חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

פסיפלורה

"שעונית נאכלת" המוכרת בשמה - פסיפלורה היא צמח מטפס בעל פירות סגולים מרהיבים ופרחים מרהיבים המקשט גינות רבות. פירותיו המתוקים - חמצמצים בעלי ערך תזונתי עשיר ומזין. מעבר לקינוח טעים הוא מרגיע ומחזק את הגוף והנפש.
שרון צור
שרון צור · נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
  • פרסום 17.06.2021
  • עדכון 25.11.2024
  • 5 דקות קריאה
פסיפלורה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    קיימים כ- 500 זני פסיפלורה הגדלים ברחבי העולם, עץ הפסיפלורה מקשט גינות ואת הצלחת שלנו

  2. 2

    הפרי עשיר בוויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון ומעל ל-110 רכיבים שונים התורמים לבריאותנו

  3. 3

    חליטה של עלי הפסיפלורה המכילה את הרכיב ארמנו מרגיעה ומעניקה תחושת שלווה

מהו צמח פסיפלורה (שעונית נאכלת)?

צמח הפסיפלורה הוא צמח מטפס הגדל ומתפשט במהירות, הוא ירוק כל השנה ובישראל מגודל למטרות נוי ולמטרות מאכל. פרחיו מזכירים בצורתם שעון קיר והעלי הנמצא במרכז הפרח דומה למחוגים ומכאן שמו העברי "שעונית נאכלת" כינוי נוסף הוא "פרי התשוקה" (Passion Fruit).

תכונות ומאפיינים של צמח הפסיפלורה

השיח גדל במהירות ומניב פירות כבר בשנתו הראשונה. מספיק לשתול שתיל או שניים בצמוד לגדר ולהשקות. נופה של הפסיפלורה ירוק ורענן במשך כל השנה, וכל שהצמח צריך זה אדמה, מים ושמש. צמח הפסיפלורה מניב פירות פעמיים בשנה: בחורף (מפברואר ועד מאי) ובמועד הקיץ (מיולי ועד ספטמבר). פרי הפסיפלורה עלי קליפה חלקה בגוון ירוק ההופך למקומט וסגול אדמדם כשהוא מבשיל. החלק הפנימי האכיל של הפרי במרקם ג’ל בגוון כתום ויש בו גרעינים שחורים קטנים.

מקורו של הצמח ושימושיו הקולינריים

מקורו של הצמח באמריקה הלטינית, באזור ברזיל, פרגוואי וצפון ארגנטינה ומשם הגיע לאירופה על ידי הכובשים הספרדים שכבשו את דרום אמריקה. כיום מגודלים זנים מסחריים של הפסיפלורה בארצות הברית, בהודו, באוסטרליה, בסין, בדרום אפריקה ובישראל.

המראה האקזוטי, טעמו המתוק חמצמץ של הפרי וערכיו התזונתיים תרמו לשילובו של הפרי במטבחים ברחבי העולם. את פירות הפסיפלורה אוכלים טריים (פשוט לחצות ולאכול עם כפית), בקינוחים, כריבות, מוסים, קרמים, נעשה בהם שימוש בציפוי לעוגות, לפתנים, כמחית, גלידות, בקוקטיילים וכמיץ.

מהם הערכים התזונתיים של פסיפלורה?

לפרי הפסיפלורה ערכים תזונתיים מרשימים! 100 גרם פרי מכיל:

  • 50-100 קק"ל
  • 30 מ"ג ויטמין C
  • 64 מק"ג ויטמין A
  • 29 מ"ג מגנזיום
  • 14 מק"ג פולאט (ויטמין B9)
  • 12 מ"ג סידן
  • ויטמיני B נוספים
  • ברזל, אבץ, סיבים תזונתיים
  • פוליפנולים (רכיבים צמחיים) בעלי פעילות נוגדת חמצון. פירות ועלי הפסיפלורה מכילים רכיב ייחודי בשם ארמנו (Armano) בעל השפעה מרגיעה ונוגדת עוויתות

פסיפלורה והרפואה המסורתית

שימושים מסורתיים בפירות ובעלי צמח הפסיפלורה מתועדים בסין, דרום אמריקה והודו. פירות ומיץ פסיפלורה שימשו כטוניק לחיזוק הגוף והרגעת הנפש, לשיפור השינה ובמצבי מתח, לחץ וחרדה. בנוסף נעשה בהם שימוש לתמיכה במערכת העיכול במצבים של גזים, עצירות, שיעול וכאבי מפרקים.

המחקר המודרני מצא עושר של רכיבים נוגדי חמצון בפירות ובעלי פסיפלורה כגון: קראטונואידים, פנולים, פלבנואידים וויטמין C המסייעים לגוף להתמודד עם רדיקלים חופשיים ותהליכי חמצון.

חליטה ומיצוי של עלי פסיפלורה מכילים פלבנואידים וארמנו המרגיעים את מערכת העצבים ומרפים שרירים, רכיבים אלה מסייעים להרגעה, מסייעים להתמודד במצבי לחץ ומתח, יכולים לשפר את איכות השינה ולהפחית תסמינים של חרדות, דיכאון, עוויתות במערכת העיכול ובמצבים של מעי רגיז. בנוסף, לרכיבים אלה פעילות נוגדת דלקת המסייעת במצבי דלקת שונים ולהפחתת כאבים. האפקט המרגיע של הפסיפלורה בשילוב נוגדי חמצון ממשפחת הפנולים והרכיבים נוגדי הדלקת מסייעים במצבים של יתר לחץ דם.

פסיפלורה ואיזון רמות הסוכר בדם

צמח הפסיפלורה עשוי לסייע באיזון רמות הסוכר (גלוקוז) בדם. במחקר בו השתתפו 43 נחקרים עם סוכרת סוג-2, הנחקרים נטלו תוספת תזונתית המופקת מקליפות פרי הפסיפלורה במינון של 30 גרם ליום משך חודשיים. בקבוצת המחקר אשר נטלה תוספת של פסיפלורה נצפתה ירידה של עד 25.7% בממוצע ברמות סוכר הגלוקוז בצום כעבור חודשיים בהשוואה לרמות בתחילת המחקר.

כמה פסיפלורה מותר לאכול ביום?

הפסיפלורה כל כך טעימה שלפעמים כמו מאכלים טעימים נוספים קשה לנו לווסת את האכילה ואנחנו מוצאים את עצמנו אוכלים עוד ועוד. אז כמה מומלץ לאכול ממנה? האם יש דבר כזה "יותר מדי" כשמדובר במאכל כל כך טוב ובריא? התשובה היא כן! יש דבר כזה "יותר מדי". פירות עשירים בוויטמינים, סיבים תזונתיים ורכיבי תזונה נוספים בעלי סגולות בריאותיות אבל פירות מכילים גם סוכר. אומנם רבים תופסים את הסוכר של הפרי כ"סוכר טבעי" ומפרשים זאת כסוכר בריא אבל סוכר הוא סוכר הוא סוכר. צריכה גבוהה של סוכר לא מומלצת ולכן ההמלצה היא לצרוך פירות במתינות, לרוב כ-2-3 מנות פרי ביום לאנשים בריאים ללא מחלות רקע. כך נוכל ליהנות מהעושר התזונתי שקיים בפרי אבל לא נצרוך כמות גבוהה מדי של סוכר. מנת פרי נחשבת כזו המספקת כ-15 גרם פחמימה וכ-60 קלוריות (או ליתר דיוק – קק"ל). כשמדובר בפסיפלורה אז כל יחידה בינונית מכילה כ-2 גרם סוכר וכ-17 קק"ל ליחידה, לכן צריכה של 7 יחידות פסיפלורה בינוניות בערך יחשבו כמנת פרי. אבל (וזה אבל חשוב אז שימו לב) צריך לזכור שפסיפלורה היא פרי עשיר בסיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים, סיבים תזונתיים אלה אומנם תורמים לבריאות שלנו באופנים רבים אבל עלולים לגרום לתסמינים במערכת העיכול כשהם נצרכים בבת אחת בכמות גדולה. תסמינים שעלולים להופיע במצב של צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים כוללים גזים, נפיחות וריבוי יציאות. כך שכשמדובר באוכלוסייה הבריאה מומלץ לא לעבור את ה-3-4 יחידות ביום (במיוחד "לבטן שלא מורגלת בסיבים") ולהימנע מצריכה של 7-8 יחידות ביום.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פרוטק סירופ יבש פרוטק סירופ יבש

    פרוטק סירופ יבש

    סירופ תמציות צמחים
     30.15 40.20
    25% הנחה
    חילבה + כרום חילבה + כרום

    חילבה + כרום

    מיצוי ייחודי מזרעי חילבה, כרום, תמצית ג'ימנמה וביוטין
     151.20 201.60
    40% הנחה
    יומי ויטמין C בטעם תפוז

    יומי ויטמין C בטעם תפוז

    סוכריות ג'לי ללעיסה עם ויטמין C
    כשר פרווה למהדרין
     54.42 90.70
    25% הנחה
    Energy Complex

    אנרג'י קומפלקס

    4סוגי תמציות ג'ינסנג בשילוב תמצית מאקה
     117.15 156.20
    כתבה
    כולסטרול טוב כולסטרול רע

    כולסטרול טוב וכולסטרול רע: מצאו את ההבדלים

    בעבר הזהירו אותנו מכולסטרול באופן כללי. היום מבינים שישנם שני סוגים, כולסטרול טוב וכולסטרול רע, ושאחד מהם אפילו מטיב עם הבריאות שלנו. מנחשים איזה מהם?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    יתרונות תה ירוק

    תה ירוק

    מלבד היותו אחד המשקאות הנפוצים והנצרכים ביותר, ככל הנראה השני אחרי מים, בשנים האחרונות מצטברות עדויות מדעיות רבות באשר לסגולותיו הבריאותיות של התה הירוק. אז בואו נעשה קצת סדר; מהיכן הוא מגיע? מה ההבדל בין סוגי התה השונים? ואלו תועלות בריאותיות נרוויח משילוב תה בתזונה היומית? לפני הקריאה תרתיחו מים, כי בסוף הכתבה יתחשק לכם תה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    כל מה שחשוב לדעת על ברזל

    ברזל: כל מה שחשוב לדעת

    ברזל הוא מינרל חיוני וחשוב בגוף האדם הניתן לצריכה במזון ובתוספי תזונה. חסר בברזל עלול להוביל לשלל בעיות, אשר יתבטאו תחילה בחולשה ובעייפות באדם בוגר, ובתקופות חיים קריטיות כמו הריון וילדות מוקדמת אף יובילו לשלל נזקים בלתי הפיכים. מהו ברזל? למה גופנו צריך ברזל? איפה ניתן למצוא אותו במזון? מתי מומלץ ליטול תוסף? ומהם ההבדלים בין תוספי הברזל השונים שעל המדף?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    טיפול בדלקת מפרקים

    מהן השיטות הטבעיות לטפל בדלקת מפרקים?

    דלקת פרקים היא אמנם מחלה כרונית, אך בעזרת טיפול נכון ניתן לשפר את איכות החיים של הסובלים ממנה. האם טיפול טבעי הוא יעיל?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות