חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

סופר פוד – מזון על

אם הייתם צריכים לבחור בין השניים, האם הייתם בוחרים לאכול "מזון רגיל" או את אחיו המוצלח, המבטיח, הסוחף והכריזמטי – "מזון על"? נראה שהתשובה ברורה, הרי כולנו רוצים להיות יפים ובריאים יותר. אבל שאלה מאתגרת יותר היא מה בכלל גורם לנו להכתיר מזונות מסוימים כ"מזונות על"? מי הם, מה הם מבטיחים והאם הם מקיימים? בכתבה שלפניכם
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 21.04.2021
  • עדכון 14.01.2025
  • 4 דקות קריאה
סופר פוד

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    סופר פוד הוא מזון המיוחסות לו תכונות "על" בשל תכולתן של תרכובות בעלות השפעות בריאותיות חיוביות, כמו נוגדי חימצון ופיטו-כימיקלים, הנותנים לפירות את צבעם המיוחד

  2. 2

    ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות מסתמן כי לפיטו-כימיקלים השונים יש השפעה מגנה מפני מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות נוירודגינרטיביות ועוד

  3. 3

    תזונה עשירה במזונות המוגדרים כ"מזונות על" לצד דגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים וזרעים תספק שלל רכיבי תזונה המטיבים עם בריאותינו

מזון על – תעודת זהות

בטח תופתעו לגלות שהתואר הנכסף "מזון על" הוא בראש ובראשונה תואר שיווקי, וללא הגדרה מדעית מקובלת. לרוב, הגדרה זו תיוחס למזון בעל צפיפות גבוהה של רכיבי תזונה כמו נוגדי חמצון, פיטוכימיקלים ותרכובות ביו-אקטיביות, להן מיוחסות תועלות בריאותיות נוספות. מהי צפיפות גבוהה של רכיבי תזונה? תחשבו על ביס טעים ועסיסי שנגסתם בפרי טרופי. מלבד הקלוריות שמגיעות עם הביס, תקבלו בנוסף גם כמות גדולה של רכיבים נוספים שככל הנראה לא הייתם מקבלים מנגיסת ביס דומה בפנקייק. לרוב, המונח מזונות על מתייחס למזונות צמחיים.

מזונות על – את מי כדאי להכיר?

בטח שמעתם עליהם; החל בספירולינה, גוג'י ברי ואוכמניות ועד מורינגה, כורכום ופרי הנוני. כולם מזונות בעלי עיקרון דומה – כמות מזון הנצרכת בכמות קטנה אך מכילה שפע רכיבים בעלי פוטנציאל בריאותי מיטבי.

  • ספירולינה – ספירולינה היא למעשה ציאנו-בקטריה. גידול כמות גדולה של חידקים כחולים העשירים בחלבון, פחמימה, שומן וויטמינים ומינרלים. הספירולינה אכן עשירה בנוגדי חמצון ובחלק מהמחקרים נצפתה כבעלת יכולת לשפר את פרופיל השומנים בדם ואת לחץ הדם.
  • פולי קקאו – פולים אלו מגיעים מזרעיו של הצמח "תיאו-ברומה קקאו", ומשמשים בין היתר להכנת שוקולד. פולים אלו עשרים בתרכובות הנקראות פלבנולים, ובמיוחד פלבנולים מסוג קטכין ואפיקטכין. בחלק מהמחקרים שבחנו השפעתה של צריכת פולי קקאו הודגם שיפר בלחץ הדם וברמות ה- HDL ("הכולסטרול הטוב").
  • אסאי – אסאי הוא עץ הנמצא במרכז ודרום אמריקה, אשר גרגריו מכילים תרכובות הנקראות פלבוניאידים, בעיקר מסוג אנתוציאנינים, ותרכובות נוספות כמו קטכין ואיזוויטקסין. בשל היותן תרכובות בעלות יכולת נוגדת חמצון, נחשב האסאי כמסייע בהפחתת הנזק החמצוני וכך עשוי להפחית את הסיכון למחלות רבות.
  • גוג'יברי – אומנם זה נשמע פרי חדש וטרנדי, אך למעשה נעשה בו שימוש מזה מאות שנים ברפואה הסינית המסורתית. הרכיב הפעיל המשמעותי בגוג'יברי נקרא ליציום ברברום פוליסכריד (LBP), וצריכתו נבדקה במספר מחקרים, ובאחד מהם אף נמצא כי צריכתו סייעה לירידה בהיקף המותניים.
  • כלורלה – זוהי אצה ירוקה חד תאית, אשר מקבלת את צבעה בשל כמות הכלורופיל הרבה שבה, בנוסף לרכיבי תזונה מועילים נוספים כמו חלבון וחומצות שומן מסוג אומגה 3.
  • זרעי צ'יה – זרעים אלו עשירים בחומצת שומן אלפא-לינולנית, חומצת שומן רב בלתי רווי מסוג אומגה 3, החיונית לצריכה בתזונת האדם ולמעשה זהו מקור מצוין לחומצת שומן זו בקרב אנשים הנצמדים לתזונה טבעונית. בנוסף תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים הופכת את זרעי הצ'יה למקור תזונתי מעולה לרכיבי תזונה מצויינים.
  • שורש המאקה – צמח המאקה מגיע מפרו ושורשיו מכילים כמויות גדולה של חומצות אמינו (רכיבים מהם הגוף מרכיב חלבון) וסיבים תזונתיים.

בסופו של דבר הכל עניין של יחסי ציבור

לא כל המזונות זכו בתהילת עולם ובתואר הנכסף "מזונות-על". ולמרות זאת, קיימים מזונות "פשוטים", "יום-יומיים", שמצליחים לתת לנו שירות בריאותי נהדר גם מבלי לעטות את גלימת גיבורי העל. אם למשל נתבונן ברכיביה של העגבנייה, נגלה שהיא מכילה שפע של נוגדי חמצון  בשם קרטנואידים, אשר העיקרי בהם הוא מסוג ליקופן, תרכובות פנוליות נוספות מסוג פלבונאידים, לצד ויטמיני C ו- E. יתרה מזאת, צריכת עגבניות אף נמצאה כמפחיתה סיכון למחלות כרוניות דגנרטיביות, אבל כנראה שה"תנאי" הבסיסי להכתרתן כמזון על אינו מתקיים – אי אפשר למכור אותן בכמויות קטנות ובמחיר מופרז. כך גם לגבי קטניות (פול, שעועית, עדשים ועוד), פירות וירקות נוספים בעלי ערכים תזונתיים נהדרים.

שורה תחתונה, מה לצרוך וכמה?

האמת היא שטרם נמצא מתכון מדויק של משקה קסמים המבטיח חיי נצח, לא משנה כמה ירוק, כחול או צבעוני יהיה השייק שתכינו. אומנם הכמויות של אותם פיטוכימיקלים הן קטנות בכל פרי, אבל קצת מפה וקצת משם והרי לכם סיכוי טוב יותר להתמודדות עם שפע התחלואות האורבות לנו. בהיעדר מזון הניתן להכתירו כ"מזון על", כל פרי ו/או ירק צבעוני נוסף שתצליחו להוסיף למגוון המזונות שאתם צורכים יסייע לכם בהשגת "תזונת על".

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    טראומיל ג'ל טראומיל ג'ל

    טראומיל ג'ל

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    קרנמיקס BIO קרנמיקס BIO

    קרנמיקס BIO

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית בתוספת פרוביוטיקה
    המוצר אזל מהמלאי
    פרופוליס תמצית פרופוליס תמצית

    פרופוליס תמצית

    תמצית פרופוליס מרוכזת
    המוצר אזל מהמלאי
    קרנמיקס MAX קרנמיקס MAX

    קרנמיקס MAX

    כמוסות המכילות תמצית חמוציות פטנטית, ויטמין C וצמחים
     165.30
    כתבה
    כאבי גב תחתון

    סובלים מכאבי גב תחתון? אתם לא לבד

    אם גם לכם מוכרת התחושה של כאבי גב תחתון, זה משום שזו אחת הסיבות המובילות בעולם לכאבים, מוגבלויות בתנועה, ירידה בתפקוד ואף אובדן ימי עבודה המהווים נטל כלכלי גדול על אוכלוסיית העולם. שכיחותם של כאבים בגב התחתון הולכת ועולה בשנים האחרונות וכ- 62% מהסובלים עלולים לסבול מהכאבים בתקופה העולה על שנה, ועל כן החשיבות הגדולה שבזיהוי המצב, טיפול יעיל ומניעת הישנותו.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    קינמון

    קינמון: מהם סגולותיו וכיצד הוא תורם לבריאותינו?

    תבלין הקינמון נמצא כמעט בכל מזווה ביתי, ריחו המשכר וטעמו הייחודי מעשיר ומעצים טעמים ומקנה מתיקות מעודנת. לקינמון יתרונות בריאותיים רבים שנותנים לו מקום של כבוד במטבח ובארגז הכלים הטיפולי המסורתי.
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    כמה קלוריות צריך לצרוך ביום?

    כמה קלוריות צריך לצרוך ביום?

    בדיחה ישנה מספרת ש"קלוריות הם יצורים קטנים המגיעים בלילה לארון הבגדים ומקטינים אותם..." אבל האמת לגבי קלוריות היא הרבה יותר פשוטה, וכשמכירים את הנושא לעומק מבינים שהתורה לא כל כך מסובכת. אז הנה חלק ממה שצריך לדעת- מהי קלוריה? מאיפה אנחנו מקבלים אותה? כמה ממנה אנחנו צריכים ומה יקרה במחסור או בעודף? כל התשובות בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    GABA, גאבה, גאבא

    על תוסף התזונה GABA (גאבא) כבר שמעתם?

    גמא-אמינו-בוטירית (גאבה) היא חומצת אמינו לא חלבונית שקיימת באופן נרחב בטבע בבעליי חיים, בבני האדם וגם בצמחים. GABA מתפקדת כנוירוטרנסמיטר (מוליך עצבי) מעכב עיקרי במערכת העצבים המרכזית של האדם. גאבא קריטית לתפקוד התקין של מערכת העצבים המרכזית ובאמצעות פעולת העיכוב שלה יש לה תפקיד חשוב בהשראת הרפיה, הפחתת חרדה ומניעת חוסר שינה
    דנה ליבר ·דיאטנית קלינית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות