אוהבים חלב ומוצריו אבל מתקשים לעכל אותם או חשים אי נוחות אחרי אכילתם? מוצרי חלב הם מהאהובים ומהחשובים שבמאכלים, אך לא מעט אנשים מתקשים ליהנות מהם. הסיבה היא רגישות שקיבלה את השם הרפואי אי סבילות ללקטוז. האם הסובלים מכך חייבים לוותר על מוצרי חלב? ממש לא. הפתרון בהמשך.
מדוע זה קורה?
הלקטוז הינו דו סוכר המצוי בחלב ומורכב משני חד סוכרים: גלוקוז וגלקטוז. גוף האדם מסוגל לספוג מהמעיים אך ורק חד סוכרים, ולכן הוא חייב כמות מספקת של האנזים לקטאז, המיוצר בדופן המעי הדק, שמפרק את הלקטוז לחומרים הניתנים לספיגה. כאשר אין בגוף כמות מספקת של לקטאז, מצטבר לקטוז במערכת העיכול וגורם לאי נעימות רבה ולאי נוחות.
מתברר שאנשים רבים סובלים בתקופות שונות בחייהם מתופעות במערכת העיכול שנגרמות כתוצאה של אכילת מוצרי חלב, אך לא כולם מודעים לכך שהגורם להן הוא תופעת האי סבילות ללקטוז, ושאפשר למנוע אותה.
איך מתפתחת אי סבילות ללקטוז?
במרבית המקרים מחסור בלקטאז הוא מצב שמתפתח באופן טבעי עם השנים. בדרך כלל, חלה ירידה בכמות הלקטאז המיוצרת בגוף, החל מגיל שנתיים. עם זאת, במקרים רבים התסמינים יופיעו רק בגיל מבוגר. בנוסף, קיימים מספר גורמים נוספים לאי סבילות ללקטוז, ביניהם מחלות שונות של מערכת העיכול, שמתאפיינות בפגיעה ברירית המעי.
כיצד מטפלים במצב של רגישות ללקטוז?
לכאורה, אפשר לחיות גם ללא מוצרי חלב. עם זאת, חלב ומוצריו הם מקור חשוב של סידן, ויטמינים וחלבונים. לכן, מומחי בריאות בעולם ממליצים לא לוותר על צריכת מוצרי חלב, גם במצבים של אי סבילות ללקטוז. הפתרון המומלץ הוא שימוש בתוספי אנזימים לעיכול המסייעים לגוף לעכל את הלקטוז שבחלב ולהתמודד עם תופעות הלוואי. המלצות נוספות תוכלו לקרוא כאן