חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

ליקופן: תוסף התזונה שהעור והלב שלנו צריכים

ליקופן הוא חומר צבע ממשפחת הקרוטנואידים. מחקרים מייחסים לו חשיבות רבה במניעת מחלות לב וסוגים מסוימים של סרטן ובהגנה על העור מפני קרינת השמש. מהו המינון הדרוש וכיצד ניתן להשיג ליקופן?
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 01.12.2019
  • עדכון 04.02.2025
  • 5 דקות קריאה
ליקופן

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ליקופן הוא אחד הפיגמנטים שיש בירקות ובפירות ומחקרים מייחסים לו משמעויות רבות במניעת מחלות

  2. 2

    כדי ליהנות מהיתרונות שלו ולספוג אותו בצורה מרבית, חשוב לצרוך ירקות ופירות שמכילים אותו בתוספת שומן, או לאכול אותם מבושלים

  3. 3

    כדי להגיע לקצובות המומלצות, ניתן לצרוך ליקופן בתכשירי מולטי-ויטמין או בתכשיר ייחודי

מהם קרוטנואידים ומדוע הם כה חשובים לבריאות?

מחקרים רבים מאשרים כי אכילת פירות וירקות שעשירים בקרוטונואידים ובנוגדי חמצון נוספים עשויים להפחית את הסיכון למצבי בריאות ולמחלות שמושפעים מרדיקלים חופשיים – מולקולות לא יציבות הנוצרות מחמצון, כתוצרי לוואי של תהליך הנשימה. נוגדי חמצון, כמו ליקופן, הם מולקולות שמסייעות בנטרולם של הרדיקלים החופשיים.

ליקופן שייך לקבוצה של כ- 600 פיגמנטים טבעיים שנקראים קרוטנואידים, המהווים מקור לצבעים הצהובים, הכתומים והאדומים של צמחים רבים. קרוטנואידים הם נוגדי חמצון זמינים מאד שמהווים מושא למחקרים רבים, במטרה להבין כיצד ניתן להיעזר בהם במניעת מחלות, הן באכילתם בצורתם הטבעית והן כשהם נמצאים בתוספי תזונה שונים.

פירות וירקות מספקים את מרבית הקרוטנואידים שנמצאים בתזונה האנושית, שהידועים בהם הם לוטאין, בטא קרוטן וליקופן:

  • ויטמין A ובטא קרוטן נמצאים בירקות ובפירות כתומים כמו גזר, דלעת, משמש וכדומה
  • לוטאין נמצא בירקות ירוקים בעיקר, כמו תרד, ברוקולי, קייל ועוד
  • ליקופן מצוי בשפע בירקות ובפירות האדומים

כיצד ליקופן משפיע על הבריאות?

במצבים בהם קיים חוסר איזון בגוף בין רדיקלים חופשיים לבין נוגדי חמצון, עלולים הראשונים לגרום לנזקים שונים, בהם: חמצון של שומנים, פגיעה בחלקים שונים של תאי הגוף, הפרעה לספיגת חומרי מזון, לשינויים בחומר הגנטי (DNA) להתנוונות ולהזדקנות הגוף. לכן, ההמלצה היא להרבות באכילת פירות וירקות שעשירים בהם,  או להגביר את הצריכה שלהם באמצעות תוספי תזונה.

במחקרים רבים נמצא כי ליקופן הוא קרוטונואיד שקשור למניעת מחלות שונות:

  • קרינת השמש: במחקרים שנערכו באנגליה בשנת 2011 נמצא כשליקופן עשוי להגן מגן מפני נזקי קרינת השמש. הנשים שהשתתפו במחקר התבקשו לצרוך רסק עגבניות מעורב בשמן זית. לאחר 12 שבועות נמצא כי עורן של משתתפות המחקר היה רגיש פחות לנזקי שמש, כגון אדמומיות בעור, פגיעה בעור ונזק לחומר הגנטי בעור (DNA). במחקר נוסף נמצא כי אצל משתתפי הניסוי שקיבלו רסק עגבניות מעורב בשמן זית היתה הפחתה של כ-40% באדמומיות שנוצרה בעורם לאחר חשיפה מבוקרת לקרני UV.
  • סרטן הערמונית (פרוסטטה): במחקר שפורסם בשנת 2014 בכתב עת רפואי, דווחו החוקרים כי בקרב גברים שאכלו יותר מ- 10 מנות שבועיות של עגבניות ומוצרי עגבניות שכיחות סרטן הערמונית היתה נמוכה בכ-18%. במחקרים קודמים היתה הירידה בסיכון אפילו גבוהה יותר (כ- 23%) בצריכה של לפחות שתי מנות רוטב עגבניות בשבוע.
  • מחלות לב וכלי דם: במחקר שהתקיים בפינלנד בשנת 2012 נמצא כי צריכה של עגבניות ומוצריהן הפחיתו את הסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב גברים. החוקרים עקבו אחרי הגברים כ-12 שנים ומצאו כי בקרב גברים עם רמות גבוהות של ליקופן בדם הסיכון לשבץ מוחי היה נמוך ביותר מ-50% בהשוואה לגברים עם רמות ליקופן נמוכות בדם. במחקר נוסף שנערך על נשים, נמצא כי מי שצרכו לפחות מנה אחת של עגבניות מדי היום היו בסיכון נמוך בכ-30% לעומת נשים שצרכו פחות מנות שבועיות של עגבניות ושל מוצריהן. אחת ההשערות היא, כי ליקופן מסייע במניעת טרשת עורקים, מפחית רמות של הכולסטרול "הרע" בדם (LDL) ואת לחץ הדם.

כמה ליקופן צריך ואילו מזונות מכילים אותו?

כאמור, ליקופן נמצא בפירות ובירקות אדומים, אולם מתברר כי כדי לספוג אותו בצורה מיטבית, חשוב לצרוך את הפירות והירקות בתוספת שומן. מה שחשוב ומפתיע אף יותר הוא כי כמות הליקופן שיש במוצרים מבושלים, למשל ברסק עגבניות, מיץ עגבניות, רוטב פיצה, מרק עגבניות ואפילו קטשופ – גבוהה משמעותית ונספגת טוב יותר.

חוקרים ומומחים לתזונה ממליצים על כ-10,000 מק"ג ליקופן ליום.

  • בחצי כוס רסק עגבניות יש כ- 27,000 מק"ג של ליקופן
  • בכוס מיץ עגבניות יש כ- 22,000 מק"ג של ליקופן
  • בחצי אשכולית אדומה יש כ- 1700 מק"ג של ליקופן
  • בפלח אבטיח יש כ- 13,000 מק"ג של ליקופן
  • בעגבנייה מיובשת אחת יש כ- 1000 מק"ג של ליקופן
  • בפרוסת עגבנייה טרייה יש כ- 500 מק"ג של ליקופן
  • בעגבניית שרי אחת יש כ- 400 מק"ג ליקופן

חשוב לציין, כי ישנם הבדלים בין סוגי העגבניות, ויש מהן שמכילות כמויות גדולות יותר של ליקופן בהשוואה לאחרות. עגבניות שרי למשל, עדיפות על עגבניות "רגילות", כמו כן, ישנה עגבניית שרי ייחודית (פרי פיתוח ישראלי) שעשירה בליקופן במיוחד ונקרא – איך לא – שרי ליקופן.

עוד חשוב להדגיש, כי ניתן לצרוך ליקופן בתכשירי מולטי-ויטמין או בתכשיר ייחודי.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    100 טבליות
    סופרלס 100 סופרלס 100

    סופרלס

    טבליות המכילות שילוב צמחים ומיצויי צמחים בתוספת ברומלאין לפעילות סדירה
     75.50
    מנופם מנופם

    מנופם

    כמוסות המכילות קוהוש שחור, שיח אברהם ותמציות צמחים נוספות
     174.40
    ויטמין D-400 טיפות ויטמין D-400 טיפות

    ויטמין D-400 טיפות

    טיפות המכילות ויטמין D 400 יחב"ל
     33.20
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    כמוסות המכילות מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     181.40
    כתבה
    מליסה

    מליסה

    היא נמצאת כמעט בכל גינה, צנועה ולא בולטת ובעלת ריח נעים, אך ספק אם ידעתם כמה תכונות נפלאות יש בה. מליסה - יותר מצמח נחמד בגינת התבלינים.
    אורטל ברובין-חן
    כתבה
    גיל המעבר מנופאוזה

    איך לעבור את גיל המעבר (מנופאוזה)?

    מהם השינויים שחלים בגופך בגיל המעבר, אילו תסמינים צפויים לך ואיך תוכלי להתגבר עליהם או לפחות להפחית אותם בעזרת תזונה נכונה, אורח חיים בריא ותוספי תזונה
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    איך למנוע ולטפל באקנה

    אקנה: כיצד מונעים וכיצד מטפלים בפצעונים?

    מהן הסיבות לאקנה, אילו טיפולים יכולים לסייע בשיקום העור וכיצד שינויי תזונה ותוספי תזונה עשויים למנוע את הפצעון הבא?
    אריאלה אמרוסי ·בעלת המכון אריאלה ביוטי, מומחית בטיפולי אקנה ואנטי אייג'ינג
    כתבה
    גלי חום בגיל המעבר

    גלי חום בגיל המעבר: כל השיטות שיעזרו להתמודד עם התופעה

    גלי חום הם אחד הסימנים הראשונים והעיקריים לגיל המעבר. מדוע וכיצד הם מתרחשים, האם כל אישה עלולה לסבול מהם ואיך מתמודדים עם התופעה המציקה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות