קינמון: מהם סגולותיו וכיצד הוא תורם לבריאותינו?

תבלין הקינמון נמצא כמעט בכל מזווה ביתי, ריחו המשכר וטעמו הייחודי מעשיר ומעצים טעמים ומקנה מתיקות מעודנת. לקינמון יתרונות בריאותיים רבים שנותנים לו מקום של כבוד במטבח ובארגז הכלים הטיפולי המסורתי.
שרון צור
שרון צור · נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
  • פרסום 01.06.2021
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
קינמון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    קינמון מוזכר משחר ההיסטוריה כתבלין בעל סגולות בריאותיות ומסטיות וניתן בעת העתיקה כתשורה למלכים ואצילים

  2. 2

    שימוש יומי כתבלין במזון וחליטות קינמון עשוי לשפר את הבריאות הכללית

  3. 3

    מחקרים מודרניים, ביניהם מחקרים על קינמון בתוספים, מעידים כי שימוש בקינמון עשוי לסייע בהתמודדות עם התסמונת המטאבולית, עם סוכרת, שומנים גבוהים בדם, השמנה ויתר לחץ דם

קינמון הוא עץ ירוק עז בעל עלים אובליים ופירות קטנים, קיימים זנים שונים של קינמון השייכים למשפחת עצי הקינומונום. תבלין הקינמון מופק מהחלק הנמצא מתחת לקליפת הגזע כאשר עץ הקינמון מגיע לגיל שנתיים, בשלב זה מסירים את הקליפה של הגזע ומגלפים את השכבה הפנימית לפסים בעובי של כמה מילימטרים. הקליפות עוברות תהליך ייבוש במשך כמה שעות ואז התבלין מוכן לשימוש. העץ מצמיח שכבות חדשות כדי לתקן את החלקים הפגועים וכתוצאה מתהליך זה נוצרות שכבות חדשות עשירות ברכיבים ארומטיים המקנות לו שילוב של טעמים חריפים מתקתקים. רוב הקינמון בשוק העולמי מופק מגידולים שבאינדונזיה ובסין.

לאחר הייבוש, תבלין הקינמון מוכן לשימוש. משתמשים בקליפות הגזע השלמות במרתח, חולטים במים חמים את הקינמון במשך כמה דקות כדי להפיק את החומרים הארומטיים. חלק מקליפות גזע הקינמון נטחנות לאבקה ומוספת לתבשילים שונים, מרקים ולהעצמת טעמו של הקפה. בתעשיית המזון ממצים את החומרים הארומטיים מקליפות גזע הקינמון להפקת תמציות טעם וריח ולהפקת שמנים ארומטיים.

הקינמון עשיר במינרלים כגון: מגנזיום, סידן, ברזל, ויטמיני B, ויטמין C, ויטמין K, נוגדי חימצון עוצמתיים מסוג קטצ'ין ואפיקטצ'ין וסיבים תזונתיים.

קיימים כמה סוגי עצי קינמון המפיקים מהם את התבלין:

  1. קינמון צילוני (Cinnamomum Zeylanicum) מכונה גם הקינמון המקורי או ה"אמיתי" ומגודל בסרי לנקה
  2. קינמון סיני או קסיה (Cinnamomum Cassia) מגודל בסין, קליפת הגזע מעט עבה יותר מהקינמון הצילוני וצבעה חום אדמדם
  3. קינמון ויאטנמי או קינמון סייגון (Cinnamomum Loureiroi)
  4. קינמון אינדונזי (Cinnamomum Burmanni)

קינמון מוזכר בכתבים עתיקים מימי הפרעונים המתוארכים לשנת 2000 לפני הספירה, במקרא מצוין כי הקינמון היה אחד מהקטורות בהם השתמשו בבית המקדש. היסטוריונים מערכים כי הקינמון שהיה בשימוש בעת העתיקה מקורו מסין (קסיה). דרך נמל אלכסנדריה הגיע הקינמון לאירופה. בגלל ערכו הרב הקינמון היה מוגש כתשורה למלכים, בני אצולה ושליטים. קינמון שימש בטקסים פולחניים, טקסים דתיים הוסף למדורות שהובערו לכבוד מתים, הקיסר נירון הורה לשרוף קינמון בהלווית אישתו בשנת 65 לספירה.

ברפואות טבעיות ומסורתיות שמקורן במזרח משתמשים בקינמון ל"חמם" את הגוף כאשר האבחנה שמקור החולי הוא בחדירה של קור אל תוך הגוף. קינמון נחשב לתבלין מאוד מחמם וברפואה הסינית הוא נחשב כמחזק את צ'י הלב והכליות. לכן, הוא מתאים לטיפול במצבי קור, כמו הצטננויות, מחלות חורף ולחיזוק של הכליות. ממריץ את מחזור הדם ומסייע במצבים של ידיים ורגליים קרות. שימושים מסורתיים נוספים כוללים הקלה על כאבי שיניים, כאבי ראש, בעיות עיכול שונות, מחלות ויראליות וחיידקיות וכאבי מפרקים.

המחקר המודרני מצא כי הקינמון מכיל רכיבים ייחודים כגון: Aromatic aldehyde 3-phenyl-2(E)-propenal, cinnamic acid ו- cinnamaldehyde המסייעים בהתמודדות עם מצבי בריאות שונים.

Cinnamaldehyde הוא רכיב בעל פעילות הדומה לפעילות הורמון האינסולין המופרש על ידי הלבלב. רכיב זה מסייע לאיזון רמות הסוכר בדם על ידי עידוד כניסת סוכר הגלוקוז לתאים באמצעות הפעלת קולטנים בדופן התא, הפחתת ספיגת סוכר מהמעי לדם והגברת הפרשת האינסולין הטבעי.
מטא-אנליזה שהתפרסמה בשנת 2013 כללה ניתוח של  10 מחקרים שבדקו את יעילות הקינמון בטיפול בסוכרת. הסקירה כללה 543 משתתפים חולי סוכרת סוג 2. תוצאות המחקר הראו כי צריכת קינמון במינון של 120 מ"ג ועד 6 גרם ביום למשך לפחות 4 שבועות הורידה את רמות הגלוקוז בצום, הביאה לירידה ברמות הכולסטרול "הרע" מסוג LDL ולעליה ברמות הכולסטרול "הטוב" מסוג HDL.

איזון רמות הגלוקוז ושיפור במדדי שומני הדם מפחיתים סיכון להתפתחות מחלות לב וכלי דם ותומכים באיזון לחץ הדם במצבי יתר לחץ דם. נוגדי החמצון המצויים בקינמון עשויים להקנות אפקט מגן בפני חמצון של שומני הדם, כלי הדם איברים ורקמות שונות בגוף.
הגברת התגובה לאינסולין ואיזון הסוכר בדם תורמים לירידה בהיקף המותניים והפחתת הסיכון להשמנה בטנית המקושרת להפרשה מוגברת של אינסולין. ויסות ספיגת הסוכר ממערכת העיכול לדם מסייעת לתחושת שובע לזמן ממושך יותר ולתמיכה בתהליכים של ירידה במשקל.

הפעילות נוגדת החמצון, השיפור בכניסת סוכר הגלוקוז לתאי המח והשיפור בסירקולצית הדם שמיוחסים לצריכת הקינמון מסייעים להגנה על המח מפני תהליכי ההזדקנות הטבעיים ומפני ירידה קוגניטיבית. בנוסף, לרכיבים הפעילים של קינמון פעילות נוגדת דלקת המתבטאת בירידה ברמות של סמן דלקתי מסוג CRP בעיקר הודות להפחתת העקה החמצונית בגוף.

כיצד משתמשים?

  • תה: השריה של קליפות הקינמון במים רותחים במשך 15 דקות. כדאי להוסיף צמחי תבלין נוספים כגון זנגוויל, נענע או כל תבלין אחר
  • אבקה: לתיבול מזונות שונים ולפיזור בכוס הקפה
  • כתוסף תזונה: כמוסות המכילות מיצוי תיקני של הקינמון

תוכלו ליהנות מקינמון באופן קבוע במטבח, הוסיפו אתו לתבשילים שונים, למאפים, למרקים, לדייסות  וכתחליף להמתקה.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    גינקו בילובה גינקו בילובה

    גינקו בילובה

    תמצית עלי גינקו בילובה 40 מ"ג
     171.30
    יומי ברזל COMFORT

    יומי ברזל COMFORT

    אבקה המכילה ברזל בתוספת ויטמין C
     137.60
    Energy Complex

    אנרג'י קומפלקס

    4סוגי תמציות ג'ינסנג בשילוב תמצית מאקה
     156.20
    כתבה
    ויטמין D והגנה מקורונה

    האם ויטמין D הוא שחקן חשוב בהגנה מוירוס הקורונה?

    ויטמין D מוכר בשל תפקידו בספיגת סידן ובבריאות העצם, אך יש לו עוד מגוון תפקידים בגוף. הוא חשוב לתפקוד מערכת החיסון, ומחקרים מצביעים על תפקידו בהגנה מוירוסים נשימתיים. כתבה שמרכזת את כל ההסברים וההמלצות.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    וידאו כתבה
    טיפול בדלקת מפרקים play

    מהן השיטות הטבעיות לטפל בדלקת מפרקים?

    דלקת פרקים היא אמנם מחלה כרונית, אך בעזרת טיפול נכון ניתן לשפר את איכות החיים של הסובלים ממנה. האם טיפול טבעי הוא יעיל?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    פרוביוטיקה לא רק לשלשולים

    פרוביוטיקה לא רק לשלשולים

    החורף מתקרב ומביא אתו את עונת המחלות והאנטיביוטיקה. למרות ההבנה הרפואית שיש להמעיט בנטילת תרופות אלה, מטעמים ידועים, השימוש באנטיביוטיקה עדיין בלתי נמנע במצבים רבים. ובמיוחד כשמדובר במבוגרים ובילדים
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    פוליפנולים מזון על

    פוליפנולים – הסוד של "מזונות העל"

    בעבר היה נהוג להשתמש במילים פשוטות כדי לתאר מזון; משביע, טעים, מזין וכד'. בשנים האחרונות כולם מחפשים את הערך המוסף, ה"בונוס", מה עוד אפשר לקבל ממזון מעבר לשובע, טעם או השלמת התזונה. תופעה זו הולידה את המונח "סופר פוד", או "מזונות על", מזונות שלכאורה טומנים בחובם סוד בריאותי נסתר. לאחד מה"סודות" האלה יש שם – קוראים לו פוליפנולים.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות