: כיצד היא מסייעת להילחם במחלות חורף?

    קמתם בבוקר עם כאב גרון, גודש באף, שיעול, חולשה, כאב ראש ו/או חום? כיצד אכינצאה עשויה לסייע וכיצד מתמודדים עם מחלות חורף ללא תרופות?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    תוספי תזונה לנשים

    תוספי תזונה לנשים בשלבי החיים השונים

    גופה של האישה עומד בלא מעט אתגרים פיזיים לאורך חייה: היריון, הנקה, שינויים הורמונליים בגיל המעבר ולאחר מכן שינויים של הגיל השלישי. תזונה נכונה ומותאמת לשלבי החיים השונים, בתמיכת פעילות גופנית מתאימה חשובות להתמודדות טובה יותר עם האתגרים, להפגת מתחים ולבריאות איתנה.
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שבוע 31 להיריון

    שבוע 31 להיריון

    כל אישה הרה מעוניינת לעבור את ההיריון בצורה הטובה ביותר, במינימום כאבים, והשאיפה היא להגיע ללידה בכושר אופטימלי. מה מתרגלים בקורס להתעמלות לקראת לידה ומה מטרתו? וגם: עם התקדמות ההיריון גובר הסיכוי לעצירות, וזו עלולה לגרום לטחורים. אכילת מזון עשיר בסיבים, שתיית מים מרובה ופרה-ביוטיקה יכולות לעזור
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    חוסרים בויטמינים ומינרלים

    7 חוסרים נפוצים בויטמינים ומינרלים בעולם המודרני

    העולם המערבי צורך בעיקר אוכל מעובד ומתועש שמתאים לקצב החיים המהיר שבו אנחנו חיים. באורך החיים המודרני לפעמים מאתגר לשמור על תזונה מאוזנת ומגוונת, לכן ריכזנו עבורכם את החוסרים הנפוצים ביותר והמזונות שיעזרו לכם להשלים את החסר, לבריאות.
    דתיה יער ·דיאטנית קלינית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות