חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

בעיות בזיכרון

כחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי ישנה ירידה בזיכרון. לא תמיד תהיה זו ירידה חדה עד כדי אבחנה בשיטיון (דמנציה, ירידה בזיכרון ובמרכיבים קוגניטיביים נוספים בלי השפעה על התפקוד היום-יומי) או הפרעה לתפקוד היום-יומי, אבל כן עלולה להיות ירידה משמעותית במידה כזו שאנו או הקרובים אלינו נרגיש בה. ירידה שכזו נקראת "הפרעה קוגניטיבית קלה", ואמנם אין הכרח שתתפתח לשיטיון בגיל מבוגר יותר, אך היא בהחלט מעלה את הסיכון, ועל כן טיפול ומניעה הם בעלי חשיבות רבה
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 03.01.2021
  • עדכון 29.10.2024
  • 4 דקות קריאה
בעיות זיכרון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ירידה בזיכרון היא חלק טבעי מתהליך ההזדקנות ונפוצה מאוד באוכלוסייה

  2. 2

    בין גורמי הסיכון לירידה בזיכרון נמצאים היעדר פעילות גופנית, השמנה, סוכרת, עישון, דיכאון ועוד

  3. 3

    ירידה בזיכרון עלולה להחמיר ועל כן חשוב לשפר את איכות אורח החיים באמצעות עיסוק בפעילות גופנית ושמירה על תזונה מאוזנת הכוללת מגוון ירקות ופירות המכילים פוליפנולים

הגורמים להפרעה קוגניטיבית קלה

אין גורם סיכון אחד הידוע כגורם בלעדי להפרעה קוגניטיבית קלה ולירידה בזיכרון או לאיבוד הזיכרון. לעיתים ירידה זו מתרחשת כתוצאה מחבלת ראש או במקביל לשינויים מוחיים דומים לאלו המתרחשים במחלת אלצהיימר או סוגי שיטיון אחרים, הכוללים הצטברות של חלבונים שונים במוח. לעומת זאת, קיימים גורמי סיכון נוספים לירידה בזיכרון הקשורים לאורח החיים, וביניהם:

  • רמת השכלה – אנשים בעלי רמת השכלה נמוכה נמצאים בסיכון גבוה יותר לסבול מהפרעה קוגניטיבית קלה וירידה בזיכרון.
  • השמנה – נראה כי עלייה במדד מסת הגוף (BMI) מביאה לירידה בתפקוד הקוגניטיבי מכמה סיבות, ביניהן סיבות הורמונאליות, מדדי דלקת גבוהים או אפילו בשל מצבי דום נשימה בשינה, מצב הנפוץ מאוד אצל אנשים עם השמנת יתר ועלול להוביל להפרעה בזרימת הדם למוח. בהדמיות מוח באמצעות CT או MRI אף נצפית ירידה בנפח החומר האפור במוח.
  • יתר לחץ דם – מחקרים מראים קשר בין לחץ דם גבוה לבין שינויים מבניים במוח המאפיינים שיטיון ואף עלייה בסיכון לשיטיון בקרב אנשים הסובלים מיתר לחץ דם.
  • עישון, שתיית אלכוהול מופרזת, היעדר פעילות גופנית והיעדר פעילות חברתית מהווים גם הם גורמי סיכון המקושרים להפרעה קוגניטיבית קלה.

מה לבדוק לפני שחושדים בירידה בזיכרון?

קיימים מגוון מצבים העלולים להוביל לשינויים קוגניטיביים ועלולים להיחשד כהפרעה קוגניטיבית. כך למשל דיכאון ומצבי סטרס וחרדה המביאים לאי שקט וחוסר קשב, ולמעשה עלולים לבוא לידי ביטוי גם כירידה בזיכרון. בנוסף, מצבים כמו עלייה ברמת הנתרן בדם, זיהומים, תת פעילות של בלוטת התריס או חסר בויטמין 12B עלולים גם הם להוביל להפרעה בתפקוד הקוגניטיבי. לאחר שלילתם של מצבים אלו, ניתן לנסות לאמוד את היכולת הקוגניטיבית. לבחינת בעיות זיכרון קיימים מספר מבדקים לאבחון ירידה ביכולת הקוגניטיבית, למשל בדיקת מהירות ההליכה בזמן ביצוע מספר מטלות במקביל כמו ספירה לאחור בכפולות של 3. בדיקה נוספת ניתן לבצע באמצעות מבחן קצר הנמשך כ 10 דקות ונקרא MMSE (Mini-Mental State Examination). המבחן בודק יכולות כמו התמצאות, קשב, שפה וזיכרון לטווח קצר ומידי.

הפחתת הסיכון לירידה בזיכרון ודרכי התמודדות

אנשים הסובלים מבעיות זיכרון וירידה קוגניטיבית קלה נמצאים בסיכון גבוה יותר של עד פי 10 לפתח דמנציה מבני גילם הקשישים שאינם סובלים מירידה קוגניטיבית. לצורך הפחתת הסיכון מומלץ להקטין את החשיפה לגורמי סיכון ולהיצמד לאורח חיים פעיל ובריא; הימנעות מעישון ומחשיפה לזיהום אוויר, טיפול במצבי דיכאון כשאלו מתעוררים, טיפול ומניעת סיבוכים ממצבים בריאותיים כמו סוכרת, יתר לחץ דם והשמנה. יש להקפיד על שינה מספקת ואיכותית, אכילת מזון עשיר ברכיבי תזונה מועילים כמו ירקות, פירות ופירות יער והימנעות מצריכת שומן רווי (שומן מוצק בטמפרטורת החדר המגיע בעיקר מן החי). מומלץ להשתתף באירועים חברתיים ולהמשיך לאמן את החשיבה ככל הניתן באמצעות פאזלים ומשחקי זיכרון.

בשל הירידה באיכות החיים העלולה להתלוות לירידה בזיכרון ואיבוד הזיכרון, במידה ואדם או בני משפחתו מבחינים בירידה בזיכרון או בתפקוד הקוגניטיבי חשוב לפנות לעזרה מגורם מקצועי ולקבל הכוונה פרטנית על דרכים להקלה והתמודדות, הן לאדם עצמו והן לבני המשפחה. מכיוון שקיימות כיום שיטות רבות העשויות להקל על אדם הסובל מירידה בזיכרון וחלקן אף עשויות לשמר או לשפר את המצב, הפנייה לטיפול חשובה במיוחד.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    קיוליק

    קיוליק

    קפליות המכילות תמצית שום מ Aged Garlic Extract TM
     113.40 151.20
    115 כמוסות
    25% הנחה
    אלספה MAX 115

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    פרוביוטיק פמינה EXPERT פרוביוטיק פמינה EXPERT

    פרוביוטיק פמינה EXPERT

    כמוסות המכילות 2 זני פרוביוטיקה מתמחים
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    נוסטרול COMPLEX נוסטרול COMPLEX

    נוסטרול COMPLEX

    להורדת כולסטרול LDL בדם*
    פיטוסטרולים, אומגה 3 וקואנזים Q10
     151.20 201.60
    כתבה
    שיער בריא

    כך תשמרו על שיער בריא

    מה משפיע על בריאות השיער שלנו, איך לעודד צמיחת שיער ואיך למנוע נשירה. מומחי אלטמן מסבירים
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

    כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

    שמירה על משקל גוף תקין, הקפדה על אכילת מוצרים דלים בשומן מן החי, נטילת תוספי תזונה, אלה ההנחיות לשמירה על תזונה נכונה ולאיזון רמת הכולסטרול
    ד"ר סיגל טפר ·דיאטנית קלינית RD ואפידמיולוגית, יועצת לתוספי תזונה, אלטמן
    כתבה
    ויטמינים

    האם הגוף שלכם זקוק לפרוביוטיקה?

    מהי פרוביוטיקה, מהו תפקידה בגוף ומהן ההשלכות של פרוביוטיקה על הבריאות. כל מה שהתגלה במחקרים וכל מה שצריך לדעת על החיידקים ה"טובים"
    דתיה יער ·דיאטנית קלינית
    כתבה
    תפקוד קוגניטיבי

    תפקוד קוגניטיבי

    אם הגעתם עד פה בטח תופתעו לגלות כמה יכולות קוגניטיביות נדרשו לכם לשם כך – הגדרתם את הבעיה/שאלה, פעלתם לחיפוש התשובה/פתרון, בררתם את האפשרויות שהוצגו לפניכם ולבסוף גם בחרתם את האפשרות הטובה ביותר. כל אלו ואתם רק בתחילתה של הכתבה בנושא תפקוד קוגניטיבי, חכו לראות מה עוד תגלו עד סופה
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות