חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

גלי חום בגיל המעבר: כל השיטות שיעזרו להתמודד עם התופעה

גלי חום הם אחד הסימנים הראשונים והעיקריים לגיל המעבר. מדוע וכיצד הם מתרחשים, האם כל אישה עלולה לסבול מהם ואיך מתמודדים עם התופעה המציקה?
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 03.11.2019
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
גלי חום בגיל המעבר

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    בממוצע, גיל המעבר מתחיל לקראת גיל 50, ומשום שבמאה האחרונה התרחש שינוי משמעותי בתוחלת החיים, מרביתנו נחיה כשליש חיינו במצב הורמונלי שונה

  2. 2

    במרבית המקרים, גלי חום מתעוררים אצל כ-80% מהנשים בגיל המעבר ונמשכים בממוצע כ6-24 חודשים

  3. 3

    פעילות גופנית, שינה איכותית, שימוש בפיטואסטרוגנים, צמחי מרפא ותזונה בריאה עשויים להקל על הסבל מגלי חום

"הכי גרועים היו הלילות, הייתי מתעוררת שטופת זיעה, ברמה שצריכה להחליף חולצה או כותונת. פשוט אי אפשר היה להאמין כמה זיעה היתה ניגרת ממני כשאני לא בתנועה, שוכבת במיטה המפנקת שלי. כל זמן שזה קרה בד' אמותיי (בעלי לא התעורר אפילו כשקיללתי, בשקט) עוד התמודדתי. הצרות האמיתיות התחילו כשהייתי בפגישות עבודה. ככה, פתאום באמצע היום, אפילו בחורף, הייתי נשטפת חום ואגלי זיעה היו מתגלגלים לי במורד הצוואר, נספגים בחולצה. הלקוחות היו מסתכלים עליי בלי לומר מילה, אבל הקולגות שלי לא חסכו הערות. "הגעת לגיל 'הזה'", אמרה לי חברה לעבודה, בשקט במטבחון ושלפה איזה תכשיר טבעי.

הדוברת היא אורלי (56), מנהלת מוצר בחברת מזון גדולה. אורלי כמובן לא לבד. אצל מרבית הנשים גלי חום הם התסמין הבולט והעיקרי שמבשר על גיל המעבר. בין 75-85% מהנשים יסבלו ממנו. מלבד גלי חום, מצטרפים לרשימה שורה ארוכה של תסמינים, שנהוג לחלק ל-4 קבוצות. גלי חום, הפרעות גופניות, הפרעות נפשיות והפרעות מיניות. בין התסמינים הנוספים השכיחים נמצאים דפיקות לב, עצבנות, הפרעות בשינה, יובש בנרתיק, נטייה מוגברת לדלקות בדרכי השתן והרשימה עוד ארוכה.

המעבר מפוריות לאי פוריות

גיל המעבר, כך הוא נקרא בעברית, מנופאוזה בלועזית, הוא תקופת המעבר מפוריות לאי פוריות. זה יכול לקחת גם שנים, במהלכן מתרחשת ירידה הדרגתית בייצור והפרשת הורמוני המין הנשים – האסטרוגן והפרוגסטרון.

אנחנו מפחדות מהגיל הזה, ולא רק בגלל גלי החום המטרידים ושאר התופעות, אלא בגלל מה שהוא מסמל. התבגרות, הזדקנות, שינויים במראה הפנים, העור, השיער, שינויים בבריאות, חשיפה לבעיות רפואיות כמו אוסטיאופורוזיס והתקפי לב. גם משום שלמרות השם – גיל המעבר – אנחנו ממשיכות לחיות בצילו של הגיל עוד עשרות שנים.

בממוצע, גיל המעבר מתחיל לקראת גיל 50. בעבר, זה היה סימן להזדקנות ולסוף חייהן של נשים. כיום, עם העלייה בתוחלת החיים, נשים חיות עוד כ-30 שנים לאחר שהוא מגיע. כלומר, שמרביתנו נחייה שליש מחיינו במצב הורמונלי שונה, בגלל הפסקת הפעילות בשחלות והפסקת המחזור החודשי שמבטאות את הירידה בייצור והפרשת ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון.

למה בכלל יש לנו גלי חום?

האמת, שלא לגמרי ברור מדוע מופיעים גלי חום, אבל די מובן כיצד התהליך מתרחש: חום הגוף שלנו מווסת 24/7 על ידי ההיפותלמוס, אזור במוח שאחראי על תפקודים חיוניים רבים. כאשר חום הגוף יורד מתחת ל-36.4 מעלות ההיפותלמוס מפעיל מנגנון שגורם לכיווץ של כלי דם מתחת לעור ומעורר רעד של שרירים שממנו מופק חום המעלה את הטמפרטורה. כאשר הטמפרטורה עולה מעל 37.4 מעלות, ההיפותלמוס מורה על הרחבה של כלי דם, המזרימים דם חם לעור. לשם כך קצב הדופק מתגבר, דם מוזרם במהירות לשכבות העור, והתוצאה היא סומק והזעה. בדרך כלל, גלי החום מופיעים בפתאומיות בראש, בצוואר ובפנים, כשהם מלווים בשטף של זיעה.

איך אפשר להקל על גלי החום?

במרבית המקרים, אפשר להתגבר עליהם גם ללא כל טיפול, והם חולפים מעצמם, בהדרגה. אצל מרבית הנשים גלי החום ימשכו כ-6-24 חודשים, כרבע מן הנשים יחוו גלי חום במשך כ-10 שנים אבל רק כ-10% ימשיכו לסבול מהם גם לאחר כ-10 שנים.

עבור מי שמתקשות לתפקד וסובלות בצורה משמעותית ולאורך שנים, אספנו מספר המלצות טבעיות (ללא שימוש בהורמונים) שנועדו לסייע ולהקל:

צמחי מרפא:

קוהוש שחור – קוהוש שחור הוא צמח מרפא שנעשה בו שימוש ברפואה המסורתית. הצמח מוכר בהקשר של בריאות האישה ועד היום מיחסים לו סגולות שונות והוא נחקר למשל במצבים של תסמונת קדם וסתית והקלה בתסמיני גיל המעבר. השימוש בצמח אצל נשים בגיל המעבר נולד מהתסמינים השונים מהן סובלות נשים בגיל זה ומסגולותיו של הצמח במצבים שכאלה: התמודדות עם גלי חום, התמודדות עם חרדות וחוסר שקט.
הקוהוש השחור מכיל רכיבים פיטואסטרוגנים ולכן מיוחסת לו פעילות שמווסתת את רמות האסטרוגן. סקירת ספרות שנעשית ב-2017 ורצתה לבחון את יעילות השימוש בקוהוש שחור, כללה 47 מחקרים (סך הכל 8,9326 נשים) אשר בחנו את השפעת התיסוף בקוהוש שחור אל מול פלסבו. הסקירה מצאה יתרון בהפחתת תדירות התסמינים השונים (גלי חום, הזעה והאצה בדופק הלב) אל מול השימוש בפלסבו שלא הניב תוצאות שכאלה (Ann Intern Med. 2017 Sep 19;167(6):JC26).

בנוסף לקוהוש שחור גם שיח אברהם, תלתן אדום, אנג’ליקה סינית ובטטת בר נחשבים לצמחי מרפא המסייעים להקלה על תסמיני גיל המעבר.

פעילות גופנית:

עשויה למנוע את גלי החום ולשפר את מצב הרוח.

אכילת ארוחות קטנות לאורך היום:

עשויה למתן את רמת הסוכר בדם, למנוע עלייה מהירה וירידה מהירה שלו, שאופיינית לאחר ארוחות קטנות, ובכך להקל על גלי החום.

שינה איכותית:

גלי חום, כאמור, מופיעים גם בלילה ותוך כדי שינה. אחת האפשרויות המוצעות היא לעודד שינה איכותית על ידי נטילה של מלטונין, הורמון השינה.

פיטואסטרוגנים:

פיטואסטרוגנים הם חומרים צמחיים וטבעיים, דמויי אסטרוגן, הורמון המין הנשי. בין המזונות המומלצים: סויה, טופו וזרעי פשתן. כמו כן, ישנם תכשירים טבעיים המכילים פיטואסטרוגנים.

המלצות נוספות:

יש שממליצים על דיקור סיני לשיפור התסמינים וישנם מחקרים שמצאו כי לנטילה של תרופות נוגדות דיכאון מקבוצת SSRI SNRI ישנה יעילות בשיפור תסמיני גיל המעבר.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    35% הנחה
    פרוביוטיק Enzyme פרוביוטיק Enzyme

    פרוביוטיק Enzyme

    זני פרוביוטיקה ואנזימי עיכול
     103.48 159.20
    25% הנחה
    מנופם מנופם

    מנופם

    כמוסות המכילות קוהוש שחור, שיח אברהם ותמציות צמחים נוספות
     130.80 174.40
    25% הנחה
    חומצה פולית 800 חומצה פולית 800

    חומצה פולית 800

    טבליות המכילות חומצה פולית 800 מק״ג
     43.80 58.40
    25% הנחה
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    כמוסות המכילות מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     136.05 181.40
    כתבה
    שבוע 17 להיריון

    שבוע 17 להיריון

    דליות ובצקות עלולות להתחיל להופיע, מומלץ לא להרבות בעמידה ממושכת ולהימנע משעות רבות של הליכה ללא מנוחה. כמו כן, מומלץ למתוח את שרירי הרגליים כדי למנוע את ההתכווצויות שתוקפות בדרך כלל בשעות הלילה. ובינתיים, העובר שלך מתחיל להתאמן בנשימה. התחילי לצמצם בסוכרים: החליטי על "מתינות במתיקות", ונסי להתרגל לטעמים מתוקים פחות
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    אלטמן-גיל-המעבר

    השמנה בגיל המעבר – יש מה לעשות עם זה

    שנות גיל המעבר הפכו בעשורים האחרונים לשנות פריחה אישית ומקצועית עבור נשים רבות. לצד יתרונות התקופה, שינויים העוברים על גופך עלולים להוביל לעלייה במשקל, הצטברות שומן בטני וקושי לרזות. אך מהו באמת הקשר בין השמנה לגיל המעבר, ומה תוכלי לעשות כדי לשמור על הגזרה?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    כתבה
    מי גבינה מקור לחלבון

    מי גבינה (Whey): הכירו את מקור החלבון הפופולרי

    חלבון מי גבינה, או בשמו הלועזי whey, הוא הכוכב העולה של השנים האחרונות בתחום החלבון ותוספי החלבון, ומבין כל מקורות החלבון הקיימים בטבע הוא כנראה זוכה ליחסי הציבור הטובים ביותר. הגיע הזמן להכיר אותו לעומק ולענות אחת ולתמיד – האם יש הצדקה למהומה סביבו?
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    טיפול בדלקת מפרקים

    מהן השיטות הטבעיות לטפל בדלקת מפרקים?

    דלקת פרקים היא אמנם מחלה כרונית, אך בעזרת טיפול נכון ניתן לשפר את איכות החיים של הסובלים ממנה. האם טיפול טבעי הוא יעיל?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות