חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

תזונה וזיכרון

אוכלוסיית העולם הולכת ומזדקנת, וההערכה הרווחת היא שעד שנת 2050 יהיו בעולם לפחות שני מיליארד בני אדם מעל גיל 60, ומתוכם כ- 131 מיליון יסבלו מרידה בזיכרון. הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות מתקדמת עם הגיל, כאשר מחצית מהסובלים מירידה קוגניטיבית קלה ידרדרו לדמנציה תוך 5 שנים[1]. בשנים האחרונות נאספות ראיות מדעיות התומכות בקשר שבין צריכת רכיבי תזונה מסוימים לבין האטת הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות, והמובילים שבהם מפורטים בכתבה.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 04.01.2021
  • עדכון 28.10.2024
  • 4 דקות קריאה
תזונה וזיכרון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ירידה בזיכרון היא תהליך טבעי המתרחש עם השנים, אך ניתן לנסות ולהאט את התהליך באמצעות אכילת מאכלים לשיפור הזיכרון

  2. 2

    רכיבי התזונה המקושרים כיום לשימור ושיפור הזיכרון הם חומצות שומן מסוג אומגה 3, פוליפנולים, ויטמין E, ויטמינים מקבוצת B, בעיקר B2, B6, B9, B12 ומגנזיום

  3. 3

    על מנת לקבל את רכיבי התזונה העשויים לשמר את הזיכרון שלנו, מומלץ לאכול לפי עקרונות התזונה הים-תיכונית, המעודדים צריכתם של מזונות טריים ומגוונים

מה קורה למוח המזדקן?

במרוצת השנים עובר המוח שינויים מבניים ומטבוליים (מגוון התהליכים הביוכימיים הכוללים קליטת חומרי מוצא ושימוש בהם לצורך הפקת אנרגיה ופליטתם)  המביאים להזדקנותו. אומנם התהליך טרם מובן לחלוטין, אך באמצעות בדיקות הדמיה ניתן להבחין בירידה בגודלו, ירידה בנפח החומר האפור והלבן, ירידה בכמות תאי העצב ושינויים פתולוגים נוספים המצביעים על מצבי חולי. במאמר גדול שהתפרסם לאחרונה וכלל תוצאותיהם של 34,168 משתתפים, הגיעו החוקרים לתוצאות מעודדות. הצמדות לתזונה ים-תיכונית עשויה להפחית את הסיכון להתפתחותן של הפרעות בתפקוד הקוגניטיבי(4).

מרכיבי התזונה הים תיכונית ומאכלים לשיפור הזיכרון

חומצות שומן מסוג אומגה 3 – חומצות שומן אלה מהוות רכיב חשוב בקרום המוח, המושפע ישירות מהתזונה. קיימות ראיות מדעיות התומכות בכך חומצות שומן ארוכות שרשרת מסוג אומגה 3 עשויות לתרום לבריאות המוח. אומגה 3 ניתן למצוא בעיקר בדגי ים הגדלים במים עמוקים, כמו סלמון, מקרל, הרינג וסרדינים.

פוליפנולים – זוהי קבוצה של תרכובות בעלות שלל יתרונות בריאותיים, כמו יכולתם לתפקד כנוגדי חמצון, כנוגדי דלקת ועוד. הם חלק מקבוצה גדולה יותר של חומרים הנקראים פיטוכימיקלים, הנמצאים בשפע במזונות מן הצומח כמו קפה, קקאו, פירות וירקות. צריכה קבועה של מזונות עשירים בפלבנואידים ממשפחת הפוליפנולים קשורה עם שיפור יכולות קוגניטיביות והפחתה בסיכון לירידה קוגנטיבית במבוגרים(2) .

ויטמינים – עקה חמצונית נחשבת כיום כבעלת תרומה משמעותית להרס של תאי עצב במוח. על מנת להפחית את העקה החמצונית ניתן לצרוך נוגדי חמצון. נוגדי חמצון הם למעשה תרכובות המשתייכות לקבוצה גדולה אשר המשותף לכולן היא היכולת להתחמצן בעצמם בקלות ובכך "לנטרל", או להפחית את גודלה של העקה החמצונית. לקבוצת נוגדי החמצון שייכים גם חלק מהוויטמינים, כמו למשל ויטמיני A, C וויטמין E שנחקרו רבות בהקשר של הפחתת הנזק החמצוני, אך ללא תוצאות מרשימות עד כה. לעומתם, ויטמין D וויטמינים מקבוצת B נראים כרגע כבעלי פוטנציאל חיובי. כך למשל, נמצא כי אנשים הסובלים ממחלת אלצהיימר בעלי רמת ויטמין D נמוכה יותר בדם, ורמות נמוכות של הוויטמין בדם מקושרות לירידה ביכולות קוגניטיביות נוספות. לעומת זאת רמה גבוהה יותר של ויטמין D מקושרת עם נפח מוח גדול יותר. ויטמינים מקבוצת B משתתפים בשלל תהליכים ביוכימיים ההכרחיים לתפקודן התקין של חלק ניכר מתהליכי החיים. מחקרים תצפיתיים רבים הצביעו על הקשר שבין סטטוס ירוד של ויטמיני B6, B9 ו- B12 עם ירידה קוגניטיבית בגילאים מתקדמים. לא זאת בלבד, אלא שתיסוף ברכיבי תזונה אלו נמצא כמשפר יכולת קוגניטיביות במבוגרים. ויטמינים מקבוצת B ניתן למצוא בשפע בירקות ופירות, דגנים מלאים וקטניות. יוצא דופן הוא ויטמין B12, הנמצא במזונות מן החי בלבד – מוצרי חלב, ביצים, בשר אדום, הודו, עוף ודגים. ויטמין D ניתן לקבל בעיקר באמצעות חשיפה נבונה ובטוחה לשמש למשך כ 20 דקות 3 פעמים בשבוע בעונת הקיץ.

מגנזיום – על אף שאינו נמנע באופן ישיר עם שאר המגנים מפני נזק חמצוני, נמצא כי רמות נמוכות של מגנזיום מקושרות עם נזק חמצוני. ככל הנראה הנזק החמצוני מתפתח בעקבות מצב דלקתי המופיע כתוצאה ממחסור במגנזיום(3) . מחקר שנעשה בגרמניה בקרב כ- 10,000 משתתפים, הראה שרמות לא תקינות של מגנזיום בדם, נמוכות או גבוהות מדי, מקושרות עם סיכון לחלות בדמנציה. על מנת לשמור על רמת מגנזיום תקינה, מומלץ לשלב אגוזים וזרעים בתזונה היומית.

תזונה ים תיכונית, השלם גדול מסכום חלקיו

ככל שהשנים חולפות, כך מתפרסמים מחקרים נוספים השופכים אור על השפעותיה החיוביות של הדיאטה הים תיכונית על בריאותינו. שמירה על משקל הגוף, איזון לחץ הדם ושמירה על הזיכרון הם ככל הנראה רק קצה הקרחון מהתועלות שניתן להרוויח מאכילת דיאטה ים תיכונית הכוללת בעיקר צריכתם של מזונות טריים, מגוונים, שלל פירות וירקות, מוצרי חלב רזים, ביצים, דגים, אגוזים וזרעים, קטניות ודגנים מלאים. במידה וקיים קושי להשיג את אחד מרכיבי התזונה באמצעות המזון מומלץ להתייעץ עם רופא.ה ו/או תזונאי.ת ולשקול נטילת תוסף מתאים.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    הממליס היל - קרם לעור הממליס היל - קרם לעור

    הממליס היל - קרם לעור

    משחה למריחה במקומות הבעייתיים באזור הישבן
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    אומגה 3 - 9 חודשים

    אומגה 3 - 9 חודשים

    כמוסות המכילות אומגה 3 עשיר ב-DHA בתוספת חומצה פולית באריזת בליסטר לשמירה על איכות וטריות
     201.60
    זים Gaz זים Gaz

    זים Gaz

    טבליות המכילות אנזים המסייע לעיכול קטניות וירקות
     84.60
    מגה גלופלקס מגה גלופלקס

    מגה גלופלקס

    גלוקוזאמין וכונדרואיטין בתוספת ויטמין C ומנגן
    אריזה ל- 70 יום
     396.20
    כתבה
    אלרגיה

    אלרגיה – איך מתמודדים עמה?

    אלרגיה היא תגובה של הגוף לחומרים שונים, שיכולה להתבטא במערכת הנשימה העליונה ובאברים אחרים בגוף, בדרגות חומרה שונות. האם תכשירים הומיאופתיים עשויים לעזור?
    דוד גבאי ·רוקח, B.Ph, אלטמן, וד"ר שרון גבריאל, דיאטנית קלינית, M.Sc,RD, יועצת אלטמן
    וידאו כתבה
    אומגה 3 בהיריון play

    כיצד אומגה 3 משפרת הבריאות שלך ושל העובר שלך

    60% ממשקל מוחו של העובר שלך הוא שומן, כאשר הרכיב השומני הנפוץ ביותר במוח הוא DHA מקבוצת אומגה 3. מדוע כדאי ליטול תוסף תזונה ומה קורה אם קיים מחסור באומגה 3?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    מה אוכלים כשיש עצירות

    נפטרים מהנפיחות: מה אוכלים כשיש עצירות?

    היא מנפחת, גורמת לכאבי בטן ועוד לא התחלנו לדבר על הכאבים בזמן היציאות. עצירות, נחלתה של כחמישית מהאוכלוסייה, יכולה להיפתר עם שינויים באורח החיים, ובעיקר בתזונה. רוצים לדעת מה לאכול כשיש לכם עצירות? קבלו
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    כתבה
    מגנזיום לספורטאים

    לקחת לשריר: מגנזיום לספורטאים

    הידעתם שמגנזיום מופרש מן הגוף החוצה דרך הזיעה, ושבמצב של חוסר מגנזיום שרירים נוטים להתכווץ ולהיתפס? למה חשוב מגנזיום לספורטאים ואיך תוודאו שאתם לא סובלים מחוסר?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות