חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

אילו בדיקות כדאי לך לעבור אחרי גיל 45?

מה ההבדל בין בדיקת דם סמוי לקולונוסקופיה, מתי יש להתחיל בבדיקות של צפיפות העצם ומהי הבדיקה שחשובה למעשנות?
ד"ר מיכאל ויינפאס · רופא מומחה לרפואת משפחה
  • פרסום 27.03.2017
  • עדכון 26.11.2024
  • 5 דקות קריאה
בדיקות אחרי גיל 45

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ישנן בדיקות שיש לבצע בתדירות מסוימת על פי הגיל, אחרות בהתאם לאורח החיים – השמנה או עישון, למשל, ויש בדיקות שמידת נחיצותן תלויה בגורמים תורשתיים

  2. 2

    ישנן בדיקות שאפשר לבצע לבד, בדיקות אחרות מבוצעות על ידי רופא.ה, ויש בדיקות שצריך לבצע במעבדה או במכון רפואי

  3. 3

    בדיקות במועדן עשויות למנוע הופעת מחלות, שחלקן עלולות לסכן את החיים

המון דברים מטרידים נשים אחרי גיל 45: שינוי במראה החיצוני, קמטים, שיער שיבה, עלייה במשקל. נשים חוששות מפני תופעות גיל המעבר, כמו גלי חום, נדודי שינה, יובש בנרתיק. אבל מה שהכי מפחיד נשים, וגם גברים, זו האפשרות שמצב הבריאות ישתנה. אך בעוד שיש רק מעט סיכוי להשפיע על המראה החיצוני, דווקא בתחום הבריאות ישנם הרבה שינויים שאפשר להכניס בחיים כדי למנוע מחלות. בראש ובראשונה: בדיקות במועדן. זו הדרך הנכונה שהוכחה גם מדעית, למניעת הופתעתן של מחלות שגילוי מוקדם שלהן שעשוי להציל חיים. אז מה כדאי לעבור, מדוע ומתי? כל התשובות בכתבה שלפניכן.

שקילה

מומלץ לכל אישה לבצע שקילה פעם בשנה. עם הגיל מתרחשים שינויים שונים, בהם הורמונליים, שגורמים לעלייה במשקל וקושי להפחית או לשמור על משקל תקין. לכן, חשוב לזכור כי עודף משקל הוא גורם סיכון בריאותי.

מדידת לחץ דם

מומלץ לכל אישה לבצע מדידת לחץ דם פעם בשנה. ובפרט אם קיימים גורמי הסיכון הבאים: עישון, נטייה משפחתית לסוכרת, פרופיל שומנים גבוה (ראו בהמשך) והשמנה (ראו לעיל). מדידת לחץ דם עשויה לחשוף יתר לחץ דם. זו מחלה סמויה אך מסוכנת שיכולה לפגוע באברים רבים: לב, מח, עיניים, כליות. לכן היא נקראת "הרוצח השקט".

פרופיל של שומני הדם

ההמלצה היא לכל אישה מעל גיל 45 לבצע את הבדיקה אחת לחמש שנים. מדובר בבדיקת דם פשוטה שיכולה לחשוף סטייה מהנורמה של רמת הכולסטרול "הטוב" ו"הרע" ושל הטריגליצרידים. כל אלה הם שומנים שנמצאים בזרם הדם ויכולים להוות גורם סיכון למחלות שונות.

בדיקת אק"ג

ההמלצה היא לכל אישה לבצע בדיקת אק"ג פעם אחת מעל גיל 40. זוהי היא בדיקה של הפעילות החשמלית של הלב, המשמשת בסיס להשוואה במקרים שבהם מתעורר חשד למחלת לב או הפרעה כלשהי בפעילות הלב.

דם סמוי או קולונוסקופיה

שתי הבדיקות מיועדות לגילוי מוקדם של גידולים במעי הגס. בדיקת דם סמוי מעלה חשד להימצאות של הגידולים, קולונוסקופיה היא בדיקה שמאתרת אותם ומאפשרת את הוצאתם.

בדיקת דם סמוי היא בדיקת צואה שמבצעים בבית ומביאים למעבדה. ההמלצה היא לבצע אותה אחת לשנה, מעל גיל 50 וזו המלצה שמתאימה לכל הנשים (והגברים).

קולונוסקופיה היא בדיקה פולשנית שנעשית תחת טשטוש במכון רפואי. ההמלצה היא לבצע אותה אם:

  1. התגלה דם סמוי בצואה
  2. לנמצאים בקבוצת הסיכון
  3. אם לא מעוניינים לעשות דם סמוי, אחת ל-10 שנים, מעל גיל 50

צפיפות עצם

בדיקת צפיפות עצם מבוצעת במכון רפואי וכרוכה בחשיפה לקרינת רנטגן. ההמלצה היא לכל אישה לבצע אותה אחת ל-5 שנים, החל מגיל ששים. לנשים בסיכון מוגבר למחלה מומלץ לבצע אותה החל מגיל 50. ירידה בצפיפות מסת העצם היא גורם סיכון עיקרי לשברים כתוצאה מאוסטיאופורוזיס, שהיא מחלה שקטה, ללא סימנים שכדאי לאבחן מוקדם ככל האפשר.  

בדיקות עיניים

לכל אישה מומלצת בדיקה לאחר גיל 40, שתהווה בסיס להשוואה. רופא.ת העיניים ימליצו על המשך הבדיקות ותדירותן. המטרה: איתור סימנים של מחלות עיניים שאופייניות לגיל מבוגר ושעלולות לגרום להפרעות קשות בראייה, עד כדי עיוורון, כמו גלאוקומה, ניוון מרכז הראייה ועוד.

בדיקות שד

לכל אישה מומלץ להכיר את שדיה ולהיות מודעת לכל שינוי שמתרחש בהם ואת הסימנים שעלולים לעורר חשד. בנוסף, לכל אישה מומלץ לעבור בדיקת ממוגרפיה מגיל 50, אחת לשנתיים, ובדיקה ידנית על ידי רופא.ה המתמחה בבדיקת שד פעם עד פעמיים בשנה. סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים והסיכון לחלות בו עולה עם הגיל. מרבית המאובחנות במחלה הן נשים מעל גיל 50.

בדיקת עור

בדיקת עור היא בדיקה עצמית של שומות (נקודות חן) חשודות. חשוב לפנות לרופא.ה אם מזהים סימן חריג על העור הנמשך יותר ממספר שבועות, או אם חל שינוי כלשהו בשומה קיימת. אפשר גם לפנות לרופא.ת עור שיבצעו בדיקה באמצעות דרמטוסקופ או טכנולוגיה למיפוי שומות דיגיטלי. המטרה: גילוי מוקדם של סרטן העור הקטלני, מלנומה, וסרטני עור נוספים.

פאפ סמיר

בבדיקת פאפ סמיר, המתבצעת על ידי רופאי נשים, נוטלים דגימה של תאים מצוואר הרחם ושולחים למעבדה על מנת לזהות הימצאות של תאים טרום סרטניים. רופאי נשים ממליצים לכל אישה עד גיל 65 לבצע את הבדיקה אחת ל- 2-3 שנים. מטרת הבדיקה היא זיהוי סימנים מוקדמים של סרטן צוואר הרחם.

ד"ר מיכאל ויינפאס הוא רופא מומחה לרפואת משפחה ורופא סוכרת במכבי שירותי בריאות


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    56 גרם
    25% הנחה
    פלקסיטול משחה לכף הרגל 56 פלקסיטול משחה לכף הרגל 56

    פלקסיטול משחה לכף הרגל

    מזין, מרכך ומשקם עור יבש, קשה וסדוק בכף הרגל
     45.30 60.40
    25% הנחה
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    כמוסות המכילות מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     136.05 181.40
    40% הנחה
    יומי מולטי ויטמין בטעם ענבים

    יומי מולטי ויטמין בטעם ענבים

    סוכריות ג'לי ללעיסה עם 8 ויטמינים ומינרלים
    כשר פרווה למהדרין
     63.48 105.80
    25% הנחה
    מנופם מנופם

    מנופם

    כמוסות המכילות קוהוש שחור, שיח אברהם ותמציות צמחים נוספות
     130.80 174.40
    כתבה
    פרטין נמוך

    פרטין נמוך: תסמינים ודרכי התמודדות

    ערכי פרטין נמוכים מעידים על חסר בברזל, לכן לרוב יינתן טיפול שיכלול תוספי ברזל כחלק מתזונה מאוזנת וטיפול רפואי מתאים. כל המידע על פרטין נמוך בכתבה הבאה.
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    מניעת דמנציה

    מניעת דמנציה

    שכיחותן של דמנציה ובעיות קוגניטיביות עולה כתוצאה ממספר גורמי סיכון, ביניהם גורמים גנטיים, דמוגרפיים, סוציו-אקונומיים, גורמים סביבתיים ותזונתיים. בראש רשימת גורמי הסיכון נמצא הגיל, שכן דמנציה נפוצה בקרב קשישים ושכיחותה אף עולה עם ההתקדמות בגיל. בשל היעדר טיפול רפואי אפקטיבי דיו, מניעת הדמנציה מקבלת חשיבות יתרה. על הדרכים למניעת דמנציה בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    מתי לוקחים פרוביוטיקה

    כדאי לדעת: מתי לוקחים פרוביוטיקה?

    אומרים לכם שחשוב לקחת אותה עם אנטיביוטיקה, שהיא טובה לכאבי בטן, לדלקות בנרתיק, לבעיות מעיים, וזו רק רשימה חלקית... למה כדאי לקחת פרוביוטיקה, איך היא פועלת בגוף, למה היא חיונית במצבים בריאותיים שונים ומתי לוקחים פרוביוטיקה?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    הסגולות המיוחדות של שמן נר הלילה

    כל מה שצריך לדעת על הסגולות המיוחדות של שמן נר הלילה

    מהו צמח נר הלילה, כיצד מפיקים ממנו שמן, מהן הסגולות שנקשרו לשמן נר הלילה, מדוע ומתי מומלץ להשתמש בו
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות