מאיפה, איך ולמה?
הוולריאן מגיע אלינו מאירופה ואסיה, שהם אזורי הגידול הנפוצים שלו. החלקים בשימוש הם השורש וקנה השורש אשר הותרו לשימוש על ידי משרד הבריאות הישראלי בבתי המרקחת בלבד. הוא מכיל רכיבים מונוטרפנים, ססקוויטרפנים, פלבנואידים, פנולים וחומצות אמינו. כל אלו מעניקים לצמח את תכונותיו הייחודיות – החל מריח וזמינות ביולוגית ועד פעילותו המרגיעה.
האם מצאנו כאן חבר טוב לזמנים קשים?
לצמח מיוחסות תכונות מרגיעות ושיפור יכולת התמודדות עם חרדה, דיכאון, כאבים, תסמונת מעי רגיש IBS, הפרעות שינה, כאבי ראש, אפילפסיה וכאבי ווסת. השימוש הנפוץ בוולריאן לרוב יהיה בטינקטורה, טיפות.
ההשפעה של טיפות ולריאן מהירה. נהוג ליטול טינקטורה של ולריאן סמוך לשינה על מנת להשרות שינה טובה יותר או בסמוך לתחושת החרדה על מנת לחוש הקלה מהירה. למרות השפעתו המרדימה של הצמח, לא קיימת התוויה על שימוש בוולריאן לפני השינה בלבד, זאת משום שהשפעתו המרדימה, מגיעה בעיקר מיכולתו להרגיע. ולריאן מותר לצריכה אפילו לפני שימוש בכלים כבדים, משום שלא נמצא כפוגע בזמן התגובה, הערנות או בקואורדינציה, כלומר אין חשש ליטול ולריאן גם ביום.
מה לגבי שילוב בין ולריאן לטיפול תרופתי?
בעבר היה נהוג לבקש ממטופלים להימנע מנטילתו לפני הליכים כירורגים, מתוך מחשבה שהוא עשוי להתנגש עם חומר ההרדמה. מחקרים מהתקופה האחרונה, מראים שאין חשש כזה. עם זאת, זמן ההתעוררות לאחר הניתוח עשוי להיות מעט איטי יותר. בכל מקרה, תמיד חשוב לעדכן את הצוות הרפואי בכל צמח מרפא או תוסף תזונה שנוטלים לפני ביצוע הליכים כירורגיים או מתן תרופות, למניעת התנגשות ביניהם.
האם מותר להשתמש בצמח בזמן היריון והנקה? ומה לגבי טיפול מקביל לטיפול תרופתי?
השימוש בוולריאן אפשרי גם בהיריון, תקופה שבהחלט עשויה להיות מאתגרת ורווית מתחים. לגבי תוספי תזונה או תרופות המכילות ולריאן, יש לבדוק את ההתייחסות של היצרן והאם התכשיר נבדק ומומלץ בהריון או הנקה. בנוסף, בהנקה ובשאיבת חלב יש לעשות שימוש זהיר, תוך התייעצות עם גורם רפואי מוסמך, שכן העברת ולריאן בחלב האם עשויה לגרום לנמנום של התינוק.
שימו לב, אם אתם כבר נוטלים טיפול תרופתי להרגעה, שילוב ולריאן עשוי לגרום לתחושת עייפות יתר ונמנום. אם אתם נוטלים תרופות מרגיעות ממשפחת הבנזודיאזפינים, נטילת טיפות ולריאן עשויה להגביר את תחושת ההרגעה עד כדי נמנום ומוטב להיזהר עם שילוב זה.
מעניין לדעת שבמחקר שנעשה על נטילה ארוכת טווח של ולריאן במטופלים הסובלים מהפרעות שינה, נצפו פחות תופעות לוואי בקבוצה שנטלה ולריאן ביחס לאלו שנטלו פלצבו.
התנגשות הענקים
שותים קפה כדי להתעורר? הרחיקו נטילת ולריאן ממנו. הולריאן מעכב את הפעלת קולטני האדנוזין במערכת העצבים, זו שגורמת לתחושת עוררות יתר אחרי שתיית קפאין. זה המקום לציין שקפאין בצריכה מוגברת נוטה להגביר חרדות ואם אתם סובלים מהן, עדיף להמעיט בשתיית קפאין בכל מקרה.