התימנים אוהבים אותו במרק, הפרסים אוכלים את עליו וההודים משלבים את צמח החילבה באבקת קארי וברטבים שונים. אבל לא חשוב איך תאכלו אותו – עם לחוח, עם נאן או בתה שלכם – העיקר שתאכלו, כי החילבה הוא הרבה יותר מסתם צמח טעים. לחילבה סגולות ריפוי שהתגלו כבר בימי מצרים העתיקה, הוא עשיר ברכיבים מזינים וחיוניים, שגם הופכים אותו לנוגד חמצון חזק. איזה רכיבים נוספים נוכל למצוא בצמח הזה? ביוטין, ויטמין A, ויטמיני B, ויטמין C, סיבים תזונתיים, ברזל, סידן, מגנזיום, מנגן, אלקלואידים, שהבולט שבהם הוא הטריגונלין, שגם אחראי לטעם ולריח של הצמח, פלבנואידים וחומצות אמינו.
החילבה – ובשמותיו העבריים גרגרנית יוונית או גרגרנית החילבה – הוא צמח חד שנתי הנפוץ מאוד בהודו, וגדל גם במזרח התיכון ובאפריקה. יש לו עלים ירוקים, פרחים לבנים קטנים ותרמילים המכילים זרעים קטנים בצבע זהוב-חום. יש לו ריח עז (שרמזים שלו צצים על הגוף אחרי האכילה…), המצרים העתיקים השתמשו בו להורדת חום, לטיפול בבעיות כליה ובמצבים של פגיעה בפוריות הגבר, וישנן עדויות כי מאוחר יותר, אצל היוונים והרומאים, השתמשו בחילבה למטרות רפואיות דומות. אצל הסינים משמש החילבה מאז ומתמיד לטיפול בבעיות עור ומחלות רבות אחרות, וגם כאן, באזור ארץ ישראל, הכירו את החילבה כבר בתקופות קדומות, ובימי הביניים השתמשו בו למצבים של שיעול ומחלות ריאה שונות, להכשות ולריפוי מרעלים.
אז כן, צמח החילבה הוא ממש חגיגה של בריאות, ותכף נספר על סגולותיו, אבל רגע לפני נציין שלא לכולם השימוש בו מומלץ. תוסף חילבה לא מומלץ לנשים בהיריון ובמקרים של מחלות כרוניות, מומלץ להיוועץ ברופא/ה לפני השימוש. מה עוד כדאי לדעת? צריכת חילבה עלולה לגרום לנפיחות ושלשול.
חילבה – סגולות הריפוי
מתקשים לאזן את רמות הסוכר?
מחקרים רבים מראים כי החילבה יכול לעזור בהורדה של רמות הסוכר ובאיזון רמות הסוכר בדם. ישנה תמיכה מחקרית ליכולת של החילבה לסייע באיזון רמות הסוכר ובהגברת הפרשת אינסולין. היתרון של צמח זה בהקשר של הסוכר קשור בין היתר לתכולת הסיבים התזונתיים. כמובן שלצד השימוש היומיומי בחילבה חשוב לשמור על תזונה מאוזנת ולבצע פעילות גופנית.
מניקות וחוששות שייצור החלב לא מספיק?
ברפואה האסייתית עלו על זה כבר מזמן – החילבה עשוי לסייע להגברת ייצור חלב אם, וגם כיום, במאה ה-21, ישנן נשים שנתקלת בקשיי הנקה בגלל מיעוט בייצור חלב ופונות לתוסף חילבה שיעזרו. תשאלו איך מסייע החילבה להגברת ייצור חלב אם – הוא עושה זאת בין היתר הודות לרכיב הדיוסגנין, זהו פיטואסטרוגן: תרכובת המזכירה את הורמון האסטרוגן וכחלק מפעילותה יכולה לסייע בהגברת ייצור חלב.
קשה לכם עם הדיאטה?
אם גם הבוקר קמתם בהחלטה שהיום זה היום (שבו תתחילו, שוב, את הדיאטה), אבל הרעב שוב שיבש לכם את התוכניות, אולי זה בדיוק הזמן שלכם לנסות את החילבה. מחקרים מראים כי בזכות התכולה הגבוהה של סיבים תזונתיים, החילבה יכול להגביר את תחושת השובע ולעזור באופן עקיף לווסת את צריכת המזון.
רוצים לשלוט ברמות הכולסטרול?
גם באגף הכולסטרול נרשמה לחילבה תרומה, ונראה כי צריכה של חילבה מסייעת להוריד מעט את רמות הכולסטרול הכללי, הטריגליצרידים ואת רמות הכולסטרול הרע (LDL). לכל זה תרומה להפחתת הסיכון לטרשת עורקים, התקפי לב ושבץ. החילבה הוא מקור עשיר לסיבים תזונתיים, שהם ככל הנראה תורמים להפחתת ההצטברות של הכולסטרול בעורקים.
רוצים להזין את השיער שלכם ברכיבים טובים?
זרעי חילבה והעלים של הצמח משמשים לעתים קרובות לטיפוח השיער, בעיקר בהודו, שם משתמשים בקרם חילבה כמתכון לצמיחת השיער, לשימור צבעו, למרקם משיי ולמניעת קשקשים. ישנם כמה מחקרים שמצביעים על כך שתוספי חילבה מסייעים לצמיחת שיער עבה, אולי הסיבה לכך היא שחילבה מכיל ברזל וחלבון שחשובים לבריאות השיער.
מחפשים צמח עם יכולות נוגדות דלקת?
גם בזה צמח החילבה עשוי לעזור. זרעי חילבה מכילים תרכובות נוגדות חמצון ונוגדות דלקת ממשפחת הפוליפנולים. פוליפנולים ידועים ביכולת שלהם להילחם ברדיקלים החופשיים וכך להפחית את הסיכון לנזק חמצוני שמעודד התפתחותן של מחלות כרוניות רבות. לכן צריכת חילבה עשויה לתרום למאבק ברדיקלים חופשיים.
נשים וחילבה:
אם אתן בגיל הפוריות ותסמיני הווסת שלכן קשים, צמח החילבה יכול להקל עליהם – בזכות האיזופלבון והדיוסגנין שבחילפה הפועלים כפיטואסטרוגנים (חומרים דמויים להורמון האסטרוגן). במחקר קליני שבו נבדקה השפעת צריכת זרעי חילבה על רמת הכאב בזמן הווסת, נמצא כי בסוף הטיפול בחילבה דיווחו הנשים על ירידה בכאב. החילבה מסייע גם לנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר – בזכות אותם רכיבים הדומים לאסטרוגן שעוזרים להפחית את התסמינים.
גברים וחילבה:
סגולות החילבה כמסייע להגדלת רמות הטסטוסטרון בגוף, הגברת הליבידו והגברת הפריון אצל גברים ידועות עוד מתקופת מצרים העתיקה, וגם היום עדיין עושים בחילבה שימוש למטרות אלה.
רוצים לעשות שימוש ביתי בחילבה? זה קל, קבלו מתכון
החומרים:
- 1 כף אבקת זרעי חילבה טחונים
- 2 כוסות מים
- מלח לפי הטעם
- לימון לפי הטעם
- 1 עגבנייה
- אפשר להוסיף קצת סחוג, אם רוצים
מה עושים?
- משרים את אבקת החילבה במים לכמה שעות (לפחות שלוש)
- מסננים את הנוזל מהחילבה, ואת העיסה שנותרה מעבירים למעבד מזון
- טוחנים את עיסת החילבה תוך הוספת מעט מים בהדרגה, עד שמקבלים תערובת אחידה ומוקצפת
- מגרדים את העגבנייה אל תוך הקציפה, מוסיפים מלח, לימון וסחוג ומערבבים
- בתיאבון!
רוצים מאוד לנסות את החילבה, אבל יש לכם בעיה עם הריח? נסו לצרוך אותו בתוסף תזונה. ישנם תוספי חילבה שלא מפרישים ריח בעת השימוש בהם.