מי אתה, ג׳ימנמה?
ג׳ימנמה הוא צמח מטפס, שאורך גבעוליו מגיע עד לכשמונה מטרים. מקור השימוש הרפואי בעלי ג׳ימנמה הוא ברפואה הודית מסורתית – איור וודה – בה עלי ג׳ימנמה משמשים לטיפול ב״שתן מתוק״, כינוי למחלה המוכרת לנו כסוכרת. משמעות השם ההינדי ״גורמר״ (Gurmar) היא ״הורס הסוכר״; השם מרמז על יכולתו של ג׳ימנמה להפחית חשק למתוקים ולהפחית רמות סוכר בדם, בכך הוא מסייע במצבי סוכרת ועודף משקל (1-2).
עלי ג׳ימנמה – למה זה טוב?
תכונותיהם ופעילותם הרפואית של עלי ג׳ימנמה מיוחסות להימצאותם של רכיבים בשם חומצות ג׳ימנמיות, בעלי מבנה כימי של סאפונינים, וכן רכיב פפטידי (חלבון) בשם גורמרין(1,3). תמציות עלי ג׳ימנמה ורכיבים אלו הדגימו במחקרים שונים פעילות המפחיתה רמות סוכר (גלוקוז) בדם(4-6), מפחיתה רמות שומנים בדם(7-9), ומפחיתה תשוקה למתוק ואת היכולת לטעום טעם מתוק(4,10,11).
ממחקרים עולה שהפחתת רמות הסוכר בדם ככל הנראה נובעת מהפחתת ספיגת סוכר הגלוקוז במעי אל הדם(12-13), עידוד התחדשות רקמות תאי בטא בלבלב(14-17) ועידוד הפרשת ההורמון אינסולין מתאי הלבלב, שנדרש לתיווך והכנסת גלוקוז לתוך תאי הגוף לצורך ניצול אנרגיה(5,18-19).
הפחתת רמות השומנים בדם, ככל הנראה נובעת מעידוד פינוי כולסטרול דרך הצואה(20-21), וייתכן שאף באמצעות הפחתת ספיגת שומנים מלכתחילה(22).
הפחתת התשוקה למתוק והיכולת לטעום את הטעם המתוק נגרמת מהיקשרות של החומרים הפעילים בעלי ג׳ימנמה אל קולטני הטעם המתוק בלשון. ממחקרים עולה קשירה שחוסמת את היכולת של סוכר להיקשר לקולטנים אלו, וקורית רק במגע ישיר של תמצית עלי הצמח עם הלשון – כלומר, בצריכת תמציות נוזליות בלבד, ולא בצריכת כמוסות. ההשפעה היא זמנית והפיכה, נמשכת בין שעה אחת לשלוש שעות.(4,10-11,23-25)
תכונות אלו הופכות עלי ג׳ימנמה לטיפול מסורתי בסוכרת ובעודף משקל שנלווה לעמידות באינסולין; טיפול שנמצא יעיל גם במחקרים מודרניים:
במחקר קליני מבוקר שנערך בקרב חולי סוכרת סוג 1 (סוכרת תלויית-אינסולין) שנטלו 400 מ״ג תמצית עלי ג׳ימנמה ביום, נצפתה הפחתה של כ-50% בדרישה להזרקת אינסולין. רמות הגלוקוז בצום בדמם של הנבדקים פחתו בכ-35%, וכן נצפתה ירידה גם בערכי ההמוגלובין המסוכרר (HbA1c) ושומני הדם (כולסטרול וטריגליצרידים). משך הטיפול באמצעות תמצית עלי ג׳ימנמה במחקר זה נע בין 6-30 חודשים.(5)
תוצאות דומות נצפו במחקרים קליניים מבוקרים נוספים שנערכו בקרב חולי סוכרת סוג 2 (שאינה תלויית-אינסולין). רמות הגלוקוז בצום וההמוגלובין המסוכרר בדמם של הנבדקים פחתו משמעותית לעומת ערכי הבסיס, לאחר 3-20 חודשי טיפול באמצעות תמצית עלי ג׳ימנמה. תוצאות אלו לא נצפו בקבוצת הביקורת, שקיבלה טיפול קונבנציונלי בלבד, של תרופות להפחתת רמות הסוכר בדם. בקרב הנבדקים שצרכו ג׳ימנמה גם רמות שומני הדם פחתו, ואילו רמות ההורמון אינסולין בצום ולאחר ארוחה עלו משמעותית. מצבם של הנבדקים בקבוצת הג׳ימנמה השתפר כל כך, עד שחלקם הגדול הפחית את השימוש בתרופות קונבנציונליות, ואף הפסיקו את הטיפול התרופתי לגמרי והמשיכו רק בנטילת ג׳ימנמה.(6,26)
במחקרים קליניים נוספים שנערכו בקרב חולי סוכרת שסבלו מעודף משקל, נצפתה ירידה במשקל ובמדד BMI, בעקבות צריכת תמצית עלי ג׳ימנמה במשך 8-12 שבועות.(27-28)
איך אפשר לצרוך ג׳ימנמה?
עלי ג׳ימנמה מוכרים ע״י משרד הבריאות בישראל כתוסף תזונה. ניתן לרכוש תמציות של ג׳ימנמה ללא צורך במרשם בבתי טבע ובבתי מרקחת, כתוספי תזונה בפורמטים שונים:
- עלים יבשים לחליטה – עקב טעמו המר של הצמח, שימוש זה פחות פרקטי ואפשרי להתמדה.
- טינקטורה – תמצית נוזלית – זהו פורמט הנטילה היעיל ביותר להפחתת תשוקה למתוק, באמצעות טפטוף על הלשון. ככל הנראה, שינוי שנגרם ביכולת לחוש את הטעם במתוק באופן זמני, הוא זה שמסייע להפחתה בחשק לצרוך מתוקים.(1,4,10-11,23-25)
- כמוסות המכילות תמצית יבשה של עלי ג׳ימנמה, המתוקננת להכיל לפחות 75% חומצה ג׳ימנמית – צורת הנטילה שבה נעשה שימוש במחקרים קליניים(1,5,6,26-28) ונחשבת נוחה יותר להתמדה, עקב טעמו של הצמח והשפעתו על קולטני הטעם במגע ישיר.(1,4,10-11,23-25)
חשוב לדעת – השפעתה הרפואית המלאה של צריכת עלי ג׳ימנמה מגיעה לידי ביטוי בשימוש ממושך של מספר חודשים עד שנה.(1)
על אנשים שנוטלים תרופות להפחתת רמות הסוכר בדם יש להיוועץ עם הרופא המטפל וגורמים מקצועיים לפני תחילת השימוש בג׳ימנמה, ולנטר את ערכי הסוכר בדם במהלך השימוש המשולב בצמח עם התרופה, כדי להימנע מהיפוגליקמיה – ירידה ברמות הסוכר בדם, מעבר לרמות הרצויות.(5,6,26,29)
צריכת צמחים עשירים ברכיבים סאפונינים, כמו ג׳ימנמה, עלולה לגרום במינון גבוה לתופעות עיכוליות כמו בחילות, הקאות ולהפרעה בספיגת שומנים ו-ויטמינים מסיסי שומן (A, D, E, K) מהמעי.(1,3,20,30,31) לכן, מוטב להרחיק בין זמני נטילת תמציות ג׳ימנמה לבין נטילת תוספי תזונה אלו, כשעתיים לכל כיוון.(1)