חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מהו ליבידו, מה משפיע עליו וכיצד הוא משפיע עליכם?

ירידה בחשק המיני מתרחשת מעת לעת בקרב נשים וגברים. יחד עם זאת, חשק מיני נמוך הנמשך תקופה ארוכה עשוי להצביע על מגוון בעיות ולעורר דאגה. ירידה בחשק המיני עלול להיגרם מבעיות במערכת הזוגית, תקופות לחץ או עומס, אך גם משינויים הורמונליים. מהם הגורמים שפוגעים בחשק המיני? וכיצד ניתן לשפרם?
דניאל בן חפר
דניאל בן חפר · דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
  • פרסום 16.01.2022
  • עדכון 04.12.2024
  • 6 דקות קריאה
מהו ליבידו

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    אובדן חשק מיני מהווה בעיה שכיחה המשפיעה על נשים וגברים בשלבים מסוימים בחייהם, מושפע מירידה במצב הרוח, עייפות, בעיות במערכת היחסים, הזדקנות ובעיות בריאותיות שונות

  2. 2

    חשק מיני מושפע מאוד ממצב פיזיולוגי ומנטלי, וכיום המדע מכיר בחשיבות חיי המין כחלק מבריאותנו הכללית ומאיכות חיינו

  3. 3

    צמח הג'ינסנג נכלל בין צמחי המרפא הוותיקים ביותר המשמשים לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני. עדויות ממחקרים תומכות כי ג'ינסנג עשוי לשפר את ספירת הזרע ותנועתו, ונשים בגיל המעבר עשויות להנות משיפור בגירוי המיני

מהו ליבידו?

ליבידו הוא מונח המשמש בדרך כלל לתיאור דחף מיני או רצון לפעילות מינית. ארגון הבריאות העולמי (WHO-World Health Organization) קובע כי בריאות מינית היא מצב של רווחה גופנית, רגשית, נפשית וחברתית ביחס למיניות. יתרה מכך, כיום רופאים מודרניים מכירים בחשיבות החשק המיני כאחד הפרמטרים המרכזיים לבריאות כללית ואיכות חיי האדם.

ליבידו נתפס כגורם ביולוגי, ככוח חשוב באבולוציה עם מטרה ברורהלדחוף מינים להתרבות ולהעביר את החומר הגנטי שלהם הלאה לדורות הבאים. אך, החשק המיני של כל אחד מאיתנו שונה ואין כזה דבר ליבידו "נורמלי", החשק המיני משתנה מאוד מאדם לאדם ואפילו עבור אותו אדם בהתאם להעדפותיו ולנסיבות חייו. למרות שדחף מיני בבסיסו בעל אופי ביולוגי, חשק מיני הוא מאוד מנטלי ומושפע מסביבתנו ומתרבותנו. לכן, ניתן להשפיע על מאפייניו לטובה ולרעה.

אילו גורמים נפוצים משפיעים על ליבידו לטובה ולרעה? ומה ניתן לעשות?

  1. מצב מערכת היחסים: חשק מיני מופחת עלול להיגרם מבעיות במערכת הזוגית והשאלה הראשונה שיש לשאול היא האם אני מאושר במערכת היחסיים שלי? סכסוך לא פתור, ויכוחים תכופים, תקשורת לקויה, קושי לסמוך אחד על השני, ספקות, דאגות ובעיות בתחומים אחרים ביחסים עלולים להשפיע לרעה. אם את.ה או הפרטנר שלך לא מרוצים מחיי המין, מומלץ לפנות לייעוץ מקצועי וללמוד על מיומנויות תקשורת, טכניקות מיניות שונות ולנסות לפתור בעיות בסיסיות יחדיו. 
  2. לחץ ועבודה מרובה לעומת שלווה ונחת: תקופות מתח המלוות בחרדה ותשישות גורמות לעליה בהורמוני הלחץ, עלייה קבועה זו יכולה לפגוע ולהפחית את התשוקה והתגובה המינית. חיינו המודרניים מתאפיינים בקריירה, חוסר זמן, דרישות מרובות בעבודה ובמטלות הבית, שלא משאירות תמיד מספיק זמן לאינטימיות ולסקס. אך, כאשר מתרחש ההפך הגמור ואנו נמצאים בחופשה שלווה המפנה זמן איכותי עם בן.בת הזוג לרוב החשק המיני יעלה. רמות לחץ נמוכות יותר לאורך זמן מקושרות לבריאות נפשית ולהגברת החשק המיני.
  3. נשים, מעגלי ביוץ ואמצעי מניעה: מבחינה הורמונלית נשים בדרך כלל יחוו את שיא הליבידו, שיא התשוקה המינית רגע לפני הביוץ. לעומתן, נשים המשתמשות באמצעי מניעה באופן קבוע לרוב יחוו פחות תנודות בחשק המיני, כיוון שאמצעי המניעה משפיעים על רמות ההורמונים. כמו לדוגמה, גלולות למניעת היריון המכילות אסטרוגן לצד נגזרת דמוית פרוגסטרון, הגורמת להפחתת הפרשת הורמוני הביוץ, בשל מטרתם למנוע ביוץ ובכך למנוע כניסה להיריון. לכן, נראה כי אצל חלק מהנשים אמצעי מניעה כמו גלולות למניעת היריון יפחיתו את החשק המיני ולעומת זאת הפסקה בשימושן עשויה להוביל לעלייתו. 
  4. היריון, לידה והנקה: אובדן עניין במין נפוץ במהלך ההיריון, לאחר הלידה ותוך כדי הנקה. דיכוי הליבידו יכול לנבוע משינויים ברמות ההורמונים, תשישות, סדרי עדיפויות ובעיות שעלולות לצוץ בדימוי הגוף. בעיות אלו עשויות להשתפר עם חלוף הזמן, אך אם מצב זה ממשיך להפריע לך, מומלץ לפנות למטפלים מומחים בתחום ולרופא.ת נשים היכולים לסייע.
  5. הזדקנות: חשק מיני מופחת בהזדקנות ומקושר לרמות נמוכות יותר של הורמוני המין (הורמון המין הנשי – אסטרוגן ופרוגסטרון, והורמון המין הגברי – טסטוסטרון) ולבעיות בריאותיות הקשורות לגיל. ככל שגבר מזדקן, רמות הטסטוסטרון שלו יורדות בהדרגה. כמו כן, נשים בגיל המעבר חוות תסמינים רבים המושפעים משינוים ביצור ההורמונים בשחלות, רמות האסטרוגן מתחילות להשתנות בעוד שרמות הפרוגסטרון מתחילות לרדת בהתמדה. ירידה הורמונלית מקושרת לירידה בחשק המיני ופגיעה בתפקודו. מומלץ להתייעץ עם מטפלים ורופאים סביב בעיות הקשורות להזדקנות ולקחת בחשבון בעיות פיזיות שגורמת לסקס קשה או לא מספק, כמו: בעיות שפיכה, חרדת ביצוע, יובש בנרתיק וחוסר יכולת להגיע לאורגזמה.
  6. בעיות בריאותיות: אנמיה, תת פעילות בלוטת התריס, אי ספיקת כליות, דיכאון ומצבים בריאותיים נוספים עלולים להוביל לירידה בחשק המיני. בנוסף, נטילת תרופות מסוימות עלולות להוביל לירידה בליבידו כתופעות לוואי, כמו חלק מתרופות הנוגדות דיכאון. לעיתים ניתן לקבל טיפול תומך או לחילופין לשנות סוג טיפול תרופתי ולשמר ליבידו רצוי.
  7. פעילות גופנית: יותר מדי או מעט מדי עלול לגרום לאובדן החשק המיני. אנשים המתאמנים באופן קבוע לרוב יהיו בעלי ליבידו יציב וגבוה יותר, ככל הנראה הודות לשלל היתרונות הבריאותיים שבאים יחד עם ביצוע פעילות גופנית – הגברת  תחושת הביטחון, הפחתת לחץ ושיפור איכות השינה. הכנסת פעילות גופנית באופן קבוע יכולה להוות כלי ראשוני לשיפור ושימור הליבידו.

איך להעלות חשק מיני? – צמח הג'ינסנג להעלאת ליבידו

צמח הג'ינסנג מגיע מהמזרח הרחוק (סין, קוריאה וסיביר) ומצפון אמריקה, שם במשך אלפי שנים שורש הג'ינסנג מקושר לבריאות, הגברת עמידות ללחץ ולשיפור רווחה כללית. תחום המחקר הולך וגדל על ג'ינסנג ותומך בהשפעותיו המטיבות על המערכת המטבולית, הזיהומית ומערכת העצבים המרכזית. ג'ינסנג נודע כבעל פעילות אנטי דלקתית, מרחיב כלי דם ומראה ראיות מטיבות בדמנציה, סוכרת וזיהומים בדרכי הנשימה. באסיה, ג'ינסנג נכלל בין צמחי המרפא הוותיקים ביותר המשמשים לטיפול בהפרעות בתפקוד המיני וכיום מצטברות עדויות התומכות ביתרונותיו המיניים בקרב גברים ונשים.

כבר בשנת 1977 מחקר הנעשה בחולדות מעבדה הראה עדויות לכך שג'ינסנג עשוי לשפר את ספירת הזרע ותנועתו. מאז מחקרי חיות מעבדה נוספים הראו עדויות כי צורות ג'ינסנג אסייתי ואמריקאי מטיבות ומשפרות את החשק המיני ואף את ביצועי הסקס. מחקר קליני אקראי שנמשך 8 שבועות ונערך בקרב 118 גברים עם הפרעות זקפה קלות עד בנוניות, הראה שיפור בתפקודי הזקפה ופונקציות מיניות נוספות עם נטילת ג'ינסנג. כמו כן, ג'ינסנג מראה יתרונות מיניים בקרב נשים. מחקר קליני מבוקר בו השתתפו 28 נשים בגיל המעבר ונטלו כמוסות ג'ינסנג באופן יומי הראה שיפור בגירוי המיני. ייתכן שהשפעות אלו של הג'ינסנג אינן נובעות משינויים בהפרשת ההורמונים, אלא מהשפעות ישירות של הג'ינסנג, או מרכיבי הג'ינסנוסיד שלו על מערכת העצבים המרכזית ורקמות הגונדה (איברי הרבייהשחלות המייצרות ביציות ואשכים המייצרים תאי זרע). 

נאספות עוד ועוד עדויות ממחקרים על השפעותיו המטיבות בתחומים רבים ובניהם העלאת הליבידו. שימוש פומי לטווח קצר (עד 6 חודשים) בכמויות מומלצות, נראה כבטוח עבור רוב האנשים, בעוד ששימוש בקרב תינוקות, ילדים ונשים בהיריון או מניקות לא מומלץ. כמו כן, יש לוודא אינטראקציות עם תרופות מסוימות (לדילול דם, היפרלפדמיה, דיכאון ועוד). התייעצו עם רופא.ת המשפחה שלך או עם דיאטנ.ית קליני.ת וביחד תוכלו לקבל החלטות מושכלות משותפות לשיפור הליבידו.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    40% הנחה
    יומי מולטי ויטמין בטעם ענבים

    יומי מולטי ויטמין בטעם ענבים

    סוכריות ג'לי ללעיסה עם 8 ויטמינים ומינרלים
    כשר פרווה למהדרין
     63.48 105.80
    25% הנחה
    מנופם מנופם

    מנופם

    כמוסות המכילות קוהוש שחור, שיח אברהם ותמציות צמחים נוספות
     130.80 174.40
    25% הנחה
    פלקסיטול משחה לשפתיים פפאיה פלקסיטול משחה לשפתיים פפאיה

    פלקסיטול משחה לשפתיים פפאיה

    משחה לשפתיים יבשות וסדוקות מועשרת בפפאיה
     29.93 39.90
    25% הנחה
    חומץ תפוחים חומץ תפוחים

    חומץ תפוחים

    כמוסות המכילות 450 מ״ג חומץ תפוחים בתוספת כרום ותמצית ג׳ימנמה
     90.68 120.90
    כתבה
    מה אוכלים כשיש צרבת

    מה לאכול כשיש צרבת וממה להימנע?

    צרבת היא אחת מהפרעות העיכול הנפוצות ביותר בעולם המערבי. אין כמעט מי שלא נתקף לפחות פעם אחת בחייו בצרבת, תחושת צריבה עזה ושורפת בבית החזה, בבטן, בצוואר ואפילו בכתפיים. הסיבות להופעת הצרבת הן רבות וכיום אנו יודעים כי אורח החיים שלנו משפיע באופן מובהק על התסמינים. שינויים קטנים בהרגלי התזונה יכולים לעשות הבדל גדול בהתמודדות עם הצרבת. אז איך אפשר לחמוק מתחושת הצריבה?
    תמר לוי ·דיאטנית קלינית B.Sc.RD
    כתבה
    אינדקס גליקמי

    מהו אינדקס גליקמי ולמי הוא נחוץ?

    אינדקס גליקמי הוא שיטת חישוב שמסייעת לנו לבחור מזון עשיר בפחמימות על פי השפעתו על רמת הסוכר בדם. שימוש באינדקס הגליקמי עשוי למנוע מחלות והשמנה. כך תשתמשו בו
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    דיאטה דלת פחמימות

    דיאטה דלת פחמימות

    אנשים רבים מניחים כי פחמימות מטבען "משמינות" ודוגלים בהימנעות צריכתם כאסטרטגיה מנצחת לירידה במשקל. אך התמונה יותר רחבה וישנם אסטרטגיות רבות לביצוע שינוי תזונתי. לכן מומלץ לשקול מהו המסלול הנכון ביותר עבורנו, לאורך חיינו ולמטרותינו. מחקרים מראים שדיאטות המגבילות צריכת פחמימות יכולות לגרום לירידה במשקל ולשיפור סממני בריאות. סוגי דיאטות דלות פחמימה מוכרות שנים רבות ונפוצות בשימושם באוכלוסייה, ביניהן הדיאטה הקטוגנית אשר תופסת תאוצה בשנים האחרונות. מהו הבסיס הביולוגי? מה אוכלים? מהן היתרונות הצפויים ומהן החסרונות?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    מולטי ויטמין מעל גיל 50

    מולטי ויטמין מעל גיל 50

    כולנו רוצים לשמור על הבריאות ולספק לגוף את מיטב התנאים לתפקוד תקין. לצד היתרונות הרבים שקיימים כשחוצים את גיל 50, קיים גם חשש מירידה בכמות המזון הנצרכת ומבעיות ספיגה. מהו מולטי ויטמין ומדוע מומלץ לשקול להוסיף אותו לשגרת החיים בגיל הזה? כל זאת ועוד בכתבה שלפניכם.
    נויה כחלון ·בעריכת חני בן חמו, דיאטנית קלינית, המחלקה המדעית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות