חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מהו אינדקס גליקמי ולמי הוא נחוץ?

אינדקס גליקמי הוא שיטת חישוב שמסייעת לנו לבחור מזון עשיר בפחמימות על פי השפעתו על רמת הסוכר בדם. שימוש באינדקס הגליקמי עשוי למנוע מחלות והשמנה. כך תשתמשו בו
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 29.12.2019
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
אינדקס גליקמי

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מזון שעשיר בפחמימות חיוני ליצירת אנרגיה, אבל יכול להיות בעייתי, לעודד סוכרת והשמנה. כדי לבחור נכון, מומלץ להיעזר באינדקס הגליקמי

  2. 2

    ככל שהפחמימות שיש במזון שאכלנו מתפרקות מהר יותר, האינדקס הגליקמי שלהן גבוה יותר והעלייה של רמת הסוכר בהשפעתן מהירה יותר, ולהפך. לכן, עדיף לאכול מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך או בינוני שגם תורמים לתחושת שובע

  3. 3

    מזון עשיר בפחמימות בעל אינדקס גליקמי נמוך הוא לרוב מזון שעשיר בסיבים תזונתיים, כמו קטניות ומוצרים מקמח מלא, אבל לא רק: גם משך הבישול שלו וסוג הסוכר שיש בו משפיעים

יש אנשים שפחמימות עבורם הן האויב, מהן צריך להישמר, לדעת לבחור ולהקפיד על הסוג הנכון. כי כמו שלמדנו להבין שיש שומנים טובים יותר ופחות, כיום ברור לנו שאפשר לדרג את הפחמימות ולנסות לבחור את אלה שחיוניות יותר או פחות.

מדד גליקמי (אינדקס גליקמי) הוא שיטת חישוב שמדרגת את ההשפעה של מזון עשיר בפחמימות על רמת הסוכר בדם (גלוקוז), ומתבסס על הגילוי כי מזונות שמכילים כמויות זהות של פחמימות נבדלים אלה מאלה באופן שבו הן נספגות בגוף.

ההבדלים בדרך שבה מזונות המכילים משפיעים הועלה לראשונה על ידי פרופ' דיוויד ג'נקינס ועמיתיו מאוניברסיטת טורונטו, קנדה, בשנת 1981. כיום המדד הגליקמי מהווה כלי שמסייע באיזון סוכרת. בשנים האחרונות הפך המדד הגליקמי בסיס לדיאטות שונות, כמו דיאטות חלבונים ודיאטות דלות פחמימות. מחקרים שונים שמתבססים על המדד הגליקמי מוכיחים כי צריכת מזונות עם ערך גליקמי נמוך עשוי להפחית את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם, וכן את הסיכון להשמנה.

איך האינדקס הגליקמי עובד ומה המשמעות של ערך גליקמי נמוך?

בכל פעם שאנחנו מכניסים לפה מזון שיש בו פחמימות, מתחיל תהליך עיכולי שמטרתו היא אספקת אנרגיה לגוף. בזמן לעיסת המזון הפחמימות שיש בו מתפרקות והופכות לגלוקוז שנספג במערכת העיכול למחזור הדם. האנרגיה הסוכרית חודרת לכל תאי הגוף באמצעות האינסולין, שמופרש על ידי הלבלב.

מהירות עליית הסוכר בדם לאחר אכילה היא המפתח להבנת חשיבותו של המדד הגליקמי.

גלוקוז הוא יחידת הבסיס של פחמימות. גלוקוז נספג במהירות בגוף. הערך הגליקמי של גלוקוז, כלומר רמת הסוכר שנמדדת בדם כשעתיים לאחר אכילת 50 גרם גלוקוז, מוגדר כ-100.

100 הוא הערך הגליקמי הגבוה ביותר. ערכו הגליקמי של לחם לבן, למשל מוגדר כ-70.

ככל שהפחמימות שיש במזון שאכלנו מתפרקות מהר יותר, המדד הגליקמי שלהן גבוה יותר והעלייה של רמת הסוכר בהשפעתן מהירה יותר. בהתאמה, פחמימות שמתפרקות לאט גורמות לשחרור איטי והדרגתי של הסוכר לזרם הדם – לכן הן בעלות ערך גליקמי נמוך. מהירות התגובה הגליקמית קשורה למהירות הפרשת האינסולין, וככל שזה נמוך יותר רמת הסוכר בדם נשמרת לאורך זמן, מונעת התפתחות של תנגודת לאינסולין (טרום סוכרת) ולסוכרת. כמו כן, ככל שהערך הגליקמי נמוך יותר, תחושת השובע לאחר אכילת המזון ארוכה יותר ובעקיפין, מונעת השמנה.

קטניות, עדשים, פירות מסוימים, בהם פירות הדר, תפוחים, דובדבנים ועוד נחשבים למזונות בעלי ערך גליקמי נמוך, עד 55.

לחם שיפון, פסטה ואורז הם מזונות בעלי ערך גליקמי בינוני (55-70).

לחם לבן, דגני בוקר ומאפים שונים מקמח לבן ותפוחי אדמה מבושלים הם בעלי ערך גליקמי גבוה (מעל 70).

מה מגלים המחקרים אודות אינדקס גליקמי

ישנם מספר גורמים שמשפיעים על הערך הגליקמי של מזון, בהם תכולה של סיבים תזונתיים ושל שומן, סוג הסוכר שיש במזון (כך למשל פרוקטוז, סוכר פירות הוא בעל מדד גליקמי נמוך, סוכרוז נחשב בעל ערך גליקמי בינוני),  סוג הקמח (קמח מלא, תכולת הסובין), אופן הטחינה שלו והעיבוד שלו, משך בישול המזון ועוד.

בעשרים השנים האחרונות נערכו לא מעט מחקרים, בהם נמצא כי תזונה המתבססת על מזון בעל ערך גליקמי נמוך עשויה להפחית את הסיכון לסוכרת ולמחלות לב וכלי דם, וכן את הסיכון להשמנה. מחקרים נוספים מצאו כי תזונה המכילה מזונות בעלי אינדקס גליקמי גבוה קשורה לשכיחות של מספר סוגי סרטן, בהם סרטן המעי הגס, סרטן בלוטת התריס ועוד.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה

    פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה

    קרם מרגיע לעור מגרד, אדמומי ומגורה
    מפחית את הגירוד ב-15 דקות
     56.55 75.40
    35% הנחה
    זים קל זים קל

    זים קל

    כמוסות המכילות אנזימי עיכול. לעיכול פחמימות, חלבונים ושומנים
    המוצר אזל מהמלאי
    390 כמוסות רכות
    25% הנחה
    אלספה אומגה 3 390

    אלספה

    כמוסות המכילות 300 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
     279.00 372.00
    25% הנחה
    גינקו בילובה גינקו בילובה

    גינקו בילובה

    תמצית עלי גינקו בילובה 40 מ"ג
     128.48 171.30
    כתבה
    איך לשמור על כפות הידיים

    כיצד שומרים על כפות הידיים?

    כפות הידיים נוטות להיפגע מתנאי הסביבה ומזג האוויר ובמיוחד בחורף. רוצים לשמור כפות הידיים ועל העור בכלל מפני היובש של עונת הגשמים? קבלו צרור עצות
    ברי גולדברג ·רוקח, אלטמן
    כתבה
    דלקת בנרתיק הגורמים ודרכי טיפול

    דלקת בנרתיק: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

    הפרשות, ריח רע, גרד או חוסר נוחות - כל אלו יכולים להצביע על דלקת בנרתיק, או בשמה המקצועי - וגיניטיס. הדלקת יכולה להופיע על רקע של גורמים רבים דוגמת אלרגיה, גוף זר או שינוי במאזן ההורמונלי. אולם הגורמים השכיחים ביותר הם זיהומים שונים אשר משגשגים כאשר נפגעת אוכלוסיית "החיידקים הטובים", אוכלוסייה שמגנה על האזור ומסייעת בשמירת החומציות הגבוהה שלו. בגלל הדמיון שבין התסמינים, כדאי להגיע לאבחון מדויק ולקבל טיפול מותאם לבעיה. במקביל, כדאי לשמור על היגיינת האזור ועל אוכלוסיית החיידקים המיטיבה שלו.
    אילת לוי ·רוקחת אחראית ורכזת תחום היענות תרופתית בשירותי בריאות כללית, מחוז ת"א
    כתבה
    יתרונות תה ירוק

    תה ירוק

    מלבד היותו אחד המשקאות הנפוצים והנצרכים ביותר, ככל הנראה השני אחרי מים, בשנים האחרונות מצטברות עדויות מדעיות רבות באשר לסגולותיו הבריאותיות של התה הירוק. אז בואו נעשה קצת סדר; מהיכן הוא מגיע? מה ההבדל בין סוגי התה השונים? ואלו תועלות בריאותיות נרוויח משילוב תה בתזונה היומית? לפני הקריאה תרתיחו מים, כי בסוף הכתבה יתחשק לכם תה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    אכילה רגשית

    לחוצים? מה שצריך לדעת על אכילה רגשית

    מחקרים רבים מראים שרגשות משפיעים על היכולת לעכל ולספוג שומן מהמזון. אכילה רגשית יכולה להשפיע על חילוף החומרים, על השמנה ועל הבריאות. איך אפשר להתמודד?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות