חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מורינגה – מה הסיפור של צמח המרפא הפופולרי

מורינגה הוא עץ בינוני, שהפך פופולרי מאד בישראל בשנים האחרונות. מדוע הוא נקרא "העץ הפלאי", כיצד הוא עשוי להשפיע על בריאותנו וכיצד הוא עשוי לשפר את התזונה? כל התשובות
נועה ברקוביץ
נועה ברקוביץ · דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 26.01.2020
  • עדכון 25.11.2024
  • 4 דקות קריאה
מורינגה צמח מרפא

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מורינגה הוא צמח מרפא שידוע ברפואה העממית אלפי שנים, ומשמש באופן מסורתי לטיפול בכ-300 מחלות שונות

  2. 2

    מורינגה נחשב לצמח מרפא בזכות תכולה גבוהה של חלבונים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון שיש בו

  3. 3

    למורינגה מיוחסות סגולות רבות, בהן הקלה על כאבי מפרקים, הפחתה של לחץ דם, של שומני הדם ושל רמת הסוכר בדם

מורינגה או מורינגה מכונפת (Moringa oleifera), הוא אחד מתוך 13 סוגים של צמחי מרפאה השייכים למשפחת המורינגיים. זהו עץ בינוני שמקורו במורדות ההימליה, במדינות כגון פקיסטן, אפגניסטן וצפון הודו. כמעט שאין שוחר בריאות בישראל שלא שמע את שמו של “העץ הפלאי” בשנים האחרונות, או ניסה לגדלו. מורינגה גדל גם באזורים טרופיים וסאב-טרופיים באפריקה, בדרום אמריקה ובמזרח אסיה. וכאמור, בשנים האחרונות רבים מגדלים אותו גם בישראל.

מתי כדאי להשתמש במורינגה?

לנוכח הרכיבים התזונתיים הטובים והרבים שיש במורינגה, ובמיוחד משום שהוא עשיר בנוגדי חמצון, מיוחסות למורינגה סגולות מרפא רבות ושונות:

  • הפחתת לחץ דם
  • הפחתה של שומני הדם
  • הפחתה של רמת הסוכר בדם
  • שיקום נזק בשרירים
  • כאבי מפרקים
  • הגברת יעילותה של מערכת החיסון
  • התמודדות עם זיהומים פטרייתיים, נגיפיים, חיידקיים, טפיליים ועוד

ישנם מטפלים שממליצים עליו למטופלים שלהם להגברת החשק המיני או להגברת ייצור חלב אם. מאחר שמדובר בצמח מרפא שמשמש ברפואה העממית, לא כל הסגולות המיוחסות למורינגה הוכחו מבחינה מדעית, זאת למרות שהצמח משמש בשנים האחרונות באינספור מחקרים, שמרביתם נערכו על בעלי חיים. למרות שעלי מורינגה נמצאים בשימושם של מטפלים באפריקה ובאסיה כבר אלפי שנים, המחקר אודותיו החל רק לפני כעשרים שנה, כך שמדובר במחקרים צעירים, יחסית, ועדיין חסר לגביו מידע מדעי מקיף.

מתוך המחקרים שנערכו התקבלו מספר עדויות, בהן

  • שימוש בתמצית עליי מורינגה מסייע בהפחתת נפיחות, אדמומיות וכאבים במפרקים, בקרב חולים בדלקות מפרקים שיגרונית (RA).
  • מספר מחקרים מראים כי יש במורינגה חלבונים דמויי אינסולין שעשויים לסייע בהפחתת רמת הסוכר בדם וכי יש בו חומרים צמחיים שונים שמשפיעים על האופן בו הגוף משחרר אינסולין.
  • בדיקות מעבדה מוכיחות כי בטוח להשתמש בעלים של מורינגה ובחלקים נוספים של הצמח לייצור תמציות, אבל יש שמזהירים מפני שימוש בחלקים אחרים של הצמח, ובמיוחד בקליפות ענפים. האזהרה העיקרית נוגעת לשימוש במורינגה במהלך היריון והחשש הוא כי חומרים שונים שנמצאים בקליפות עלולים לגרום להתכווצות הרחם ולעורר לידה מוקדמת או הפלה.

יתרונות צמח המורינגה

  • מורינגה משמש ברפואת איורוודה למניעת כ-300 מחלות שונות, על כן זכה לכינוי “העץ הפלאי”. על פי עדויות היסטוריות, מורינגה שימש לצרכים רפואיים גם ביוון וברומא העתיקות.
  • מורינגה נחשב לצמח מרפא בזכות תכולה גבוהה של חלבונים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון. 
  • התכשירים והתרופות המשמשים ברפואה העממית מיוצרים בעיקר מעלי העץ, אך גם מן הקליפה, הפרחים, הפירות, הזרעים והשורש. העלים נחשבים עשירים מאד בוויטמין C ועל פי בדיקות מעבדה והערכות שונות יש בעלים כמות של ויטמין C הגדולה פי 7 מזו שיש בפירות הדר. 
  • מורינגה גם עשיר מאוד בוויטמינים מקבוצת B. גם תכולת האשלגן בעלים נחשב גבוהה – פי חמישה לעומת זו שיש בבננות. העלים ושאר חלקי הצמח נחשבים עשירים גם בסידן, בברזל ובחומצות אמינו רבות, לכן אכילת העלים, קליפות הענפים, התרמילים והשורש מהווה מקור טוב לחלבון.

מורינגה כמקור מזון

מורינגה הוא מקור מזון חשוב באזורים מסוימים בעולם, מכיוון שניתן לגדל אותו בזול ובקלות, ומשום שחלקיו השונים מכילים, כאמור, ויטמינים ומינרלים רבים, גם כאשר הם מיובשים. בהודו ובאפריקה ארגוני בריאות משתמשים בהם כתוסף מזון במטרה לשפר את התזונה באזורים נחשלים, וכן לחיזוק תזונתי בנשאי HIV. תרמילי הזרעים, והזרעים עצמם נאכלים כתחליף לקטניות, כשהם טריים, מבושלים או קלויים. את העלים הטריים נהוג לשלב בתבשילים שונים, ואילו את המיובשים נוהגים לטחון לאבקה ולהשתמש בה כתבלין. במקומות רבים בעולם משתמשים בשמן המופק מזרעי מורינגה בתעשיית המזון, הקוסמטיקה – במיוחד לייצור בשמים ומוצרי טיפוח לשיער ולמוצרי טיפוח רפואיים, כגון תכשירי לחות לעור פגום או יבש. כמו כן, שמן המופק מן הזרעים משמש כדשן, לטיהור מים ולהתפלה של מי ים.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ויטמין C500 ליפוזומלי ויטמין C500 ליפוזומלי

    ויטמין C500 ליפוזומלי

    500 מ"ג ויטמין C ליפוזומלי עם הרכיב הנחקר ®PureWay-C
     126.00
    גינקו בילובה גינקו בילובה

    גינקו בילובה

    תמצית עלי גינקו בילובה 40 מ"ג
     171.30
    יומי פוקוס שמן יומי פוקוס שמן

    יומי פוקוס שמן

    אומגה 3 בנוזל בטעם לימון
     179.90
    קרנמיקס BIO קרנמיקס BIO

    קרנמיקס BIO

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית בתוספת פרוביוטיקה
    המוצר אזל מהמלאי
    כתבה
    הסיבות לצרוך ויטמין B1

    אל תוותרו עליו: כל הסיבות לצרוך ויטמין B1

    תיאמין או ויטמין B1 – לא חשוב איך תקראו לו, העיקר שתוודאו שאתם צורכים אותו. למה ויטמין B1 כל כך חשוב, מהם התסמינים לחוסר בויטמין הזה ואיפה תמצאו אותו בתזונה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    אנג'ליקה סינית

    אנג'ליקה סינית

    אולי לא מדברים על כך הרבה, אך נשים רבות חוות תסמינים שונים של חוסר איזון הורמונלי החל מכאבים בזמן הווסת ועד חוסר הופעתה. אנג'ליקה סינית היא צמח הנמצא בשימוש עתיק יומין, לסיוע בבעיות אלה ועוד.
    יעל דונגי
    יעל דונגי ·הרבליסטית קלינית MIHA, Cl.H
    כתבה
    מגנזיום לספורטאים

    לקחת לשריר: מגנזיום לספורטאים

    הידעתם שמגנזיום מופרש מן הגוף החוצה דרך הזיעה, ושבמצב של חוסר מגנזיום שרירים נוטים להתכווץ ולהיתפס? למה חשוב מגנזיום לספורטאים ואיך תוודאו שאתם לא סובלים מחוסר?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    המדריך לשימוש בצמחי מרפא

    המדריך לשימוש בצמחי מרפא

    צמחי מרפא מתועדים בשימוש האדם עוד מהתקופה הפרה-היסטורית. צמחים המוגדרים כצמחי מרפא הם צמחים המייצרים רכיבים צמחיים המכונים פיטוכימיקלים (פיטו – צמח) שונים בעלי השפעה פיזיולוגית על גוף האדם
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות