חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

אשחר שחור

למרות שמקורו של האשחר השחור בארצות הברית, כנראה שפגשתם את בן דודו הקרוב בטיול ליד הבית. פירותיו עסיסיים ומפתים אבל מי שיתפתה לנגוס ויבלע את הזרעים יבלה לא מעט בשירותים.
אורטל ברובין-חן
  • פרסום 07.02.2024
  • עדכון 04.12.2024
  • 3 דקות קריאה
אשחר שחור

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מקור הצמח בארצות הברית, אבל קיימים גם מינים מקומיים בשם אשחר ארץ ישראלי ואשחר רחב עלים

  2. 2

    החלק בצמח שבו נעשה שימוש טיפולי הוא קליפת הגזע אך גם זרעי הפירות נחשבים משלשלים

  3. 3

    פעילותו נחשבת אגרסיבית ולכן יש להגביל את משך השימוש בו ולפעול בזהירות יתרה

מה משמעות השם ובאיזה חלקים מהצמח נעשה שימוש?

שמו הבוטני הוא  Rhamnus (Frangula) purshiana מקורו ביוונית ומשמעותו "שיח קוצני".

קיימים מינים רבים של הצמח. אחד מהם, האשחר הארץ ישראלי אשר גדל, לא מפתיע, בארץ. גם צמח אשחר רחב העלה, גדל בארץ. פירותיו העסיסיים מזכירים גרגרים ופירות יער. בזמן שהם אכן טעימים, מתוקים חמצמצים ומכילים ויטמין C ואין מניעה ליהנות מהם, הזרעים שמסתתרים בהם, בדומה לקליפת גזע הצמח, שבה נעשה השימוש הטיפולי, משלשלים עוצמתיים ביותר. למעשה, פעילות גזע הצמח אשחר כל כך עוצמתית שמשרד הבריאות בישראל מתיר את מכירת מוצרי קליפת העץ בבתי מרקחת בלבד.

את צמח האשחר הארץ ישראלי, נוכל למצוא בקלות בגינות נוי וצמחיית רחוב נפוצה בארץ. קיים מקרה מוכר בו לפני מספר שנים קבוצת פעוטות אכלה את הצמח על זרעיו. כמעט מיד אח"כ החלו הפעוטות לסבול מהקאות, שלשולים וכאבי בטן משמעותיים. קיימים צמחים נוספים בשימוש נפוץ בארץ כצמחי נוי שעשויים להיות רעילים. כדאי להנחות ילדים ואף מבוגרים שצמח שלא מכירים ומזהים בוודאות, אסור לאכול.

מהם הרכיבים הפעילים שבצמח ומה הפעילות שלהם?

הרכיבים הפעילים העיקריים בצמח הם אנטראקינונים, חומרים משלשלים שגורמים להגברת הפריסטלטיקה – תנועת המעי ועיכוב ספיגת מים ואלקטרוליטים. מסיבה זו השימוש בצמח אסור בסובלים ממחלות מעי דלקתיות כמו קרוהון וקוליטיס וגם אל מי שמאובחן עם מעי רגיש, חסימות מעיים, כיבים במערכת העיכול וכמובן במי שסובלים משלשולים. כמו כן, השימוש באשחר אסור בילדים מתחת לגיל 12 ולנשים בהיריון.

מי שבוחר להשתמש באשחר, מוטב שיעשה זאת לפרק זמן מוגבל של עד שבועיים, תוך פיקוח רפואי ושימוש במינון הנמוך ביותר שניתן. כדי להשתמש בקליפת האשחר יש צורך ליישן אותה למשך שנה לפחות על מנת להפחית את הגירוי במערכת העיכול. שימוש בקליפת אשחר שלא עברה יישון יגרום לחשיפה מוגברת לאנטראקינון anthrone דבר שיביא לגירוי במערכת העיכול. מינון יתר של הצמח עשוי לגרום לשלשולים קשים, כאבי בטן והפרת מאזן המינרלים בגוף ובפרט איבוד מוגבר של אשלגן, מינרל חשוב לפעילות תקינה של הלב ומערכות הגוף.

על דרכי השימוש ועל הסכנות שבשימוש מוגבר – חשוב לדעת:

המעי נוטה לפתח תלות בצמח. שימוש בצמח למשך פרק זמן ארוך, יגרום ברוב המקרים לצורך במינונים הולכים וגדלים להשגת אותה תוצאה, כלומר החמרה בתסמיני מעי עצל. נהוג ליטול את הצמח לפני השינה על מנת להשיג יציאה בבוקר. חשוב לזכור שהטיפול המומלץ בעצירות הוא שיפור הרגלים כמו שתיית מים מספקת, תזונה מאוזנת ומותאמת שתעשה בהתאמה אישית על ידי אנשי מקצוע בשילוב פעילות גופנית. כמובן שניתן להיעזר בתוספי תזונה לצורך שיפור העצירות. השימוש בתוספי תזונה כמו פרוביוטיקה ייעודית, סיבים תזונתיים, אנזימי עיכול וצמחי מרפא מעודדי פרסטלטיקה יכולים להקל. מוטב שיעשה לצד שיפור הרגלים כמו שתיית מים מספקת, תזונה מאוזנת שתעשה בהתאמה אישית על ידי אנשי מקצוע ופעילות גופנית.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    B-Rest B-Rest

    B-Rest

    קפליות קומפלקס ויטמיני B ו-C
     146.10
    חילבה חילבה

    חילבה

    כמוסות המכילות תמצית חילבה מרוכזת
     201.60
    גאמיס ויטמין C500

    גאמיס ויטמין C500

    500 מ"ג ויטמין C
    אשכולות במרקם ג'לי בטעם תפוז
     80.60
    קרנמיקס MAX קרנמיקס MAX

    קרנמיקס MAX

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית, ויטמין C וצמחים
     165.30
    כתבה
    ויטמינים – מדוע הם חשובים, ומה אוכלים כדי להשיגם

    ויטמינים – מדוע הם חשובים, ומה אוכלים כדי להשיגם?

    הידעתם? למרות שהגוף שלנו צריך ויטמינים, את רובם הוא אינו יכול לייצר בעצמו, לכן אספקתם לגוף היא חשובה. מהם מקורות המזון השונים להשגת כל ויטמין? על איזה תהליכים שונים בגופנו אחראים הוויטמינים ואילו בעיות נגרמות ממחסור בוויטמינים?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    צרבת

    צרבת – תסמינים ודרכי טיפול

    מי מאיתנו לא חווה צרבת לפחות פעם אחת בחייו? לרוב, הצרבת מופיעה מידי פעם, נעלמת כעבור מספר שעות ואין לה השפעות ארוכות טווח. אך לעיתים, היא עשויה להופיע בתדירות גבוהה ולפגוע באיכות החיים של הסובלים ממנה. אז מתי כדאי ללכת להיבדק וכיצד תזונה ואורח חיים עשויים לעזור?
    שרלוט גרון ·שרלוט גרון, תזונאית קלינית, RD B.Sc
    כתבה
    ספורט בחורף

    איך לעשות ספורט בחורף? כך תערכו נכון לפעילות החורף

    בקיץ הכל פשוט, לובשים ביגוד נוח ויוצאים לאימון, בחורף הדברים מסובכים יותר. אז איך עושים ספורט בחורף? מה לובשים לאימון שלא יהיה קר מדי אבל גם לא חם, איך מגיעים לחדר הכושר? מה עושים כשרוצים להתאמן בחוץ אבל יורד גשם?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    חיזוק מערכת חיסון

    חיזוק מערכת החיסון

    בכל רגע אנחנו שואפים, בולעים, ומארחים על ובתוך גופינו אינספור מיקרואורגניזמים – יצורים קטנטנים שניתן לראותם באמצעות מיקרוסקופ בלבד. לקבוצת המיקרואורגניזמים משתייכים יצורים רבים שהמפורסמים שבהם הם חידקים, פטריות ונגיפים (וירוסים). לא כל המיקרואורגניזמים מזיקים וחלקם אף מועילים, אבל מערכת החיסון שלנו עומדת על המשמר כדי שנהיה תמיד על הצד הבטוח. אז מה היא עושה […]
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות