חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מלון מר

הצמח אמנם הגיע אלינו מארצות רחוקות אך סגולותיו כה חשובות ונדרשות כאן בארצנו. במסורות רבות נהנים מסגולותיו ופירותיו הייחודיים מסקרנים בצורתם.
יעל דונגי
יעל דונגי · הרבליסטית קלינית MIHA, Cl.H
  • פרסום 23.06.2021
  • עדכון 04.12.2024
  • 3 דקות קריאה
מלון מר

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מלון מר הוא צמח עשיר בנוגדי חמצון ולכן השפעתו על מצבים של סוכרת ויתר לחץ דם יכולה להיות משמעותית

  2. 2

    צריכה יומיומית של נוגדי חמצון היא חיונית מאוד לכל בני האדם והיא תורמת לשמירה על בריאות המערכות השונות בגוף

  3. 3

    עלי הצמח מותרים לשימוש בישראל על פי משרד הבריאות ומוגדרים כתוסף תזונה

מלון מר – נעים להכיר

המלון המר הוא מטפס חד-שנתי ממשפחת הדלועיים אשר גדל בארצות טרופיות ויכול להגיע לגובה של 2-5 מטרים. פירותיו הבשרניים תלויים ממנו וצורתם כשל מלפפונים "דרקוניים". כשהפרי מבשיל הוא מחליף את צבעו מירוק לצהוב-כתום ובתוכו זרעים גדולים בצבעי חום-אדום המסודרים בשתי שורות.

ואיך הוא משתלב במטבח?

טעמם של פירות יחודיים אלה הוא מר מאוד ושימושם בעולם הקולינרי, בתרבויות מסויימות, הוא די מפתיע בשל כך. בתאילנד ובהודו הפרי נקרא “Karela”, בפיליפינים שמו הוא “Ampalaya” ובוויאטנמית הוא קרוי “Moup-dang”. ברוב המקרים משתמשים בו בעודו הוא בוסרי ומבשלים את הפרי הירוק. במקומות רבים באסיה נוהגים למלא את הפירות בבשר ולבשל בתוך מרק. ישנן מנות המשלבות את הפירות בפשטות כמו למשל הקפצה וערבוב עם ביצה מקושקשת או עוף. ישנן כמה שיטות להפחית את הטעם המר, ביניהן: להשרות במים ולשטוף היטב, לשפשף את הקליפה עם מלח, להשרות ביוגורט ועוד.

מנקודת המבט של רפואת הצמחים

הצמח מכיל ויטמינים: B1, B2, B3 ו- C ועשיר בחלבונים, אשלגן, מגנזיום זרחן וסידן. פרי הבוסר מכיל בנוסף גם ויטמין A. מלבד אלה, המלון המר מכיל חומרים נוספים התורמים לפעילותו הרפואית: פוליסכרידים, סטרולים, שלל חומצות אורגניות ותרכובות נוספות.

הפרי, העלים והזרעים הם חלקי הצמח המשמשים לרפואה, יש להם השפעה נוגדת חמצון ובכך הם מסייעים בהפחתת רדיקלים חופשיים. ממחקרים עולה כי פעילותו הנוגדת חמצון של המלון המר, קשורה בסוגים שונים של פוליסכרידים הנמצאים בצמח.

אז יש פרי המתאים לסוכרתיים?

ראשית חשוב לציין כי המחקרים העוסקים בנושא, מתייחסים להשפעתו של מלון מר על חולי סוכרת סוג 2. עם זאת, נראו גם השפעות על אנשים טרום-סוכרתיים והסובלים מתסמונת מטבולית. מניחים כי השפעתו יעילה בעיקר אחרי שימוש ממושך ופחות יעילה לטווח הקצר.

ממחקרים שנעשו עד כה, עולה כי לצמח ישנה יכולת השפעה על סוכרת בכמה מישורים: הפחתת ספיגה של סוכר הגלוקוז מהמעי, עלייה של הפרשת אינסולין מהלבלב והגברת ספיגה של סוכר הגלוקוז ברקמות. כל אלה הופכים את המלון המר לצמח בעל פוטנציאל גבוה מאוד במצבים של רמות גבוהות של סוכר בדם.

המלון הגיע עד לסין

ככל הנראה, הראשונים בגידול הצמח היו ההודים והסיניים וישנן עדויות רבות שנים לגידולו ולשימוש בו לרפואה. בסין, אזכורו מופיע כבר בשנת 1370 לספירה.

על פי הפילוסופיה הסינית, למלון מר ישנה איכות קרה ומרה. הטעם המר מביא לתנועה בגוף ומסייע במצבים של תקיעות במערכות השונות. על פי כן, הסינים מטפלים בעזרתו במצבים של חום ורעילות, למשל: עצירות, רמות גבוהות של כולסטרול ושומנים, יתר לחץ דם, פסוריאזיס ועוד.

באילו מקרים מומלץ לצרוך מלון מר? 

  • סוכרת
  • רמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם
  • טפילי מעיים
  • יתר לחץ דם
  • עצירות

השימוש בצמח אינו מתאים לנשים בהיריון, נשים מניקות וילדים.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    אכינפורס אכינפורס

    אכינפורס™

    100% תמצית אכינצאה
     75.53 100.70
    25% הנחה
    Energy Complex

    אנרג'י קומפלקס

    4סוגי תמציות ג'ינסנג בשילוב תמצית מאקה
     117.15 156.20
    25% הנחה
    פלקסיטול משחה לשפתיים בצנצנת

    פלקסיטול משחה לשפתיים בצנצנת

    לטיפול אינטנסיבי בשפתיים יבשות וסדוקות
     30.15 40.20
    25% הנחה
    חילבה + כרום חילבה + כרום

    חילבה + כרום

    מיצוי ייחודי מזרעי חילבה, כרום, תמצית ג'ימנמה וביוטין
     151.20 201.60
    כתבה
    מה לאכול כשיש שלשול play

    כשהבטן מתהפכת: מה לאכול כשיש שלשול?

    תשכחו מאלכוהול, קפה ומוצרי חלב, ותגידו שלום לבננות, אורז לבן ומחית תפוחים. השלשול תקף, ועכשיו אתם צריכים לעזור לגוף שלכם להתאושש. תזונה מתאימה תהיה התחלה מצוינת. אז מה אוכלים כשיש שלשול?
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    כתבה
    זרעי צ'יה

    זרעי צ'יה – האוצר שבזרע

    כשחושבים על זרעים, לרוב עולה מחשבה על זרעי דגנים כמו חיטה, שעורה, שיבולת שועל ועוד. בכתבה הזו נעסוק בסוג נוסף של זרעים - זרעי צ'יה. הזרעים הקטנים האלו בסלט, שלפעמים נתקעים בשיניים או שאולי הכנת מהם פודינג בעבר - לא ממש ברור מה כל כך מיוחד בהם, למרות שנראה שכולם מסביבך אוכלים אותם. אז בואו נצלול ביחד לעולמם המרתק של הזרעים הייחודיים האלו.
    גילי פז · דיאטנית קלינית, מטפלת בנשים עם אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס
    כתבה
    אי סבילות ללקטוז

    רגישות ללקטוז – למה היא נגרמת וכיצד תתמודדו איתה?

    כולנו מכירים אותו, לרוב בהקשרים פחות מחמיאים. למרות השם הרע שיצא לו הגיע הזמן להכיר את סוכר החלב – לקטוז. לקטוז הוא בעצם "דו-סוכר"; שתי יחידות של "חד סוכרים", גלוקוז וגלקטוז, המחוברות זו לזו. לרוב נמצא אותו בחלב ומוצריו כמו יוגורטים, גבינות ומעדנים, אך לעיתים הוא ימצא גם במזונות אחרים המבוססים על חלב דוגמת שוקולד חלב, תערובת מוכנה לפנקייקים ועוד. אז מה הסיפר איתו? בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    לחץ דם גבוה

    לחץ דם גבוה: המחלה שלא מרגישים בקיומה

    כיצד מודדים לחץ דם גבוה, מהן השיטות להורדת לחץ דם גבוה ומדוע חשוב כל כך לטפל במחלה שזכתה לכינוי ה"רוצח השקט"
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות