חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

סופר פוד – מזון על

אם הייתם צריכים לבחור בין השניים, האם הייתם בוחרים לאכול "מזון רגיל" או את אחיו המוצלח, המבטיח, הסוחף והכריזמטי – "מזון על"? נראה שהתשובה ברורה, הרי כולנו רוצים להיות יפים ובריאים יותר. אבל שאלה מאתגרת יותר היא מה בכלל גורם לנו להכתיר מזונות מסוימים כ"מזונות על"? מי הם, מה הם מבטיחים והאם הם מקיימים? בכתבה שלפניכם
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 21.04.2021
  • עדכון 14.01.2025
  • 4 דקות קריאה
סופר פוד

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    סופר פוד הוא מזון המיוחסות לו תכונות "על" בשל תכולתן של תרכובות בעלות השפעות בריאותיות חיוביות, כמו נוגדי חימצון ופיטו-כימיקלים, הנותנים לפירות את צבעם המיוחד

  2. 2

    ממחקרים שנערכו בשנים האחרונות מסתמן כי לפיטו-כימיקלים השונים יש השפעה מגנה מפני מחלות לב וכלי דם, סוכרת, מחלות נוירודגינרטיביות ועוד

  3. 3

    תזונה עשירה במזונות המוגדרים כ"מזונות על" לצד דגנים מלאים, פירות, ירקות, אגוזים וזרעים תספק שלל רכיבי תזונה המטיבים עם בריאותינו

מזון על – תעודת זהות

בטח תופתעו לגלות שהתואר הנכסף "מזון על" הוא בראש ובראשונה תואר שיווקי, וללא הגדרה מדעית מקובלת. לרוב, הגדרה זו תיוחס למזון בעל צפיפות גבוהה של רכיבי תזונה כמו נוגדי חמצון, פיטוכימיקלים ותרכובות ביו-אקטיביות, להן מיוחסות תועלות בריאותיות נוספות. מהי צפיפות גבוהה של רכיבי תזונה? תחשבו על ביס טעים ועסיסי שנגסתם בפרי טרופי. מלבד הקלוריות שמגיעות עם הביס, תקבלו בנוסף גם כמות גדולה של רכיבים נוספים שככל הנראה לא הייתם מקבלים מנגיסת ביס דומה בפנקייק. לרוב, המונח מזונות על מתייחס למזונות צמחיים.

מזונות על – את מי כדאי להכיר?

בטח שמעתם עליהם; החל בספירולינה, גוג'י ברי ואוכמניות ועד מורינגה, כורכום ופרי הנוני. כולם מזונות בעלי עיקרון דומה – כמות מזון הנצרכת בכמות קטנה אך מכילה שפע רכיבים בעלי פוטנציאל בריאותי מיטבי.

  • ספירולינה – ספירולינה היא למעשה ציאנו-בקטריה. גידול כמות גדולה של חידקים כחולים העשירים בחלבון, פחמימה, שומן וויטמינים ומינרלים. הספירולינה אכן עשירה בנוגדי חמצון ובחלק מהמחקרים נצפתה כבעלת יכולת לשפר את פרופיל השומנים בדם ואת לחץ הדם.
  • פולי קקאו – פולים אלו מגיעים מזרעיו של הצמח "תיאו-ברומה קקאו", ומשמשים בין היתר להכנת שוקולד. פולים אלו עשרים בתרכובות הנקראות פלבנולים, ובמיוחד פלבנולים מסוג קטכין ואפיקטכין. בחלק מהמחקרים שבחנו השפעתה של צריכת פולי קקאו הודגם שיפר בלחץ הדם וברמות ה- HDL ("הכולסטרול הטוב").
  • אסאי – אסאי הוא עץ הנמצא במרכז ודרום אמריקה, אשר גרגריו מכילים תרכובות הנקראות פלבוניאידים, בעיקר מסוג אנתוציאנינים, ותרכובות נוספות כמו קטכין ואיזוויטקסין. בשל היותן תרכובות בעלות יכולת נוגדת חמצון, נחשב האסאי כמסייע בהפחתת הנזק החמצוני וכך עשוי להפחית את הסיכון למחלות רבות.
  • גוג'יברי – אומנם זה נשמע פרי חדש וטרנדי, אך למעשה נעשה בו שימוש מזה מאות שנים ברפואה הסינית המסורתית. הרכיב הפעיל המשמעותי בגוג'יברי נקרא ליציום ברברום פוליסכריד (LBP), וצריכתו נבדקה במספר מחקרים, ובאחד מהם אף נמצא כי צריכתו סייעה לירידה בהיקף המותניים.
  • כלורלה – זוהי אצה ירוקה חד תאית, אשר מקבלת את צבעה בשל כמות הכלורופיל הרבה שבה, בנוסף לרכיבי תזונה מועילים נוספים כמו חלבון וחומצות שומן מסוג אומגה 3.
  • זרעי צ'יה – זרעים אלו עשירים בחומצת שומן אלפא-לינולנית, חומצת שומן רב בלתי רווי מסוג אומגה 3, החיונית לצריכה בתזונת האדם ולמעשה זהו מקור מצוין לחומצת שומן זו בקרב אנשים הנצמדים לתזונה טבעונית. בנוסף תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים הופכת את זרעי הצ'יה למקור תזונתי מעולה לרכיבי תזונה מצויינים.
  • שורש המאקה – צמח המאקה מגיע מפרו ושורשיו מכילים כמויות גדולה של חומצות אמינו (רכיבים מהם הגוף מרכיב חלבון) וסיבים תזונתיים.

בסופו של דבר הכל עניין של יחסי ציבור

לא כל המזונות זכו בתהילת עולם ובתואר הנכסף "מזונות-על". ולמרות זאת, קיימים מזונות "פשוטים", "יום-יומיים", שמצליחים לתת לנו שירות בריאותי נהדר גם מבלי לעטות את גלימת גיבורי העל. אם למשל נתבונן ברכיביה של העגבנייה, נגלה שהיא מכילה שפע של נוגדי חמצון  בשם קרטנואידים, אשר העיקרי בהם הוא מסוג ליקופן, תרכובות פנוליות נוספות מסוג פלבונאידים, לצד ויטמיני C ו- E. יתרה מזאת, צריכת עגבניות אף נמצאה כמפחיתה סיכון למחלות כרוניות דגנרטיביות, אבל כנראה שה"תנאי" הבסיסי להכתרתן כמזון על אינו מתקיים – אי אפשר למכור אותן בכמויות קטנות ובמחיר מופרז. כך גם לגבי קטניות (פול, שעועית, עדשים ועוד), פירות וירקות נוספים בעלי ערכים תזונתיים נהדרים.

שורה תחתונה, מה לצרוך וכמה?

האמת היא שטרם נמצא מתכון מדויק של משקה קסמים המבטיח חיי נצח, לא משנה כמה ירוק, כחול או צבעוני יהיה השייק שתכינו. אומנם הכמויות של אותם פיטוכימיקלים הן קטנות בכל פרי, אבל קצת מפה וקצת משם והרי לכם סיכוי טוב יותר להתמודדות עם שפע התחלואות האורבות לנו. בהיעדר מזון הניתן להכתירו כ"מזון על", כל פרי ו/או ירק צבעוני נוסף שתצליחו להוסיף למגוון המזונות שאתם צורכים יסייע לכם בהשגת "תזונת על".

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    50 מ"ל
    25% הנחה
    פרוטק תמצית 50 פרוטק תמצית 50

    פרוטק תמצית

    תמצית המכילה אכינצאה ופרופוליס בשילוב תמציות צמחים
     60.45 80.60
    25% הנחה
    Bio Dream תמצית Bio Dream תמצית

    Bio Dream תמצית

    שילוב 6 תמציות צמחים מרוכזות כולל ולריאן, קמומיל ופסיפלורה
     64.20 85.60
    25% הנחה
    נרוקסן נרוקסן

    נרוקסן

    לשיפור ההרגשה במצב של חוסר מנוחה, לחץ והפרעות שינה
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    25% הנחה
    מנופם מנופם

    מנופם

    כמוסות המכילות קוהוש שחור, שיח אברהם ותמציות צמחים נוספות
     130.80 174.40
    כתבה
    עור-יבש

    עור יבש בעונת הגשמים: טיפול ומניעה

    בחוץ התחזית מתקררת, רוחות החורף והגשמים מתקרבים ואילו העור שלנו דווקא הולך ומתייבש. תקופת החורף היא אולי העונה הקשה ביותר עבור עורנו ולתופעת היובש העורי בחורף יש אפילו שם משלה – גרד החורף, Winter itch. למה עונת הגשמים מייבשת את עורנו ואיך אפשר להימנע ולטפל ביובש?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    גדילן מצוי

    גדילן מצוי: כל מה שצריך לדעת על הקוץ שמועיל לבריאות

    גדילן מצוי הוא קוץ בעל פריחה סגולה שנמצא בשולי הדרך. אתם מכירים אותו, רק שלא בטוח שאתם יודעים מהן הסגולות המיוחדות שלו, וכיצד הוא משפיע על הבריאות באופן כללי ועל הכבד בפרט
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    התמודדות עם הגירוד של עקיצות יתושים

    עקיצות יתושים: כך תתמודדו עם הגירוד

    אתם מרגישים עקצוץ בעור, שולחים את היד לגרד, ופתאום מגלים בליטה קטנה אדמדמה שמחכה לכם שם. עקיצות יתושים, או יותר נכון יתושות. כמה קטנות, ככה מציקות. למה הן מגרדות כל כך, למה חשוב לא לגרד, ואיך אפשר להתמודד איתן? כל התשובות בכתבה.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    בעיות זיכרון בגיל צעיר

    צעירים ושוכחים? אלה הסיבות לבעיות זיכרון בגיל צעיר

    זה יכול להיות הלחץ בלימודים, זו יכולה להיות העבודה החדשה או החרדה שתקפה אתכם לאחרונה ולפעמים זו בכלל בעיית קשב וריכוז. השורה התחתונה היא שאתם לא זוכרים, ואתם רוצים את הזיכרון שלכם בחזרה ומהר! לפניכם: הסיבות לבעיות זיכרון בגיל צעיר ודרכי התמודדות
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות