חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

ירקות מצליבים ונפיחות בבטן

מי הם הירקות המצליבים? ממה נובע הריח המאוד אופייני להם? ואיך הם קשורים לבטן נפוחה?
ד"ר שרון גבריאל · דיאטנית קלינית RD
  • פרסום 03.08.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
ירקות מצליבים ונפיחות בבטן

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ירקות מצליבים הם משפחת מזון על בעלת השפעות בריאותיות רבות

  2. 2

    המשפחה כוללת ירקות כגון כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון וצנונית

  3. 3

    נפיחות בבטן נגרמת בין היתר מפירוק של מזון, שלא עבר עיכול על ידי אנזימי מערכת העיכול של האדם, על ידי חיידקי המעי הגס

ירקות מצליבים נעים להכיר

משפחת הירקות המצליבים היא אחת ממשפחות הירקות העתיקות ביותר, והשילוב שלהן בתזונתו של האדם ידועה מזה שנים רבות. משפחת המצליבים קיבלה את שמה בשל צורת עלי הכותרת של פרחיה המזכירה צלב.

המשפחה כוללת כ-3700 זנים, אולם רק כ-20 ראויים למאכל אדם. בין חברי המשפחה נמנים: כרוב על כל סוגיו (כרוב סיני, כרוב מסולסל, כרוב ניצנים, קייל), כרובית, ברוקולי, לפת, צנון, צנונית, גרגיר הנחלים, רוקט. משפחת הירקות המצליבים עשירה מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. לרכיבי תזונה אלו השפעות מיטיבות על בריאות האדם ולאחרונה נקשרו במניעה של סרטן. ניתן לשלב בתזונה ירקות מצליבים בצורתם הטריה למשל בסלט, או מבושלים כמו במרק ואפילו בצורת שייק או מיץ סחוט.

נפיחות בבטן

נפיחות בבטן הוא שם כללי למצב בו גזים עוברים במערכת העיכול. התסמינים העיקריים של בטן נפוחה הם שיהוקים, גיהוקים ופליטת גזים דרך המעי הגס. נפיחות בבטן יכולה לגרום לאי נעימות ולכאבי בטן.

ישנם גורמים רבים לנפיחות בטנית, שני הגורמים העיקריים לגזים בבטן, הם גזים שמגיעים מבחוץ וגזים שנוצרים מבפנים. אויר יכול להגיע מבחוץ דרך בליעה, למשל כאשר לועסים מסטיק, גזים יכולים להיות גם מיוצרים במעי הגס על ידי הפלורה (החיידקים הטובים) שהם חיידקים הנמצאים במעי הגס. כאשר אנזימים במערכת העיכול לא מפרקים מזון, הוא מגיע בשלמותו למעי הגס. במצב כזה, חיידקי המעי מפרקים אותו (מתסיסים אותו) מה שיוצר חומצות שומן קצרות שרשרת, שחיוניות לבריאות ושלמות המעי, וגזים כמו פחמן דו חמצני, מימן ומתאן.

מה הקשר בין ירקות מצליבים לנפיחות ולגזים בבטן?

ירקות מצליבים מכילים רפינוז (סוכר מורכב קטן המכונה אוליגוסכריד) המתפרק על ידי אנזים (שנקרא אלפא גלוקוזידאז) שאינו מצוי בגוף האדם. כך שלמעשה, כאשר אוכלים ירקות מצליבים הרפינוז מגיע בשלמותו למעי הגס וחיידקי המעי מתסיסים אותו.

הרפינוז, משפחת האוליגוסכרידים וכמו כן רכיבים פחממתיים נוספים שאינם עוברים פירוק על ידי אנזימי מערכת העיכול של האדם, אלא מותססים על ידי חיידקי המעי של אדם, מכונים בשם פרה-ביוטיקה. משמעות המילה פרה-ביוטיקה היא "למען הפרוביוטיקה", כלומר למען הפלורה הטבעית. הפרה-ביוטיקה, מהווה קרקע להתפתחות ולשמירה של "החיידקים הטובים". היא למעשה מצע הגידול והמזון שלהם ולכן חשובה כל כך.

אנשים מתלוננים שמעבר לעובדה שהם אוכלים ירקות מצליבים נוצרים גזים, לאותם גזים יש ריח אופייני מאוד חזק וחריף. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהירקות המצליבים מכילים בכמות גבוהה גם רכיבים תזונתיים המכילים גופרית. מטרת הרכיבים הללו היא למעשה להרתיע בעלי חיים מאכילת העלים שלהם. הם גורמים לטעם מריר שאופייני לירקות אלו (למשל המרירות האופיינת לכרוב ניצנים), אשר מונעים מבלעי החיים לאכול אותם. גם את הרכיבים הגופרתיים הללו הפלורה מתסיסה ומייצרת מהם גז מימן גופרתי בעל ריח חזק.

טיפול בבטן נפוחה

הדרך לטפל בנפיחות בטנית וגזים הנגרמים מאכילת משפחת המצליבים היא להימנע מאכילתם. אך יחד עם זאת נפסיד את היתרונות הבריאותיים שלהם כמזון על. ולכן אפשר לשלבם בתזונה ואיתם, מומלץ לשלב גם תוספת פרוביוטיקה שתשמור ותאזן את הפלורה במעי וכן אנזימי עיכול שיסיעו בפירוק של אותם רכיבים פחממתיים ותמנע הגעתם בשלמות אל המעי הגס.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    ויטמין D-400 כמוסות רכות ויטמין D-400 כמוסות רכות

    ויטמין D-400 כמוסות רכות

    כמוסות רכות המכילות ויטמין D400 יחב״ל
     44.55 59.40
    25 כמוסות
    35% הנחה
    פרוביוטיק Basic 25 פרוביוטיק Basic 25

    פרוביוטיק Basic

    זני פרוביוטיקה לשימוש יומיומי
     45.83 70.50
    25% הנחה
    טראומיל טבליות טראומיל טבליות

    טראומיל טבליות

    להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    35% הנחה
    פרוביוטיק Enzyme פרוביוטיק Enzyme

    פרוביוטיק Enzyme

    זני פרוביוטיקה ואנזימי עיכול
     103.48 159.20
    כתבה
    מהיריון ועד ללידה

    היריון: כל מה שצריך לדעת משלב התכנון ועד ללידה

    היריון של אישה אורך כ-40 שבועות וכיום מלווה במעטפת של מידע ותמיכה לאישה ההרה ולעובר שברחם. על מה חשוב להקפיד עוד לפני תחילת ההיריון, איך יודעים לחשב את שבוע ההיריון, מהן הבדיקות שאסור להחמיץ ואיך כדאי להתכונן ללידה. המומחים של אלטמן עם כל התשובות
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    איך להשיג חלבון

    חלבון – כמה אנחנו צריכים וכיצד נשיג אותו?

    אז מי מכם שביקר בחדר הכושר מתישהו ב20-30 שנים האחרונות, בטח יודע שלא מדובר בטרנד חדש. ולמרות זאת, אי שם ב 2016 הגיח למדפי הסופר שלנו מוצר חדש – יוגורט מועשר בחלבון. מאז ועד היום יצאו כל כך הרבה מוצרים מועשרים בחלבון שכבר קשה לעקוב. יוגורטים, מעדנים, חלב, דגני בוקר, חטיפים, לחמים ועוד. איך קרה שפתאום החלבון מופיע בכל מקום? מהו בכלל חלבון ומה תפקידו? וכמה ממנו אנחנו באמת צריכים? כל התשובות בכתבה שלפניכם
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    טכנולוגיה-סוכרוזומלית

    על הטכנולוגיה הסוכרוזומלית שמעתם? הדור הבא של תוספי התזונה

    הטכנולוגיה הסוכרוזומלית היא גישה מהפכנית לאספקת רכיבים מזינים והיא צוברת במהירות אחיזה בקהילה הרפואית. כל המידע על הטכנולוגיה הסוכרוזומלית בהמשך הכתבה.
    נגה לוי ·סטודנטית למדעי התזונה B.Sc באוניברסיטה העברית ונועה ברקוביץ, דיאטנית M.Sc. RD, המחלקה המדעית אלטמן
    וידאו
    מיקרוביום - החיידקים שלנו שעושים אותנו מי שאנחנו play

    מיקרוביום – סודותיהם של החיידקים הטובים

    האם השמנה היא בכלל מחלה מדבקת? איך יכולים החיידקים בגופנו להשפיע על מצב הרוח שלנו? כיצד מדברים החיידקים עם המוח שלנו?
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות