חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

שיפור הזיכרון בגיל השלישי

ירידה קלה ביכולת הקוגניטיבית המתאפיינת גם בהיחלשות הזיכרון היא מצב נפוץ בקרב אנשים מבוגרים. לעיתים, ירידה בזיכרון תלווה בירידה בתשומת הלב וביכולות קוגניטיביות נוספות, מעבר לירידה לה היינו מצפים עם ההתקדמות בגיל. ככל שתוחלת החיים הולכת ועולה, כך מתרבות השיטות לשיפור הזיכרון במבוגרים. למרות שהירידה בתפקוד צפויה, היא לא לגמרי בלתי נמנעת ולכן ישנה חשיבות גדולה לזיהוי מוקדם, טיפול ובעיקר מניעה. איך לעשות את זה? בכתבה הבאה.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 03.01.2021
  • עדכון 31.10.2024
  • 5 דקות קריאה
קוגניציה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    אף על פי שירידה בזיכרון היא חלק מתהליך ההזדקנות הטבעית במידת מה, לעיתים עלולה להתרחש ירידה קוגניטיבית קלה מעבר לרמה לה היינו מצפים לה

  2. 2

    על מנת להפחית את הסיכון להתדרדרות הזיכרון מומלץ להפחית את החשיפה לגורמי הסיכון מהם ניתן להימנע - עישון, צריכת אלכוהול, היעדר פעילות גופנית ועוד

  3. 3

    מומלץ לאמץ הרגלים העשויים לסייע בשיפור הזיכרון כמו הפחתת הסטרס, ביצוע פעילות גופנית סדירה, הצבת אתגרים מנטליים באופן קבוע ושילוב פירות יער, המכילים פוליפנולים, בתזונה היומית

אריכות ימים – לטוב ולרע

השיפור המתמיד בשירותי הרפואה הביא לעלייה משמעותית ומשמחת בתוחלת החיים. כתוצאה מעלייה זו גדל מספרם של האנשים מעל גיל 65. יחד עם העלייה בגיל וכחלק מתהליך ההזדקנות חלה עלייה בשכיחותן של הפרעות בזיכרון, שלעיתים עלולות להצביע על התחלתה של דמנציה. לרוב, ההפרעות בזיכרון המופיעות בגיל השלישי תהיינה קשורות באחד מהשניים: זיכרון אפיזודי וזיכרון לטווח קצר. הזיכרון האפיזודי הוא מאגר הזיכרון האחראי על זיכרון אירועים וחוויות מהזמן האחרון, ומאגר הזיכרון לטווח קצר אחראי בין היתר גם על הלמידה ויכולת החשיבה. על פי התחזיות המקובלות כיום, צפוי כי שכיחותה של דמנציה בקרב אנשים בגיל השלישי תעלה מ-9.4% בשנת 2000 עד לכדי 23.5% בשנת 2050, ועל כן חשיבותו הגדולה של הזיהוי המוקדם של גורמי הסיכון, ויחד איתו גם האבחון, הטיפול ומניעתם, של אלה הניתנים למניעה.

גורמי סיכון ומניעתם

קיימים גורמי סיכון רבים לירידה בזיכרון בגיל השלישי, ומניעתם של אלו הניתנים למניעה יכולה להפחית בצורה משמעותית את הסיכון להתדרדרות קוגניטיבית משמעותית עד לכדי דמנציה. בין גורמי הסיכון לירידה בזיכרון ניתן למצוא מצבים ומחלות כמו: אי ספיקת כליות כרונית, מחסור בוויטמינים (B12, B6, B9, D, E), תפקוד ירוד של בלוטת התריס, יתר לחץ דם, שומנים גבוהים בדם ועוד. גורמי סיכון נוספים הם כמובן גיל, אובדן ראיה ו/או שמיעה, חוסר פעילות גופנית, רמת השכלה ירודה, מצב סוציו אקונומי נמוך, הפרעות שינה, בדידות, סטרס, דיכאון, עייפות, עישון, צריכת אלכוהול ופגיעות גנטיות נוספות. מדיווחים עולה כי כ-44% מהמבקרים אצל הרופא עם ירידה קוגניטיבית קלה יחזרו לעצמם לאחר שנה, כך שבהחלט מומלץ לזהות את המצב בהקדם ולהתחיל טיפול בגורמי הסיכון הניתנים לטיפול באמצעות טיפול תרופתי, תזונתי ואורח חיים. כבר לפני כ-1,000 שנים אמר הרמב"ם כי המילה "בריאות" מורכבת מראשי התיבות – בולם רוגזו, יפחית אוכלו ויגביר תנועתו.

נמצאים בסטרס? מצאו שיטות להפחתת המפלס כמו למשל תחביב מרגיע או ביצוע פעילות גופנית. סובלים מהשמנה? התייעצו עם איש מקצוע ונסו לשמור על משקל תקין. לא זזים במהלך היום? מצאו פעילות שתהיה מהנה עבורכם והתמידו בה. עייפים? השתדלו להקפיד על שעות שינה מספקות. מעשנים? נסו להפסיק. חוסרים תזונתיים? התייעצו עם תזונאי ודאגו להשלמה תזונתית. סובלים מירידה בשמיעה או בראיה? פנו לקבלת טיפול והתאמתם של אמצעי עזר מתאימים. דיכאון? טיפול נפשי ו/או תרופתי יכול לסייע. באופן כללי, את מניעתם של רוב גורמי הסיכון ניתן לסכם באמצעות מעבר לאורח חיים בריא, בו מקפידים על תנועה, שינה ואכילה מאוזנת ומגוונת.

מקפידים על הכל ורוצים אקסטרה?

גם בתוך ההצמדות לאורח חיים בריא ניתן לעשות טוב יותר, וקיימים הרגלים נוספים ששילובם עשוי לתרום לשיפור הזיכרון בגיל השלישי:

  • פעילות חברתית – מלבד הפגת הבדידות לקשרים חברתיים יש תפקיד קוגניטיבי חשוב. שמיעה, חשיבה, דיבור והעלאת זיכרונות מפעם הם רק חלק מהקישורים הקוגניטיביים שאנחנו מתרגלים ומשפרים בזמן מפגשים חברתיים. יחד איתם מתחזקים קשרים חשמליים בין תאי המוח ונוצרים קשרים עצביים נוספים המסייעים גם בשיפור הזיכרון.
  • תשבצים, תשחצים, סודקו או פאזלים – כל פעילות המצריכה חשיבה וריכוז עשויה לסייע באימון המוח. גם אם אתם לא זוכרים את עצמכם כחובבי פאזלים, קיימים שפע של משחקי חידות והרכבה שמלבד הרווח שבתרגול הקוגניטיבי יכולים לספק שעות של הנאה.
  • למדו דברים חדשים – זה הזמן להתחיל ללמוד שפה חדשה, ריקוד חדש או אפילו שיעורי היסטוריה, מדע או תנ"ך. כל נושא שיש לכם עניין בו יכול למלא את הזמן הפנוי ועל הדרך לסייע ליצירת קשרים נוספים בין תאי המוח ואיתם שיפור הזיכרון.
  • סדר באלבום התמונות – עדיין לא עשיתם סדר בתמונות שצילמתם לפני 30 שנה? זה הזמן. סידרתם כבר הכל באלבומים? מצוין, פתחו את התמונות ונסו להתעמק ולהיזכר במקומות, בתחושות ובסיפורים המעניינים שמאחורי כל תמונה. העלאת הסיפורים תסייע בחיזוק הזיכרונות ובפעילות המוחית.
  • הוסיפו פירות (ובעיקר פירות יער), ירקות, תה ירוק, קקאו ויין אדום – מזונות אלה נמצאו עשירים ברכיבי תזונה ייחודיים הנקראים "פוליפנולים". מלבד תרומתם הבריאותית הגדולה בשל היותם נוגדי חמצון ומעקבי דלקת, נמצא שתזונה עשירה בפוליפנולים משפרת את הקוגניציה, הזיכרון, הלמידה ואת תפקודם של כלי הדם באנשים מבוגרים. ממחקרים עולה כי צריכתם של מזונות אלה, כמו אוכמניות וענבים, עשויה לסייע בהפחתת הירידה הקוגניטיבית ואף לתרום לשיפור הזיכרון בגיל השלישי.

צריכים עזרה? פנו לטיפול

למרות כל הכתוב, אם אתם מרגישים ירידה בזיכרון, שלכם או של הקרובים לכם, מומלץ לפנות לקבלת יעוץ וטיפול רפואי. טיפול מתאים הניתן בזמן הנכון יכול לשפר פלאים את איכות החיים שלכם ושל קרוביכם, ולמנוע הידרדרות קוגניטיבית נוספת. רק אל תשכחו בזמן ההמתנה בתור לרופא לאכול אוכמניות ולפתור סודוקו.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    20 דובונים
    יומי פרוביוטיקה 20

    יומי פרוביוטיקה

    תוסף תזונה עם חיידקים פרוביוטיים
    כשר חלבי
     37.20
    115 כמוסות
    אלספה MAX 115

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
    המוצר אזל מהמלאי
    יומי ברזל COMFORT

    יומי ברזל COMFORT

    אבקה המכילה ברזל בתוספת ויטמין C
     131.00
    נוסטרול COMPLEX נוסטרול COMPLEX

    נוסטרול COMPLEX

    להורדת כולסטרול LDL בדם*
    פיטוסטרולים, אומגה 3 וקואנזים Q10
     201.60
    כתבה
    נקע בקרסול

    נקע בקרסול: כיצד הוא נגרם ואיך מטפלים בו?

    נחיתה לא טובה, נפילה, דריכה על משטח לא יציב: נקע בקרסול הוא פציעת הספורט הכי שכיחה שיש. תכשיר חדש שהושק בישראל עשוי לזרז את ההחלמה ולהקל את הכאב.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    ויטמין B3

    למה צריך ויטמין B3?

    מרגישים שהגיע הזמן להוריד את הכולסטרול הרע ולהעלות את הכולסטרול הטוב, סובלים מלחץ דם גבוה או מבעיות בעור? צריכה נכונה של ויטמין B3, הידוע גם בשם ניאצין, יכולה לעזור. מה תרגישו במצבים של חוסר בניאצין, ואילו מזונות מכילים אותו?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    טכנולוגיה-סוכרוזומלית

    על הטכנולוגיה הסוכרוזומלית שמעתם? הדור הבא של תוספי התזונה

    הטכנולוגיה הסוכרוזומלית היא גישה מהפכנית לאספקת רכיבים מזינים והיא צוברת במהירות אחיזה בקהילה הרפואית. כל המידע על הטכנולוגיה הסוכרוזומלית בהמשך הכתבה.
    נגה לוי ·סטודנטית למדעי התזונה B.Sc באוניברסיטה העברית ונועה ברקוביץ, דיאטנית M.Sc. RD, המחלקה המדעית אלטמן
    כתבה
    אנג'ליקה סינית

    אנג'ליקה סינית

    אולי לא מדברים על כך הרבה, אך נשים רבות חוות תסמינים שונים של חוסר איזון הורמונלי החל מכאבים בזמן הווסת ועד חוסר הופעתה. אנג'ליקה סינית היא צמח הנמצא בשימוש עתיק יומין, לסיוע בבעיות אלה ועוד.
    יעל דונגי
    יעל דונגי ·הרבליסטית קלינית MIHA, Cl.H
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות