מי אתה, שיזף סיני?
שיזף תרבותי הקרוי גם שיזף סיני, הוא עץ או שיח נשיר, המתנשא לגובה של עד 12 מטרים. פירות השיזף הם ענבה מוארכת, אשר בבשלותם הם בעלי קליפה מקומטת בצבע אדמדם-חום ובעלי טעם מתוק. מקור השימוש הרפואי בפירות שיזף סיני הוא, כפי שמרמז שמו, ברפואה סינית מסורתית. משמעות שמו הסיני Da Zao היא ״תמר גדול״, עקב הדימיון בין פרי זה לבין תמר, אף על פי שאין קשר בוטני בין השניים. לצורך שימוש רפואי אכן ישנה עדיפות, כפי שמרמז השם הסיני, לפירות גדולים ואדומים. השימוש המסורתי שנעשה בהם הוא לטיפול בעייפות, אי שקט, הפרעות שינה ולחיזוק הצ׳י המגן (Wei Qi), מונח ברפואה סינית שמקביל, במובנים מסויימים, לתפקודים של מערכת החיסון.(1-2)
שיזף סיני – למה זה טוב?
שיזף סיני הוא פרי מזין, שמכיל בין היתר ויטמין C, ויטמינים מקבוצה B, קרוטנואידים (חומרי מוצא לייצור ויטמין A), פלבונואידים, טאנינים, רב-סוכרים (פוליסכרידים), חומצות שומן ועוד.(1,3) בין הסגולות והפעילויות הרפואיות שתמציות מפירות הצמח ורכיבים שבודדו משיזף סיני הציגו במחקרים:
- תכולת הויטמין C, טאנינים ופוליסכרידים ככל הנראה מקנה לפרי תכונות נוגדות חמצון,(4) שבמחקרים שנערכו בבעלי חיים, הדגימו הגנה מפני רעילות לכבד.(4-7)
- הפעילות נוגדת החמצון הדגימה גם השפעה המגנה על מערכת העצבים מפחיתה נזק איסכמי (עקב מחסור בזרימת דם – כמו למשל במקרה של שבץ),(8) משפרת זיכרון(9) ומרגיעה חרדה.(10-12)
- תכולת הסיבים והסטרולים הצמחיים שבפרי עשויה לעודד הפחתה בשומני הדם.(13)
- תמציות הפרי הדגימו פעילות המעכבת גדילת תאים סרטניים(4,14,15) וכן פעילות נוגדת זיהום, הקוטלת חיידקים.(5,16)
- במחקר שנערך בקרב חולדות שסבלו מלחץ דם גבוה, נצפתה ירידה בלחץ הדם ומהירות הדופק בעקבות צריכת תמצית פירות שיזף סיני.(17)
- למרבה הצער, עדיין לא נערכו מחקרים קליניים מודרניים שיתמכו ויגבו את כל הפעילויות המדוברות. עם זאת, במחקרים קליניים שונים, בעקבות נטילה של אבקת פרי שיזף סיני מיובש נצפה שיפור בעצירות ובתסמינים הנלווים לה, כגון תחושת נפיחות בטנית, כאבי בטן וירידה בתדירות היציאות.(18)
- במחקרים קליניים נוספים, נצפה שיפור בפרופיל השומנים בדם, בעקבות צריכת אבקת פרי שיזף סיני מיובש: הפחתה מתונה בסך הכולסטרול הכללי וכן ירידה בערכי כולסטרול מסוג LDL בדם, ללא שינוי בערכי כולסטרול מסוג HDL.(13)
- במחקר נוסף שנערך בקרב חולי סוכרת מסוג 2, נצפתה הפחתה בעמידות להורמון אינסולין ועליה ברגישות התאים להורמון אינסולין. זאת בנוסף לירידה ברמות השומנים מסוג טריגליצרידים בדם ועליה ברמות הכולסטרול מסוג HDL, ללא השפעה על סך הכולסטרול הכללי בדם או הכולסטרול מסוג LDL.(19)
איך אפשר לצרוך שיזף סיני?
זרעי פירות שיזף סיני מוכרים על-ידי משרד הבריאות בישראל ומותרים לשיווק כתוסף תזונה. אפשר לרכוש עץ שיזף סיני במשתלות ולגדל אותו בגינה הביתית, או לרכוש את הפירות הטריים מחקלאים וירקניות. הפירות יכולים להיאכל טריים, מיובשים, מבושלים או משומרים בסוכר או חומץ. השימוש המסורתי ברפואה סינית הוא בפירות מיובשים.(1,4) ניתן לרכוש תמציות של פירות שיזף סיני מיובשים, ללא צורך במרשם, בבתי טבע ובבתי מרקחת, כתוספי תזונה בפורמטים שונים. ברוב המחקרים הקליניים נעשה שימוש באבקת הפרי המיובש, שניתן לצרוך כתוסף תזונה.(13,19) הודות לטעמו המתוק של הפרי, ניתן לצרוך אותו גם כתמצית נוזלית.(18)