חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

זרעי צ'יה – האוצר שבזרע

כשחושבים על זרעים, לרוב עולה מחשבה על זרעי דגנים כמו חיטה, שעורה, שיבולת שועל ועוד. בכתבה הזו נעסוק בסוג נוסף של זרעים - זרעי צ'יה. הזרעים הקטנים האלו בסלט, שלפעמים נתקעים בשיניים או שאולי הכנת מהם פודינג בעבר - לא ממש ברור מה כל כך מיוחד בהם, למרות שנראה שכולם מסביבך אוכלים אותם. אז בואו נצלול ביחד לעולמם המרתק של הזרעים הייחודיים האלו.
גילי פז · דיאטנית קלינית, מטפלת בנשים עם אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס
  • פרסום 12.09.2023
  • עדכון 02.12.2024
  • 3 דקות קריאה
זרעי צ'יה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    זרעי צ'יה משמשים כמקור צמחי לאומגה 3 ויכולים להוות תחליף לצמחונים, טבעונים וכל מי שצריכת הדגים היא פחות מפעמיים בשבוע

  2. 2

    לזרעים יש יכולת מוצילגית, כלומר של הפרשת ריר, מה שמסייע בריכוך הצואה, הורדת סוכר בדם ויצירת ג'לי

  3. 3

    הזרעים נוחים מאוד לשימוש ביתי וחשוב לאכסן אותם בקירור

היתרונות הבריאותיים של זרעי הצ'יה

זרעי צ'יה גדלים על צמח ממשפחת המנטה, סלביה היספניקה, שמקורו במרכז-דרום אמריקה. צמח זה וגם זרעיו, שימשו כרכיב תזונה משמעותי בתרבות האצטקית. על אף צבעם השחור-אפרפר, זרעי הצ'יה זכו בעולם המערבי לשם המכובד "הזרעים המוזהבים" בשל תכונותיהן התזונתיות הרבות.

הזרעים הקטנים האלו מכילים את שלושת אבות המזון:  

  • פחמימות וסיבים תזונתיים מסיסים, מה שהופך אותם למשביעים ומלאים בערכים תזונתיים 
  • שומנים בעלי חומצות שומן חיוניות, ויחס מומלץ של אומגה 3-אומגה 6
  • חלבונים המכילים 18 חומצות אמינו מתוכן 9 חיוניות 

כמו כן, זרעי הצ'יה מכילים מינרלים כגון סידן, זרחן, ברזל, אבץ, אשלגן ומגנזיום, וויטמינים כגון ויטמין A, חומצה פולית, ניאצין (ויטמין B3) ועוד.

השילוב של חומצות השומן החיוניות עם הפיטוכימיקלים (פיטו=צבע, החומרים שנותנים להם את צבעם) בזרעים הוא שילוב מנצח אשר מעניק לזרעים תכונות רבות: נוגדות דלקתיות, אנטי-אייג'ינג, נוגדות חמצון, והפך אותם לפופולריים ביותר במטבח המערבי. 

בנוסף לכל זאת, זרעי הצ'יה מכילים סיבים מסיסים, סיבים שמתמוססים במים והינם בעלי יכולת מוצילגית של הפרשת ריר, אשר בסביבה מימית ממש הופכים את הזרעים לג'לי. בתעשייה משתמשים בתכונה זו לקוסמטיקה, ריבות, אפייה (הכנת לחם, פסטה, קרקרים) ועוד. השימוש הרב בזרעי הצ'יה באפייה, והעובדה שמדובר בגרגר עשיר מבחינה תזונתית שאיננו מכיל גלוטן, מאפשר גם להשתמש בזרעי הצ'יה עבור אלו שחיים וחיות עם צליאק.

כמו כן, זהו מקור נפלא מהצומח לחלבון ולחומצות שומן מסוג אומגה 3, מה שנותן מענה יומיומי ויעיל עבור צמחונות, טבעונות וגם אכילת פחות משתי מנות דגים בשבוע (המנה השבועית המומלצת לצריכת דגים). 

חשוב לזכור כי אותן תכונות שמעניקות לזרעי הצ'יה את הייחוד שלהם, עשויות גם לגרום לקושי, עבור מי שחווה תסמיני מעי רגיש ולכן חשוב להתייעץ עם תזונאי.ת לגבי מינונים ואופן אכילת הזרעים.  

התכונות הרבות של זרעי הצ'יה, נבדקו במחקרים שונים ומקושרות כמסייעות באיזון לחץ דם, רמות סוכר בדם ולמערכת העיכול.

עם כל הנאמר והתכונות התזונתיות הנפלאות של זרעי הצ'יה, חשוב לצרוך אותם כחלק מתזונה מאוזנת ומגוונת שתספק לגופנו את כל הרכיבים התזונתיים להם הוא זקוק.

למה כדאי לשים לב כשקונים זרעי צ'יה? 

  1. אריזה סגורה – בשל תכולת השומן הגבוהה בהם, לזרעי צ'יה יש נטייה להתחמצן ולהתעפש ולכן חשוב שיגיעו סגורים, ולשמור אותם בקירור. 
  2. טחינת הזרעים – עדיף לקנות את הזרעים ולטחון במידה ורוצים להשתמש בקמח זרעי צ'יה, שלרוב ישולב עם קמחים נוספים.
  3. ארץ המקור שמופיעה על האריזה – הרכב הזרעים משתנה בהתאם לארץ המקור בה הם גדלים, מדרום אמריקה ועד אירופה וארצות הברית.

השתכנעת? יופי! אפשר לשלב את הזרעים בתזונה בקלות.

איך? על ידי הכנת ריבה ביתית, שילוב זרעי צ'יה מושרים בשייק, פודינג צ'יה, קרפים ולחמים מקמח צ'יה ואף הכנת קרם פנים ביתי. 

להכנת ריבה ביתית ניתן לקחת כוס תותים קפואים, כוס פטל קפוא, מקל קינמון, כפית תמצית וניל טבעית, כף מייפל וכף זרעי צ'יה. לחמם את הרכיבים במחבת עד שהפירות מתרככים. למעוך אותם ולצמצם את הנוזלים וכאשר הריבה מתקררת, להוסיף כף זרעי צ'יה.

שיהיה בתאבון! 

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    ויטמין C1000 ויטמין C1000

    ויטמין C1000

    קפליות המכילות 1000 מ"ג ויטמין C בתוספת פקעות ורדים
     73.28 97.70
    25% הנחה
    חמוציות חמוציות

    חמוציות

    תמצית חמוציות מרוכזת בתוספת ויטמין C
     86.93 115.90
    100 כמוסות
    25% הנחה
    לקטזין 100 לקטזין 100

    לקטזין

    כמוסות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     84.68 112.90
    25% הנחה
    גינקו GO

    גינקו GO

    תמצית עלי גינקו בילובה 120 מ"ג
     105.83 141.10
    כתבה
    בחירת תוסף פרוביוטיקה

    לא כל אחת: מה מומלץ לבדוק לפני שבוחרים תוסף פרוביוטיקה

    חיידקים פרוביוטיים תורמים לפעולות השונות שמבצע הגוף שלנו והם טובים לבריאות באופן כללי. אבל איך יודעים איזה תוסף פרוביוטיקה לבחור? קבלו את שלושת כללי הזהב שיסייעו לכם לבחור פרוביוטיקה איכותית
    ד"ר סיגל טפר ·דיאטנית קלינית RD ואפידמיולוגית, יועצת לתוספי תזונה, אלטמן
    כתבה
    ויטמינים – מדוע הם חשובים, ומה אוכלים כדי להשיגם

    ויטמינים – מדוע הם חשובים, ומה אוכלים כדי להשיגם?

    הידעתם? למרות שהגוף שלנו צריך ויטמינים, את רובם הוא אינו יכול לייצר בעצמו, לכן אספקתם לגוף היא חשובה. מהם מקורות המזון השונים להשגת כל ויטמין? על איזה תהליכים שונים בגופנו אחראים הוויטמינים ואילו בעיות נגרמות ממחסור בוויטמינים?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    טיפים לשינה טובה ואיכותית

    איך לישון טוב – טיפים לשינה טובה ואיכותית

    כשהעייפות הופכת לשגרה ואתן כל הזמן מחפשות איפה מכונת הקפה הקרובה, כדאי לבדוק את הרגלי השינה שלכן. אספנו מספר טיפים שיעזרו לכן לישון טוב ושישדרגו את איכות החיים
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    כלורלה

    כל מה שכדאי לדעת על כלורלה

    מהי כלורלה, כיצד התגלתה, היכן היא גדלה, מדוע היפנים (וגם האמריקנים) משוגעים עליה, וגם - מהן הסגולות התזונתיות שלה ומהן הסגולות הבריאותיות ובאילו מצבים היא עשויה להועיל?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות