חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

סגולות הפסיפלורה

פסיפלורה - אם לכם אין אותה בחצר, כנראה שלשכנים יש. מה יש בפרי הטרופי הזה מלבד טעם נפלא, ומה אתם כנראה לא יודעים עליה שממש שווה להכיר?
אורטל ברובין-חן
  • פרסום 09.06.2024
  • עדכון 04.12.2024
  • 3 דקות קריאה
סגולות הפסיפלורה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    היא נקראת שעונית נאכלת בגלל צורת הפריחה הייחודית שלה שמזכירה שעון (כמה מכם קראו שעונית וחשבו על שעווה בגלל מרקם הקליפה החלקלק?)

  2. 2

    הפרי עצמו עם הזרעים הקשים מכיל סיבים בלתי מסיסים, ויטמינים ומינרלים, אבל דווקא עלי הפסיפלורה שמהם לרוב נוטים להתעלם, הם בעלי סגולות נפלאות להרגעה

  3. 3

    בישראל אנחנו מכירים בעיקר את הפרי הסגלגל, באוסטרליה פרי הפסיפלורה גדול בהרבה - צבעו צהוב וטעמו מתוק יותר מפרי הפסיפלורה הישראלי. במקומות שונים בעולם יש זנים נוספים. שווה לחפש ולנסות בטיול הבא בחו"ל

שמות מטעים גם בעברית וגם באנגלית

בעברית צורת הפרי שמזכירה שעון העניקה לפסיפלורה את השם שעונית נאכלת, באנגלית היא נקראת Passion Fruit – פרי התשוקה אבל אל תתבלבלו, זה הרבה פחות אטרקטיבי ממה שדמיינתם. התשוקה המדוברת היא תשוקתו וסבלו של ישו, שצורת הפרי הזכירה לממציאי השם את הכלים בהם נצלב ישו – כתר קוצים, חנית מסמרים.

מלכת הגינה והמטבח

סביב שנות ה-90 הפסיפלורה עשתה עלייה משמעותית לישראל והפכה לכוכבת אמיתית. לא סתם "גילינו" אותה. האקלים בארץ מתאים מאוד לגידול המטפס הדו-פסגי ובמהרה התמלאו הגינות בישראל בצמח שמככב כגדר חיה, מניבה וריחנית בעשרות אלפי גינות בארץ.

בחודשים אפריל-מאי נזכה לראות את הפריחה המרהיבה של הפסיפלורה בצבעי סגול, לבן וירוק שתהפוך בהמשך לפירות רבים. עם כל הפירות האלו צריך למצוא מה לעשות. אחרי שסיימנו לפצוע חור בקליפת הפרי ולשלוק את המיץ והגרעינים הטעימים וגם חילקנו לשכנים, הפסיפלורה נכנסה למטבח הישראלי כרוטב טרופי לקינוחים, גלידות, סורבה ואפילו קוקטיילים.

טעים, טרופי וגם בריא

גרעיני הפסיפלורה הקשיחים הם סיבים בלתי מסיסים. כדאי ללעוס אותם היטב, בליעתם שלמים עשויה במקרים מסוימים לפצוע את מערכת העיכול ולכן הסובלים מדרכי עיכול רגישות או מודלקות, עדיף שימנעו מהם. לעומת זאת לציבור הבריא, הגרעינים הלעוסים הם מתנה של ממש למעי. הם "מקרצפים" את דפנות המעי בדרכם החוצה, סוחפים איתם פסולת שהצטברה על דפנות המעי ומשפרים בכך את תהליך העיכול ובריאות המעי. 

הכוכב האמיתי של הפסיפלורה

מהפסיפלורה אי אפשר להתעלם, לא מהפריחה היפה, לא מהפרי הייחודי במראה ולא מהריח ומהטעם שלו. אבל בזמן שאנחנו מתמקדים בהם, אנחנו למעשה מפספסים את הכוכב האמיתי של הפסיפלורה העלים! נכון, הצמח חזק, משתלט והעלים מהווים כיסוי יפה לקיר מכוער או גדר חיה, נעימה ומניבה בינינו לבין השכנים אבל לא רק! קסם הפסיפלורה הוא ביכולת ההרגעה שלה וכדי למצות את החומר המרגיע ונוגד העווית ארמנו, נעשה שימוש דווקא בעלי הפסיפלורה. יבוש העלים ושתייתם כחליטה, כמיצוי או כטינקטורה, נחקרו ונמצאו בעלי השפעה מרגיעה.  

לעשות את זה נכון

שימו לב, כשממליצים על חליטת פסיפלורה להרגעה, מתכוונים לעלי הצמח המיובשים. לעלים אין טעם בולט לטובה או לרעה ובהחלט אפשר לשלב אותם גם עם עלים אחרים וליצור חליטה לטעמנו. על המדפים בסופר נמצא שקיקי תה פסיפלורה, ברוב הפעמים מדובר בתה ירוק שמכיל קפאין, חומר שממנו דווקא ממש נרצה להימנע אם אנחנו בתקופה לחוצה וחרדה. את עלי הצמח המיובשים נוכל למצוא בכל חנות טבע או אפילו לייבש בעצמנו את עלי הפסיפלורה שגדלים לנו בחצר ועד היום רק התעצבנו שצריך לגרוף ואנחנו מפספסים את הקסם שלהם.

בין אם נבחר לשלב את הפסיפלורה כפרי ישר מהגדר החיה, כחלק מקינוח או כחליטה מרגיעה, נהנה מטעם טרופי חמצמץ מתקתק, שפע של ויטמינים ומינרלים, סיבים תזונתיים ואפילו נשפר את מצב הרוח שלנו.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    40% הנחה
    יומי ויטמין C ללא תוספת סוכר

    יומי ויטמין C ללא תוספת סוכר

    דובונים במרקם ג'לי ללעיסה בטעם תפוז בשילוב ויטמין C
     45.30 75.50
    25% הנחה
    גינקו בילובה גינקו בילובה

    גינקו בילובה

    תמצית עלי גינקו בילובה 40 מ"ג
     128.48 171.30
    25% הנחה
    פלקסיטול משחה לשפתיים בצנצנת

    פלקסיטול משחה לשפתיים בצנצנת

    לטיפול אינטנסיבי בשפתיים יבשות וסדוקות
     30.15 40.20
    25% הנחה
    חמוציות חמוציות

    חמוציות

    תמצית חמוציות מרוכזת בתוספת ויטמין C
     86.93 115.90
    כתבה
    סידן בהיריון

    מי הוא מינרל הסידן? ומה חשיבותו של סידן בהיריון? כל מה שאולי לא ידעתן וחשוב שתכירו!

    מה סידן צריך לצרוך? הקצובה היומית המומלצת (DRI) של סידן עבור האוכלוסייה הרווחת נחשבת לגבוה באופן ניכר וזאת משום שלוקחת בחשבון כי לא כל הסידן הנצרך בתזונה היומיומית שלנו אכן נספג במערכת העיכול. מכאן, הצריכה המומלצת לפי DRI נעה בין 1000-1300 מ"ג ליום, כאשר המינון המומלץ משתנה בהתאם לגיל ולמין. בזמן הגדילה וההתפתחות המינית הדרישה […]
    דורין ענקי מרציאנו ·דיאטנית קלינית
    כתבה
    פוליפנולים מזון על

    פוליפנולים – הסוד של "מזונות העל"

    בעבר היה נהוג להשתמש במילים פשוטות כדי לתאר מזון; משביע, טעים, מזין וכד'. בשנים האחרונות כולם מחפשים את הערך המוסף, ה"בונוס", מה עוד אפשר לקבל ממזון מעבר לשובע, טעם או השלמת התזונה. תופעה זו הולידה את המונח "סופר פוד", או "מזונות על", מזונות שלכאורה טומנים בחובם סוד בריאותי נסתר. לאחד מה"סודות" האלה יש שם – קוראים לו פוליפנולים.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    מפרקים נשים וגברים

    נשים וגברים – המפרקים של מי חזקים יותר?

    מי סובל.ת יותר משחיקת סחוסים? מדוע אנחנו לא ממש יודעים את הסיבות לכך (עדיין...) והאם כדאי במקרה זה להשתייך למין החזק או היפה דווקא? כמה דברים על ההבדל בין גברים ונשים והמפרקים שלהם
    לילך ארז ·לילך ארז, BPT, פיזיותרפיסטית מוסמכת
    כתבה
    נרוקסן-דיכאון-חזק

    דיכאון חזק: איך מטפלים במצב רוח רע שלא עובר?

    מה עושים כשמצב רוח רע הופך לתחושה קבועה ויומיומית? איך מתמודדים עם דכדוך שלא עוזב ועם תחושות רעות שלא מרפות? דיכאון חזק הוא תופעה שכיחה והבשורה היא שלא חייבים לחיות איתו – אלו הגורמים, התסמינים והטיפולים האפשריים
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות