חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

ג'ינג'ר: הסגולות והיתרונות הבריאותיים של שורש הג'ינג'ר

ג'ינג'ר (Ginger), בעברית זנגביל, מוכר כתבלין בכל רחבי העולם. השימוש בו נפוץ בעולם הקולינריה, הקוסמטיקה וכצמח מרפא כמעט בכל רפואה טבעית מסורתית, מרפואות המזרח ועד לנטורופתיה ולרפואה המערבית המודרנית. רכיביו הייחודיים נחקרים בשל סגולותיהם הרפואיות. על כל אלה ועוד במאמר.
שרון צור
שרון צור · נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
  • פרסום 20.08.2023
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
יתרונות שורש ג'ינג'ר

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ג'ינג'ר הוא תבלין בעל טעמים ייחודיים, ודי בחתיכה קטנה ממנו כדי להעשיר את טעמם של מאפים ותבשילים

  2. 2

    לג'ינג'ר פעילות מחממת כך שמסייע בחורף לחמם את הגוף ולהזרים דם לגפיים

  3. 3

    חז"ל המליצו על לעיסת שורש הג'ינג'ר להקלה במקרים של ריח פה מבאיש ולבעיות עיכול. את הג'ינג'ר אפשר למצוא גם בתוספי תזונה

מה הוא ג'ינג'ר ולמה הוא משמש?

ג'ינג'ר הוא צמח השייך למשפחת העשבוניים, ממשפחת הזנגביליים (Zingiberaceae). ג'ינג'ר הוא צמח רב שנתי המתנשא עד לגובה של מטר. השימוש הוא בקנה השורש, הצומח מתחת לפני האדמה. מוצאו כנראה מסין, ביערות של דרום אסיה ומשם התפרש כבר בימי קדם להודו ולרחבי העולם. ג'ינג'ר שייך למשפחה בוטנית הכוללת את הכורכום ואת הפלפל האנגלי. בעולם מוכרים כיום כ-50 זנים של ג'ינג'ר, הנבדלים אחד מהשני במידת החריפות ובמרקם. השורש נאסף לאחר שהחלקים העליונים של הצמח מתייבשים. מרבית הג'ינג'ר המגודל בעולם הוא בהודו, סין, נפאל, אינדונזיה, ניגריה ותאילנד.

פירוש השם הלטיני Zingiber הוא "גוף עם קרן", כנראה הגיע מצורת השורש. משורש הג'ינג'ר ניתן להפיק מגוון חומרים ורכיבים לשימושים שונים. שורש טרי – ניתן לאכול טרי, בתבשילים ולחלוט במים חמים למשרה. ייבוש השורש – ייבוש השורש הוחל עוד בימי קדם על מנת לשמר את הג'ינג'ר לשימוש עתידי. כיום ניתן למצוא שורש ג'ינג'ר מיובש חלקית לאכילה, ובמקרים מסוימים הוא נמכר גם כ"פרי מיובש" כשהוא עטוף בסוכר. ייבוש השורש מאפשר טחינה שלו לאבקה המשמשת כתבלין נפוץ ברחבי העולם, בעיקר במטבח ההודי, התימני, הפרסי והאסייתי אך גם ברחבי אירופה ואמריקה. הג'ינג'ר מתבל מאכלים, תבשילים ואף מאפים כגון: עוגיות ג'ינג'ר ודובשניות. טעמו העשיר והייחודי וריחו העז הקנו לו מקום מרכזי בתערובות תיבול כגון: קארי, תבלינים הודיים, תימניים, סיניים, יפניים, מטבחי ערב ואפריקה. במזרח אירופה וצפון אמריקה מתבל הג'ינג'ר מאפים ועוגות. ג'ינג'ר משמש בהכנת תבשילים, מרקים ודגים, ובמזרח כובשים ומתסיסים אותו כתוספת לסושי ולמאכלים אחרים.  

ג'ינג'ר משמש להכנת משקה בשם "ג'ינג'ר אייל" – סירופ המשמר בתוכו ג'ינג'ר ומבנה סוכרי שמשמש כתמצית טעם וסירופ לשימוש פנימי. הג'ינג'ר עשיר בחומרים שומניים נדיפים, ומשורש הג'ינג'ר מופק שמן אתרי המשמש לעיסוי. נעשה בו שימוש בתכשירי קוסמטיקה, משחות לכאבי שרירים ומפרקים ולתמיכה במערכת העיכול.

שימוש רפואי ומסורתי בשורש הג'ינג'ר מתועד עוד מלפני כ-2000 שנה. תיעודיים ראשוניים לשימוש בשורש מופיעים בכתבים עתיקים סיניים והודיים. ביוון העתיקה, הרופא היווני דיוסקורידס שחי ופעל במאה הראשונה, תאר את שורש הדיוסקורידס כצמח מרפא להקלה על כאבי בטן ותסמינים עיכוליים. השפעתו המחממת מסייעת למערכת העיכול בעיכול המזון ובהקלה על גזים ונפיחות. בתלמוד הבבלי על פי חז"ל, שימש ה"זנגבילא" כאמצעי להקלה על ריח פה. בימי הביניים, שימש שורש הג'ינג'ר למגוון תחלואות: שיפור "כוח הגברא", בעיות עיניים, להקלה במצבים של שיעול וליחה, כאבי גרון, מחלות חורף ועוד.

מהן הסגולות המיוחסות לשורש ג'ינג'ר?

ברפואה האיורוודית (הודית), מאמינים כי שורש הג'ינג'ר בעל סגולות רבות המשפיעות על מערכות הגוף השונות. שורש הג'ינג'ר מכיל תרכובות פנוליות ואנטוציאנינים כשהעיקרי או הנחקר מביניהם הוא הג'ינג'רול. לרכיבים אלה מגוון פעילויות הכוללות: פעילות נוגדת דלקת, נוגדת חמצון, הקלה על בחילות והקאות ופעילות אנטי בקטריאלית.  

  • שלד ומפרקים: לג'ינג'רול ולרכיבים נוספים בשורש הג'ינג'ר פעילות נוגדת דלקת, המקלה המצבים של דלקת מפרקים (Arthritis), גידים וכאבי שרירים, באמצעות בליעה של מיצוי השורש, ובאמצעות מריחה חיצונית של תערובת או משחה שמכילה שמן אתרי של ג'ינג'ר.  
  • לב וכלי דם: לג'ינג'ר פעילות מחממת, המשפרת בין היתר את זרימת הדם ומסייעת במקרים של לחץ דם נמוך וקור בגפיים. נוגדי החמצון בג'ינג'ר, בעלי פעילות שמגנה על כלי הדם מפני היווצרות של פגיעות בדפנות כלי הדם, על ידי חמצון של שומנים ורדיקלים חופשיים והפחתה של תהליכי קרישיות דם מואצים. 
  • סינדרום מטאבולי: ג'ינג'ר ורכיביו נחקרו רבות ונבחנה השפעתם על רמת שומני הדם ורמות הגלוקוז. במחקרי מעבדה, נצפתה ירידה בערכי שומני הדם ובמשקל הכללי בחיות המעבדה, אך במחקרים על בני אדם התוצאות לא היו מובהקות. עם זאת, במחקרים על חולי סוכרת סוג 2 נצפתה ירידה קלה ברמות הגלוקוז בצום וברמת ההמוגלובין המסוכרר.  
  • מחלות חורף: ג'ינג'ר משמש מזה אלפי שנים למניעה, טיפול והקלה במקרים של מחלות חורף, מחלות וירליות ומחלות של דרכי הנשימה. לרכיבים הפעילים בכורכום, פעילות נוגדת וירוסים וחיידקים, ברפואה המסורתית משתמשים בג'ינג'ר להורדת חום. ההשפעה המחממת של הג'ינג'ר סותרת את ה"רוח הקרה" הנכנסת לגוף, ובכך מאזנת ומטפלת במקרים של התקררות. 
  • מערכת העיכול: שורש הג'ינג'ר מקל על מגוון תחלואות ותסמינים במערכת העיכול. סיבי הג'ינג'ר סופחים רכיבים המסוגלים לגרות את רירית הקיבה ולגרום לנפיחות, אי נוחות ותחושת מלאות. ההשפעה המחממת מסייעת לפעילות מערכת העיכול במגוון מצבים, ומסייעת למערכת עיכול שאיננה פועלת בצורה אופטימלית. הפנולים והג'ינג'רול נוגדי דלקת, ומסייעים בהקלה במצבים של גסטריטיס (דלקת ברירית הקיבה) וזיהומי מעיים הכוללים זיהומי חיידקיי וטפיליי מעיים. רכיבי הג'ינג'ר מסייעים בהקלה על בחילות, וכיום קיים שימוש נרחב בכמוסות המכילות מיצוי של ג'ינג'רול, בשילוב ויטמין B6 להקלה בבחילות השכיחות בתחילת ההיריון' ולהקלה בבחילות והקאות כתוצאה מטיפולים כימותרפיים. סיבי הג'ינג'ר מזינים ומחזקים את חיידקי המעיים הטובים, עילת זאת מכונה פרה-ביוטית.

בארון המטבח שלנו קיים תבלין בעל פוטנציאל לשמירה על בריאות הגוף, העשוי להקל במגוון מצבים בריאותיים. שלבו את הג'ינג'ר במטבח הביתי. במצבים מסוימים מומלץ לצרוך תמצית תקנית של ג'ינג'ר בצורת תוסף תזונה, אצל אנשים שאינם אוהבים את טעם הג'ינג'ר או ששורש איכותי אינו זמין להם. נטילה של תוסף מסייעת למקסם את הצריכה של הרכיבים הפעילים.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    יומי מולטי ויטמין בטעם פטל

    יומי מולטי ויטמין בטעם פטל

    סוכריות ג'לי ללעיסה עם 8 ויטמינים ומינרלים
    כשר פרווה למהדרין
     105.80
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    כמוסות המכילות מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     181.40
    יומי מולטי פלוס

    יומי מולטי פלוס

    סוכריות ג'לי ללעיסה עם 18 ויטמינים ומינרלים
    כשר פרווה למהדרין
     110.80
    מנופם מנופם

    מנופם

    כמוסות המכילות קוהוש שחור, שיח אברהם ותמציות צמחים נוספות
     174.40
    כתבה
    קוביות בבטן

    קוביות בבטן – כך תחטבו את הבטן שלכן

    חיטוב הגוף וחשיפת הקוביות בבטן מהווה יעד למתאמנים רבים. חיטוב מתייחס ליחס בין מסת השריר למסת השומן, כלומר ככל שמסת השריר גבוה יותר ומסת השומן נמוכה יותר נראה יותר מחוטבים. יחד עם זאת, ירידה מהירה במשקל ללא תוכנית אימונים ותזונה מתאימה עלול להוביל לאיבוד מסת שריר, פציעה ושלל נזקים. אז מה צריך לעשות כדי להראות מחוטבים? איזה אימון אידאלי לחשיפת הקוביות?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    פרופוליס

    פרופוליס: האנטיביוטיקה של הטבע

    הצטננות, שפעת, מחלות עור ואפילו מחלות חניכיים: כיצד פרופוליס נלחם בחיידקים, מחטא, מחזק את המערכת החיסונית, ומסייע בשמירה על הבריאות
    דוד גבאי ·רוקח מוסמך, אלטמן
    כתבה
    אנמיה - סיבות, תסמינים וטיפול

    אנמיה – סיבות, תסמינים וטיפול

    אנמיה היא מצב רפואי המתרחש במצב בו נוצר בגוף חסר בתאי דם אדומים או המוגלובין, החלבון הנושא את החמצן בזרם הדם. פעולת נשיאת החמצן מתאפשרת באמצעות 4 אטומי ברזל הנמצאים במבנה ההמוגלובין, וייצורו תלוי בין היתר גם בכמות נאותה של ברזל בגופינו. אנמיה, מכל סיבה שהיא, עלולה להביא עמה קשת רחבה של תסמינים אשר רובם נובעים מירידה ביכולת נשיאת החמצן בגוף, ובראשן עייפות, חולשה, נשירת שיער וקוצר נשימה
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    גדילן מצוי

    גדילן מצוי: כל מה שצריך לדעת על הקוץ שמועיל לבריאות

    גדילן מצוי הוא קוץ בעל פריחה סגולה שנמצא בשולי הדרך. אתם מכירים אותו, רק שלא בטוח שאתם יודעים מהן הסגולות המיוחדות שלו, וכיצד הוא משפיע על הבריאות באופן כללי ועל הכבד בפרט
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות