מהו צמח פסיפלורה (שעונית נאכלת)?
צמח הפסיפלורה הוא צמח מטפס הגדל ומתפשט במהירות, הוא ירוק כל השנה ובישראל מגודל למטרות נוי ולמטרות מאכל. פרחיו מזכירים בצורתם שעון קיר והעלי הנמצא במרכז הפרח דומה למחוגים ומכאן שמו העברי "שעונית נאכלת" כינוי נוסף הוא "פרי התשוקה" (Passion Fruit).
תכונות ומאפיינים של צמח הפסיפלורה
השיח גדל במהירות ומניב פירות כבר בשנתו הראשונה. מספיק לשתול שתיל או שניים בצמוד לגדר ולהשקות. נופה של הפסיפלורה ירוק ורענן במשך כל השנה, וכל שהצמח צריך זה אדמה, מים ושמש. צמח הפסיפלורה מניב פירות פעמיים בשנה: בחורף (מפברואר ועד מאי) ובמועד הקיץ (מיולי ועד ספטמבר). פרי הפסיפלורה עלי קליפה חלקה בגוון ירוק ההופך למקומט וסגול אדמדם כשהוא מבשיל. החלק הפנימי האכיל של הפרי במרקם ג’ל בגוון כתום ויש בו גרעינים שחורים קטנים.
מקורו של הצמח ושימושיו הקולינריים
מקורו של הצמח באמריקה הלטינית, באזור ברזיל, פרגוואי וצפון ארגנטינה ומשם הגיע לאירופה על ידי הכובשים הספרדים שכבשו את דרום אמריקה. כיום מגודלים זנים מסחריים של הפסיפלורה בארצות הברית, בהודו, באוסטרליה, בסין, בדרום אפריקה ובישראל.
המראה האקזוטי, טעמו המתוק חמצמץ של הפרי וערכיו התזונתיים תרמו לשילובו של הפרי במטבחים ברחבי העולם. את פירות הפסיפלורה אוכלים טריים (פשוט לחצות ולאכול עם כפית), בקינוחים, כריבות, מוסים, קרמים, נעשה בהם שימוש בציפוי לעוגות, לפתנים, כמחית, גלידות, בקוקטיילים וכמיץ.
מהם הערכים התזונתיים של פסיפלורה?
לפרי הפסיפלורה ערכים תזונתיים מרשימים! 100 גרם פרי מכיל:
- 50-100 קק"ל
- 30 מ"ג ויטמין C
- 64 מק"ג ויטמין A
- 29 מ"ג מגנזיום
- 14 מק"ג פולאט (ויטמין B9)
- 12 מ"ג סידן
- ויטמיני B נוספים
- ברזל, אבץ, סיבים תזונתיים
- פוליפנולים (רכיבים צמחיים) בעלי פעילות נוגדת חמצון. פירות ועלי הפסיפלורה מכילים רכיב ייחודי בשם ארמנו (Armano) בעל השפעה מרגיעה ונוגדת עוויתות
פסיפלורה והרפואה המסורתית
שימושים מסורתיים בפירות ובעלי צמח הפסיפלורה מתועדים בסין, דרום אמריקה והודו. פירות ומיץ פסיפלורה שימשו כטוניק לחיזוק הגוף והרגעת הנפש, לשיפור השינה ובמצבי מתח, לחץ וחרדה. בנוסף נעשה בהם שימוש לתמיכה במערכת העיכול במצבים של גזים, עצירות, שיעול וכאבי מפרקים.
המחקר המודרני מצא עושר של רכיבים נוגדי חמצון בפירות ובעלי פסיפלורה כגון: קראטונואידים, פנולים, פלבנואידים וויטמין C המסייעים לגוף להתמודד עם רדיקלים חופשיים ותהליכי חמצון.
חליטה ומיצוי של עלי פסיפלורה מכילים פלבנואידים וארמנו המרגיעים את מערכת העצבים ומרפים שרירים, רכיבים אלה מסייעים להרגעה, מסייעים להתמודד במצבי לחץ ומתח, יכולים לשפר את איכות השינה ולהפחית תסמינים של חרדות, דיכאון, עוויתות במערכת העיכול ובמצבים של מעי רגיז. בנוסף, לרכיבים אלה פעילות נוגדת דלקת המסייעת במצבי דלקת שונים ולהפחתת כאבים. האפקט המרגיע של הפסיפלורה בשילוב נוגדי חמצון ממשפחת הפנולים והרכיבים נוגדי הדלקת מסייעים במצבים של יתר לחץ דם.
פסיפלורה ואיזון רמות הסוכר בדם
צמח הפסיפלורה עשוי לסייע באיזון רמות הסוכר (גלוקוז) בדם. במחקר בו השתתפו 43 נחקרים עם סוכרת סוג-2, הנחקרים נטלו תוספת תזונתית המופקת מקליפות פרי הפסיפלורה במינון של 30 גרם ליום משך חודשיים. בקבוצת המחקר אשר נטלה תוספת של פסיפלורה נצפתה ירידה של עד 25.7% בממוצע ברמות סוכר הגלוקוז בצום כעבור חודשיים בהשוואה לרמות בתחילת המחקר.
כמה פסיפלורה מותר לאכול ביום?
הפסיפלורה כל כך טעימה שלפעמים כמו מאכלים טעימים נוספים קשה לנו לווסת את האכילה ואנחנו מוצאים את עצמנו אוכלים עוד ועוד. אז כמה מומלץ לאכול ממנה? האם יש דבר כזה "יותר מדי" כשמדובר במאכל כל כך טוב ובריא? התשובה היא כן! יש דבר כזה "יותר מדי". פירות עשירים בוויטמינים, סיבים תזונתיים ורכיבי תזונה נוספים בעלי סגולות בריאותיות אבל פירות מכילים גם סוכר. אומנם רבים תופסים את הסוכר של הפרי כ"סוכר טבעי" ומפרשים זאת כסוכר בריא אבל סוכר הוא סוכר הוא סוכר. צריכה גבוהה של סוכר לא מומלצת ולכן ההמלצה היא לצרוך פירות במתינות, לרוב כ-2-3 מנות פרי ביום לאנשים בריאים ללא מחלות רקע. כך נוכל ליהנות מהעושר התזונתי שקיים בפרי אבל לא נצרוך כמות גבוהה מדי של סוכר. מנת פרי נחשבת כזו המספקת כ-15 גרם פחמימה וכ-60 קלוריות (או ליתר דיוק – קק"ל). כשמדובר בפסיפלורה אז כל יחידה בינונית מכילה כ-2 גרם סוכר וכ-17 קק"ל ליחידה, לכן צריכה של 7 יחידות פסיפלורה בינוניות בערך יחשבו כמנת פרי. אבל (וזה אבל חשוב אז שימו לב) צריך לזכור שפסיפלורה היא פרי עשיר בסיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים, סיבים תזונתיים אלה אומנם תורמים לבריאות שלנו באופנים רבים אבל עלולים לגרום לתסמינים במערכת העיכול כשהם נצרכים בבת אחת בכמות גדולה. תסמינים שעלולים להופיע במצב של צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים כוללים גזים, נפיחות וריבוי יציאות. כך שכשמדובר באוכלוסייה הבריאה מומלץ לא לעבור את ה-3-4 יחידות ביום (במיוחד "לבטן שלא מורגלת בסיבים") ולהימנע מצריכה של 7-8 יחידות ביום.