שמות מטעים גם בעברית וגם באנגלית
בעברית צורת הפרי שמזכירה שעון העניקה לפסיפלורה את השם שעונית נאכלת, באנגלית היא נקראת Passion Fruit – פרי התשוקה אבל אל תתבלבלו, זה הרבה פחות אטרקטיבי ממה שדמיינתם. התשוקה המדוברת היא תשוקתו וסבלו של ישו, שצורת הפרי הזכירה לממציאי השם את הכלים בהם נצלב ישו – כתר קוצים, חנית מסמרים.
מלכת הגינה והמטבח
סביב שנות ה-90 הפסיפלורה עשתה עלייה משמעותית לישראל והפכה לכוכבת אמיתית. לא סתם "גילינו" אותה. האקלים בארץ מתאים מאוד לגידול המטפס הדו-פסגי ובמהרה התמלאו הגינות בישראל בצמח שמככב כגדר חיה, מניבה וריחנית בעשרות אלפי גינות בארץ.
בחודשים אפריל-מאי נזכה לראות את הפריחה המרהיבה של הפסיפלורה בצבעי סגול, לבן וירוק שתהפוך בהמשך לפירות רבים. עם כל הפירות האלו צריך למצוא מה לעשות. אחרי שסיימנו לפצוע חור בקליפת הפרי ולשלוק את המיץ והגרעינים הטעימים וגם חילקנו לשכנים, הפסיפלורה נכנסה למטבח הישראלי כרוטב טרופי לקינוחים, גלידות, סורבה ואפילו קוקטיילים.
טעים, טרופי וגם בריא
גרעיני הפסיפלורה הקשיחים הם סיבים בלתי מסיסים. כדאי ללעוס אותם היטב, בליעתם שלמים עשויה במקרים מסוימים לפצוע את מערכת העיכול ולכן הסובלים מדרכי עיכול רגישות או מודלקות, עדיף שימנעו מהם. לעומת זאת לציבור הבריא, הגרעינים הלעוסים הם מתנה של ממש למעי. הם "מקרצפים" את דפנות המעי בדרכם החוצה, סוחפים איתם פסולת שהצטברה על דפנות המעי ומשפרים בכך את תהליך העיכול ובריאות המעי.
הכוכב האמיתי של הפסיפלורה
מהפסיפלורה אי אפשר להתעלם, לא מהפריחה היפה, לא מהפרי הייחודי במראה ולא מהריח ומהטעם שלו. אבל בזמן שאנחנו מתמקדים בהם, אנחנו למעשה מפספסים את הכוכב האמיתי של הפסיפלורה – העלים! נכון, הצמח חזק, משתלט והעלים מהווים כיסוי יפה לקיר מכוער או גדר חיה, נעימה ומניבה בינינו לבין השכנים אבל לא רק! קסם הפסיפלורה הוא ביכולת ההרגעה שלה וכדי למצות את החומר המרגיע ונוגד העווית ארמנו, נעשה שימוש דווקא בעלי הפסיפלורה. יבוש העלים ושתייתם כחליטה, כמיצוי או כטינקטורה, נחקרו ונמצאו בעלי השפעה מרגיעה.
לעשות את זה נכון
שימו לב, כשממליצים על חליטת פסיפלורה להרגעה, מתכוונים לעלי הצמח המיובשים. לעלים אין טעם בולט לטובה או לרעה ובהחלט אפשר לשלב אותם גם עם עלים אחרים וליצור חליטה לטעמנו. על המדפים בסופר נמצא שקיקי תה פסיפלורה, ברוב הפעמים מדובר בתה ירוק שמכיל קפאין, חומר שממנו דווקא ממש נרצה להימנע אם אנחנו בתקופה לחוצה וחרדה. את עלי הצמח המיובשים נוכל למצוא בכל חנות טבע או אפילו לייבש בעצמנו את עלי הפסיפלורה שגדלים לנו בחצר ועד היום רק התעצבנו שצריך לגרוף ואנחנו מפספסים את הקסם שלהם.
בין אם נבחר לשלב את הפסיפלורה כפרי ישר מהגדר החיה, כחלק מקינוח או כחליטה מרגיעה, נהנה מטעם טרופי חמצמץ מתקתק, שפע של ויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים ואפילו נשפר את מצב הרוח שלנו.