מי אתה, קמומיל?
קמומיל הוא צמח עשבוני חד שנתי, המתנשא לגובה של עשרות ס״מ בודדים. הוא מתאפיין בפריחה לבנה וצהובה, המופיעה באביב. מוצאו ככל הנראה באירופה, אולם כיום הוא גדל במקומות רבים בעולם.
למעשה, ישנם מינים רבים של צמחים המכונים ׳קמומיל׳ ומשמשים לרפואה, בעוד המקובלים ביותר לשימוש הם הקמומיל הרומאי – קחון (Chamaemelum nobile) והקמומיל הגרמני – הנקרא בעברית בבונג דו-גוני (Matricaria recutita)1. החלק הבוטני המקובל בשימוש רפואי של שניהם הוא הפרחים.
פרחי קמומיל – למה זה טוב?
תכונותיהם הרפואיות של פרחי קמומיל נובעות מהימצאותם של רכיבים פעילים מגוונים. חלקם הגדול הם רכיבים ארומטיים ונדיפים – לרבות פנולים פשוטים, מונוטרפנים וססקוויטרפנים, כדוגמת ביסבולול ונגזרות אזולן 1-5. רכיבים חשובים נוספים כוללים פלבונואידים 1-5, וכן חומרים ריריים – פוליסכרידים1,3-6.
רכיבים אלו מקנים לתמציות קמומיל תכונות נוגדות דלקת, המקלות על גרד וגירוי בעור, בעיניים וברקמות ריריות בכלל7-11, השפעה משפרת עיכול ומפחיתה גזים12-15, השפעה מרגיעה ונוגדת עווית16-17, המקלה על כאבי בטן וחרדות.
איך להשתמש בפרחי קמומיל ובאילו מצבים הם עוזרים לטפל?
בפרחי הקמומיל והבבונג נעשה שימוש רפואי מסורתי רב שנים, ובעשורים האחרונים הם נחקרים רבות כדי להבין את סגולותיהם ויתרונותיהם הרפואיים:
הקלה על דלקות עיניים1,18-19 – הרכיבים נוגדי הדלקת שנמצאים בפרחי קמומיל, עשויים לזרז החלמה של דלקות עיניים ומפחיתים את הגרד, האדמומיות ואי הנוחות שמתלווים לדלקת. כדי להקל על הדלקת בעיניים, ניתן להניח רטייה של צמר גפן טבולה בחליטה טרייה של פרחי קמומיל, או לנקות את העיניים בעדינות בעזרת מגבונים סטריליים שמועשרים בתמציות קמומיל.
הקלה על פריחות עוריות, דלקת עור 1,4,20-21 ועוד מגוון תסמינים עוריים שכוללים גרד ו/או דלקתיות – השימוש בקרמים ומגבונים מועשרים בתמציות פרחי קמומיל, מפחית את הדלקת המקומית בעור ומקל על תחושות הגרד והגירוי.
הקלה על דלקות חניכיים4,22-24 – באמצעות גרגור של חליטת קמומיל פושרת, או שימוש במשחות שיניים ו/או מי פה המועשרים בתמציות קמומיל. המפגש הישיר בין תמציות הקמומיל לבין רקמת החניכיים, עשוי להפחית את הדלקת המקומית ואת התסמינים שנובעים ממנה, ובשימוש ממושך עשוי לזרז את החלמת החניכיים והכיבים בחלל הפה.
הקלה על כאבי בטן, גזים ונפיחויות4,25-27 – שתיית חליטת פרחי קמומיל עוזרת להקל על מיחושים במערכת העיכול, דרך פירוק המזון בצורה יעילה יותר והאטה של תנועתיות המעיים. כך נוצרת הפחתה בהופעת גזים, נפיחויות וכאבי בטן, כמו למשל במקרה של אנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיש (IBS).
תחושות אי שקט וחרדה28 – לתמציות פרחי קמומיל תכונות המרגיעות את הנפש ומשקיטות מחשבות. שתיית חליטות קמומיל לאורך היום ובסמוך לשינה, עשויה להקל את רמות החרדה ותחושות אי שקט.
רק לשתות, או גם למרוח ולגרגר קמומיל?
תמציות פרחי קמומיל וכן רכיבים מבודדים מהם משולבים בקרמים, סבונים ותכשירים רבים בתעשיית הקוסמטיקה, מגבונים המיועדים להחתלת תינוקות, להסרת איפור, משחות שיניים, שטיפות פה ועוד29. השילוב של תמציות פרחי קמומיל בתכשירי קוסמטיקה וטואלטיקה נובע מתכונותיו כנוגד דלקת ויכולתו להקל על גרד וגירוי מקומי בעור ובעיניים1,7-11. תכונות אלו מיוחסות בעיקר לרכיבים שנקראים ביסבולול, אזולנים ופלבונואידים9,11,30. על כן, לעיתים נעשה שימוש בתמצית מפרחי קמומיל, ולפעמים רק הרכיבים המבודדים האלו משולבים בתכשירים7,8.
האם קמומיל מתאים לכולם?
השימוש בפרחי קמומיל הוא בטיחותי ומקובל מאוד גם למשך תקופות ארוכות1,4,19,26,31-33. לגבי שתיית קמומיל בהיריון, לעומת זאת, ישנה מחלוקת בספרות הרפואית. מקורות מסויימים ומחקרי עוקבה1,19,34 מציינים את הצמח כבטוח לשימוש לאורך כל תקופת ההיריון, בעוד אחרים3,4,35-38 סבורים כי מוטב להגביל את השימוש בו, מחשש לסיכון מוגבר להפלות ולהופעת צירים מוקדמים39. לכן על נשים בהריון להתייעץ עם הרופא המטפל לפני השימוש בתוספים המכילים קמומיל.
חשוב לדעת – המשפחה הבוטנית אליה משתייכים מיני קמומיל (בבונג וקחון) היא משפחת המורכבים, ועל כן הם עלולים לייצר תגובות אלרגיות בקרב אנשים הרגישים לצמחים ממשפחה הזו. התגובות האלרגיות מופיעות בשכיחות נמוכה, ומתבטאות לרוב בנזלת אלרגית או בתופעות עוריות1,4,40-42.