מלון מר – נעים להכיר
המלון המר הוא מטפס חד-שנתי ממשפחת הדלועיים אשר גדל בארצות טרופיות ויכול להגיע לגובה של 2-5 מטרים. פירותיו הבשרניים תלויים ממנו וצורתם כשל מלפפונים “דרקוניים”. כשהפרי מבשיל הוא מחליף את צבעו מירוק לצהוב-כתום ובתוכו זרעים גדולים בצבעי חום-אדום המסודרים בשתי שורות.
ואיך הוא משתלב במטבח?
טעמם של פירות יחודיים אלה הוא מר מאוד ושימושם בעולם הקולינרי, בתרבויות מסויימות, הוא די מפתיע בשל כך. בתאילנד ובהודו הפרי נקרא “Karela”, בפיליפינים שמו הוא “Ampalaya” ובוויאטנמית הוא קרוי “Moup-dang”. ברוב המקרים משתמשים בו בעודו הוא בוסרי ומבשלים את הפרי הירוק. במקומות רבים באסיה נוהגים למלא את הפירות בבשר ולבשל בתוך מרק. ישנן מנות המשלבות את הפירות בפשטות כמו למשל הקפצה וערבוב עם ביצה מקושקשת או עוף. ישנן כמה שיטות להפחית את הטעם המר, ביניהן: להשרות במים ולשטוף היטב, לשפשף את הקליפה עם מלח, להשרות ביוגורט ועוד…
מנקודת המבט של רפואת הצמחים
הצמח מכיל ויטמינים: B1, B2, B3 ו- C ועשיר בחלבונים, אשלגן, מגנזיום זרחן וסידן. פרי הבוסר מכיל בנוסף גם ויטמין A. מלבד אלה, המלון המר מכיל חומרים נוספים התורמים לפעילותו הרפואית: פוליסכרידים, סטרולים, שלל חומצות אורגניות ותרכובות נוספות.
הפרי, העלים והזרעים הם חלקי הצמח המשמשים לרפואה, יש להם השפעה נוגדת חמצון ובכך הם מסייעים בהפחתת רדיקלים חופשיים. ממחקרים עולה כי פעילותו הנוגדת חמצון של המלון המר, קשורה בסוגים שונים של פוליסכרידים הנמצאים בצמח.
אז יש פרי המתאים לסוכרתיים?
ראשית חשוב לציין כי המחקרים העוסקים בנושא, מתייחסים להשפעתו של מלון מר על חולי סוכרת סוג 2. עם זאת, נראו גם השפעות על אנשים טרום-סוכרתיים והסובלים מתסמונת מטבולית. מניחים כי השפעתו יעילה בעיקר אחרי שימוש ממושך ופחות יעילה לטווח הקצר.
ממחקרים שנעשו עד כה, עולה כי לצמח ישנה יכולת השפעה על סוכרת בכמה מישורים: הפחתת ספיגה של סוכר הגלוקוז מהמעי, עלייה של הפרשת אינסולין מהלבלב והגברת ספיגה של סוכר הגלוקוז ברקמות. כל אלה הופכים את המלון המר לצמח בעל פוטנציאל גבוה מאוד במצבים של רמות גבוהות של סוכר בדם.
המלון הגיע עד לסין
ככל הנראה, הראשונים בגידול הצמח היו ההודים והסיניים וישנן עדויות רבות שנים לגידולו ולשימוש בו לרפואה. בסין, אזכורו מופיע כבר בשנת 1370 לספירה.
על פי הפילוסופיה הסינית, למלון מר ישנה איכות קרה ומרה. הטעם המר מביא לתנועה בגוף ומסייע במצבים של תקיעות במערכות השונות. על פי כן, הסינים מטפלים בעזרתו במצבים של חום ורעילות, למשל: עצירות, רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים, יתר לחץ דם, פסוריאזיס ועוד.
באילו מקרים מומלץ לצרוך מלון מר?
- סוכרת
- רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם
- טפילי מעיים
- יתר לחץ דם
- עצירות
השימוש בצמח אינו מתאים לנשים בהריון, נשים מניקות וילדים.